Με αφορμή τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης ο κ. Θάνος Τζήμερος ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ, να τεθεί κατά κάποιον τρόπο το ΚΚΕ εκτός νόμου.
Ο κ. Τζήμερος διαπράττει τραγικό λάθος. Η τακτική αυτή ενδυναμώνει τα κομμουνιστικά κόμματα τα οποία στερούνται οποιασδήποτε πρότασης και έχει αποκαλυφθεί η ολοκληρωτική ιδεολογία τους.
Η πρόταση Τζήμερου είναι η απόλυτη συνταγή για την ενδυνάμωση του ΚΚΕ. Χώρια που σε δυτικές δημοκρατίες τέτοιες πρακτικές είναι απορριπτέες και δεν επιτρέπονται και θεσμικά.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας, (ΣΕΚΕ), το μετέπεια ΚΚΕ, θα δημιουργηθεί το 1918 με τις ευλογίες του Βενιζέλου, όπως γράφει ο Γ. Καραμπελιάς στο βιβλίο του “1821-2021 Ρέκβιεμ ή Αναγέννηση”, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ελληνικής παρουσίας στο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κίνημα.
Εντούτοις από το 1919 και στο εξής ενισχύεται η επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης με συνέπεια να διαρραγεί η συμμαχία βενιζελισμού και σοσιαλισμού και η νεοπαγής ΓΣΕΕ να οδηγηθεί σε διάσπαση.
Ιδού ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία απο το ίδιο βιβλίο:
“Το 1919 το ΣΑΚΕ αποφάσισε να αποχωρήσει εκ της Β! Διεθνούς και να αποκηρύξει την οπορτουνιστική τακτική της, ενώ, τον Απρίλιο του 1920 το Β! Συνέδριό του θα επιβεβαιώσει τη στροφή προς την Κομμουνιστική Διεθνή απαλείφοντας από το πρόγραμμα του κόμματος κάθε αναφορά στην ανάγκη Εθνικής Άμυνας.
Στο πλαίσιο αυτής της στροφής και ύστερα από απόφαση του έκτακτου συνεδρίου, το κόμμα θα συμμετάσχει στις εκλογές του 1920 με αντιπολεμικά συνθήματα ιδιαίτερα κατά της Μικρασιατικής Εκστρατείας, συμμαχώντας με το Λαϊκό Κόμμα (σσ. τη δεξιά της εποχής). Υπολογίζεται ότι οι ψήφοι έφτασαν τις 50.000 αντιπροσωπεύοντας το 6,7% του συνόλου.
Στη Θεσσαλονίκη ψηφίστηκε, σχεδόν, από το σύνολο των Εβραίων ψηφοφόρων φτάνοντας το 38% των ψήφων και στη Δράμα όπου υποστήριξε μουσουλμάνο υποψήφιο έλαβε το 46% των ψήφων, κατεξοχήν, των μουσουλμάνων.
Παρόλο που σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα των σφαιριδίων ο κάθε ψηφοφόρος μπορούσε να υποστηρίζει περισσότερους από έναν υποψηφίους δεδομένης της ελάχιστης διαφοράς, σε ψήφους, των δύο αντιπάλων (οι βενιζελικοί πήραν το 50,31% των ψήφων αλλά απώλεσαν την πλειοψηφία σέ έδρες), ο ρόλος του ΚΚΕ θα αποδειχθεί καθοριστικός για την έκβαση των εκλογών”
Πρόκειται για τις εκλογές τις οποίες αν δεν έχανε ο Βενιζέλος τα πράγματα, στο μικρασιατικό μέτωπο, ίσως εξελίσσονταν διαφορετικά.
Σε δύο μεγάλες, λοιπόν, στιγμές του ελληνισμού, το 1919-22 και το 1946-49 έχουμε μια προβληματική στάση του ΚΚΕ.
Η πολιτική του στάση στην ιστορική πορεία της χώρας, η ολοκληρωτική ιδεολογία του και οι θέσεις που πήρε και παίρνει σε μείζονα ζητήματα του ελληνισμού είναι που πρέπει να αναδεικνύονται και όχι προτάσεις σαν και αυτές του Τζήμερου που μπορεί να το ξανακάνουν παράγοντα της πολιτικής ζωής της χώρας.
Δηλώσεις, επίσης, του Γενικού Γραμματέα του ότι η πολιτική του θα αναπτυχθεί στο πεζοδρόμιο και η στάση του στον κομματικό έλεγχο των Πανεπιστημίων, απο όπου προσδοκά να ανανεώσει το στελεχιακό του δυναμικό (ως λενινιστικό κόμμα πιστεύει πως η επαναστατική πρωτοπορία πρέπει να προέλθει απο την διανόηση), προβληματίζουν, ακόμη, και μέλη του.
Με αφορμή, λοιπόν, την αναφορά στην αριστερά και την πολιτική της ας σχολιάσουμε και την επιλογή του Συριζα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Διέλυσε τα ΤΕΙ για να ικανοποιήσει μια συντεχνία και την φιλοδοξία ορισμένων μελών και στελεχών του και το Διεθνές Πανεπιστήμιο το οποίο ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη και είχε αρχίσει να εμφανίζει καλές προοπτικές.
Πράγματι, η πρόταση Τζήμερου είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος να ενδυναμώσει το ΚΚΕ. Ο Τζήμερος θα ήταν καλύτερος, αν δεν ήταν τόσο επιπόλαιος και ρηχός, όσο και νάρκισσος, που τού αρέσει να εντυπωσιάζει.
Έχει άδικο ο κ. Τζήμερος, διότι το ΚΚΕ είναι ήδη εκτός νόμου! Αλλά είναι υπεράνω του νόμου! Πώς αλλιώς θα χαρακτηρίζαμε ένα κόμμα που αρνείται δημοσιοποίηση των οικονομικών του και παρανομεί συστηματικώς, βαπτίζοντας την απείθεια στον νόμο ως “λαϊκό αγώνα”; Μήπως συνελήφθη ο περιβόητος “καρατέκα”, που βιαιοπράγησε κατά αστυνομικού των ΜΑΤ;
https://www.iefimerida.gr/ellada/astynomikos-katathesi-klotsia-apo-diadiloti-toy-pame
Νομίζω ότι αυτό που επιχειρεί να στηλιτεύσει ο κ. Τζήμερος (και στο οποίο έχει απόλυτο δίκιο) είναι τα “δυο μέτρα και δυο σταθμά” στην αντιμετώπιση πολτικών κομμάτων/ομάδων. Εγκληματική οργάνωση η ΧΑ, με κατάληξη την φυλακή. Αλλά νόμιμο το “συνταγματικό τόξο”, παρότι η οικονομική κατάσταση των μεγάλων κομμάτων όζει σκανδάλων, νόμιμη και κάθε περιθωριακή “αριστερή” οργάνωση, της οποίας η καθημερινή βία δεν μας ενοχλεί, αφού δεν είναι… “φασιστική”!
Κι επειδή – πράγματι – η απότομη άρση αυτής της ιδιότυπης ασυλίας θα προκαλέσει αντιδράσεις σε μια λοβοτομημένη κοινωνία, η σκέψη της οποίας έχει εμποτισθεί με “αριστερά” θέσφατα και συγχέει την ελευθερία με την ασυδοσία, θετικό είναι τέτοιες απόψεις να πληθαίνουν ώστε να δημιουργούν γόνιμους προβληματισμούς και συν τω χρόνω η ΕΥΝΟΜΙΑ να μην χρειάζεται να επιβληθεί εκ των άνω, αλλά να είναι πάγκοινο αίτημα.
Εν ολίγοις, καλώς τα λέει ο κ. Τζήμερος, αλλά η άμεση πρακτική εφαρμογή των λογικών προτάσεών του θα έφερε μεγάλη κοινωνική αναταραχή σε έναν λαό που διέπεται από ανορθολογισμό! Οι επισημάνσεις του είναι χρήσιμες μόνο στο πλαίσιο μιας σταθερής και μακροχρόνιας προσπάθειας εκλογικεύσεως της κοινωνίας μας.
ΥΓ: Ο ενίοτε προκλητικός και υπερβολικός λόγος του κ. Τζήμερου ίσως χρησιμοποιείται ως στοιχείο εξισορροπήσεως των υπερβολών της “άλλης πλευράς”. Διότι όταν έχει καθιερωθεί ως φυσιολογική δράση και “δημοκρατικό κεκτημένο” η κατάληψη από οποιονδήποτε διαμαρτυρόμενο δημοσίου χώρου, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι υπάρχει περιθώριο για λογική συζήτηση και ότι οι υπερβολές είναι αναπόφευκτες;