Του Ανδρέα Κλαυδιανού
Η ανθρωπότητα βιώνει τη πιο καλοστημένη επιστημονική απάτη όλων των εποχών. Σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται στην κορύφωσή της μια γιγαντιαία προπαγανδιστική εκστρατεία περί κλιματικής αλλαγής, λόγω «υπερθέρμανσης του πλανήτη» από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Η θεωρία της «υπερθέρμανσης» εξαιτίας του CO2 (διοξείδιο του άνθρακα), που πρώτος την διατύπωσε ο φυσικός Μπερ Μπόλιγκ, πολιτικοποιήθηκε για πρώτη φορά από την Θάτσερ για να υποστηρίξει το πυρηνικό πρόγραμμά της. Το έδαφος προετοιμάζεται συστηματικά εδώ και 30 χρόνια από την πρώτη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα που έγινε το 1992 στο Ρίο ντε Τζανέϊρο, μέχρι την τωρινή Σύνοδο της Γλασκώβης (COP 26).
Τελευταία, υπό το φόβο να σκάσει η «επιστημονική» φούσκα της «υπερθέρμανσης», στην οποία παίζονται τρισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις ΑΠΕ, αντικαταστάθηκε ο όρος «κλιματική αλλαγή» με τον ευρύτερο όρο «κλιματική κρίση» που υπονοεί ακόμα και ψύξη του πλανήτη. Πράγματι πολλοί επιστήμονες, για επερχόμενη μείωση θερμοκρασίας μιλάνε.
Στην «κλιματική κρίση» αποδίδονται πλέον όλα τα φυσικά φαινόμενα και ειδικά τα έντονα καιρικά, τα οποία επίμονα προαναγγέλλουν, και τα βαφτίζουν με διάφορα ονόματα για να προκαλούν μεγαλύτερο δέος. Στη «κλιματική κρίση» οφείλονται, κατά τον πρωθυπουργό, οι καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού υπό συνθήκες άπνοιας. Στην «κλιματική κρίση» οφείλονται τα προβλήματα των δικτύων (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ) που προκαλούν οι νεροποντές και όχι στην ανύπαρκτη συντήρησή τους, μια και οι φόροι ταξιδεύουν στην Εσπερία για τα δάνεια. Η «κλιματική κρίση» φταίει που οι δρόμοι έγιναν ποτάμια γιατί, προηγουμένως, τα ποτάμια έγιναν δρόμοι. Η «κλιματική κρίση» φταίει για τις ορδές των λαθρομεταναστών που εισβάλλουν στη χώρα.
Η «υπερθέρμανση» εξ’ αιτίας της «κλιματικής αλλαγής» αποδίδεται στο CO2. Ένα αέριο ζωτικής σημασίας, που χωρίς αυτό δε θα υπήρχε ίχνος φυτού πάνω στη γη και κατά συνέπεια ζωής, κατάφεραν να το νοηματοδοτήσουν ως το αέριο του θανάτου. Επιπρόσθετα, όλο και ενισχύεται η επιστημονική άποψη, ότι η αύξηση του CO2 έπεται και δεν προηγείται της αύξησης της θερμοκρασίας.
Θεωρείται τεράστια απειλή για το μέλλον του πλανήτη μια συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα της τάξης των 400 ppm, όταν η ελάχιστη συγκέντρωση που απαιτείται για την φωτοσύνθεση είναι της τάξης των 200 ppm. Ενοχοποιείται κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, παραγωγών και καταναλωτών ενέργειας, ως μολύνουσα άμεσα ή έμμεσα τον πλανήτη με CO2, όταν παρόμοιες ή και μεγαλύτερες συγκεντρώσεις είχαμε στην προβιομηχανική εποχή. Όταν τα κτήρια σχεδιάζονται για συγκεντρώσεις των 1.000 ppm και ακόμα μεγαλύτερες συγκεντρώσεις κρίνονται ασφαλείς για κλειστούς χώρους όπως υποβρύχια κλπ.
Δαιμονοποιείται το CO2, ανθρωπογενούς, προέλευσης ως το βασικότερο αέριο του θερμοκηπίου. Πέραν του γεγονότος ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου παρουσιάζεται ως μεγάλο κακό, ενώ χωρίς αυτό η γη θα είχε θερμοκρασία κατάψυξης, αποκρύπτεται συστηματικά το γεγονός ότι το κατ’ εξοχήν αέριο του θερμοκηπίου είναι οι υδρατμοί. Βλέπετε είναι λίγο δύσκολο η παγκόσμια οικονομική μαφία να ενοχοποιήσει και φορολογήσει τους ωκεανούς ως κύριους «παραγωγούς» υδρατμών.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, την, με διάρκεια αιώνων, εγγενή μεταβλητότητα του παγκόσμιου κλίματος, οφειλόμενη στις μεταβολές της ηλιακής ακτινοβολίας, την βάφτισαν «ανθρωπογενή». Κι’ ας κατοικούταν η Γροιλανδία, κι’ ας καλλιεργούσαν αμπέλια πολύ πιο βόρεια από ότι σήμερα σε παλαιότερες εποχές.
