Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν αρνήθηκε να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας- CSTO  που θα πραγματοποιηθεί στο Μίνσκ στις 23 Νοεμβρίου υπό την προεδρία του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι ο αρχηγός του Μικτού Επιτελείου της CSTO Ανατόλι Σιντόροφ, ανακοίνωσε ότι η Αρμενία δεν έχει υποβάλει αίτημα αποχώρησης από τον Οργανισμό.

«Η Αρμενία δεν έχει ακόμη επισήμως επικοινωνήσει με τον CSTO σχετικά με την αποχώρηση από αυτόν τον οργανισμό, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ανατόλι Σιντόροφ, αρχηγός του Μικτού Επιτελείου του CSTO. Πρόσθεσε ότι στον ίδιο τον οργανισμό δεν γίνεται λόγος για το γεγονός ότι ο CSTO έχει χάσει το ενδιαφέρον του για την περιοχή του Καυκάσου ή ότι η Αρμενία αποφάσισε να την εγκαταλείψει – «κανείς δεν έχει καν σκέψεις σχετικά με αυτό».

Η Αρμενία θα απομακρυνθεί από τον CSTO

Ωστόσο, σε μια συνομιλία με το «The Insider», ο πολιτικός επιστήμονας, οικονομολόγος, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Καυκάσου (Ερεβάν) Γκραντ Μικαελιάν προβλέπει ότι η Αρμενία θα εγκαταλείψει τις φιλορωσικές ενώσεις ολοκλήρωσης εντός του επόμενου έτους.

«Η Αρμενία δεν θεωρεί πλέον τον εαυτό της μέλος του CSTO. Προς το παρόν, έχει ανακαλέσει τον εκπρόσωπό της στο CSTO, αλλά δεν έχει διορίσει νέο, δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις του CSTO και έχει ουσιαστικά ανακοινώσει τον στόχο της αποχώρησης από αυτόν τον οργανισμό. Τι σημαίνει αυτό;

Γεγονός είναι ότι η αρμενική ηγεσία έχει πλέον ανακοινώσει επίσημα την επιθυμία της για καθεστώς εκτός μπλοκ, κάτι που συνεπάγεται απόσυρση από τις φιλορωσικές ενώσεις ολοκλήρωσης στον μετασοβιετικό χώρο.

Εξαίρεση έγινε για την Ευρασιατική Ένωση, αλλά για τις υπόλοιπες είχε ήδη δηλωθεί επιθυμία αποχώρησης.

Πιθανότατα, αυτή η πολιτική θα εφαρμοστεί συστηματικά μέσα στο επόμενο έτος και, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα επισημοποιηθεί ως επίσημη εφαρμογή, όπως σημειώνεται.

«Αιωρούμενη στον αέρα η Αρμενία»

Ο Μικαελιάν, ωστόσο, τονίζει ότι για διάφορους λόγους, η Αρμενία δεν θα ενταχθεί σύντομα στις «ευρωατλαντικές δομές».

«Ο Πασινιάν κατανοεί ότι η Αρμενία απέχει πολύ από την ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές, τόσο για γεωγραφικούς όσο και για οικονομικούς λόγους, και επειδή αυτές οι δομές δεν είναι έτοιμες να προχωρήσουν τόσο μακριά, όπως φαίνεται στο παράδειγμα της αίτησης  της Γεωργίας για ένταξη στην Ε.Ε.,  εγκρίθηκε και μπορεί να γίνει υποψήφια, αλλά αυτή η κατάσταση μπορεί να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν και αυτό είναι επίσης ένα βήμα προς τα εμπρός.

Όσο για το ΝΑΤΟ, υπάρχει ακόμη μικρότερη πρόοδος. Δεν έχει παρασχεθεί ατομικό σχέδιο ένταξης στη Γεωργία, αν και αυτό συζητήθηκε το 2008, επειδή η είσοδος του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου θα ενέχει ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους.

Η Αρμενία βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο αιωρούμενη στον αέρα, γιατί, φεύγοντας από το ρωσικό σύστημα ασφαλείας, δεν μεταβαίνει πλήρως στο δυτικό, και αυτό δημιουργεί πρόσθετες ευκαιρίες.

Και αν είναι εκτός του ρωσικού συστήματος ασφαλείας, η θέση της Ρωσίας θα είναι εναντίον της Αρμενίας.

Υπάρχουν περιθώρια για συμφωνίες με την Τουρκία, που θα χρησιμοποιηθούν, αλλά αυτό θα καταστρέψει ριζικά τις σχέσεις μεταξύ Αρμενίας και Ρωσίας», τονίζει ο εμπειρογνώμονας.

Η Αρμενία κάνει βήματα αποστασιοποίησης από τον ρωσικό Οργανισμό Συλλογικής Ασφάλειας