Η Θεσσαλονίκη επίκεντρο της ομογένειας

- Advertisement -

 

Ο βουλευτής Β! Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης

Η Θεσσαλονίκη έγινε για λίγες ημέρες το επίκεντρο της Ομογένειας χάρη σε μία σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σάββα Αναστασιάδη, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής.

Ελληνικής καταγωγής εκλεγμένοι σε κοινοβούλια σε όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ και τον Καναδά ως την Κένυα και την Αυστραλία ήρθαν στην πόλη και πήραν μέρος στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής   με την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή».

Είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής συνεδρίασε εκτός Αθηνών. Η συνεδρίαση έγινε  στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης με όλους τους τύπους, όπως γινόταν και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια  ώστε να αποκεντρωθεί για πρώτη φορά μια Κοινοβουλευτική Διαδικασία. Υπήρξε αίτημα του κ. Αναστασιάδη που έγινε δεκτό από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.

Ο Σάββας Αναστασιάδης είπε στην ομιλία του  ότι «με τους Απόδημους  μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για την κοινή μας πατρίδα και αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Οι δεσμοί

ανάμεσα μας είναι κάτι που οφείλουμε να διαφυλάξουμε να χαλυβδώσουμε και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, σε δύσκολους καιρούς  και γι’ αυτό και γίνονται αυτές οι συνεδριάσεις».

Ο πρόεδρος της ΠΑΔΕΕ, Γερουσιαστής των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ Λεωνίδας Ραπτάκης είπε στην ομιλία του  ότι «από εδώ   που είμαστε όλοι μαζί θα δουλέψουμε σκληρά να λύσουμε τα προβλήματα, να σπρώξουμε τη χώρα μπροστά στα οικονομικά και να βοηθάμε να χτίσουμε μεταξύ μας πολλές γέφυρες μεταξύ της χώρας μας όπου είμαστε εκλεγμένοι».

Οι ομογενείς αναφέρθηκαν με συγκίνηση στο θέμα της Μικρασιατικής Καταστροφής, το οποίο όλοι γνώριζαν όχι μόνο από τα βιβλία της Ιστορίας αλλά από μαρτυρίες των ίδιων των οικογενειών τους. «θα ήταν λάθος μας ως γενιά, να μην αγκαλιάσουμε την ιστορία, τον πόνο και τα όσα υπέφεραν οι πρόγονοί μας. Αν εμείς, ως κοινωνία, ξεχάσουμε τους αγώνες που έχουν περάσει όλες οι χώρες και όλοι οι λαοί, τότε, ποτέ δε θα μπορέσουμε να προλάβουμε τέτοιες φρικαλεότητες στο μέλλον», είπε η βουλευτής της Κένυας Εστερ Πάσσαρις.

Συνάντηση με τον ΥΜΑΘ Σταύρο Καλαφάτη

Η βουλευτής από τη Γαλλία Μαριέττα Καραμανλής αναφέρθηκε και στη διεκδίκηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. «Η αναγνώριση  της Γενοκτονίας είναι σημαντικό, είναι ένα βήμα  για την ηθική συνείδηση, αλλά και ένα κοινό βήμα για να μπορέσουμε να χτίσουμε κάτι το θετικό για το μέλλον», όπως τόνισε. «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε ειρήνη, χωρίς αλήθεια και αυτό θα πρέπει σαν πολιτικοί που είμαστε να φέρνουμε κάθε φορά».

Στη συνεδρίαση πήραν μέρος και εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων.

Οι ομογενείς εκπρόσωποι ξένων κοινοβουλίων είχαν συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων και επίσης επισκέφθηκαν μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

Ο σημαντικός ρόλος των τεσσάρων λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας,  Ηγουμενίτσας,  Θεσσαλονίκης,  Καβάλας και Αλεξανδρούπολης ως αναπτυξιακών κόμβων, η σύνδεσή τους μέσω της Εγνατίας οδού και η γεωστρατηγική σημασία τους αποτέλεσαν το θέμα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης πλαισιώνοντας την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής με το Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.).

Η ημερίδα είχε τίτλο «Εγνατία των λιμένων. Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη: Αναπτυξιακός και Γεωστρατηγικός ρόλος».

Στο δημαρχείο

«Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των λιμένων της Ηγουμενίτσας, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης αποτελεί κρίσιμη παράμετρο που αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με ποικίλα και πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο στο επίπεδο της Βόρειας Ελλάδας, όσο και σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο πρόεδρος της Μόνιμης  Επιτροπής  Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως είπε, έχει το στοίχημα της αποτελεσματικής ένταξης των τεσσάρων μεγάλων λιμένων στο μεταφορικό δίκτυο, οδικό και σιδηροδρομικό. «Κι αυτό σε μία εποχή που η  κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει θέσει ως προτεραιότητα την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού μας δικτύου με  το μεγαλύτερο πακέτο έργων που έχει γίνει ποτέ στον σιδηρόδρομο, ύψους 4,5 δις. ευρώ. Η διασύνδεση των λιμανιών μέσω της Εγνατίας Οδού και η σύνδεσή τους με το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι  επωφελής για όλους καθώς θα οδηγήσει στην αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου των λιμανιών και θα αλλάξει τον χάρτη των μεταφορών», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης. Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση ζωτικής σημασίας έργων, όπως η  οδική σύνδεση του 6ου προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης, παρατηρώντας ότι «χάρη σε έργα όπως αυτό, που επί χρόνια έμενε στα χαρτιά, και τώρα προχωράει ταχύτατα, η Βόρεια Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γίνει ανταγωνιστική πύλη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Στον χαιρετισμό του ο  Υφυπουργός Εσωτερικών / αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό ρόλο των τεσσάρων λιμανιών. «Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ολοκληρωμένο και καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα ανάπτυξης των λιμενικών υποδομών της χώρας. Η αξιοποίηση των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε.

Σε χαιρετισμό  που απέστειλε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις προοπτικές της αναπτυξιακής και γεωστρατηγικής αναβάθμισης της Βορείου Ελλάδας, επισημαίνοντας: «Η αξιοποίηση των λιμένων της Εγνατίας, παίρνει πλέον ευρύτερο οικονομικό και γεωστρατηγικό «χρώμα», προάγοντας τον σημαντικό τους ρόλο ως εμπορευματικοί κόμβοι μεταφοράς, προς τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο  Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων,   Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ευάγγελος Κυριαζόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία της σύνδεσης των τεσσάρων λιμένων της Βόρειας Ελλάδας με την Εγνατία, η οποία όπως είπε «λειτουργεί συγχρόνως ως συλλεκτήριος οδικός άξονας των μεταφορών της Βαλκανικής και της Ν.Α. Ευρώπης». Τόνισε τη σημασία των υπό σχεδιασμό νέων Ευρωπαϊκών Διαδρόμων (Δυτικών Βαλκανίων  και  Βαλτικής – Μαύρης Θάλασσας – Αιγαίου), που  «δημιουργούν νέα δεδομένα για τους λιμένες της Εγνατίας καθώς όταν θα ολοκληρωθούν οι πολυτροπικές συνδέσεις, εμπορευματικά αγαθά και ενέργεια θα διακινούνται μέσω της Εγνατίας από και προς τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής».

Στις προοπτικές του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης και στις δυνατότητες ανάπτυξης τόσο της εμπορευματικής όσο και της τουριστικής κίνησης αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Υλοποιούνται οι απαραίτητες επενδύσεις ώστε να εδραιωθούμε ως ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου.  Το βασικότερο όλων  είναι η επέκταση του 6ου προβλήτα. Με την ολοκλήρωσή του το λιμάνι θα παρέχει τη δυνατότητα απευθείας εξυπηρέτησης πλοίων εμπορευματοκιβωτίων κύριων γραμμών», επισήμανε.

«Τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης δημιουργούν τον νοητό άξονα της «λιμενικής Εγνατίας». Με την ολοκλήρωση των προγραμματιζόμενων υποδομών και με την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ τους, οι συγκεκριμένοι αστικοί πόλοι θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν ως υπερτοπικοί αναπτυξιακοί κόμβοι γενικότερα αλλά και ως κόμβοι συνδυασμένων μεταφορών ειδικότερα», ανέφερε ο Δήμαρχος Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος τόνισε τη δυναμική του λιμανιού της πόλης. «Η Ηγουμενίτσα, λόγω της προνομιακής γεωγραφικής θέσης του λιμένα, είναι η εγγύτερη πύλη της χώρας με την Ιταλία και τις βαλκανικές χώρες της Αδριατικής θάλασσας. Τα τελευταία χρόνια, έχει εξελίξει την ταυτότητα της και την θέση της από την αναβάθμισή της σε σημαντικότατο συγκοινωνιακό κόμβο λόγω της σύγκλισης των αξόνων της Εγνατίας και της Ιόνιας Οδού», είπε.

«Είμαστε κοινωνοί σημαντικών εξελίξεων που αναβαθμίζουν τον ρόλο όχι μόνο της Αλεξανδρούπολης αλλά και ολόκληρης της χώρας μας σε κόμβο ασφάλειας, ενέργειας, εμπορίου και μεταφορών για ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη», είπε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης.

Στις δυνατότητες ανάπτυξης των σχέσεων με την ελληνική ομογένεια και τον ρόλο των λιμανιών αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε., γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, Λεωνίδας Ραπτάκης. «Ο ρόλος των τεσσάρων λιμανιών, της Θεσσαλονίκης, της Ηγουμενίτσας, της Καβάλα και της Αλεξανδρούπολης είναι ένα κλειδί, ένα οικονομικό κλειδί για όλη την Ευρώπη, καθώς συνδέεται με θέματα εμπορίου, απασχόλησης και άμυνας. Πρόθεσή μας είναι να δουλέψουμε μαζί με τους συναδέλφους μας στο ελληνικό κοινοβούλιο και να συζητήσουμε πώς μπορούμε να αναπτύξουμε καλύτερες γέφυρες της Ελλάδας με τα δικά μας κοινοβούλια, τις δικές μας χώρες όπου είμαστε εκλεγμένοι», επισήμανε.

Στον ρόλο της Ελλάδας ως «εγγυητή ενεργειακής ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή», αναφέρθηκε ο Βουλευτής ΝΔ Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και τη συμβολή στην προοπτική αυτή των τεσσάρων λιμανιών «με την Αλεξανδρούπολη ως ενεργειακό λιμάνι, την Καβάλα ως αποθηκευτικό λιμάνι, τη Θεσσαλονίκη ως λιμάνι μετάβασης και την Ηγουμενίτσα ως λιμάνι με ανοιχτή πόρτα στη δυτική αγορά», όπως είπε.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα