Του Παντελή Σαββίδη
Το προηγούμενο Σάββατο βρέθηκα σε ένα συνέδριο την Αθήνα με τον επιβλητικό και ανησυχητικό τίτλο «Το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας στην τροχιά του 21ου αιώνα». Εν πολλοίς αποδεχόμουν το περιεχόμενο του τίτλου αλλά εκεί, συνάντησα πιο απαισιόδοξους από εμένα. Και οι συμμετέχοντες ήταν άνθρωποι από όλο το πολιτικό φάσμα, μερικοί από αυτούς ανήκουν και στη μη κρατική διανόηση της χώρας και εκείνο που τους ενώνει είναι η αγωνία για το πού βαδίζουμε.
Πιστεύω πως υπάρχει υπαρξιακό πρόβλημα για την Ελλάδα και εξηγώ, ευθύς αμέσως, πώς το εννοώ.
Ενώ η Αθήνα καθεύδει για έναν ανεξήγητο λόγο (εξηγείται αλλά αυτό είναι άλλου σχολίου υπόθεση), «πολιορκείται» από όλες τις πλευρές.
Η Τουρκία με μεθοδευμένο τρόπο προσπαθεί, και εν πολλοίς το πετυχαίνει, να αναγκάσει την Αθήνα να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις της Άγκυρας σε ό,τι κάνει στο Αιγαίο (και όπου αλλού της έχει διαμηνυθεί ότι υπάρχουν τουρκικά ζωτικά συμφέροντα).
Η Αθήνα συμμορφώνεται. Οι αποφάσεις της λαμβάνουν υπόψη την Τουρκία και αν καμιά φορά ξεφύγει κάτι από το ελληνικό ΥΠΕΞ, η Τουρκία αντιδρά και η Αθήνα υποχωρεί.
Τα Θαλάσσια Πάρκα αποτελούν κραυγαλέα τέτοια περίπτωση. Η Τουρκία με την αντίδρασή της όχι μόνο ανάγκασε την Αθήνα να υποχωρήσει αλλά θα δημιουργήσει η ίδια Θαλάσσια Πάρκα στην ίδια περιοχή! Αν είναι δυνατόν!
Βλέποντας οι γειτονικές βαλκανικές χώρες την αδυναμία της Αθήνας (οικονομική, κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική, στρατιωτική, κόκκινων γραμμών, δόγματος αποτροπής, διάθεσης να υπερασπιστεί τις μειονότητές της), ακολουθούν το παράδειγμα της Τουρκίας ενεργοποιώντας παλαιά σύνδρομα και ιστορικά και εθνικιστικά στερεότυπα.
Η Αλβανία, πρώτη. Ο ανθελληνισμός ενός τμήματος της γειτονικής χώρας είναι εγγεγραμμένος στο εθνογενετικό DNA τους. Η καταστροφή που επισώρευσε ο κομμουνισμός τούς ανάγκασε για μια τριακονταετία να απωθήσουν τα εθνικιστικά προτάγματα. Τώρα ενεργοποιήθηκαν και πάλι.
Ο στόχος του αλβανικού βαθέως κράτους, όχι, μόνο του Ράμα, είναι να δημιουργήσουν, και να εργαλειοποιήσουν, αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα.
Δεν θα είναι δύσκολο να το πετύχουν. Στην Αθήνα οι ιθύνοντες δεν έχουν ψευδαισθήσεις. Τα αντιλαμβάνονται όλα αλλά δεν τους ενδιαφέρει. Δεν τους ενδιαφέρει διότι δεν θα βρίσκονται, τότε, στην εξουσία. Αλλά αυτό είναι το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα μια παρακμιακής πολιτικής ηγεσίας που δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον της χώρας που διοικεί. Και η αδιαφορία αυτή θα οδηγήσει σε υπαρξιακού χαρακτήρα εξελίξεις.
Στα Σκόπια, το κυρίαρχο συναίσθημα της κοινωνίας είναι αυτό που εκφράζει η κυβέρνηση που εξελέγη στις τελευταίες εκλογές. Οι άνθρωποι εκπλήσσονται όταν κάποιος αμφισβητεί ότι είναι «Μακεδόνες». Οι προηγούμενες γενιές γνώριζαν, χωρίς να το ομολογούν, ότι εξελισσόταν στο εσωτερικό τους μια διαδικασία ψευδούς εθνογένεσης. Μερικοί από αυτούς συμμετείχαν στη διαδικασία αυτή. Οι γενιές που βρίσκονται σήμερα στο προσκήνιο μένουν έκπληκτες αν αμφισβητηθεί η εθνική τους συνείδηση. Και αν εξαιρέσουμε το θέμα της ονομασίας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αποδέχθηκε και μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνότητα. Ό,τι και να λέει ο κ. Κοτζιάς με την αρθρογραφία του κάθε φορά που ανακύπτει, δημοσίως, κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις της Ελλάδας με την γειτονική χώρα.
Μάλιστα ο κ. Κοτζιάς για να αποδυναμώσει τα σχόλια που του κάνουν κριτική επικαλείται ως ρεφρέν το ότι υποστηρίζοντας διαφορετικές, από τις δικές του, εκτιμήσεις της συμφωνίας, υπονομεύονται οι ελληνικές θέσεις. Δεν ευθύνεται, δηλαδή, αυτός και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με όσα υπέγραψαν αλλά όσοι επισημαίνουν την επικίνδυνη υποχώρησή τους.
Γιατί είναι επικίνδυνη υποχώρηση; Διότι με όχημα τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα, συντηρούν έναν αλυτρωτισμό τον οποίο θα καλλιεργήσουν και στο εσωτερικό της Ελλάδας. Κάποιους θύλακες θα μπορέσουν να εντοπίσουν και να τους αξιοποιήσουν. Πρόθυμοι υπάρχουν αρκετοί. Και εκτός θυλάκων.
Σχετικά με τα μακεδονικά, την εθνότητα, την υπηκοότητα, την ιστορία και άλλα τινά ο κ. Κοτζιάς επικαλείται διάφορες παραγράφους της Συμφωνίας. Φαντάζομαι θα επέβαλε στον Πάπα που δέχθηκε, προχθές, την νέα πρόεδρο της χώρας η οποία αναφέρθηκε στους «Μακεδόνες» που εκπροσωπεί, να διαβάσει πριν την δεχθεί τις λεπτομέρειες της Συμφωνίας.
Ζήτημα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα είναι ζήτημα χρόνου να τεθεί. Και αυτό επιβαρύνει το ερώτημα περί υπαρξιακής απειλής που θέσαμε στην αρχή.
Στη Θράκη η Τουρκία εργάζεται συστηματικά για να ανατραπεί η πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής ώστε αποκτώντας την πλειοψηφία με τη μουσουλμανική μειονότητα να κλιμακώσει τα αιτήματά της. Θα ξεκινήσει από την προσπάθεια εκπροσώπησής της στους κρατικούς θεσμούς και θα συνεχίσει, όταν η Άγκυρα κρίνει ότι ήρθε η ώρα, με το να θέσει ζήτημα δημοψηφίσματος για αυτοδιάθεση. Μπορεί κανείς να προδικάσει πώς θα είναι η διεθνής κατάσταση όταν τεθεί τέτοιο ζήτημα;
Η Αθήνα με τη συγκεντρωτική πολιτική της εξυπηρετεί τους στόχους της Άγκυρας. Οι κάτοικοι της Θράκης δεν μπορούν να επιβιώσουν με τις σημερινές οικονομικές και άλλες συνθήκες. Όσοι θέλουν και είναι πολλοί και όποτε μπορέσουν φεύγουν από την περιοχή. Δεν είναι σίγουρο ότι η σημερινή πλειοψηφία του χριστιανικού πληθυσμού θα διατηρηθεί επί μακρόν αν δεν ληφθούν μέτρα. Αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν φαίνονται διατεθειμένες να λάβουν μέτρα.
Η Τουρκία, είναι επίσης εκείνη που κινεί νήματα στα Βαλκάνια. Η επιρροή της στην Αλβανία είναι απόλυτη. Και στα Σκόπια με τη σημερινή κυβέρνηση ενισχυμένη. Προσπαθεί, επίσης, να χειραγωγήσει το Κόσοβο και επηρεάζει τις ενέργειες και της Λιβύης η οποία τις προηγούμενες ημέρες διαμαρτυρήθηκε στην Αθήνα για τις έρευνες νότια της Κρήτης.
Η Λιβύη δεν αναγνωρίζει, όπως και η Τουρκία ότι η Γαύδος έχει ΑΟΖ.
Αν σε όλα αυτά ληφθεί υπόψη και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, την πιο αδύναμη χώρα από όσες βρίσκονται στον προθάλαμο των συνομιλιών, έχουμε μια μικρογραφία της πίεσης που δέχεται η Ελλάδα μόνο στα Βαλκάνια.
Αλλά και στο εσωτερικό ο κοινωνικός ιστός έχει διαρραγεί, στην κοινωνία υπάρχει ένα αίσθημα απογοήτευσης, στο πολιτικό σκηνικό οι επιλογές είναι όλες μέτριες, η οικονομία δεν πηγαίνει καλά, η χώρα βρίσκεται προ τελευταία από άποψη ανάπτυξης στην ΕΕ.
Όλα αυτά θέτουν επι τάπητος το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας. Αλλά και το ερώτημα: Τι κάνουμε;
Επιγραμματικά:
1. Η χώρα πρέπει να αποσυγκεντρωθεί. Να ενθαρρυνθεί ο πληθυσμός να φύγει από το λεκανοπέδιο και ει δυνατόν να εγκατασταθεί σε κρίσιμες περιοχές.
2. Να ενισχυθούν με τολμηρά μέτρα η οικονομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Όχι για να γίνει επιθετικός πόλεμος. Αλλά για να υπάρχει ισχυρή αποτροπή και η ισχυρή αποτροπή θα επιβάλλει και τον σεβασμό των γειτόνων.
3. Να αναπτύξει η Αθήνα βαλκανική πολιτική. Η ενίσχυση της παρουσίας του υπουργείου Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη ώστε τα στελέχη του να έρχονται σε άμεση καθημερινή επαφή με κυβερνητικές και κρατικές προσωπικότητες των γειτονικών χωρών και να έχουν μια ώσμωση με το κλίμα της ευρύτερης περιοχής.
4. Καθώς η Τουρκία επηρεάζει τις βόρειες χώρες (και τη Βουλγαρία ως έναν βαθμό με το μειονοτικό μουσουλμανικό κόμμα στη χώρα αυτή) να εξετασθεί η ενίσχυση των σχέσεων με το Βελιγράδι. Η Σερβία έχει σοβαρούς λόγους να είναι επιφυλακτική με την πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή αν και η Άγκυρα με την πολιτική της προσπαθεί να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ της Σερβίας και χωρών με τις οποίες η Τουρκία έχει καλές σχέσεις.
5. Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τις σχέσεις της με τη Σερβία. Για πολλούς λόγους.
6. Η νέα στρατηγική της χώρας να είναι η Ομοσπονδιακή Ευρώπη
Η πρόταση της Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών μόνο με τη Βοσνία Ερζεγοβίνη ρευστοποιεί περισσότερο την περιοχή. Ήδη, ο πρωθυπουργός της Ρεπούμπλικα Σέρμπσκα δήλωσε πως θα καταθέσει πρόταση απόσχισης της Δημοκρατίας του από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη ειρηνικά.
Απέναντι σε όλα αυτά υπάρχει μια αθηναϊκή αλαλία αλλά αυτό είναι το ελάχιστο. Δεν υπάρχει βαλκανική πολιτική και οι ξιπασμένοι πολιτικοί του κέντρου συμπεριφέρονται περιφρονητικά στα Βαλκάνια.
Το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας είναι εδώ.
[…] Πηγή: anixneuseis.gr […]
Δεν είναι θέμα ότι συμπεριφέρονται περιφρονητικά στα Βαλκάνια. Δεν τους ενδιαφέρει αυτό. Το μόνο που θέλουν είναι να κάνουν την υπόκλιση. Αυτή την περίφημη υπόκλιση μέσα στα προεδρικό Μέγαρο. Νομίζω όμως κι εμάς ως λαός, μας ενδιαφέρει η υπόκλιση και μόνο.
Το 6 θέλει πολύ συζήτηση. Αν στα Βαλκάνια υπάρχουν εθνοτικές διαφορές και διεκδικήσεις στην Ευρώπη είναι πολλαπλάσιες και ασκούνται με την οικονομική και διπλωματική ισχύ κάθε κράτους.
Στα Βαλκάνια εύκολα ή δύσκολα η Ελλάδα επιβιώνει αν μπει στην αρένα της Ευρώπης θα αποκρατικοποιηθεί και αποεθνικοποιηθεί σε λιγότερο από 50 χρόνια. Αυτό θέλουν οι ξένοι να δουν στην Ελλάδα να χάσει την εθνική της ταυτότητα.
Ο αρθρογράφος δείχνει να φοβάται τους Βαλκάνιους την Τουρκία και άλλους τριγύρω.
Οι καθωσπρέπει όμως Ευρωπαίοι είναι χειρότεροι. Θα γίνουμε Γερμανική επαρχία χωρίς να το καταλάβουμε, διότι το χρήμα κινεί τα πάντα. Και μην πει κανείς για Γαλλία γιατί θα πέσει πολύ γέλιο.
Άλλο η εθνότητα, στην προκειμένη περίπτωση το ελληνικό έθνος και άλλο το κράτος εθνος. Το ελληνικό έθνος υπάρχει απο την αρχαία εποχή. Και θα συνεχίσει να υπάρχει. Τα κρατικά μορφώματα στα οποία έζησε ήταν διαφορετικά. Στην Ομοσπονδιακή Ευρώπη όλοι θα μπούν ως έθνη τα οποία θα συστήσουν ομόσπονδες δημοκρατίες στα σημερινά σύνορά τους
Δεν πρόκειται να επιβιώσει το ελληνικό έθνος σε ευρωπαϊκό περιβαλλον. Εδω ο αφελληνισμος λαμβανει ανησυχητικές διαστάσεις (βλέπε γλωσσα) εντός της χώρας. Σε ομοσπονδο περιβάλλον θα γίνεται ό,τι θέλουν οι μεγαλύτερες συνιστώσες.χώρες όπως και τώρα αλλά χωρίς βέτο. Η ομοσπονδιοποιηση /ελληνοποιηση χρειάζεται εντός τη χώρας με βάση τις πολιτιστικές περιφέρειες.
Πώς εννοείτε το “κράτος έθνος” και ποια η διαφορά του από το εθνικό κράτος; Το δεύτερο το καταλαβαίνω, το πρώτο (“έθνος κράτος”) όχι.
Κράτος έθνος είναι τα ομοσπονδιακά κράτη πχ Βοσνία, Βέλγιο, Κύπρος ΔΔΟ όπου το κράτος σκεπάζει το έθνος.
Έθνος κράτος είναι η Ελλάδα όπου το ισχυρό εθνικό στοιχείο εξασφαλίζει την συνοχή και επιβίωση του κράτους
@ Αισιόδοξος
Κράτος Έθνος και .. έθνος κράτος; Το εθνικό κράτος τι απέγινε;
Από πού βγαίνουν οι ορισμοί αυτοί, όπως “Κράτος έθνος είναι τα ομοσπονδιακά κράτη πχ Βοσνία, Βέλγιο, Κύπρος ΔΔΟ όπου το κράτος σκεπάζει το έθνος”; Στο Βέλγιο για παράδειγμα, το οποίο κατοικείται από Γάλλους και Ολλανδούς, ποιο έθνος σκεπάζει το κράτος; Στην Ελβετία παρομοίως, η οποία κατοικείται από Γερμανούς, Γάλλους και Ιταλούς. Τι πάει να πει “το κράτος σκεπάζει το έθνος”;
Η Ελλάδα είναι (είναι ακόμη;) εθνικό κράτος, επειδή η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του προέρχεται από ένα έθνος. Έτσι είναι και τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.
Από πότε εισήχθησαν στην Ελλάδα αυτοί οι νέοι ορισμοί, διότι σε παλιότερη βιβλιογραφία δεν νομίζω να υπάρχουν και δεν έχουν και καμμία λογική.
Αυτό ακριβώς θέλει η Ευρώπη για την Ελλάδα να γίνει κράτος έθνος και όχι εθνικό κράτος δηλ. να αφομοιωθεί το έθνος από το κράτος δηλαδή την ομοσπονδιακή Ευρώπη.
Όταν η Ελλάδα χάσει την υπεροχή του έθνους θα χάσει τα πάντα.
Λάθος προσέγγιση η ομοσπονδιακή Ευρώπη έτσι ξεκίνησε η Αμερική εξ ανάγκης και τώρα όλοι οι Αμερικανοί υπερασπίζονται το Αμερικανικό έθνος και ξέχασαν τις εθνικές ταυτότητες.
Το ίδιο θα γίνει στο πιθανό σενάριο της Ο.Ε. Ελληνικό έθνος μόνο δύο τον χρόνο στις επετείους.
Παρόλο που έχει ξαναγραφτεί δυσνόητη ή και ακατανόητη η πρόταση, ίσως χρειάζεται να παρουσιαστούν τα επιχειρήματα υπέρ αυτής. Τι θα κερδίσει η Ελλάδα παραπάνω από τα χρήματα που ούτως η άλλως τα παίρνει και τώρα. Άμυνα σύνορα ασφάλεια?
Ποιο πολλά θα δώσει για το τίμημα.
Μια Ομοσπονδιακή Ευρώπη θα υποστηρίξει τα σύνορά της. Και τα σύνορά της θα είναι τα σημερινά σύνορα όλων των κρατών που θα την συναποτελέσουν. Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηριξει την ακεραιότητα της. Και όσο περνά ο καιρός η αδυναμία θα επιδεινώνεται.
Οχι. Μια ομοσπονδη Ευρώπη δεν πρόκειται να υποστηρίξει τα ελληνικά σύνορα αλλά τα σύνορα εκείνα που θέλουν οι φραγκοβρυξελλες. Δεν θα έχει σε τίποτα να δώσει το μισό Αιγαιο και μισή κυπρος για το “ευρωπαϊκό συμφέρον. Επίσης τα εσωτερικά σύνορα πώς θα διαμορφωθουν; Πάλι το διευθυντηριο θα αποφασίζει. Ομοσπονδη Ευρώπη θα πει Γιουγκοσλαβια. Και έαν δεν μπορεσει η ομοσπονδιακή γερμανικη ευρωπη να προστατευσει τα ελληνικανσυνορα τοτε θα ζητησουμε αποζημίωσεις παλι; Το Ελληνικό έθνος πρέπει να αναλάβει μονο του την αυτοπροστασια του. Το πείραμα με το κράτος των Αθηνων απέτυχε. Πειράματα με το κράτος των Βρυξελλών είναι το ίδιο νόμισμα στην άλλη όψη.
ναι αλλά έτσι τα σύνορα της Ευρώπης τους, θα είναι πάλι στην Βιέννη
Ετσι οπως πάει το πραγμα τα συνορα της Ευρωπης θα ειναι απο τα Ουράλια μέχρι τη Πολωνία. Απο εκει και πέρα θα αρχίζει η μετα Ευρώπη.
Δεν κρύβω την χαρά μου όταν δεν μας απασχολεί μόνο η ”κοιλιά μας” -αυτό επιδιώκουν και το αναλαμβάνουν εξ ορισμού οι σοσιαλαριστεροί (όλοι το ίδιο στομάχι έχουμε είναι το μότο τους)- αλλά και η Πατρίδα , όπως τώρα με το άρθρο του κ. Σαββίδη.
Ξεκινώντας από τις προτάσεις του ΑΝΑΠΟΔΑ αντιπαραβάλλω τα εξής .
1.- Την πρόταση 6 για την νέα στρατηγική -την ονομάζω ως Νέα Μεγάλη Ιδέα της- Χώρας που είναι η Ομοσπονδιακή Ευρώπη- μάς την επέβαλε το 1979 -πολλοί δεν την ήθελαν τότε- ο πεισματάρης Μακεδόνας πρωθυπουργός μας Καραμανλής .(όλοι θυμόμαστε την φερόμενη ως δική του φράση ” έριξα τους Έλληνες στην θάλασσα και θα μάθουν να κολυμπούν για να σωθούν).
2.-Η Σερβία ανέκαθεν δεν ήταν πιστή σύμμαχος μας -ιδιαίτερα μετά το 1944 και μέχρι τώρα είναι επαμφοτερίζουσα απέναντί μας και καλά θα είναι να μη βιαστούμε να την ”αγκαλιάσουμε”.
3.-Ελληνική Βαλκανική πολιτική-(δεν γνωρίζω πότε ιστορικώς υπήρχε επιτυχής)- με μια διαχωρισμένη και με πολέμους εδώ και 25 χρόνια τέως Γιουγκοσλαβία σε κράτη και κρατίδια που δέχονται επιρροές από Ανατολή και Δύση (ο Κινέζος Πρόεδρος προ εβδομάδος ήταν στο Βελιγράδι) και μια Αλβανία η οποία δεν αποκλείεται να δεχθεί ως νόμισμα το δολάριο- ΜΟΝΟ με Βουλγαρία και Ρουμανία που είναι στην Ε.Ε μπορούμε να καλλιεργήσουμε , άφοβα πια.
4.-Τώρα που όλα σχεδόν τα κόμματα ψηφίζουν τους προϋπολογισμούς για την άμυνα θα συνεχισθεί η ενίσχυσή των Ενόπλων μας Δυνάμεων, που είχε διακοπεί λόγω της οικονομικής κρίσεως και άρχισε στην 5ετία της σημερινής κυβερνήσεως.
ΤΑ ΟΠΛΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΕΘΝΙΚΗ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ”ΠΑΡΑΛΗΡΕΙ”.
5.-Είναι ουτοπία να πιστεύουμε ότι εθελοντικά θα εγκαταλείψουν την Αττικοβοιωτία -που κάποτε ήταν νομός – οι νεοέλληνες .
Παλαιά οι ”παλαιοελλαδίτες” γαμπροί έμεναν στην Βόρεια Ελλάδα .Τώρα που μειώθηκαν οι αποστάσεις έρχονται οι ”κάτω” μόνο τα Σαββατοκύριακα ,για να γλεντήσουν και να ”μας γλεντήσουν” με τα θετρινίστικά τους, όπως τελευταία οι πολιτικοί αρχηγοί-ειδικά ο ”θεόσταλτος” -που ούτε καν τον αγγίζουν αυτά που μας απασχολούν στο άρθρο .
ΥΠΑΡΞΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ένα ΜΟΝΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.
Τ ο δ η μ ο γ ρ α φ ι κ ό .
Υπαρξιακό πρόβλημα έχει δύο. Το δημογραφικό και το γλωσσολογικό. Οσο για τη Μεγάλη Ιδέα της Ευρώπης, αυτή μάλλον σε μεγάλη α’ι’δία καταλήγει.
