Η Ιαπωνία αναπτύσσει Τεχνητή Νοημοσύνη, δορυφορικό σύστημα επιτήρησης για την παρακολούθηση ξένων πλοίων στα ύδατά της

- Advertisement -

Το νέο σύστημα, που αναμένεται να αναπτυχθεί το 2024, θα σαρώσει την τεράστια αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας και θα επισημάνει κάθε ύποπτη δραστηριότητα στην ακτοφυλακή

Η τεχνολογία θα του επιτρέψει να παρακολουθεί καλύτερα τα αμφισβητούμενα νησιά Diaoyu/Senkaku, την παράνομη αλιευτική δραστηριότητα και τα σκάφη της Βόρειας Κορέας για την επιβολή κυρώσεων.

Η Ιαπωνία αναπτύσσει ένα σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης που θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI) και προηγμένες δορυφορικές τεχνολογίες για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση ξένων πλοίων που ύποπτα λειτουργούν κοντά στα νερά της ή εισβάλλουν στο έδαφός της.

Η κυβέρνηση προβλέπει αρχικά 450 εκατομμύρια γιεν (4,1 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για το έργο στο πλαίσιο του τρίτου συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2020, με τις εταιρείες τεχνολογίας να καλούνται να υποβάλουν προτάσεις για το σύστημα.

Ένας αναλυτής είπε ότι το Τόκιο δυσκολεύεται να παρακολουθεί τα πλοία που εισέρχονται παράνομα στην τεράστια έκταση του ωκεανού.

“Οι πόροι της Ιαπωνίας είναι υπερβολικά μεγάλοι επειδή έχει τόσο μεγάλη ποσότητα νερού για να καλύψει”, δήλωσε ο Garren Mulloy, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Daito Bunka.

Η αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας (ΑΟΖ) καλύπτει περισσότερα από 1,47 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα του Ειρηνικού και είναι η όγδοη μεγαλύτερη στον κόσμο. Τα ωκεάνια εδάφη της είναι πάνω από 11 φορές η χερσαία έκταση της χώρας.

«Αν προσπαθούσαν να καλύψουν τόσο ανοιχτό ωκεανό με περιπολικά πλοία, αεροσκάφη ή ακόμη και δορυφόρους ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη, θα ήταν απίστευτα δύσκολο και όχι πολύ αποτελεσματική χρήση των πόρων», είπε στην This Week in Asia.

“Όμως, η πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη τα τελευταία χρόνια σημαίνει ότι είναι πλέον σε θέση να σαρώσουν πολλές χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα του ωκεανού ανιχνεύοντας ανωμαλίες”, δήλωσε ο Mulloy.

Η τεχνολογία θα επιτρέψει στην ακτοφυλακή και, ενδεχομένως, στις Δυνάμεις Αυτοάμυνας, να εστιάσουν τις προσπάθειές τους πολύ πιο κοντά σε έναν μικρό αριθμό ύποπτων σκαφών σε μια εποχή που οι προκλήσεις για την κυριαρχία της Ιαπωνίας αυξάνονται.

Ο κύριος τομέας ανησυχίας για το Τόκιο, είπε ο Mulloy, είναι τα νησιά της Περιφέρειας Οκινάουα που η Κίνα ισχυρίζεται ότι της ανήκουν και αναφέρεται ως αρχιπέλαγος Diaoyu, αλλά η Ιαπωνία γνωρίζει ως Senkakus.

Έχουν γίνει επανειλημμένες εισβολές στα νερά των ακατοίκητων νησιών. Τα σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής εντοπίστηκαν κοντά τους για 157 συνεχόμενες ημέρες έως τις 19 Ιουλίου, το μεγαλύτερο διάστημα χωρίς διακοπή από τότε που αγοράστηκε το έδαφος από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες του τον Σεπτέμβριο του 2012.

Η Ιαπωνία είναι επίσης πιθανό να χρησιμοποιήσει το σύστημα για την παρακολούθηση βορειοκορεατικών και άλλων σκαφών που εκτελούν θαλάσσιες μεταφορές αντικειμένων που απαγορεύονται από τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών στην Πιονγκγιάνγκ, με τον Μούλοι να προσθέτει ότι το Τόκιο «θέλει να είναι το πρώτο και το κέντρο της διεθνούς προσπάθεια ενάντια στα πλοία που καταστρέφουν τις κυρώσεις ».

Ένας άλλος τομέας που θα επωφεληθεί από το σύστημα θα είναι οι προσπάθειες αντιμετώπισης παράνομων επιχειρήσεων από ξένα αλιευτικά σκάφη. Έχει σημειωθεί απότομη αύξηση του αριθμού των βορειοκορεατικών και κινεζικών σκαφών που εντοπίστηκαν στην ακτή Yamato, ένα πλούσιο αλιευτικό πεδίο εντός της ιαπωνικής ΑΟΖ.

Το Τόκιο έχει εκδώσει εντολές αποκλεισμού σε 80 κινεζικά αλιευτικά σκάφη για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι δραστηριοποιούνται παράνομα στα ιαπωνικά ύδατα τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, με το ετήσιο σύνολο να αναμένεται να ξεπεράσει τις 138 παραγγελίες που εκδόθηκαν πέρυσι.

Και ενώ η παρακολούθηση αεροσκαφών που πλησιάζουν στον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας με τεχνητή νοημοσύνη και δορυφόρους είναι πιο περίπλοκη, λόγω των ταχυτήτων με τις οποίες ταξιδεύουν και της μεγαλύτερης ευελιξίας τους, εμπειρογνώμονες όπως ο Mulloy προβλέπουν ότι η Ιαπωνία θα προσπαθήσει να ενισχύσει το νέο της σύστημα παρακολούθησης για να εντοπίσει και τις αερομεταφερόμενες απειλές.

Πηγή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα