Η Γεωργία γύρισε την πλάτη στην Ευρώπη – «Kλεμμένες εκλογές» καταγγέλλει η φιλοδυτική αντιπολίτευση

- Advertisement -
Δεν κύλησαν ομαλά οι εκλογές στη Γεωργία, συνεχείς καταγγελίες για τη διαδικασία που έκρινε και το δίλλημα «Ευρώπη ή Ρωσία».
Το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» φαίνεται ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο της μετά τις εκλογές του Σαββάτου, εν μέσω αυξανόμενων ισχυρισμών για εκτεταμένη πολιτική βία και εκφοβισμό.

Τα προσωρινά αποτελέσματα από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δείχνουν ότι το «Γεωργιανό Όνειρο» έλαβε το 53% των ψήφων, ενώ ο ενιαίος συνασπισμός της αντιπολίτευσης που πέρασε το όριο του 5% προσέλκυσε το 38%.

Η επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Ενωμένο Εθνικό Κίνημα», Τίνα Μποκουτσάβα, δήλωσε ότι ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός της δεν θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα των «κλεμμένων εκλογών».

«Ο ολιγάρχης Ιβανισβίλι έκλεψε τη νίκη από τον γεωργιανό λαό και του στέρησε το ευρωπαϊκό του μέλλον», δήλωσε η Μποκουτσάβα. «Ελπίζω ότι και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θα συμμεριστούν αυτή τη στάση».

Μιλώντας στο POLITICO από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος το βράδυ του Σαββάτου, ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, πρόεδρος του Γεωργιανού Ονείρου, δήλωσε ότι αναμένει μια «μεγάλη νίκη».

Πριν κλείσουν οι κάλπες, ο πρωθυπουργός του Γεωργιανού Ονείρου Irakli Kobakhidze δήλωσε ότι τα αποτελέσματα έδιναν μια «σαρωτική νίκη» στο κυβερνών κόμμα.

«Βλέπουμε πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία από τις περιφέρειες και τις πόλεις, ιδίως την Τιφλίδα, για το Γεωργιανό Όνειρο», δήλωσε ο Mamuka Mdinaradze, κοινοβουλευτικός ηγέτης του κόμματος, πριν κλείσουν οι κάλπες.

georgia1_40c7d.jpg

Τα exit polls «έβγαζαν»… και τους δύο νικητές

Από τη στιγμή που τα exit polls, προέβλεπαν νίκες και για τις δύο πλευρές, άρχισαν οι πανηγυρισμοί στα αντίστοιχα αρχηγεία τους.

Σε δηλώσεις της στο POLITICO, η Τίνα Μποκουτσάβα δήλωσε ότι αναμένει ότι ο Ιβανισβίλι «θα κάνει δήλωση τις επόμενες ώρες για την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας».

«Νομίζω ότι θα υπάρξει πειρασμός για τον ίδιο να κρατηθεί στην εξουσία, αλλά το προβάδισμα της αντιπολίτευσης είναι τόσο σημαντικό που θα πρέπει να αποδεχθεί την ήττα», δήλωσε η ίδια, σίγουρη ότι το κυβερνών κόμμα έχασε, όπως προέβλεπε δημοσκόπηση της Edison Research.

Η φιλοδυτική πρόεδρος της χώρας, Σαλώμη Ζουραμπιτσβίλι, υποστήριξε ότι τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ κέρδισαν, «παρά τις προσπάθειες νοθείας των εκλογών και χωρίς τις ψήφους της διασποράς». Τα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό συνεχίζουν να δέχονται ψηφοδέλτια.

Σύμφωνα με τον Ketevan Chachava, συνεργάτη του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, «τα αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων που βλέπουμε τώρα βασίζονται στα ηλεκτρονικά μηχανήματα ψηφοφορίας – περίπου τα δύο τρίτα του συνόλου, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει.

Ωστόσο, η προσδοκία είναι ότι οι ψήφοι του Γεωργιανού ονείρου θα ήταν χαμηλότερες από τις προηγούμενες εκλογές και το ποσοστό αυτό είναι στην πραγματικότητα υψηλότερο από το προβλεπόμενο και είναι σαφώς σε ισχυρή θέση».

georgia3_af4b5.jpg

Οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι αυτό που είπαν ισοδυναμεί με συστηματικές προσπάθειες επηρεασμού του αποτελέσματος από την ολοένα και πιο αυταρχική κυβέρνηση, η οποία έχει ορκιστεί να απαγορεύσει στους αντιπάλους της να καταλάβουν τις έδρες τους και να θέσει εκτός νόμου τις αντίπαλες παρατάξεις, εάν επανεκλεγεί με επαρκή πλειοψηφία.

«Γεμίζουν τις κάλπες, εκφοβίζουν τους ψηφοφόρους και χτυπούν τους παρατηρητές», δήλωσε ο Μποκουτσάβα, ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στον συνασπισμό. «Αυτές δεν είναι οι ενέργειες μιας κυβέρνησης που πιστεύει στις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

Φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο έδειχναν αναταραχές σε εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα, με ισχυρισμούς ότι μια κάλπη είχε πεταχτεί στο δρόμο και ένα βίντεο με έναν πολιτικό του Γεωργιανού Ονείρου να φέρεται να γεμίζει μια στοίβα ψηφοδέλτια σε μια άλλη.

