Η Νορβηγία 1η στην ευτυχία και η Ελλάδα 87η

- Advertisement -

Μία οικογένεια Νορβηγών χαιρετά ευτυχισμένη τον φακό με φόντο τα φιόρδ.
|Nils-Erik Bjoerholt/NTB Scanpix/via REUTERS

Παράλληλα με τη Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας (20 Μαρτίου), ο ΟΗΕ δημοσιεύει την Εκθεση της Παγκόσμιας Ευτυχίας και σπέρνει τον προβληματισμό. Οι ΗΠΑ έχουν κατρακυλήσει από την 3η θέση το 2007 στην 14η το 2017… Τι κάνει τελικά μια χώρα ευτυχισμένη;

Κιάρα ΣουγκανίδουΚιάρα Σουγκανίδου20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017  (protagon.gr)

Ο παράγων της ευτυχίας στην ετήσια κατάταξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στηρίζεται σε έξι στοιχεία: κατά κεφαλήν εισόδημα, προσδόκιμο υγιούς ζωής, ελευθερία, γενναιοδωρία, κοινωνική υποστήριξη, απουσία διαφθοράς στην κυβέρνηση, απουσία διαφθοράς στις επιχειρήσεις.

Φέτος λοιπόν, την πρώτη θέση στην Εκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας (2017) για τα έτη 2014-16, κατέλαβε η Νορβηγία – η οποία σε σχέση με την έκθεση του 2016, ανέβηκε τέσσερις θέσεις. Στον πίνακα της ευτυχίας την ακολουθούν κατά σειρά η Δανία (που πέρσι ήταν πρώτη), η Ισλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία.

 Σε αυτές τις χώρες τα στοιχεία που κάνουν ευτυχισμένους τους ανθρώπους είναι κατά σειρά: η κοινωνική πρόνοια, η ελευθερία, η γενναιοδωρία, η τιμιότητα, η υγεία, το εισόδημα και η καλή κυβέρνηση. Τα δε ποσοστά αυτών των χωρών είναι πολύ κοντά μεταξύ τους και αλλάζουν ελάχιστα από χρόνο σε χρόνο.

Το παράδοξο όμως φέτος με τη Νορβηγία, είναι ότι μετακινήθηκε τέσσερις θέσεις προς τα πάνω παρά την πτώση στην τιμή του πετρελαίου που παράγει. Γενικώς το ανέκδοτο στα ΗΕ είναι ότι η χώρα αυτή ευτυχεί αντιστρόφως προς τον πλούτο που συσσωρεύει χάρη στο πετρέλαιο. Αυτό δηλαδή που κάνει ευτυχισμένους τους Νορβηγούς φέτος είναι το γεγονός πως η χώρα τους παράγει το πετρέλαιό της αργά και ότι επενδύει τα έσοδα από αυτό για το μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται από το φαινόμενο της γρήγορης ανόδου και της συνακόλουθης πτώσης το οποίο παρατηρείται σε πλείστες πλουτοπαραγωγικές χώρες που επενδύουν τα κέρδη τους στο… παρόν.

Most Happy People_10

Σύμφωνα με τη μελέτη των ΗΕ για να πετύχει να κράτος αυτό που πέτυχε η Νορβηγία, απαιτείται πολλή αμοιβαία πίστη, κοινός στόχος, γενναιοδωρία και καλή διακυβέρνηση ‒ στοιχεία που κάνουν τους λαούς ευτυχισμένους.

Η πρώτη Εκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας, δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2012 προς υποστήριξη της Υψηλής Συνάντησης με θέμα την ευτυχία και την ευζωία. Εκτοτε, η ευτυχία των λαών λαμβάνεται υπ΄όψιν ως δείκτης της κοινωνικής προόδου και της κοινωνικής πολιτικής της κάθε χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο τα Αραβικά Εμιράτα από το 2016 έχουν θεσπίσει Υπουργείο Ευτυχίας, με χαρτοφυλάκιο τη λήψη μέτρων για την ευημερία των πολιτών. Το ομοσπονδιακό κράτος των Εμιράτων θέσπισε το υπουργείο επειδή παρουσίασε μια τρομερή πτώση στον δείκτη ευτυχίας μεταξύ 2015-16 – συγκεκριμένα από την 20ή θέση στην οποία βρισκόταν το 2015 έπεσε στην 28η το 2016! Μετά τη δημιουργία του υπουργείου πάντως φαίνεται ότι ανέβηκε στην κατάταξη… Στην Εκθεση Παγκόσμας Ευτυχίας 2017, κατέχει την 21η θέση.

Happy people_smile_3D_363968489-1290Φυσικά η Ελλάδα πόρρω απέχει απ΄όλα αυτά. Η Ελλάδα φέτος βρίσκεται στην 87η θέση. Πολύ απλά. Βεβαίως δεν προκαλεί και τόση απορία αυτό το γεγονός. Ποιος αισθάνεται ευτυχισμένος στην καθημερινότητά του; Ποιος βλέπει ότι θα αισθάνεται ευτυχισμένος στο μέλλον; Τα έξι κριτήρια ευτυχίας, στην πανέμορφη αυτή χώρα, ούτε πληρούνται, ούτε ο λαός αισθάνεται ότι πληρούνται. Θυμίζω άλλη μια φορά τα κριτήρια (για να γελάσουμε ή να κλάψουμε – ό,τι προτιμάει ο καθένας): κατά κεφαλήν εισόδημα, προσδόκιμο υγιούς ζωής, ελευθερία, γενναιοδωρία, κοινωνική υποστήριξη, απουσία διαφθοράς στην κυβέρνηση, απουσία διαφθοράς στις επιχειρήσεις. Εδώ όμως σας έχω μία έκπληξη: από την 99η θέση στην οποία βρισκόταν το 2016 η Ελλάδα, το 2017 ανέβηκε… στην 86η. Και για να δούμε την πορεία της χώρας από την αρχή της κρίσης: Τα χρόνια 2010-12 βρισκόταν στην 70η θέση, ενώ τη διετία 2012-14 είχε πέσει στην 102η θέση.

Η Γερμανία παραμένει πέρσι και φέτος σταθερή στη 16η θέση. Η Μεγάλη Βρετανία ανέβηκε από την 23η θέση στη 19η. Η Γαλλία ανέβηκε από την 32η θέση στην 31η.

Και φτάνουμε στις ΗΠΑ και στην κατακόρυφη πτώση από την 3η θέση το 2007 στην 14η το 2017. Σύμφωνα με τους μελετητές των ΗΕ η πτώση οφείλεται στην αύξηση της ανισότητας, της έλλειψης εμπιστοσύνης και της διαφθοράς. Αναμένεται δε, τα οικονομικά μέτρα του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Τοπ 10 χώρες 2017

Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία, Ελβετία, Φινλανδία, Κάτω Χώρες, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Σουηδία

Τελευταίες 10 χώρες 2017

Υεμένη, Βόρειο Σουδάν, Λιβερία, Γουινέα, Τόγκο, Ρουάντα, Συρία, Τανζανία, Μπουρούντι, Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα