Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας περιοδεύει στην Αφρική και καλά κάνει. Η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει αφρικανικκή πολιτική.
Το λάθος του κ. Δένδια και του ελληνικού ΥΠΕΞ είναι η διαμόρφωση της τακτικής αυτής της πολιτικής. Και είναι λάθος διότι για να αναπτύξεις τακτική πρέπει να έχεις στρατηγική.
Που θέλεις να οδηγήσεις τις σχέσεις;
Όπως φαίνεται ο Υπουργός Εξωτερικών προσπαθεί με τις επισκέψεις του να αναιρέσει πολιτικές της Τουρκίας. Αυτό είναι μάταιο και δύσκολο. Η Τουρκία έχει διεισδύσει στην Αφρική όταν η Αθήνα κοιμόταν και γνωρίζει πως να διαχειριστεί τους Αφρικανούς ηγέτες. Το μενταλιτέ τους πάνω κάτω είναι ίδιο.
Η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει στην Αφρική την πολιτική της αλλά, πριν την αναπτύξει να αποφασίσει τι θέλει, απο ποιούς το θέλει και πως το θέλει.
Την Κυριακή η διαδικτυακή τηλεόραση Ανιχνεύσεις web tv στην εκπομπή “Ο Καφές της Κυριακής” θα έχει προσκεκλημένο Έλληνα δημοσιογράφο ο οποίος ζει στη Νότια Αφρική και θα συζητήσει όλα αυτά τα ζητήματα.
Π.Σαββίδης
Πως μου φαίνεται ότι ο κ. Δένδιας είναι ”απεσταλμένος προπομπός” της Ε.Ε. ,(ίσως και των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ),που ”ξέχασαν” την Αφρική -ιδίως την ΣΑΧΕΛ -στην οποίαν η Κίνα ”στρογγυλοκάθησε” εδώ και 20 χρόνια ,με μεγάλες επιχειρήσεις και πολιτική επιρροή στις εύκολες σε ιδιοτέλεια ηγεσίας των κρατών της.
Να μη θυμηθούμε την μεγάλη ΣινοΑφρικανική σύνοδο κορυφής το 2018 και την αύξηση κατά 27,4% των εξαγωγών της Κίνας προς τις χώρες της ,ύψους 209,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, με τις μισές εξαγωγές σε μηχανολογικό εξοπλισμό και ηλεκτρικά προιόντα , που θέλουν και πολύχρονη τεχνική υποστήριξη ;;;.
Η Τουρκία- ιδίως στην 20ετία του ”σουλτάνου” κ.Ερντογάν -θυμήθηκε την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με επαφές και κάποιες επιρροές-περισσότερο στην Λιβύη- ενώ ”έσπασε τα μούτρα της ”στην Αίγυπτο – και απ΄ότι φαίνεται οριστικά με την σημερινή του κ.Σίσι-και σίγουρα αυτή η Τουρκία του ”αποδιοπομπαίου” διεθνώς κ.Ερντογάν ”θα σπάσει τα μούτρα της, αν χωθεί στα πόδια της Κίνας” ,που δεν είναι στο ΝΑΤΟ ,ούτε είναι η φίλη της -τώρα- Ρωσία και έχει και παληούς λογαριασμούς με κάποιους τουρκόφωνους Κινέζους, που τους θεωρεί δικό του έθνος ο κ.Ερντογάν.
ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ εν τέλει για την Ερντογανική Τουρκία ”και η μυλωνού τον άνδρα της με τους πραματευτάδες” σε σύγκριση με τους άλλους γεωπολιτικούς παίκτες, που φρονίμως ποιούσα δεν τους προκαλεί ,για να μη την διαλύσουν και θα την διαλύσουν αν το τολμήσει.
Εμείς στην Ελλάδα -με αντικυβερνητική διάθεση μεγάλου μέρους του παλιού κατεστημένου -”που είναι έξω από τον χορό”-την υπερτιμούμε ,παρ’οτι βλέπουμε ότι από τις Καστανιές του 2020 παύσαμε να διακατεχόμαστε απέναντι της από το φοβικό σύνδρομο.
Τώρα φοβούνται οι Τούρκοι ,όπως φαίνεται από τις καθημερινές δηλώσεις -κυρίως -του Τούρκου Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ.Χουλουσί Ακάρ..
Υ.Γ Θα παρακολουθήσουμε την συζήτηση της Κυριακής- ό,τι μαθαίνεις είναι καλό-αλλά θα προτιμούσαμε να είχαμε τον κ.Δένδια να μας αποκάλυπτε τους λόγους της συχνής μεταβάσεως του στις χώρες του γνωστού ΣΑΧΕΛ ,μετά την Ελληνογαλλική Συμφωνία και να μας επαναβεβαιώσει ότι δεν εξαρτά η ΕΛΛΑΣ την εξωτερική της πολιτικής από τις τουρκικές επιδιώξεις, γιατί τώρα κυβερνά η Παράταξη ,που δεν πιέζεται σε εθνικά θέματα και αν πιεσθεί τα βροντά με εκλογές ,για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός.
Αγαπητέ κύριε Σαββίδη, αν και όποτε βολέψει, καλέστε και τον πατέρα Ευάγγελο Παπανικολάου που είναι και ιεραπόστολος χρόνια στο Καμερούν, με θέμα την Αφρική ή τα ευρύτερα εκκλησιαστικά θέματα
Μόνο στην Ελλάδα χρεώνομε τα όποια λάθη σ’ έναν υπουργό, ενώ υπάρχει πρωθυπουργός, ο οποίος υποτίθεται ότι δίδει την γραμμή. Στην περίπτωση Δένδια, μάλιστα, είναι γνωστό ότι παίζει μάλλον διακοσμητικό ρόλο, αφού ο πρωθυπουργός τον έχει κάμει “πέρα”, συμβουλευόμενος, κυρίως στα ελληνοτουρκικά, το ΕΛΙΑΜΕΠ και τον μέντορά του Σημίτη.