Η ανησυχία για το ενδεχόμενο να διολισθήσει η Αμερική σε κλίμα βίας μετά την απόπειρα κατά του Τραμπ, οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές του Νοεμβρίου και η στάση των Ελληνοαμερικανών.
17.07.202408:10
Πέτρος Κασφίκης
Εκλογική αισιοδοξία αισθάνονται στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ και το πρόσφατο πανηγυρικό συνέδριο του κόμματος.
Υπάρχει, όμως, και προβληματισμός, καθώς οι πρώτες δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν θεαματική στροφή των πολιτών υπέρ του Τραμπ, εξαιτίας της μεγάλης πόλωσης, ενώ καταγράφεται και μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο να διολισθήσει η χώρα σε κλίμα βίας.
Στο επιτελείο Τραμπ ερευνούν τις ψήφους των εθνικών κοινοτήτων και υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή απολαμβάνουν ρεκόρ στήριξης τόσο από την αφροαμερικανική όσο και την ισπανόφωνη κοινότητα.
Η ψήφος των Ελληνοαμερικανών παραδοσιακά παραμένει ένα μυστήριο, καθώς δεν υπάρχουν εκτεταμένες έρευνες ή δημοσκοπήσεις από πανεπιστήμια, δεξαμενές σκέψεις ή ΜΜΕ που να αποτυπώνουν τις εκλογικές προτιμήσεις τους. Ωστόσο, πηγές από το στρατόπεδο του Τραμπ υποστηρίζουν ότι έχουν κάνει εσωτερικές έρευνες και συλλέξει δεδομένα που δείχνουν ότι δύο στους τρεις Ελληνοαμερικανούς θα ψηφίσουν τον πρώην πρόεδρο στις κάλπες του Νοεμβρίου.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Η δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του Bloomberg δείχνει ότι το προβάδισμα του Τραμπ μεγαλώνει μετά το χτύπημα του Σαββάτου. Άλλη δημοσκόπηση του Reuters δείχνει οριακό προβάδισμα του Τραμπ έναντι του Μπάιντεν.
Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι θα πρέπει να περιμένουμε να γίνουν και άλλες έρευνες ώστε να μπορούμε να δούμε την πραγματικά μεγάλη εικόνα.
Παρόλα αυτά, όλοι φαίνονται να συμφωνούν ότι η κατάσταση και η πρωτοβουλία των κινήσεων βρίσκεται στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς το εάν θα καταφέρει να διατηρήσει αυτά τα δημοκοπικά κέρδη θα εξαρτηθεί από το πως θα επιλέξει να προχωρήσει από εδώ και πέρα. Έτσι εάν ο Τραμπ διατηρήσει ένα προφίλ μετριοπάθειας και μείνει πιστός στη γραμμή της εθνικής συμφιλίωσης θα είχε καλές πιθανές να προσελκύσει ένα μεγάλο μέρος των ανεξάρτητων ψηφοφόρων του κέντρου, οι οποίοι εκτιμάται ότι είναι αυτοί που θα δώσουν τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον νικητή.
Αντιθέτως, εάν ο Τραμπ γυρίσει στις παλιές κακές συνήθειες και απευθυνθεί στην σκληρή του βάση, τότε αυτό το προβάδισμα θα μπορούσε γρήγορα να εξανεμιστεί. Τα στελέχη του κόμματος εμφανίζονται πεπεισμένα ότι η αλλαγή του τόνου που παρατηρείται στις δηλώσεις του δεν θα είναι προσωρινή. Όπως υποστηρίζουν όταν κάποιος επιβιώνει από μια απόπειρα δολοφονίας αλλάζει ουσιαστικά και έτσι επιμένουν ότι θα δούμε ένα διαφορετικό Τραμπ από ότι έχουμε συνηθίσει στο παρελθόν.
Η «Αμηχανία» των Δημοκρατικών και τα Παράπονα των «Ρεπουμπλικάνων»
Το χτύπημα εναντίον του Τραμπ ίσως να προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη αμηχανία στην αντίπαλη πλευρά των Δημοκρατικών. Έτσι γρήγορα συνειδητοποιήσαν ότι θα πρέπει να βρουν μια νέα ισορροπία που να τους επιτρέπει να χτυπούν τον Τραμπ για την πολιτική του και να ξεσκεπάζουν τις ανακριβείς, χωρίς, όμως, να τον δαιμονοποιούν σε βαθμό που να μπορεί γίνει στόχος επίθεσης.