Με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο κ. Σαββίδης, ούτε καν αναφέρει το δημογραφικό.
Θα έλεγα να δει τα στοιχεία, διότι το 2080 ο μισός πληθυσμός θα είναι αλβανο-μπαγκλαντεσιανοί.
Είναι τόσα πολλές οι σφαλιάρες, που γυρίζεις γύρω, γύρω, χωρίς να ξέρεις από που να αρχίσεις
Όλοι οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των τελευταίων ετών έχουν πει: Στην κρίση, θερμό επεισόδιο ή πόλεμο θα είμαστε μόνοι μας . Κάτι παραπάνω θα ξέρουν από εμάς
Η ευρωπαϊκή άμυνα είναι ασθενής έως ανύπαρκτη και δεν θα ισχυροποιηθεί ποτέ λόγω ΝΑΤΟ και αντίθεσης των μη μελών της ΕΕ (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Νορβηγία, Τουρκία). Θα βγαίνουν ερευνητικά και όσα πάνε καλά θα τα παίρνει η βιομηχανία των ΗΠΑ.
Επίσης η ΕΕ υποφέρει από την δυαρχία Γερμανίας Γαλλίας και η Γερμανία ακολουθεί τις κατευθύνσεις των ΗΠΑ, άρα άμυνα Ευρώπης σημαίνει ΝΑΤΟ και ΗΠΑ είτε μας αρέσει είτε όχι.
Οπότε ας προσαρμοστούμε στις ανησυχίες των αρχηγών, να βελτιώσουμε το κράτος την ελληνική αμυντική βιομηχανία και τις ένοπλες δυνάμεις.
Από ότι έχετε πει ήσασταν συντονιστής στην διακλαδική σχολή πολέμου. Αποκομίσατε την εντύπωση ότι οι Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηρίξει την ακεραιότητα της, αυτά έλεγαν, βαριές κουβέντες από ανθρώπους που έτυχαν της εμπιστοσύνης των εμπιστευτικών συζητήσεων. Ίσως κάνετε λάθος, έχετε αρκετούς στρατιωτικούς στις εκπομπές σας συζητήστε το, μην βγάζετε τέτοια αβάσιμα συμπεράσματα.
Άλλο οι φοβίες (υποκειμενικό) και άλλο η πραγματικότητα
Αφήστε την ΑΔΙΣΠΟ. Δεν ήμουν συντονιστής. Με καλούσαν κατά καιρούς και συμμετείχα σε πάνελς. Απο κανέναν παράγοντα άμυνας δεν συνάγω το συμπέρασμα. Το εξάγω απο όσα βλέπω και την πληροφόρηση απο ανοικτές πηγές που έχω. Αυτό το θα είμαστε μόνοι αν χρειαστεί να πολεμήσουμε είναι αλήθεια αλλά αφορά την Ελλάδα ως κράτος σε μια διακυβερνητική Ευρώπη. Εδώ μιλάμε για ομοσπονιακή Ευρώπη με κοινή άμυνα. Οι ομοσπονίες έχουν στρατό που υπερασπίζεται την ακεραιότητα τους.
Ξέχνα το. Σε τέτοια περίπτωση η Γαλλία θα εχει το πάνω χέρι. Δεν το θελει η Γερμανία η οποια προτιμά τους ΝΑΤΟαμερικανούς παρά ευρωπαίκή αμυνα. Να ρωτησουμε και το Τεξας (απο τις ισχυροτερες πολιτειες) τι αισθανονται περί την προστασία των συνόρων τους απο τη μαφία της Ουάσιγκτον; Ακεραιότητα θα πει να μην περναει κουνούπι και οχι να ερχονται καραβανια. Εχουμε κοινη Ευρωπα’ι’ική νομισματικη ενωση και…φαλιρήσαμε. Με κοινή αμυντική πολιτική …παλι αμυντικώς θα φαλιρισουμε. Θελουμε να μεταθετουμε τις ευθύνες μας σε αλλους. Στο σκυλο μας και αυτός στην ουρά του. Η Αμυνα πρεπει να ειναι ελληνικο τοπικο ζητημα. εθνοφρουρες σε ολες τις πολιτιστικές περιφερειες. Η αμυνα της Κρητης θα ειναι πρωτιστως στους Κρητικούς κοκ. Τώρα ειναι στο κράτος των Αθηνών και Μυκόνου το οποίο ποσώς ενδιαφερεται. Μετα θα τα ριχνει στις Βρυξελλες αι οποίαι θα ενδιαφερθουν αλλά οχι οπως εμεις νομιζουμε.
