Οκτώβριος 4, 2024.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι παραπέμπει την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της ΕΕ, σχετικά με τους νόμους που υιοθέτησε η Βουδαπέστη για τον περιορισμό της ξένης επιρροής στη χώρα.

Σύμφωνα με τους επικριτές, στοχεύουν να φιμώσουν τους αντιπάλους της κυβέρνησης, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η νομοθεσία που ψηφίστηκε πέρυσι από την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν παραβιάζει πολλά θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός βρίσκεται συχνά σε αντίθεση με τις Βρυξέλλες.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή θεωρεί ότι ο εθνικός της νόμος για την «προστασία της κυριαρχίας» παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ», δήλωσε το ανώτατο στέλεχος της ΕΕ.

Η κίνηση θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Βουδαπέστης. Η Ουγγαρία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία του μπλοκ.

Η χώρα έχει εξοργίσει τους εταίρους της στην ΕΕ σε μια σειρά ζητημάτων – καθυστέρηση της βοήθειας προς την Ουκρανία, διατήρηση στενών δεσμών με τη Μόσχα και ψήφιση μιας σειράς νόμων που το μπλοκ θεωρεί ως υποχώρηση από τη δημοκρατία.

Οι νόμοι περί «κυριαρχίας» της Ουγγαρίας ποινικοποιούν την ξένη χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών και δημιουργούν ένα νέο Γραφείο για την Προστασία της Κυριαρχίας, το οποίο έχει ευρείες εξουσίες έρευνας.

Η Επιτροπή υποστήριξε ότι το ευρύ περιθώριο που παραχωρήθηκε στο νέο γραφείο επηρέασε δυσανάλογα τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους.

Η ομάδα κατά της διαφθοράς Transparency International Hungary και το Atlatszo, ένα μέσο ενημέρωσης γνωστό για τη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς, ανέφεραν ότι είχαν τεθεί υπό έρευνα από το νέο όργανο από τότε που άρχισε να λειτουργεί τον Φεβρουάριο.

Αν και μπορεί να συλλέγει πληροφορίες, να συνεργάζεται με κυβερνητικές υπηρεσίες και να συντάσσει αναφορές, το Γραφείο Προστασίας της Κυριαρχίας δεν έχει την εξουσία να επιβάλλει ανεξάρτητα κυρώσεις σε κανέναν.

Αλλά τα ευρήματά της θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διερεύνηση πολιτικών που δέχονται ξένη χρηματοδότηση. Μπορούν να αντιμετωπίσουν έως και τρία χρόνια φυλάκιση.

Αυτό προκάλεσε ανησυχίες για τη δημοκρατία στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται ότι η νομοθεσία παραβιάζει ορισμένα δικαιώματα και ελευθερίες που κατοχυρώνονται στη νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, της ελευθερίας της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι.

Η παραπομπή της Ουγγαρίας στο δικαστήριο ήρθε αφού η Επιτροπή προσέγγισε τη Βουδαπέστη δύο φορές. Πρώτα να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της και μετά να ζητήσει να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της – μόνο για να της αρνηθούν.

Η Ουγγαρία, η οποία κατατάσσεται τελευταία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στην κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας για τη διαφθορά, λέει ότι οι ανησυχίες είναι αβάσιμες.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