Τα μεγάλα ψέματα γύρω από τις εγγενείς κλιματικές μεταβολές έναν και μόνο στόχο εξυπηρετούν, να πείσουν τους ανθρώπους για την αλλαγή του τρόπου παραγωγής ενέργειας. Αυτό είναι μια συνειδητή στρατηγική επιλογή αποεπένδυσης και επανεπένδυσης των γκλομπαλιστών, στο πνεύμα της καπιταλιστικής θεωρίας μεγιστοποίησης του πλούτου και οφείλεται στο γεγονός ότι τα κέρδη από την παραγωγή αγαθών περιορίζονται εξαιτίας της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών παγκοσμίως. Μόνο που ο στρατηγικός αυτός επαναπροσανατολισμός δεν χρηματοδοτείται από την εκποίηση των πρότερων (θερμικών) μονάδων παραγωγής ενέργειας, αλλά από τους λαούς. Με αυτόν τον τρόπο η διεθνής οικονομική μαφία, μέσω των φόρων για τους ρύπους, έχει καταφέρει να βάλει το χέρι βαθειά στη τσέπη και του τελευταίου καταναλωτή.
Μαριονέτες της παγκοσμιοποίησης οι εκάστοτε κυβερνώντες τη χώρα μας, έτρεξαν από τους πρώτους να εφαρμόσουν τη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης». Η εκτόξευση της τιμής του ρεύματος σήμερα είναι η προβολή του ενεργειακού σχεδιασμού του 2010, που καμία ενδιάμεση κυβέρνηση δεν απέτρεψε και πολύ περισσότερο η σημερινή που έχει βάλει ως πρώτη προτεραιότητα την απολιγνιτοποίηση. Από εξαγωγέας ρεύματος (δηλαδή το ενεργειακό ισοζύγιο ήταν υπέρ των εξαγωγών) προ 20ετίας, κατάντησαν την Ελλάδα εισαγωγέα κατά το 1/3 των αναγκών της, το άλλο 1/3 το παράγει με εισαγόμενο φυσικό αέριο, ενώ έχουμε αυτάρκεια μόνο κατά το υπόλοιπο 1/3. Η Ελλάδα εισάγει ρεύμα από την Βουλγαρία, Ιταλία, Αλβανία, Σκόπια και Τουρκία. Παράλληλα μπορεί και να εξάγει, αλλά το ενεργειακό ισοζύγιο τα τελευταία χρόνια είναι μονίμως αρνητικό.
Η υποτέλεια του πολιτικού συστήματος αφενός και αφετέρου ο πειθαναγκασμός που υφίσταται λόγω του δυσθεώρητου δημόσιου χρέους που πλησιάζει τα 400 δις, οδήγησαν στην πολιτική απόφαση της συρρίκνωσης (αποεπένδυσης) των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος. Όντας υπό γερμανική οικονομική κατοχή η χώρα, πρέπει να γίνει η ουρά της αναπτυξιακής στρατηγικής της Γερμανίας αγοράζοντας «μηχανές» ΑΠΕ, ηλεκτρικά αυτοκίνητα κλπ. Μόνο έτσι μπορεί να αιτιολογηθεί η απόφαση απολιγνιτοποίησης μέχρι το 2028. Οι εθελόδουλες κυβερνήσεις από το 2010 μιλάνε για εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό που όχι μόνο εθνικός δεν είναι αλλά στρέφεται κατά του εθνικού συμφέροντος.
Το 70% του φυσικού αερίου (ΦΑ) που εισάγεται στη χώρα μας μεταφέρεται με αγωγούς που διέρχονται από τουρκικό έδαφος και ο νοών νοείτω! Ακόμα και με την αγορά δικαιωμάτων ρύπων, το κόστος του λιγνιτικού ρεύματος θα ήταν μικρότερο από αυτό του ΦΑ λόγω της εκτόξευσης της τιμής του τελευταίου, που εκτιμάται ότι δεν είναι συγκυριακή. Επιπλέον, η χώρα μας θα μπορούσε να έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση αγοράς δικαιωμάτων λόγω των τεράστιων αποθεμάτων λιγνίτη όπως έκαναν χώρες της βαλκανικής και η Πολωνία. Εκτός από λιγνίτη, η Ελλάδα διαθέτει και τεράστιες ποσότητες ΦΑ. Αφού ο «εθνικός σχεδιασμός» προέβλεπε την αντικατάσταση του λιγνίτη από το ΦΑ, γιατί τόσα χρόνια δεν δρομολογήθηκε η εξόρυξη του ΦΑ; Απλά γιατί ο σχεδιασμός δεν είναι εθνικός, είναι γερμανικός σε εθνικό έδαφος. Θα μπορούσαν να αναφερθούν πολλά ακόμα για τον αντεθνικό, αντιοικονομικό, και αντικοινωνικό ενεργειακό σχεδιασμό των κατοχικών κυβερνήσεων.
