Η Κομισιόν διαβεβαίωσε για τη «διπλωματική προστασία» του Great Sea Interconnector: Χαρακτηρίζει “ένα ύψιστης σημασίας έργο” την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ

- Advertisement -

Διαβεβαιώσεις ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιοποιήσει «όλα τα διπλωματικά μέσα που έχει στη διάθεσή της» προκειμένου να προστατέψει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, Great Sea Interconnector (GSI), έδωσε αξιωματούχος της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας.

Τη διαβεβαίωση δίνει αξιωματούχος της Κομισιόν σε επιστολή σχετικά με το θέμα της τουρκικής παρενόχλησης πλοίου που διενεργούσε, για λογαριασμό της γαλλικής Nexans, έρευνες βυθού για σκοπούς της πόντισης καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης από την Κύπρο στην Ελλάδα σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κάσου και της Καρπάθου τον Ιούλιο.

Στην επιστολή της, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Catharina Sikow-Magny, Διευθύντρια πράσινης μετάβασης και ενοποίησης ενεργειακών συστημάτων στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν, ανέφερε ότι το έργο του GSI είναι έργο κοινού ενδιαφέροντος υπό τον κανονισμό EU 2022/869 που αφορά τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές και περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Κομισιόν με τα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCi) που υιοθετήθηκε τον Νοέμβριο του 2023, ενώ ως τέτοιο έχει λάβει σημαντική επιδότηση μέσω της Διευκόλυνσης Συνδέοντας την Ευρώπη (€657 εκατ).

Βάσει αυτών, η αξιωματούχος διαβεβαίωσε στην επιστολή ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα που έχει στη διάθεσή της για να προστατέψει από το γεωπολιτικό ρίσκο που έχει αναφέρει».

Υπενθυμίζεται ότι ο φορέας υλοποίησης είχε ζητήσει πρόσθετες εξασφαλίσεις σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης ή σημαντικής καθυστέρησης σε περίπτωση που ανακύψουν παράγοντες, οι οποίοι καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση της ανάπτυξης και κατασκευής της γραμμής διασύνδεσης, και οι οποίοι είναι εξωτερικοί και εκτός του ελέγχου του Ιδιοκτήτη Γραμμής Διασύνδεσης, κάτι που απέρριψε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) στη ρυθμιστική της απόφαση στις 2 Ιουλίου.

Την είδηση για την επιστολή από την Κομισιόν στους αρμόδιους στην Κύπρο και στην Ελλάδα δημοσίευσε το μεσημέρι της Πέμπτης η ιστοσελίδα energypress.gr

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα, προκειμένου να προστατεύσει το πρότζεκτ από το γεωπολιτικό ρίσκο. Η ιστοεσλίδα εκτιμά ότι η επιστολή αποτελεί «εφαλτήριο στη ΡΑΕΚ, ώστε να απαλείψει ένα από τα σημαντικά «αγκάθια» στην απόφασή της για τη μεθοδολογία εσόδου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου».

Κατά την energypress.gr, στην ίδια επιστολή, «οι Βρυξέλλες σημειώνουν στην επιστολή ότι το Great Sea Interconnector αποτελεί “ένα ύψιστης σημασίας έργο”. Η ρητή πρόθεση της Επιτροπής να παράσχει διπλωματική “ασπίδα” στο έργο, αποτελεί τη δεύτερη σημαντική και χειροπιαστή ευρωπαϊκή κίνηση για τη στήριξη της διασύνδεσης. Υπενθυμίζεται ότι το πρότζεκτ έχει εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για έργο PCI, ύψους ύψους 657 εκατ. ευρώ».

https://hellasjournal.com/2024/08/i-komision-diaveveose-gia-ti-diplomatiki-prostasia-tou-great-sea-interconnector-charaktirizi-ena-ipsistis-simasias-ergo-tin-ilektriki-diasindesi-kiprou-elladas-israil/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα