Η καθηγήτρια Ιστορίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Κάθριν Φλέμινγκ μιλάει στο iefimerida
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
03/05/2024 15:00
Την εικόνα της αναταραχής που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ με τις μαζικές διαδηλώσεις φοιτητών για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα αναλύει στο iefimerida η Κάθριν Φλέμιγκ, καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης που κατέχει την έδρα Ελληνικού Πολιτισμού Αλέξανδρος Ωνάσης, πρώην πρύτανης του NYU και πλέον Πρόεδρος και CEO Getty trust.
«Η κατάσταση σε πολλά πανεπιστήμια των Η.Π.Α. είναι αυτές τις ημέρες πολύ διαταραγμένη. Η χρονιά για πολλά σχολεία λήγει στα μέσα Μαΐου, και το συνηθισμένο άγχος και ενθουσιασμός στο τέλος του έτους επισκιάζεται απόλυτα από μεγάλες διαδηλώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις καταυλισμούς με σκηνές υπέρ της Γάζας και πιο συγκεκριμένα κατά του Ισραήλ», λέει η κ. Φλέμιγκ .
Το κίνημα BDS
Σύμφωνα με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Ακαδημαϊκό, η σημερινή κατάσταση έχει βάσεις και σε κινήματα που αναπτύχθηκαν κατά το παρελθόν.
«Τα τελευταία χρόνια προέκυψαν συζητήσεις γύρω από το Ισραήλ και κριτική από ορισμένους καθηγητές και φοιτητές για δεσμούς μεταξύ Πανεπιστημίων των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Το κίνημα «BDS» (Boycott, Divest, Sanction), για παράδειγμα, που ιδρύθηκε το 2005, πίεσε από καιρό τα Πανεπιστήμια και άλλες οντότητες να διακόψουν τους δεσμούς με το Ισραήλ. Τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ απέρριπταν εδώ και καιρό αυτήν την ιδέα, λόγω της ακαδημαϊκής ελευθερίας, μεταξύ άλλων. Με το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, ένα μακροχρόνιο αντι-ισραηλινό αίσθημα βράζει σε πολλά ιδρύματα» τονίζει η κ. Φλέμινγκ.
«Γινόμαστε μάρτυρες μιας ριζικής αλλαγής»
Παράλληλα εκφράζει την πεποίθηση ότι έχει έρθει η εποχή για να αλλάξουν ριζικά οι σχέσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.
«Η τρέχουσα στιγμή δείχνει , όπως και πολλές τέτοιες στιγμές αναταραχής στις πανεπιστημιουπόλεις, (το 1968 ή το 1985 ) το τεράστιο χάσμα γενεών μεταξύ των πρωτοετών του πανεπιστημίου (φοιτητές στην εφηβεία και στα είκοσί τους) και εκείνων που διοικούν , άνθρωποι που μπορεί οι ίδιοι πριν από δεκαετίες, να ήταν στα οδοφράγματα διαμαρτυρόμενοι. (Υπάρχει το ίδιο χάσμα μεταξύ της ηγεσίας του δημοκρατικού κόμματος και των νεαρών μελών του, παρεμπιπτόντως – κάτι που μπορεί κάλλιστα να γίνει αιτία να χάσει ο Μπάιντεν στις επόμενες εκλογές.) Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, ο βαθμός στον οποίο οι αμερικανική μεσήλικη ελίτ παρερμηνεύει τα αισθήματα των νέων για στην Παλαιστίνη είναι πραγματικά τεράστιος. Γινόμαστε μάρτυρες μιας ριζικής αλλαγής στην αμερικανική στάση απέναντι στο Ισραήλ. Το παλιό «mainstream» είναι εμβρόντητο , μπερδεμένο και δεν μπορεί να καταλάβει. Αλλά αυτή είναι σαφώς μια νέα εποχή, και το παλιό mainstream δεν θα είναι mainstream για πολλά ακόμη χρόνια.»
Διχασμένοι οι Αμερικανοί
Η επέμβαση της αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα διχάζει τους Αμερικανούς όπως εξηγεί η κ. Φλέμινγκ.
«Δεν είναι σοκαριστικό μόνο για το ελληνικό κοινό να βλέπει να καλείται η αστυνομία αν και φυσικά η νομική ιστορία της Ελλάδας σχετικά με το καθεστώς των Πανεπιστημίων το κάνει πιο έντονο. Σοκαρισμένοι είναι και οι Αμερικανοί. Αλλά στις ΗΠΑ, η κοινή γνώμη είναι διχασμένη μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι είναι φρικτό να καλείται η αστυνομία και εκείνων που πιστεύουν ότι η αστυνομία έπρεπε να κληθεί νωρίτερα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η αστυνομία είναι μεν απαραίτητη για προστασία, άλλοι η ίδια η αστυνομία είναι η μεγαλύτερη πηγή κινδύνου και βίας. Αυτές οι σκηνές έχουν σπάνια επαναληφθεί σε στιγμές αναταραχής. Αλλά τώρα έχουμε πίσω μας τις έντονες εμπειρίες του COVID και της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, μεταξύ άλλων που έφεραν επίσης χιλιάδες Αμερικανούς στους δρόμους, ιδιαίτερα στη Νέα Υόρκη, που είναι στο επίκεντρο της τωρινής αναταραχής . Και αυτό που συμβαίνει τώρα τροφοδοτείται επίσης από τουλάχιστον μια δεκαετία κοινωνικο-πολιτιστικών τάσεων στις ΗΠΑ που τείνουν να κατηγοριοποιούν αυστηρά τους ανθρώπους είτε ως καταπιεστές είτε ως θύματα, ως προνομιούχους ή μη, ως μέρος του «συστήματος» ή ως μέρος της «λύσης». Αυτές οι τάσεις προς την κατεύθυνση των διαφορετικών τρόπων σκέψης έχουν φέρει στο επίκεντρο ορισμένα σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, αλλά έχουν επίσης περιορίσει πραγματικά την ικανότητά μας να κάνουμε γόνιμες συζητήσεις ή να εκφράζουμε ένα ευρύ και περίπλοκο σύνολο απόψεων» καταλήγει η Κάθριν Φλέμινγκ.
Τα πανεπιστήμια βράζουν τις τελευταίες ημέρες από την Ανατολική έως της Δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αστυνομία επενέβη αρχικά στο Κολούμπια και στο κοντινό City University με χρήση χημικών και αθρόες συλλήψεις , ενώ ακολούθησε επέμβαση στο Πανεπιστήμιο Φόρνταμ της Νέας Υόρκης. Στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν ακτιβιστές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς που ξήλωσαν τα αντίσκηνά τους ενώ και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια UCLA η αστυνομία διέλυσε των καταυλισμό των φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών προχωρώντας σε δεκάδες συλλήψεις.
iefimerida.gr