Η αύξηση της τιμής του ρεύματος, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των καυσίμων, εκτός από τις συνεπαγόμενες, προφανείς αυξήσεις όλων των αγαθών και υπηρεσιών, θα οδηγήσει πολλές παραγωγικές επιχειρήσεις σε περιορισμό δραστηριοτήτων ώστε να επιβιώσουν, μετεγκατάσταση στο εξωτερικό, κλείσιμο θυγατρικών μονάδων, πωλήσεις σε πολυεθνικές, πτωχεύσεις κλπ. επιφέροντας ακόμα ένα πλήγμα στη παραγωγική υπόσταση της χώρας, ενώ η κυβέρνηση θα επιδοτεί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να καίνε το ακριβό ρεύμα που δεν έχουμε. Είμαστε πρωτοπόροι όμως στη προστασία του πλανήτη, τον οποίο ρυπαίνουμε σε ποσοστό 0,19%, όταν τα ποσοστά Κίνας και ΕΕ είναι 29% και 10% αντίστοιχα!
Υ.Γ. Μπροστά στο κίνδυνο έλλειψης ρεύματος το χειμώνα, η κυβέρνηση πανικόβλητη επανενεργοποιεί το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) της ΔΕΗ, επιβεβαιώνοντας, η ίδια, το αδιέξοδο που οδηγεί η στρατηγική της απολιγνιτοποίησης στην οποία πεισματικά επιμένει.
www.ellinikiantistasi.gr
Αν και λίγο “τραβηγμένο” το άρθρο, γράφει πολλές αλήθειες. Τι έκανε σωστά η Ελλάδα για να γίνει ομαλά η πράσινη μετάβαση. Η Μέρκελ έσωσε 32 δις στον Μητσοτάκη και αυτός τα μοιράζει στους 5-6 χορηγούς του, προβαίνοντας στην βίαιη απολιγνιτοποίηση. Μέχρι και ο Μαρινάκης άνοιξε εταιρεία για στήσει ΑΠΕ!
Κάποτε έφτιαξαν ένα κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά όπου συμμετείχαν μικροεπενδυτές με τη βοήθεια των τραπεζών. Μετά ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο το έπνιξαν στους φόρους. Ο Τσίπρας πήγε να επαναφέρει τους αποτυχημένους συνεταιρισμούς (ενεργειακές κοινότητες) και ο Μητσοτάκης έριξε τη χαριστική βολή και τα έδωσε όλα στους σπόνσορες.
Αντί η Ελλάδα με τον πλούτο ΑΠΕ και φυσικού αερίου που διαθέτει να πουλά ρεύμα, εισάγει ρεύμα από τα Σκόπια και την Αλβανία, μέχρι να “ετοιμαστούν” οι εγχώριοι πωλητές. Ο Μητσοτάκης έχει πει ότι οι μικροί χαλάνε την αγορά και τους εξαφάνισε στα χρέη.
Ήρθε και ο Δένδιας να συμπληρώσει ότι δεν θα κάνουμε Μεξικό το Αιγαίο και οι χορηγοί τρίβουν τα χέρια τους με το πετρέλαιο στο 1,20 και το ρεύμα κατανάλωσης στα ύψη. Ο Σκρέκας τους ικετεύει για κατανόηση και τον επέπληξαν που επεμβαίνει στις δουλειές τους.
200 χρόνια είναι αυτά, να μην τα γιορτάσουμε με την Δασκαλάκη, την Σακελλαροπούλου τον πρίγκιπα Κάρολο και την λοιπή νομενκλατούρα και μπουρζουαζία.
Στο σχολείο μας μάθανε ότι διανύουμε την 4η μεσοπαγετόνεια περίοδο,δηλ λιώσιμο των πάγων, πλημμύρες, δημιουργία δασών,τούνδρες,στέπες,ερήμους και μετά πάλι επανάληψη των φαινομένων και πάλι παγετώνες. Η Λιβύη και η Αίγυπτος ήταν ο σιτοβολώνας της Ελλαδος, ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, βυζαντινής κλπ.Γιατι έγιναν οι έφορες πεδιάδες έρημοι,είχαν εργοστάσια,αυτοκίνητα, θέρμανση με πετρέλαιο και αέριο? η είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης δημιουργίας του σύμπαντος και της αέναης λειτουργίας της φύσεως.
Η Κλιματική Αλλαγή στην πορεία του χρόνου – Από φυσικό φαινόμενο έγινε “θρησκεία”
Ὑπάρχουν ἀνθρώπινες δραστηριότητες καί ὑπερδραστηριότητες πού ἐπιβαρύνουν τήν ζωή στόν πλανήτη αὐτόν. Τεράστια τεχνολογική πρόοδος, ὑπερπληθυσμός, ὑπερκατανάλωση, ὑπερβολικά καλλιεργημένες ἐκτάσεις καί ἄλλες ἐγκαταλελειμμένες, πρῶτες ὕλες πού δέν ἀξιοποιοῦνται, τρόπος ζωῆς μέ ἐξαντλητικά ὡράρια δουλειᾶς πού ἔχει ἐξοστρακίσει ὡς ἀχρείαστο ὁποιονδήποτε σεβασμό στό περιβάλλον, δουλειές πού ἐξαναγκάζουν σέ δουλεία τόν ἄνθρωπο. Ἤδη, ἀφοῦ ἐργάζονται καί οἱ γυναῖκες καί οἱ ἄνδρες, διπλάσιο δηλαδή ἐργαζόμενο δυναμικό ἀπό ἄλλοτε καί οἱ ρυθμοί ὁδηγοῦν σέ ὑπερδραστηριότητα, θά ἦταν λογικό ἡ μείωση στό μισό τῆς ἐργασίας, χωρίς ἀλλαγή στούς μισθούς. Χρειάζεται καί τόσος χρόνος γιά ἐκμάθηση τῶν νέων τεχνολογιῶν.
Ἀπο-ιεροποίηση τοῦ βίου, ὅταν ἄλλοτε ἡ πρώτη ὕλη ἀξιοποιεῖτο πλήρως σέ πολλές δραστηριότητες καί ἡ ἀξιοποίηση αὐτή ἦταν μέρος τῆς ἱερότητος τοῦ βίου.
Κάποιες φορές οἱ ἁπλές λύσεις εἶναι σοφές. Μιά εἴδηση
https://www.protagon.gr/themata/cop26-gia-to-klima-realpolitik-me-ena-trisekatommyrio-dentra-44342379004
γιά «μια «ταπεινή» περιβαλλοντική πολιτική», πού μπορεῖ νά εἶναι κι αὐτή ὑποκινούμενη ἀπό συμφέροντα περίεργα, μπορεῖ καί ὄχι, περιγράφει ὅμως κάτι χρήσιμο, τήν ἀνάγκη γιά πράσινο. Τό ζοῦμε στίς μεγάλες πόλεις ὅπως στήν Ἀθήνα. Τσιμέντο παντοῦ. Οὔτε συζήτηση γιά πράσινο. 6 πάρκα τσέπης μέ ἐλάχιστο πράσινο, 57 δένδρα στήν προτεινόμενη ἐπέμβαση στήν Πανεπιστημίου, συνεχιζόμενη τσιμεντοποίηση στό κέντρο μέ αὐξανόμενα ὕψη, ἐνῶ χρειάζεται πολύ πράσινο, σ’ αὐτήν τήν πόλη μέ τό ἐλάχιστο κατ’ ἀναλογίαν πράσινο ἀνά κάτοικο, πίδακες νεροῦ γιά δροσισμό, ἀξιοποίηση παλαιῶν κτιρίων καί γκρέμισμα πολλῶν, προστασία ἥπιων παραγωγικῶν δραστηριοτήτων καί ὄχι μόνο τουριστικές δραστηριότητες. Γίνονται κάποια μικρά βήματα ἐδῶ κι ἐκεῖ, πολύ δύσκολα γίνονται πολλά στήν Ἑλλάδα. Μποροῦν νά γίνουν ὅμως πολλά. Παραγωγικές δραστηριότητες τοπικές, ἀποανάπτυξη, ἀξιοποίηση ὑπαρχουσῶν πρώτων ὑλῶν, ἐνεργοποίηση τοῦ ΕΟΜΜΕΧ ἤ κάποιου ἀνάλογου φορέα γιά τήν προστασία τῆς πολιτιστικῆς κληρονομιᾶς καί τῆς τοπικῆς παραγωγῆς, σοβαρή βιοκλιματική ἀρχιτεκτονική, ἀποκέντρωση, πολλά μικρά πού ἀντανακλοῦν στά ΄μεγάλα ΄ ἔργα καί ἐπικεντρώνουν στόν ἄνθρωπο.
Προστασία στόν ἄνθρωπο καί στήν ζωή, εἶναι μοναδική, εἶναι ἱερή ἡ κάθε ζωή.
Οι Γερμανοί μας βάζουν στην πρίζα
Τι απάντηση περιμένει να πάρει από τ’ ανδρείκελα που μάς κυβερνούν;