Η αμφιλεγόμενη καριέρα του εισαγγελέα που επέλεξε τη λήθη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 Πέθανε ο Ιωάννης Διώτης, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με πολύκροτες ποινικές υποθέσεις, όπως της «17 Νοέμβρη», και με πολλά «σκοτεινά» σημεία 16.09.24 11:54
Το άλλοτε «πρωτοπαλίκαρο του Χρυσοχοΐδη» είχε καταγγελθεί ως «επόπτης» βασανιστηρίων του Σάββα Ξηρού, είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 10 ετών για τη «λίστα Λαγκάρντ», ενώ χειρίστηκε ως εισαγγελέας Εφετών και τη δυσώδη υπόθεση θανάτου του πρώην στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη. ● Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί στο εξοχικό του στην Κύθνο.

Πέθανε την Παρασκευή στο εξοχικό του στην Κύθνο, σε ηλικία μόλις 69 ετών, ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης. Στην αμφιλεγόμενη καριέρα του στον χώρο της Δικαιοσύνης χειρίστηκε πολύκροτες ποινικές υποθέσεις, με σημαντικότερη εκείνη της «17 Νοέμβρη», για την οποία καταγγέλθηκε ως «επόπτης» βασανιστηρίων του Σάββα Ξηρού, ενώ κι ο ίδιος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 10 ετών για τη «λίστα Λαγκάρντ»!

Τον είχαν πει «Ιαβέρη», τον είχαν πει «εθνικό εισαγγελέα», τον είχαν πει «άτεγκτο» και «σκληρό»· για άλλους ήταν «άνθρωπος του συστήματος», κάποιοι έλεγαν «των Αμερικάνων» κι άλλοι «πρωτοπαλίκαρο του Χρυσοχοΐδη». Γεγονός είναι πως ύστερα από μακρόχρονη εισαγγελική θητεία, ειδικά ως εισαγγελέας Εφετών, την οποία διήνυσε ισορροπώντας επί… ξυρού ακμής, ο ίδιος επέλεξε τη λήθη και την αφάνεια. Αναμφίβολα θα μπορούσε να είχε κάνει και πολιτική καριέρα, όμως τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί στο εξοχικό του, στην όμορφη Κύθνο, όπου και ετάφη, όπως έγινε γνωστό.

12/11/2002: Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίαζε το νομοσχέδιο για την οπλοχρησία και την εκπαίδευση των αστυνομικών. Δίπλα του ο Ιωάννης Διώτης ως πρόεδρος της επιτροπής που μελέτησε το νομοσχέδιο | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Γεννημένος στο Αγρίνιο το 1955, σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1985 εισήλθε στο δικαστικό σώμα. Υπηρέτησε ως εισαγγελικός πάρεδρος Αθηνών, ως αντεισαγγελέας Πρωτοδικών στην Αμαλιάδα και την Αθήνα, ως εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών καθώς και ως αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε ώς το 2010, οπότε και αποχώρησε από το δικαστικό σώμα. Διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου Συντονισμού Ανάλυσης και Ερευνών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (επόπτης εισαγγελέας των ερευνών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, 1994-2003), εθνικός ανταποκριτής (2000-2004) στην Ευρωπαϊκή Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας (Euro just) για την τρομοκρατία, εισαγγελέας επόπτης των ερευνών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας (1994-2004) και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνας (2003-2004).

Μετά την παραίτησή του από το δικαστικό σώμα διορίστηκε ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (2010-2011) και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών. Στις 2 Μαΐου 2011 διορίστηκε ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ ώς τον Αύγουστο του 2012. Ηταν παντρεμένος και είχε δύο παιδιά.

Τα «βασανιστήρια» του Σάββα Ξηρού

Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν επάνω στον Ιωάννη Διώτη μετά το 1994, όταν επελέγη ως επόπτης των ερευνών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, θέση στην οποία παρέμεινε για μία ολόκληρη δεκαετία. Ολο αυτό το χρονικό διάστημα αποκτά διεθνείς διασυνδέσεις με υπηρεσίες του εξωτερικού και μαζί με άλλα δύο πρόσωπα-κλειδιά (τον -και τότε- υπουργό Προ.Πο. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής, μετέπειτα αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Φώτη Νασιάκο) πρωταγωνιστούν στην εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη».

Ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης κατά τις έρευνες της αστυνομίας στη γιάφκα της 17Ν στην οδό Πάτμου στις 4/7/2002 | ΦΩΤ.: ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Κάνει ταξίδια στην Αγγλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ στην προσπάθεια συλλογής πληροφοριών παίρνει καταθέσεις από το «Τσακάλι» (Κάρλος) και τον Γιοχάνες Βάινριχ. Ομως, μετά τη σύλληψη των μελών της οργάνωσης καταγγέλλεται για τη χρήση μεθόδων, που θεωρούνται βασανιστήρια, κατά τη νοσηλεία του βαριά τραυματισμένου Σάββα Ξηρού στο νοσοκομείο!

Σεπτέμβριος 2002. Ο Σάββας Ξηρός οδηγείται στις φυλακές

Αυτό οδηγεί τον εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Γιώργο Αγιοστρατίτη να υποβάλει αίτημα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για αφαίρεση από τη δικογραφία όλων των προανακριτικών απολογιών του. Τις χαρακτηρίζει προϊόν βασανιστηρίων, ψυχολογικών πιέσεων και αποτέλεσμα της φαρμακευτικής αγωγής. Με δήλωσή του, ο Σάββας Ξηρός, την οποία διάβασε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μιχάλης Μαργαρίτης, ζήτησε να εξεταστούν ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης, ο διευθυντής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Στέλιος Σύρος, ο διευθυντής της κλινικής του «Ευαγγελισμού» όπου νοσηλευόταν, κ. Ρούσσος, και ο γιατρός της εντατικής κ. Πιτταρίδης. Στη δήλωσή του ο Σάββας Ξηρός υποστηρίζει πως υπέστη βασανιστήρια κατά τη νοσηλεία του στον «Ευαγγελισμό» και ζήτησε να προσκομιστούν στο δικαστήριο οι βιντεοκασέτες από την προανάκριση…

Η «αυτοκτονία» Τσαλικίδη

Ο Ιωάννης Διώτης χειρίστηκε ως εισαγγελέας Εφετών και την πολύκροτη υπόθεση θανάτου του πρώην στελέχους της Vodafone, Κώστα Τσαλικίδη, που συνδέθηκε ευθέως με τις υποκλοπές. Το πρωί της 9ης Μαρτίου 2005, η Γεωργία Τσαλικίδη βρίσκει τον γιο της, Κώστα, απαγχονισμένο στο διαμέρισμά του στον Κολωνό. Η υπόθεση αρχικά δε λαμβάνει δημοσιότητα, όμως η οικογένεια καταγγέλλει εξαρχής ότι δεν πρόκειται για αυτοκτονία!

Την επομένη, στις 10 Μαρτίου 2005, χωρίς καμιά σύνδεση με τον θάνατο Τσαλικίδη, η εταιρεία ενημερώνει κρυφά την κυβέρνηση ότι στο δίκτυό της είχε εγκατασταθεί ύποπτο λογισμικό, μέσω του οποίου παρακολουθούνταν περισσότερα από 100 τηλέφωνα πολιτών και κυβερνητικών αξιωματούχων, μεταξύ αυτών και του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή! Τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του αναλαμβάνει ο Διώτης, που εν τέλει θέτει στο αρχείο την υπόθεση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ναι μεν συνδεόταν με τις υποκλοπές, όμως επρόκειτο για αυτοκτονία.

Ο Ιωάννης Διώτης χειρίστηκε ως εισαγγελέας Εφετών και την πολύκροτη υπόθεση θανάτου του πρώην στελέχους της Vodafone, Κώστα Τσαλικίδη (φωτ.), που συνδέθηκε ευθέως με τις υποκλοπές

Η υπόθεση μπήκε πάλι στο στόχαστρο της ελληνικής Δικαιοσύνης από την Εισαγγελία Εφετών τον Νοέμβριο του 2017, μετά τη δικαίωση των συγγενών του άτυχου άνδρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Με απόφασή του, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται σε αποζημίωση των συγγενών του, γιατί προέβη σε πλημμελή έρευνα για τα αίτια του θανάτου του, παραβιάζοντας τη διάταξη για σεβασμό της ανθρώπινης ζωής. Επιδίκασε, μάλιστα, και ποσό 50.000 ευρώ στην οικογένεια.

Η λίστα Λαγκάρντ και η αποκαθήλωση

Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε στην κατοχή του τη λίστα. Μετά τη δημοσίευση της λίστας από το περιοδικό του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη, το ΠΑΣΟΚ φωτογράφισε τον Ιωάννη Διώτη ως το πρόσωπο που «διέδωσε» τη λίστα, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε. Εν τέλει, όμως, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απιστία στην υπηρεσία, όσον αφορά τους χειρισμούς του.

Σύμφωνα με το βούλευμα, ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ στην οποία περιλαμβάνονταν 2.062 ονόματα Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους. Ο Διώτης από την πλευρά του υποστήριζε πως δεν μπορούσε να αξιοποιήσει την επίμαχη λίστα επειδή αποτελούσε παράνομο υλικό. Τον Οκτώβριο του 2017, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον καταδικάζει ομόφωνα σε κάθειρξη δέκα ετών με αναστολή. Δυο χρόνια κι έναν μήνα αργότερα, τον Νοέμβριο του 2019, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τον κηρύσσει αθώο.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ως μάρτυρας καταθέτει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που τονίζει ότι η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ κινήθηκε για πολιτικούς λόγους, δεν υπήρξε ζημία για το Δημόσιο από τις ενέργειες του Διώτη και πως η λίστα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο ως έναυσμα για έλεγχο, αλλά όχι ως βάση καθώς επρόκειτο για παράνομο αποδεικτικό υλικό.

Εφημερίδα των Συντακτών

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα