του Άλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου
Τη χορήγηση ασύλου στον Αμαντού Ντιαλλό
Αυτό προκύπτει από το σχετικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Julie Tomiche, στις 21-7-2020, στην ηλεκτρονική Libération, με τίτλο : «Ο Amadou Diallo σύντομα στα θρανία της Σχολής Πολιτικών Επιστημών» (Amadou Diallo bientôt sur les bancs de Sciences-Po).
Για την υπόθεση αυτή είχα γράψει στις 15-7-2020 στις Ανιχνεύσεις άρθρο με τίτλο : «Η μεταναστευτική πολιτική και ασύλου χρειάζεται και ευελιξία : Η περίπτωση του ασυνόδευτου Amadou Diallo μας εκθέτει». Κι άρα δεν θα μπω εδώ στο ιστορικό του Αμαντού Ντιαλλό. ΕΔΩ
Εδώ με ενδιαφέρει να δώσω την είδηση ότι ο περί ου ο λόγος θα έχει ένα αίσιο τέλος στο αίτημά του. Πράγματι, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι ελληνικές αρχές θα χορηγήσουν άσυλο στον Amadou Diallo, έναν 20χρονο πρόσφυγα από τη Γουινέα, ο οποίος, ως αριστούχος, έγινε δεκτός στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι (Science-Po Paris). Το Ελληνικό Υπουργείο Μετανάστευσης ανακοίνωσε τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020 με δελτίο τύπου τη χορήγηση ασύλου σε τρεις νέους πρόσφυγες «που κατάφεραν να λάβουν υποτροφίες χάρη στις δυνατότητες που τους πρόσφερε η Ελλάδα». Μεταξύ αυτών, και ο Amadou Diallo, ένας 20χρονος πρόσφυγας από τη Γουινέα. Ο νεαρός άνδρας έγινε δεκτός από τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι (Sciences-Po Paris), μετά από μια λαμπρή εκπαίδευση στο Γαλλο-ελληνικό Λύκειο Eugène–Delacroix. Καθώς η εξέταση της αίτησής του για άσυλο καθυστέρησε λόγω της κρίσης του Κορωναιού, ο Αμαντού διακινδύνευε να μην καταφέρει να φτάσει στο Παρίσι εγκαίρως για την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς.
«Ένα θετικό βήμα»
Η Σοφία Κουβελάκη, διευθύντρια της ΜΚΟ The Home Project, χαιρέτισε την απόφαση : «Είναι ένα θετικό βήμα, ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Τόνισε, ωστόσο, τη σημασία που έχει ο νεαρός να λάβει άδεια διαμονής και διαβατήριο το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορεί να ταξιδέψει στη Γαλλία έως τον Σεπτέμβριο. Στο Παρίσι, η αρμόδια Υπουργός Ιθαγένειας Marlène Schiappa χαιρέτισε επίσης αυτήν την απόφαση στο Twitter. Η περίπτωση του Amadou Diallo προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στα κοινωνικά δίκτυα, κυρίως μεταξύ των φοιτητών της Σχολής Πολιτικών Επιστημών. Η Mila Krongrad, δευτεροετής φοιτήτρια, έκανε μια αναφορά μετά την ανάγνωση αυτής της ιστορίας, που δημοσιεύτηκε από την Liberation στις 11 Ιουλίου. «Στην πανεπιστημιούπολη του Menton [που συνδέεται με τη Σχολή Science-Po Paris], είμαστε πολύ ευαίσθητοι για το ζήτημα της μετανάστευσης. Γι ‘αυτό η ιστορία του Amadou Diallo μας άγγιξε πολύ», εξήγησε. «Αν δεν ήμουν εγώ, θα ήταν κάποιος άλλος. Οι πρώτες 3.000 υπογραφές έπεσαν μέσα σε 24 ώρες, και προέρχονταν μόνο από φοιτητές της Σχολής μας και από τις οικογένειές τους και φίλους». Συνολικά, η σχετική αναφορά υποστήριξης υπογράφθηκε από πάνω από 37.000 άτομα. Η Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα ασχολήθηκε επίσης ενεργά με το θέμα.
Εδώ με ενδιαφέρει επίσης να τονίσω ότι ναι μεν «ξεμπλέκουμε ως χώρα» από μια θορυβώδη υπόθεση ενός πρόσφυγα. Όμως η Ελλάδα, εν όψει και της διαμόρφωσης «Ενός Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο», οφείλει να επεξεργαστεί μια συνεκτική μεταναστευτική-προσφυγική πολιτική που :
@ θα διαμορφώσει πρωτίστως ένα ευνοϊκό περιβάλλον επαναπατρισμού μερίδας των προσοντούχων Ελλήνων που έφυγαν, λόγω κρίσης 2010-2019, για να συμβάλλουν, ως ανθρώπινο κεφάλαιο, στη διαμόρφωση και την εφαρμογή του «νέου παραγωγικού μοντέλου» της χώρας μας. Εν όψει και του αναμενόμενου πακτωλού κοινοτικών πόρων 72 δις ευρώ από όλες τις κοινοτικές πηγές χρηματοδότησης 2021-2027.
@ θα επιλέγει αυτή τα αλλοδαπά αστέρια σαν τον Amadou Diallo, μέσα από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, που θα ήθελαν να παραμείνουν, να εργαστούν και να ενσωματωθούν στη γερασμένη και φθίνουσα δημογραφικά χώρα μας, για να ενισχύσουν περαιτέρω το ανθρώπινό μας κεφάλαιο.
@ θα επιδεικνύει τη δέουσα σύννομη διαδικαστική ευελιξία και δεν θα εγκλωβίζει ανηλίκους πρόσφυγες-μετανάστες, οι οποίοι θέλουν να φύγουν από τη χώρα μας κι εφόσον μάλιστα τους θέλουν διακαώς άλλες κοινοτικές χώρες. Για να γίνονται αυτοί εθελοντικοί πρεσβευτές κι όχι δυσφημιστές της χώρας μας στο εξωτερικό.
Γιατί να δυσφημιστούμε με ελαφρότητα σε 37.000 Γάλλους ότι η Ελλάδα μπλόκαρε έναν αριστούχο πρόσφυγα που δεν θέλει να τον κρατήσει ;
Έχουμε περίσσευμα θετικής εικόνας στο εξωτερικό ;
Έχουμε περίσσευμα ανθρώπινου κεφαλαίου για να μετουσιώσουμε σε παραγωγικές επενδύσεις τα 72 δις ευρώ που δικαιούμαστε από τους «τσιγκούνηδες» Βόρειους κοινοτικούς μας εταίρους ;
Και τι γίνεται με την προώθηση της αριστείας (εγχώριας και ξένης) που μας υποσχεθήκατε κ. Μητσοτάκη ;