Η Μελόνι για το ντιλ των Βρυξελλών: «Δεν σέβονται την ψήφο των πολιτών» – «Ολιγαρχία, όχι δημοκρατία στην ΕΕ»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Τζόρτζια Μελόνι επιτέθηκε στη συμφωνία για τις θέσεις-κλειδιά της ΕΕ των «εκλεκτών» ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι κατακεραύνωσε την «ολιγαρχία», όπως τόνισε, του ευρωπαϊκού μπλοκ για την παρασκηνιακή συμφωνία σχετικά με την ανάληψη των κορυφαίων θέσεων της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως οι αντιπροσωπείες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), των Σοσιαλδημοκρατών (S&D) και των Φιλελευθέρων (Renew Europe) συμφώνησαν να προωθήσουν για την προεδρία της Κομισιόν την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν (ΕΛΚ), για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Αντόνιο Κόστα (S&D) και ως επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ την Κάγια Κάλας (Renew).

Σχολιάζοντας το ντιλ, η Τζόρτζια Μελόνι υπογράμμισε πως πρόκειται για μια «σουρεαλιστική» κατάσταση καθώς οι απόψεις των ευρωπαίων ψηφοφόρων δεν ελήφθησαν υπόψη.

Σημειώνεται πως η πρωθυπουργός της Ιταλίας συμμετέχει ως επικεφαλής στην ακροδεξιά πολιτική ομάδα των «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών» (ECR), η οποία αν και αναδείχθηκε τρίτη πολιτική δύναμη στο ευρωκοινοβούλιο των 720 εδρών, αποκλείστηκε από τις διαπραγματεύσεις ύστερα από αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων.

Οι δύο πολιτικές παρατάξεις έθεσαν ως «βέτο» για την επανεκλογή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τη μη συνεργασία με την Τζόρτζια Μελόνι. Η υποψήφια του ΕΛΚ «φλέρταρε» εδώ και μήνες με την Ιταλίδα πρωθυπουργό επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την υποστήριξή της για μια νέα θητεία στην ηγεσία της Κομισιόν.

Σημειώνεται πως θεωρητικά οι ψήφοι των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων αρκούν για να εκλεγεί εκ νέου πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εντούτοις ορισμένες εκτιμήσεις ανέφεραν πως ένα περίπου 10% με 15% ενδεχομένως να μην την υποστηρίξει και άρα θα χρειαζόταν περισσότερες ψήφους και από άλλες πτέρυγες του ευρωκοινοβουλίου. Διπλωμάτης πάντως της ΕΕ εκτίμησε πως πλέον «δεν υπάρχει πρόβλημα να κάνουμε αυτή τη συμφωνία χωρίς τη Μελόνι».

«Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν που υποστηρίζουν ότι οι πολίτες δεν είναι αρκετά σοφοί για να λάβουν ορισμένες αποφάσεις και ότι η ολιγαρχία είναι η μόνη αποδεκτή μορφή δημοκρατίας, αλλά διαφωνώ», δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι, μιλώντας στο ιταλικό κοινοβούλιο την Τετάρτη το πρωί.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός πως η «μοιρασιά» για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ είναι σε αναντιστοιχία με τη δυναμική των παρατάξεων στο ευρωκοινοβούλιο, όπως αυτή προέκυψε από τη ψήφο στις ευρωεκλογές. Όπως είπε, η ηγεσία της ΕΕ φαίνεται πως επιδιώκει «να βάλει τη σκόνη κάτω από το χαλί» αντί να αναγνωρίσει ότι πολλοί ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι με τις μέχρι τώρα πολιτικές της.

Χαρακτήρισε δε την ΕΕ ως έναν «γραφειοκρατικό γίγαντα» και τόνισε πως η Ιταλία σκοπεύει να αναλάβει έναν ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενάντια σε αυτούς τους γραφειοκράτες. Όπως τόνισε η πρωθυπουργός της Ιταλίας η ολιγαρχία συζήτησε και παρουσίασε ονόματα για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ «χωρίς καν να προσποιηθεί πως λαμβάνει υπόψη της τα μηνύματα από τους ψηφοφόρους».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Politico, η Μελόνι στη νέα Κομισιόν θα επιδιώξει η Ιταλία να έχει μια κορυφαία θέση επιτρόπου, όπως της οικονομίας, αλλά και το ECR να εκπροσωπείται σε θέση αντιπροέδρου.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός άφησε αιχμές και για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπέστη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές από την ακροδεξιά της Λεπέν. Χωρίς να τον κατονομάσει, η Τζόρτζια Μελόνι είπε πως «θα βρίσκεται πάντα απέναντι σε εκείνους που πιέζουν για ένα ολιγαρχικό τεχνοκρατικό όραμα στην πολιτική και στην κοινωνία», προσπαθώντας «να διατηρήσουν την κυριαρχία τους ακόμα και όταν πραγματικά είναι σε αδύναμη θέση».

«Δεν αποκλείουμε κανέναν. Το θέμα είναι ότι υπάρχει μια πολιτική πραγματικότητα που αναδύθηκε από τις ευρωεκλογές και επιβεβαιώνεται από τον συνασπισμό μεταξύ ΕΛΚ, S&D και Renew, στον οποίο δεν ανήκει το ECR», σχολίασε αξιωματούχος του Παρισιού υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα αξιώματα της ΕΕ, με το ΕΛΚ, τους Σοσιαλδημοκράτες και το Renew Europe να ευελπιστούν πως οι τρεις «εκλεκτοί» τους θα εγκριθούν. Εάν αυτό συμβεί η σκυτάλη θα περάσει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το οποίο θα κληθεί να ψηφίσει για την τελική επιλογή, περίπου στα μέσα Ιουλίου.

https://www.ieidiseis.gr/kosmos/252557/keravnoi-meloni-gia-to-dil-ton-vryksellon-den-sevontai-tin-psifo-ton-politon-oligarxia-oxi-dimokratia-stin-ee

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα