Η Κίνα θα μπορούσε να “μολύνει” τις σχέσεις της Αθήνας με την Ουάσιγκτον: Ο Μητσοτάκης “δείχνει” τους δανειστές…

- Advertisement -

 Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση της Αδελφότητος Οφφικιαλίων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας «Παναγία η Παμμακάριστος» προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στο Μέγαρο Μουσικής, την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να ξεκαθαρίσει μερικά σοβαρά ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με πιο σημαντικό -αν και σε αρκετούς προκαλεί έκπληξη- το θέμα της οικονομικής παρουσίας της Κίνας στη χώρα με την αγορά του λιμανιού του Πειραιά.

Οι Αμερικανοί, ως γνωστό, έχουν ξεκινήσει ένα “πόλεμο με τους Κινέζους, που δεν τον βλέπουμε ακόμα διά γυμνού οφθαλμού. Στο πλαίσιο αυτού του “πολέμου” βλέπουν το Πεκίνο παντού, σε χώρες με τις οποίους οι ΗΠΑ διατηρούν παραδοσιακές σχέσεις.

Το λιμάνι του Πειραιά θεωρείται στρατηγικής σημασίας και είναι ένα εκ των τριών πιο σημαντικών στην Ευρώπη. Άρα οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η αγορά αυτή από τους Κινέζους ήταν στρατηγική για την είσοδό τους στην Ευρώπη. Φαίνεται ότι το σχέδιο τους είναι μέσω της Ελλάδας να φτάσουν στις …Βρυξέλλες, οι οποίες άργησαν να αντιδράσουν.

Στη συνέντευξη του στην εφημερίδα Ουάσιγκτον Πόστ και τη δημοσιογράφο Lally Weymouth, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι Αμερικανοί δεν του παραπονέθηκαν για την αύξηση του ποσοστού της κινεζικής Cosco, στο λιμάνι του Πειραιά, για τον απλούστατο λόγο ότι η συμφωνία για την αύξηση του μεριδίου τους ήταν γραμμένη στο αρχικό συμβόλαιο.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος και στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ:

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι η πώληση του λιμανιού του Πειραιά έγινε σε μια διαφορετική εποχή που ελάχιστες χώρες έδειχναν ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα. Να θυμίσουμε ότι η τότε κυβέρνηση αναγκάστηκε να το πουλήσει υπό τον εκβιασμό των Ευρωπαίων δανειστών. Ήταν μία απαράδεκτη πράξη που επέβαλαν οι δανειστές. Η τότε κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραχωρήσει το κρατικό περιουσιακό στοιχείο σε μία εξευτελιστική τιμή.

Στην επιμονή της Αμερικανίδας δημοσιογράφου, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι η οικονομική παρουσία της Κίνας δεν θα μετατραπεί σε πολιτική και στρατιωτική.

Απολύτως όχι, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Κίνα, αλλά είναι και στρατηγικοί ανταγωνιστές, αναφέρει.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει και τις σχέσεις με την Τουρκία λέγοντας ότι εάν η Άγκυρα συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά, μπορεί να υπάρξουν συνέπειες για την ίδια -κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), δηλώνει.

Από την άλλη, σημειώνει, εάν η Τουρκία σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει περιθώριο να καθίσουμε στο τραπέζι και να λύσουμε τις διαφορές μας.

Είναι μία πρόσκληση σοβαρή, την οποία, βεβαίως, θα αγνοήσει. Όμως, στα “αυτιά” της αμερικανικής κυβέρνησης και των λοιπών παραγόντων της Ουάσιγκτον, ακούγεται πολύ όμορφα η θέση του Πρωθυπουργού: Ή κυρώσεις ή διάλογος…

Ο κ. Μητσοτάκης κάνει ειδική αναφορά για πρώτη φορά, στη δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Και υπογραμμίζει τη σημασία της Αλεξανδρούπολης, που όπως λέει, βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία.

Θα αποτελεί, δηλώνει, το φυσικό σημείο εισόδου για τα στρατεύματα των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.

Τέλος αναφέρει ότι πιστεύει πως θα μπορέσει να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους. Πληροφορίες συγκλίνουν ότι οι προετοιμασίες γίνονται για ημερομηνίες γύρω από την 25η Μαρτίου 2022, ώστε να συνεορτάσει την εθνική επέτειο με τον πρόεδρο Μπάιντεν και τα μέλη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ WASHINGTON POST ΕΔΩ

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Hellas Journal

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα