Η νέα σελίδα στη Γερμανία και η Αθήνα

- Advertisement -

Οταν τον περασμένο μήνα είχε ερωτηθεί ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή της 16ετούς καριέρας της, η Αγκελα Μέρκελ είχε απαντήσει πως ήταν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, για την ακρίβεια «όταν ζήτησα τόσα πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα».

Οταν τον περασμένο μήνα είχε ερωτηθεί ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή της 16ετούς καριέρας της, η Αγκελα Μέρκελ είχε απαντήσει πως ήταν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, για την ακρίβεια «όταν ζήτησα τόσα πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα». Μετανιώνει δηλαδή εκ των υστέρων για την πολιτική της; Ο εκπρόσωπός της αποφεύγει τέτοιου είδους συμπεράσματα και επιμένει να υπενθυμίζει το πλαίσιο στο οποίο ειπώθηκε η συγκεκριμένη αποστροφή. «Ρωτήθηκε από τη Νιγηριανή συγγραφέα Τσιμαμάντα Νγκόζι Αντίτσι στη διάρκεια εκδήλωσης τι της φάνηκε ιδιαίτερα σκληρό στη διάρκεια της θητείας της ως καγκελαρίου», εξηγεί, προκειμένου να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις ότι πρόκειται για έμμεση συγγνώμη. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης της πολιτικής που ακολούθησε το Βερολίνο την τελευταία δεκαετία.

Η παλιά φρουρά στη Γερμανία αποσύρεται, καθώς η Μέρκελ έχει επιδοθεί σε έναν παρατεταμένο αποχαιρετισμό στον Λευκό Οίκο, στην Μπούντεσταγκ, στις Συνόδους Κορυφής, στους G20 μέχρι να παραδώσει τη σκυτάλη στον διάδοχό της και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι καν πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, παρ’ όλο που η δική του επιθυμία ήταν δια-φορετική. Μπορεί η Αθήνα να ελπίζει σε μια διαφορετική πολιτική από την επόμενη κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα έχει τα χρώματα του φωτεινού σηματοδότη (κόκκινο-πράσινο-κίτρινο) και θα αποτελείται από Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινους και Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP); Οποιος περιμένει θεαματική στροφή του Βερολίνου θα απογοητευθεί.

Οποιος περιμένει θεαματική στροφή του Βερολίνου, μετά τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, πιθανότατα θα απογοητευθεί.

Οι Σοσιαλδημοκράτες συμμετείχαν στην κυβέρνηση από το 2013 και άρα είναι συνυπεύθυνοι για τη στάση της Γερμανίας στη μεγαλύτερη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Ο πιθανός διάδοχος της Μέρκελ, Ολαφ Σολτς, είχε ταχθεί μεν υπέρ του ευρωομολόγου, αλλά δεν σκόπευε να σπαταλήσει ιδιαίτερο πολιτικό κεφάλαιο σε μια αντιδημοφιλή στη χώρα του άποψη. Αντίθετα, στη διάρκεια της πανδημίας, χωρίς την παρουσία του Σολτς στο πόστο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών δύσκολα θα αποφασιζόταν το φιλόδοξο Ταμείο Ανάκαμψης.

Πολλά θα εξαρτηθούν μελλοντικά από την επιλογή του επόμενου υπουργού Οικονομικών. Ενδεχόμενη ανάθεση του θώκου στον ηγέτη του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ευρώπη, αφού ο φιλελεύθερος πολιτικός είναι ένας μίνι Σόιμπλε, χωρίς όμως το φιλοευρωπαϊκό όραμα του τέως υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αποτέλεσε τη Νέμεση της Ελλάδας. Αντίθετα, αν τη θέση αναλάβει ο Πράσινος Ρόμπερτ Χάμπεκ, θα μπορούσε η Ευρώπη να αποκλίνει από τη σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία των προηγούμενων γερμανικών κυβερνήσεων.

Στα εθνικά μας θέματα είναι θετική η παρουσία των Πρασίνων και μάλιστα ως ισχυρότερου εταίρου του SPD στην επόμενη κυβέρνηση. Το οικολογικό κόμμα έχει αποκηρύξει επανειλημμένα την πολιτική κατευνασμού του Ταγίπ Ερντογάν που ακολουθεί το Βερολίνο μέχρι σήμερα. Εχει ζητήσει το «πάγωμα» της πώλησης γερμανικών υποβρυχίων στην Αγκυρα και διεκδικεί τερματισμό της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Τέλος, προεκλογικά οι Πράσινοι είχαν εξαγγείλει μία γενναιόδωρη χειρονομία προς τη χώρα μας στο ζήτημα των αποζημιώσεων, προκειμένου να αποδειχθεί πως η Γερμανία λαμβάνει σοβαρά υπόψη της το ηθικό χρέος που εξακολουθεί να έχει προς την Ελλάδα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα