Το μπλοκ που σχηματίστηκε από το Ιράν και τις συμμαχικές του ομάδες στη Μέση Ανατολή έχει υποστεί πολλές αποτυχίες τον περασμένο χρόνο λόγω της αυξανόμενης επίθεσης του Ισραήλ σε πολλά μέτωπα.

Η Χαμάς, η οποία εξαπέλυσε την επίθεση από τη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, είναι πολύ αποδυναμωμένη και έχει χάσει τους κύριους ηγέτες της. Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχει επίσης δείξει ότι είναι ευάλωτη και έχει χάσει τον κορυφαίο ηγέτη της. Οι ιρακινές πολιτοφυλακές δεν έχουν ακόμη εισέλθει πλήρως στην ταραγμένη σκηνή. Και η Τεχεράνη έχει μετρήσει την απάντησή της στις συγκρούσεις με το Ισραήλ για να αποφύγει μια ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση.

Μέσα σε αυτά τα χτυπήματα, μια ομάδα που μέχρι πριν από ένα χρόνο κατείχε μια περιφερειακή θέση σε αυτή τη συμμαχία έχει αποκτήσει νέα προβολή: οι Χούθι.

Το κίνημα της Υεμένης μπήκε γρήγορα στη μάχη εναντίον του Ισραήλ μετά την επίθεση στη Γάζα και έχει επιδείξει μεγάλη ικανότητα στη διεθνοποίηση της σύγκρουσης με επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, αποφεύγοντας παράλληλα σοβαρές ζημιές στις δικές του τάξεις.

Επιπλέον, με τους βομβαρδισμούς του στο Ισραήλ, έχει γίνει πιο ισχυρή και δημοφιλής και κερδίζει μια πιο κεντρική θέση στην περιφερειακή συμμαχία.

Τουλάχιστον 240 επιθέσεις σε πλοία

Οι πιο ενοχλητικές ενέργειές της ήταν αυτές που στόχευαν στην παρεμπόδιση της κυκλοφορίας στην Ερυθρά Θάλασσα, μια από τις κύριες εμπορικές αρτηρίες του κόσμου.

Από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους έως τα μέσα Οκτωβρίου, η ομάδα πραγματοποίησε περίπου 240 επιθέσεις εναντίον πλοίων στην περιοχή, σύμφωνα με την οργάνωση συλλογής δεδομένων συγκρούσεων ACLED. Και με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να μειώσει τη θαλάσσια κίνηση μέσω αυτής της διαδρομής κατά σχεδόν 75%, σύμφωνα με στοιχεία από την πλατφόρμα Portwatch.

Η ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή, ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες , και οι αμερικανικοί και βρετανικοί βομβαρδισμοί εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη έχουν περιορίσει το εύρος των επιθέσεων τους, οι οποίες αναχαιτίζονται περίπου τις μισές φορές, σύμφωνα με στοιχεία της ACLED. Αλλά δεν μείωσαν τον ρυθμό των επιθέσεων από μια ομάδα που χρησιμοποίησε την εμπειρία της για να βελτιώσει τις δραστηριότητές της και χρησιμοποίησε τον αντίκτυπό της για να προβάλει την ικανότητά της για κίνηση.

Οι επιθέσεις των Χούθι στο Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, η πολιτοφυλακή Χούθι έχει επίσης επιτεθεί στο Ισραήλ. Από τον περασμένο Οκτώβριο έχει αναλάβει 36 επιθέσεις, σύμφωνα με την ACLED (13 από αυτές τους δύο πρώτους μήνες και άλλες 12 από τότε που το Ισραήλ ενέτεινε την επίθεσή του κατά του Λιβάνου).

Τον Ιούλιο, η ομάδα χτύπησε ακόμη και το Τελ Αβίβ σε μια επίθεση με drone που σκότωσε έναν άμαχο. Τα ισραηλινά αντίποινα περιλάμβαναν δύο επιθέσεις κατά κρίσιμων υποδομών στην Υεμένη, στις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 20 άνθρωποι. Αλλά και αυτό απέτυχε να τους σταματήσει.

Στο εσωτερικό της Υεμένης, όπου ελέγχουν περίπου το 30% της επικράτειας (που ισοδυναμεί με περίπου το 75% του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Σαναά), ο πόλεμος στη Γάζα τους πρόσφερε κάποια ανάπαυλα.

Πριν από τον Οκτώβριο του 2023, οι Χούθι αντιμετώπιζαν την κούραση από έναν μακρύ εμφύλιο πόλεμο και την αυξανόμενη εσωτερική αντιπολίτευση.

Όμως τα κέρδη από τη σύγκρουση με το Ισραήλ τους επέτρεψαν να εδραιώσουν την εξουσία τους, να εντείνουν την καταστολή, μεταξύ άλλων εναντίον των εργαζομένων του ΟΗΕ, και να αναζωπυρώσουν την αντιπαράθεσή τους με τη διεθνώς αναγνωρισμένη αντίπαλη κυβέρνηση και τον μεγάλο περιφερειακό υποστηρικτή της, τη Σαουδική Αραβία.

«Ο πόλεμος στη Γάζα συνέβη ακριβώς όταν υπήρξε πολλή κριτική κατά της διοίκησης των Χούθι στην Υεμένη. Οι άνθρωποι υπέφεραν από μια καταστροφική οικονομική κατάσταση και συνθήκες διαβίωσης, υψηλή ανεργία – όλα αυτά ασκούσαν τεράστια πίεση στους Χούθι», λέει η αναλυτής ασφαλείας της Μέσης Ανατολής Shukriya Bradost.

«Τώρα η εστίαση στους Χούθι συνδέεται [αντίθετα] με τον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών», σημειώνει.

Οι Χούθι ξεπέρασαν τα σύνορα της Υεμένης

Ταυτόχρονα, οι Χούθι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να επεκτείνουν τη διεθνή τους παρουσία, ιδίως αναλαμβάνοντας μεγαλύτερο ρόλο στον άξονα των ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν. Επιπλέον, ο ηγέτης τους, Αμπντελμαλίκ αλ Χούθι, έχει αναδειχθεί ως νέο σύμβολο μετά την εξάλειψη των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ.

«Αυτή η αλλαγή αντανακλά μια αυξανόμενη διεθνική νοοτροπία μεταξύ των υποστηρικτών των Χούθι, οι οποίοι βλέπουν τώρα το κίνημα ως μια δύναμη με επιρροή που ξεπερνά κατά πολύ την Υεμένη», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλμπάσα, ειδικός σε θέματα ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.

Η στρατιωτική τους δύναμη και παρουσία στην περιοχή έχει αυξηθεί σημαντικά, είπε. Έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε νέα, προηγμένη τεχνολογία και όπλα από το Ιράν, μερικά από τα οποία έχουν παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια επιθέσεων στο Ισραήλ, αν και η ομάδα ισχυρίστηκε ότι είχε -και κατά καιρούς χρησιμοποιούσε- πιο εξελιγμένα όπλα από ό,τι είχε δείξει μέχρι τώρα, όπως τους υπερηχητικούς πυραύλους . Οι Χούθι έχουν επίσης στρατολογήσει χιλιάδες μαχητές τον περασμένο χρόνο.

Η αντιπαράθεση με το Ισραήλ και οι αποτυχίες που υπέστησαν άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν οι αντάρτες της Υεμένης.

Χωρίζονται από το Ισραήλ κατά περισσότερα από 1.240 μίλια, ελέγχουν μια τεράστια και τραχιά περιοχή και έχουν δύο δεκαετίες σχεδόν αδιάκοπης στρατιωτικής εμπειρίας: πρώτα ενάντια στο καθεστώς του Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, που ανατράπηκε μετά την επανάσταση του 2011 κατά την Αραβική Άνοιξη, και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που έχει αφαιμάξει τη χώρα από το 2014, κατά τη διάρκεια του οποίου έχουν αντιμετωπίσει περιφερειακές δυνάμεις όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Τα χρόνια ασύμμετρου πολέμου με την κεντρική κυβέρνηση και τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας τους έχουν μετατρέψει σε μια ανθεκτική δύναμη, ειδικευμένη στις τακτικές των ανταρτών. Η στρατιωτική τους υποδομή είναι αποκεντρωμένη, με αποθήκες καυσίμων απλωμένες στη βόρεια Υεμένη, τις ταξιαρχίες τους να λειτουργούν ως κινητές μονάδες και βάσεις εκτόξευσης πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε διάφορες επαρχίες, καθιστώντας τις ευέλικτες και δύσκολες στην επίθεση», είπε ο Αλμπάσα.

Επιθέσεις σε Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ

Εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους δίπλα στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο από τους μεγαλύτερους περιφερειακούς συμμάχους της Ουάσιγκτον και όλο και πιο κοντά στο Ισραήλ, οι Χούθι έχουν προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείουν να τους χτυπήσουν άμεσα εάν βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Οι αντάρτες της Υεμένης έχουν ήδη επιτεθεί στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αρκετές φορές στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και αεροδρομίων.

Τον περασμένο χρόνο, οι ενέργειες των Χούτι συνέβαλαν επίσης στην ενίσχυση της εικόνας τους ως αποφασιστικής, ανεμπόδιστης και κάπως απερίσκεπτης ομάδας σε σύγκριση με το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και τις ιρακινές πολιτοφυλακές, οι οποίες έτειναν να ενεργούν πιο προσεκτικά.

Αν και είναι εξίσου στρατηγικός παράγοντας και καθοδηγούνται κυρίως από τοπικά αίτια, οι Χούθι έχουν αντέξει τα χτυπήματα από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν απαντήσει άμεσα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες μιας κλιμάκωσης.

«Στόχος τους παραμένει να εδραιώσουν την εξουσία στην επικράτειά τους αντί να ελέγχουν [ακόμα] ολόκληρη την Υεμένη.

Αλλά οι Χούθι φαίνονται πρόθυμοι να εμπλακούν σε περαιτέρω αντιπαράθεση, καθώς αντιλαμβάνονται περιφερειακές ευκαιρίες και υπαρξιακές απειλές», σημειώνει ο Αλμπάσα, υποδηλώνοντας ότι «η προθυμία τους να κλιμακώσουν τους καθιστά μια εξαιρετικά απρόβλεπτη δύναμη».

El Pais

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