Ως μια πρώτη αντίδραση, είδαμε πολλά στελέχη να κάνουν ένα βήμα πίσω από τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιούσαν ακολουθώντας τη συμβολή του προέδρου Μπάιντεν. Επίσης, το κόμμα ανακοίνωσε ότι θα αναβάλει προσωρινά τη προβολή όλων των προεκλογικών του διαφημίσεων.
Ωστόσο, δεν λείπουν και οι επιθέσεις από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους που ουσιαστικά παρουσιάζουν τους Δημοκρατικούς ως ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης, καθώς θεωρούν ότι η ρητορική που παρουσίαζε τον Τραμπ ως δικτάτορα και κίνδυνο για την δημοκρατία έσπρωξε τα πράγματα προς αυτή την επικίνδυνη κατεύθυνση.
Γιατί το CNN βλέπει Νέο Αμερικανικό «Εμφύλιο»
Η αλήθεια είναι ότι με αυτή την επίθεση βλέπουμε να ξυπνούν άσχημες μνήμες που θυμίζουν άλλες εποχές που η Αμερική θα ήθελε να είχαν μείνει στα βιβλία της ιστορίας.
Η Αμερική είναι μια αχανής χώρα, στην οποία καλώς κακώς οι θεωρίες συνωμοσίας ευδοκιμούν και βρίσκουν γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθούν. Αυτό βεβαίως συμβαίνει και σε άλλα μέρη του κόσμου, αλλά στις ΗΠΑ υπάρχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες.
Καταρχήν, έχουμε να κάνουμε με μια χώρα στην οποία υπάρχουν πολλά όπλα, ακόμα και στρατιωτικού τύπου, που θα έπρεπε κανονικά να απαγορεύονται. Αυτό έχει να κάνει με θέματα κουλτούρας αλλά και με την περίφημη δεύτερη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος. Επίσης, στην Αμερική υπάρχουν ουκ ολίγες ομάδες πολιτοφυλακών, οι οποίες λειτουργούν ουσιαστικά ως παραστρατιωτικές οργανώσεις, θεωρώντας ότι έχουν αποστολή να υπερασπιστούν την «ελευθερία» των πολιτών από τις αυθαιρεσίες και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης.
Εάν σε αυτή την πραγματικότητα προσθέσουμε το γεγονός ότι στις ΗΠΑ δεν υπάρχει εθνικό σύστημα υγείας με αποτέλεσμα πάρα πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική νόσο να μην λαμβάνουν τη βοήθεια και την θεραπευτική αγωγή που χρειάζονται, τότε καταλαβαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με ένα εκρηκτικό μίγμα, το οποίο χρειάζεται μόνο μια μικρή σπίθα για να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις.
Το ρεπορτάζ του CNN που μιλούσε για κίνδυνο εμφυλίου αναγνώριζε αυτές τις ευρύτερες κοινωνικές δυναμικές και τους κινδύνους που υπάρχουν. Άλλωστε, σύμφωνα με το FBI ο νούμερα ένα κίνδυνος εγχώριας τρομοκρατίας δεν προέρχεται από φονταμενταλιστές ισλαμιστές, αλλά από ακροδεξιές ριζοσπαστικές οργανώσεις.
Το Μήνυμα του Ράινς Πρίμπους
«Πού θα βρισκόμασταν σήμερα και πως θα ήταν ο κόσμος εάν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά; Πόσος κόσμος θα βρίσκονταν σήμερα στο δρόμο εάν είχε συμβεί το μοιραίο; Συμφωνώ ότι ο διχασμός και το μίσος πρέπει να τελειώσουν».
Ο Ράινς Πρίμπους, πρώην προσωπάρχης του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, μίλησε σε ελληνική εκδήλωση που έγινε στο Μιλγουόκι στο πλαίσιο του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων και δεν μάσησε τα λόγια του. Ακούγοντας κάποιος τον Πρίμπους συνειδητοποιεί ότι ο εφιάλτης μιας άλλης πολιτικής πραγματικότητας πέρασε μπροστά από τα μάτια ορισμένων Αμερικάνων.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πορεύονται προς τις κάλπες του Νοεμβρίου μέσα ένα πρωτοφανές σκηνικό πολιτικής και κοινωνικής πόλωσης. Οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Τραμπ υποστηρίζουν ότι όποιος επιβιώνει από μια δολοφονική επίθεση μοιραία αναθεωρεί πράγματα και καταστάσεις. Από την άλλη, ο Μπάιντεν κάλεσε όλη την Αμερική να κάνει ένα βήμα πίσω και να ηρεμήσει. Εάν τελικά αυτή η συμφιλίωση θα περάσει από τα λόγια στη πράξη, θα το δούμε στην πορεία προς τις κάλπες του Νοεμβρίου.
ΤΟ ΒΗΜΑ