Για να υπάρξει λύση του Κυπριακού προβλήματος ή καλύτερα της Κυπριακής τραγωδίας που συντελέστηκε με την εισβολή και κατοχή της συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ Τουρκίας, θα πρέπει να επιλυθούν πάρα πολλά θέματα . Αυτά έχουν περιληφθεί σε έξη κεφάλαια- ενότητες ,από τα οποία τα πέντε πρώτα αφορούν προβλήματα που η λύση τους εμπίπτει στην αρμοδιότητα των δύο εμπλεκομένων πλευρών της Κύπρου ,τουτέστιν των τουρκοκυπρίων και των ελληνοκυπρίων ενώ το έκτο κεφάλαιο αφορά τις εγγυήσεις και την ασφάλεια.
Για την επίλυση του τελευταίου αυτού προβλήματος κύριο ρόλο διαδραματίζουν οι τρείς εγγυήτριες δυνάμεις ,τουτέστιν η Ελλάδα , η Βρετανία και η Τουρκία, αυτή που επικαλέστηκε τις εγγυήσεις για να εισβάλει το 1974 στην Κύπρο για να προστατεύσει δήθεν τους τουρκοκύπριους από τους ελληνοκύπριους.
Η χώρα μας , για πρώτη φορά, έκανε σαφές ότι το σύστημα των εγγυήσεων πρέπει να καταργηθεί και να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα διότι ,μεταξύ πολλών άλλων λόγων, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου δεν υπάρχει προηγούμενο ,σε διεθνώς αναγνωρισμένο ανεξάρτητο κράτος να υπάρχουν στρατεύματα κατοχής. Φυσικά η Τουρκία, η οποία από 1960 αναγνώριζε την Κυπριακή Δημοκρατία έπαυσε να το κάνει από την εισβολή του 1974 .
Στις συνομιλίες που ξεκίνησαν την 11η Φεβρουαρίου του 2015 μεταξύ του Πρόεδρου της Κύπρου και του εκπροσώπου των τουρκοκυπρίων, περιελήφθη και το θέμα των εγγυήσεων. Οι Τουρκοκύπριοι όμως ισχυρίζονται ότι ακόμη και αν βρεθεί λύση σε όλα τα άλλα θέματα ,θα πρέπει να παραμείνουν τα τουρκικά στρατεύματα διότι αισθάνονται ανασφαλείς απέναντι στους Ελληνοκύπριους .
Ο ισχυρισμός της ανασφάλειας από τους Τ/Κ είναι εντελώς ψευδής και παραπλανητικός διότι δεν δικαιολογείται από την προϊστορία των γεγονότων που προκάλεσαν την ρήξη από το 1963 μέχρι την εισβολή το 1974 , στην οποίαν φέρουν την κύρια ευθύνη ,με καθοδήγηση της Άγκυρας.
Η υπάρχουσα παρουσία των ξένων στρατευμάτων στο Νησί θα πρέπει να προκαλεί ανασφάλεια περισσότερο στους Ελληνοκύπριους παρά στους τουρκοκύπριους, καθ’ όσον για κάθε 2 Τ/Κ υπάρχει ένας τούρκος στρατιώτης να τους προστατεύσει , ενώ για κάθε 750 Ε/Κ υπάρχει ένας στρατιώτης .
Επίσης, στην περίπτωση που αποχωρήσουν τα στρατεύματα και δημιουργηθεί ξανά μία ρήξη ,η ανασφάλεια θα πρέπει να διακατέχει τους Ε/Κ οι οποίοι απέχουν 750 χιλιόμετρα από την Μητέρα πατρίδα τους ενώ οι Τ/Κ μόνο 70 χιλιόμετρα.
Εξ άλλου , στις υπάρχουσες συζητούμενες προβλέψεις, οι Τ/Κ αποκτούν δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) στην εκτελεστική ,δικαστική και νομοθετική εξουσίες ,κατά συνέπεια , όποτε θελήσουν μπορούν να προστατεύσουν τα συμφέροντα τους .
Οι Τ/Κ υποστηρίζουν ότι χρειάζονται την παρουσία στρατευμάτων για να τους προφυλάξει από μελλοντικές επιθέσεις και κακοποιήσεις των ακροδεξιών Ε/Κ που αρχίζουν να αυξάνουν την παρουσία τους στο Νησί .
Το επιχείρημα όμως αυτό , μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντίστροφα και από τους Ε/Κ λόγω της παρουσίας μεγάλης δύναμης ακροδεξιών τούρκων μεταξύ των εποίκων καθώς και μεταξύ των τούρκων στρατιωτών ( γκρίζοι λύκοι) .
Θα πρέπει να λεχθεί ότι η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων ανάγκασε το 50 % των Τ/Κ ( 55 χιλιάδες) να εγκαταλείψουν τα Κατεχόμενα για άλλες χώρες εκτός της Τουρκίας. Παρ’ όλον ότι πέρασαν τέσσερεις δεκαετίες από την εισβολή, εκτιμάται ότι ,οι άνθρωποι αυτοί ή μεγάλο ποσοστό θα επιστρέψει στο Νησί μετά την αποχώρηση των ομοεθνών τους στρατευμάτων.
Είναι προφανές ότι η προβαλλόμενη ανασφάλεια των Τ/Κ αποτελεί πρόσχημα της Άγκυρας για να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία στην Κατεχόμενη Κύπρο η οποία αποτελεί την δεύτερη μετά την Αλεξανδρέττα κτήση εδάφους από την Τουρκία, μετά την διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας την οποίαν πέτυχαν οι πρόγονοι μας και όχι οι τότε μεγάλες Άγγλο- Γάλλο- Ρωσικές Αυτοκρατορίες .
Η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο θα προσδώσει στην Τουρκία ρόλο ρυθμιστεί των εξελίξεων όχι μόνο σε ολόκληρο το Νησί αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για τον έλεγχο των ενεργειακών διαδρόμων.
Τέλος , η φημολογούμενη προσάρτηση των Κατεχομένων σε περίπτωση αποτυχίας των σημερινών συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού θα είναι καταστροφική για την Τουρκία διότι τα παράλια της θα βρεθούν σε απόσταση βολής ελάχιστων χιλιομέτρων οιουδήποτε οπλικού συστήματος εγκατασταθεί στο Νησί μετά την απόσχιση .
ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ
olympia.gr