Η ανακάλυψη πεδίων φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, και τα δύο μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει μετατρέψει την περιοχή σε ένα νευραλγικό σημείο.
Της Marie Jégo και της Marina Rafenberg , ανταποκρίτριες στην Κωνσταντινούπολη και Αθήνα αντίστοιχα του Le Monde, 26-8-2020.
Μετάφραση : Αλκης Καλλιαντζίδης
Φωτογραφία του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας που δείχνει πολεμικά πλοία κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στην ανατολική Μεσόγειο στις 25 Αυγούστου.- / AP
Η Ελλάδα και η Τουρκία «στην άκρη του γκρεμού»
Καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αποφασισμένος να επεκτείνει τη θαλάσσια περιοχή της χώρας του, θα βασίζεται όλο και περισσότερο στη δύναμη. Για να το επιτύχει, θα παρενοχλεί την Ελλάδα, την οποία θεωρεί ότι είναι ο αδύναμος κρίκος στην ΕΕ. Το έπραξε τον Νοέμβριο του 2019 με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, στη συνέχεια την άνοιξη του 2020 προκαλώντας εισροή χιλιάδων προσφύγων στα χερσαία σύνορα με τον γείτονά του.
Αυτή η πολεμική ρητορική έχει κορυφωθεί, καθώς ο νούμερο ένα της Τουρκίας έχει κακές επιδόσεις στο εσωτερικό. Η νομισματική της πολιτική είναι μια καταστροφή, με αποτέλεσμα την ασταμάτητη πτώση της λίρας, την εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, τη διαφυγή ξένων κεφαλαίων και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Όσο πιο αδύναμος γίνεται ο κ. Ερντογάν, τόσο περισσότερο επιδιώκει να προβάλει τη δύναμή του προς τα έξω. Όμως, η συνεχής αναζήτησή του για εχθρούς και αποδιοπομπαίους τράγους δεν κάνει παρά να καταδικάζει την Τουρκία στην απομόνωση, ενώ η καταναγκαστική διπλωματία της αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τη σταθερότητα της Μεσογείου.