του Παντελή Σαββίδη
Καθώς διάβαζα το άρθρο του The Atlantic για τους νέους κανόνες πολιτικής δημοσιογραφίας, απογοητεύτηκα, ακόμη, περισσότερο. Μας περιγράφει πως οι αμερικανοί δημοσιογράφοι δεν πρέπει να προβάλλουν τον Τράμπ διότι κατά την άποψή του συντάκτη του (παραθέτει τους λόγους) κάνει κακό στη χώρα και στην αμερικανική κοινωνία.
Δεν βλέπω θετικά τον Μπάϊντεν αλλά βλέπω πολύ χειρότερο τον Τράμπ. Ο λόγος που γράφω αυτό το σχόλιο δεν είναι διότι επιθυμώ την επικράτηση του γραφικού αμερικανού πρώην προέδρου και νυν υποψηφίου).
Το νέο περιβάλλον των ΜΜΕ επιβάλλει έναν νέο προβληματισμό για το τι είναι, πλέον, η δημοσιογραφία. Νέους κανόνες και νέα δεοντολογία. Αν δεν τους βάλουν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, θα υπονομεύσουν, απλώς, την ύπαρξή τους.
Αλλά το The Atlantic δεν μας διαφώτισε περί αυτά.
Υπάρχει μια επιφυλακτικότητα του κόσμου απέναντι στα παραδοσιακά ΜΜΕ, ακόμη και τα κυρίαρχα. Αλλά όταν δεν γίνεται μια σοβαρή συζήτηση στις ΗΠΑ ή στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες (η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται σε αυτές) ας μην περιμένουμε να γίνει στην Ελλάδα όπου οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ τα αντιμετωπίζουν ως διαπραγματευτικό χαρτί στις συναλλαγές τους με την κυβέρνηση.
(Η διαφορά της αστικής τάξης ενός κράτους απο τον κοτζαμπασισμό είναι ότι η αστική τάξη που κατέχει ΜΜΕ φροντίζει για την αντίληψη που έχει για το κράτος και την λειτουργία του ενώ οι κοτζαμπάσιδες ενδιαφέρονται για το πως θα ξεκοκαλίσουν τα κρατικά ταμεία).
Ευτυχώς που υπαρχει μια αυξανόμενη αποστροφή του κόσμου απο τα παραδοσιακά ΜΜΕ.
Επειδή απο τότε που συνταξοδοτήθηκα δεν έχω το επαγγελματικό άγχος (το οποιο με διακατείχε απο το 1974 ως το 2015), κάνω πειράματα με την διαδικτυακή τηλεόραση που μια παρέα φίλων έχουμε δημιουργήσει.
Χθές, επι τούτου, άρχισα μια έκτακτη εκπομπή για την κρίση στη Μέση Ανατολή ακριβώς στις 8μμ. Πάνω στα δελτία των αθηναϊκών καναλιών.
Το αποτέλεσμα με εντυπωσίασε. Σημαντικός αριθμός τηλεθεατών άρχισε να μας παρακολουθεί απο την αρχή της εκπομπής. Βεβαίως, έπαιξε ρόλο και το θέμα που ήταν επίκαιρο και προκαλεί ανησυχία στην κοινή γνώμη αλλά, άλλοτε, αυτά τα θέματα ο κόσμος τα παρακολουθούσε αποκλειστικά απο τα αθηναϊκά κανάλια. Σήμερα του προσφέρουν μονομερή ενημέρωση και πολύ επιφανειακή.
Το περιβάλλον στα ΜΜΕ διαμορφώνεται και θα περάσει καιρός να πάρει μια τελική μορφή. Υπάρχει μια ρευστότητα και η συμπεριφορά του κοινού και στις διαδικτυακές πρωτοβουλίες ξεπερνά πολλές φορές τα όρια της κοινής λογικής. Αλλά αυτοί είμαστε ως κοινωνία και με αυτό το δεδομένο θα αναζητήσουμε την νέα ισορροπία.
Το κείμενο του The Atlantic εδώ
Καλά κάνατε κύριε Σαββίδη και ”μπήκατε σφήνα” στις 8 -ώρα των ειδήσεων στα ΜΜΕ του αθέατου ελληνικού συστήματος -που όπως παντού-αναφέρονται και σε πολιτικά θέματα ,αλλά βασικά επικοινωνούν παραπολιτικά θέματα ,με τα οποία φαίνεται ότι χειραγωγούν ικανή πλειοψηφία Ελλήνων πάσης ηλικίας , κυρίως όσων πιστεύουν σε χαρτορίχτρες , καφετζούδες και συνωμότες από το υπερπέραν και ιδιόρρυθμους σωτήρες.
Μέχρι τώρα πάντως στην Ελλάδα μας ουδείς πολιτικός αρχηγός δεν προβάλλεται ,όπως στις ΗΠΑ ο κ.Τραμπ.
Αντιθέτως υπερπροβάλλεται -ιδίως ο νέος αρχηγός του Σύριζα-, παρ’ότι δεν μας ταιριάζει και ως αρχηγός κόμματος -πόσο μάλλον ως μέλλων πρωθυπουργός-.
Αν-ό μη γένοιτο-μας προκύψουν τέτοιοι πρωθυπουργοί δεν θα έχουν ευθύνη οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ που δεν τους έκριναν και δεν τους συνέκριναν με προγενέστερους πρωθυπουργούς των κομμάτων τους για να ”βάλλουν γυαλιά και στους μύωπες πολίτες” που τους δοξάζουν και θα τους ψηφίσουν;;;.
ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟΝ Κ.ΤΡΑΜΠ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ;;;.
ΜΗΠΩΣ ”ΧΤΥΠΟΥΝ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙΑ” ΣΤΟΝ ΑΝΕΝΗΜΕΡΩΤΟ ΛΑΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΟΦΟΣ ΑΛΛΑ ΣΤΧΝΑ ΣΦΑΛΛΕΙ ;;;.
Μακάρι να είχαμε τέτοιους δημοσιογράφους και ΜΜΕ και στην Ελλάδα σαυτήν την περίοδο , να μας πουν για τα χειρότερα που θα έλθουν από το χειρότερο που έχουμε.