Καμιά φορά η πληροφόρηση από ανοιχτές πηγές εξυπηρετεί την παραπληροφόρηση. Σεβαστές όμως όλες οι απόψεις. Ευτυχώς που οι συντελεστές της άμυνας έχουν αντίθετη γνώμη όπως και ο κόσμος και ενισχύεται η αμυντική ικανότητα της Ελλάδος με όλες τις δυσκολίες και προκλήσεις που υπάρχουν. Ευτυχώς επίσης που υπάρχει συναίνεση στα κόμματα για την άμυνα, διότι όλοι γνωρίζουν ότι η ευρωπαϊκή άμυνα είναι ουτοπία.
Οι ομοσπονδίες που είχαν στρατό διαλύθηκαν όπως η Γιουγκοσλαβία και η Ρωσία διότι οι ομόσπονδοι στρατιώτες δεν πολεμούν για άλλες πατρίδες εκτός την δικιά τους.
Η Ελλάδα χωρίς να ανήκει σε ομοσπονδία κρατά τα σύνορά της και την ακεραιότητά της από τη συνθήκη της Λωζάνης και Μοντρέ παρά τον Β’ΠΠ και ίσως αν η Κύπρος είχε ενωθεί με την Ελλάδα το δεν θα είχε καταληφθεί το βόρειο τμήμα της.
Αφήνω εδώ τη συζήτηση στην κρίση και προβληματισμό των αναγνωστών.
Κάνετε λογικά άλματα. Η Γιουγκοσλαβία και η ΕΣΣΔ διαλύθηκαν. Όσο ήταν ομοσπονδίες το αποτύπωμά τους ήταν και ισχυρό και κανείς δεν διενοείτο να τις απειλήσει. Αλλά το σπουδαιότερα είναι ότι προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις ασφαλείας εκεί που δεν υπάρχει. Η επισήμανσή μου για τις Ένοπλες Δυνάμεις (που είναι κοινός τόπος στους γνωρίζοντες) γίνεται για να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά. Η παρέμβασή σας παραπέμπει στην διατήρηση της χειμερίας νάρκης. Και εγώ εδώ θα σταματήσω.
Παντελή η απάντηση είναι, κοίτα γύρω σου.
Σε επίπεδο εκλογών έχουν καταφέρει λόγο της ιδιοσυγκρασίας του Έλληνα να είναι αρχηγός, όλοι όσοι δεν θέλουν να ψηφίσουν τα κόμματα εξουσίας, να πηγαίνουν για μπάνιο, ή να σπάνε τον ψήφο τους σε διάφορους εποχούμενους μάγους
Για αυτό και δεν ισχύ, ο κάθε λαός είναι άξιος της μοίρας του, και έχει τις κυβερνήσεις που του αξίζουν.
Εάν έπρεπε να ξεκινήσουμε από κάτι, αυτό θα ήταν η δικαιοσύνη.
Η δικαιοσύνη βάζει τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του.
Η Δικαιοσύνη φέρνει την αξιοκρατία.
Χωρίς αξιοκρατία, δυστυχώς οι περισσότεροι αισθάνονται, παρεξηγημένες ιδιοφυΐες.
Ευτυχώς, Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, και το ψήφισμα για τα Τέμπη δείχνει ότι υπάρχει.