Παρατηρητής της αντιπολίτευσης ξυλοκοπήθηκε στην πόλη Marneuli, κοντά στην πρωτεύουσα Τιφλίδα, ενώ τοπικοί δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίθεση από αγνώστους.

Ένας ξένος παρατηρητής εκλογών, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει στο POLITICO, δήλωσε ότι υπήρξε καβγάς σε άλλο εκλογικό τμήμα, κοντά στα σύνορα της χώρας με το Αζερμπαϊτζάν.

«Ήμασταν μάρτυρες προσπαθειών παραγεμίσματος ψηφοδελτίων όπου οι δράστες ανακαλύφθηκαν, έφυγαν τρέχοντας και στη συνέχεια απλώς περίμεναν να φύγουν οι παρατηρητές για να προσπαθήσουν ξανά», δήλωσε ο παρατηρητής.

«Δεδομένου του αριθμού παρόμοιων κατηγοριών από άλλα εκλογικά κέντρα, φοβάμαι ότι οι διεθνείς παρατηρητές θα δυσκολευτούν πολύ να αναγνωρίσουν αυτές τις εκλογές ως δίκαιες».

Η Διεθνής Εταιρεία για Δίκαιες Εκλογές και Δημοκρατία (ISFED), μια ΜΚΟ με έδρα την Τιφλίδα, ανέφερε ότι «περιστατικά και παραβιάσεις καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της ψηφοφορίας». Ένας στους δέκα εκλογικούς παρατηρητές της ανέφερε προβλήματα, μεταξύ άλλων ισχυρισμών ότι οι ψηφοφόροι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από τους συντονιστές του Γεωργιανού Ονείρου.

Παράλληλα, το «Γεωργιανό Όνειρο» κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για «παραβιάσεις» και δήλωσε ότι η αστυνομία διερευνά τις κατηγορίες ότι πολιτικός της αντιπολίτευσης «χαστούκισε» έναν από τους συντονιστές του κυβερνώντος κόμματος έξω από εκλογικό τμήμα.

georgia2_2fa7d.jpg

Η «στροφή» της Γεωργίας μακριά από την ΕΕ

Η Γεωργία έλαβε το καθεστώς υποψήφιας χώρας από την ΕΕ τον Δεκέμβριο, αλλά η αίτησή της για ένταξη στο μπλοκ πάγωσε μετά την ψήφιση μιας σειράς νομοθετημάτων ρωσικού τύπου που περιορίζουν τα πολιτικά δικαιώματα και την κοινωνία των πολιτών.

Τον Μάιο, το «Γεωργιανό Όνειρο» επέβαλε την ψήφιση νομοσχεδίου που χαρακτηρίζει τις ΜΚΟ, τα μέσα ενημέρωσης και τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποστηρίζονται από τη Δύση ως «ξένους πράκτορες», ενώ ψήφισε νόμο που πρακτικά απαγορεύει όλες τις δημόσιες αναφορές στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+, αναγκάζοντας τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να λογοκρίνουν το περιεχόμενο και απαγορεύοντας τις εκδηλώσεις Pride.

Οι αρχές χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και γκλομπ για να διαλύσουν τις διαμαρτυρίες για την κίνηση αυτή, η οποία, σύμφωνα με τους επικριτές, απηχεί τις τακτικές που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να καταπνίξει τις διαφωνίες στη Ρωσία, ενώ οι διοργανωτές συνελήφθησαν και ξυλοκοπήθηκαν υπό κράτηση. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε πολιτικούς και αστυνομικούς του «Γεωργιανού Ονείρου» για την καταστολή.

Ο Kobakhidze δήλωσε τον Αύγουστο ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην απαγόρευση των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, εάν το κόμμα διατηρήσει την εξουσία στην εκλογική αναμέτρηση.

«Πιστεύω ότι η κατάργηση των κοινοβουλευτικών εντολών θα είναι η λογική συνέχεια της απαγόρευσης αυτών των κομμάτων. Τα μέλη των εγκληματικών πολιτικών δυνάμεων δεν θα πρέπει να ασκούν καθεστώς όπως αυτό του βουλευτή της Γεωργίας», δήλωσε.

Απαντώντας στο POLITICO πριν από την ψηφοφορία, η Bokuchava του UNM δήλωσε ότι «δεν θα εξετάσει το ενδεχόμενο» να διαλυθεί το UNM, διότι δεν πιστεύει ότι το Γεωργιανό Όνειρο «θα λάβει ποτέ την εντολή» να κυβερνήσει τη χώρα.

Η αντιπολίτευση και οι εμπειρογνώμονες επιρρίπτουν την ευθύνη για την ταχεία στροφή της Γεωργίας μακριά από την ΕΕ και προς τη Ρωσία στον Ιβανισβίλι, τον πλουσιότερο άνθρωπο της χώρας και ιδρυτή του «Γεωργιανού Ονείρου», ο οποίος ασκεί σημαντικό προσωπικό έλεγχο στο κόμμα, τη δικαιοσύνη και το κράτος.

https://www.ieidiseis.gr/kosmos/266907/i-georgia-gyrise-tin-plati-stin-evropi-klemmenes-ekloges-kataggellei-i-filodytiki-antipolitefsi

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα