Η ΑΕΚ θυμίζει την τραγωδία της Κύπρου μέχρι να έρθει η… Απελευθέρωση

- Advertisement -

Ο εφοπλιστής και γνωστός Ενωσίτης, Πόλυς Χατζηιωάννου, ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Σταύρος Αυγουστίδης, και η διευθύντρια Προσφυγικού Ελληνισμού, Έφη Μαυροπούλου, μιλούν στο Sportdog για την έκθεση: «ΚΥΠΡΟΣ: 50 Χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής. Ακόμα υπό κατοχή, ακόμα υπό διαίρεση»

Του Χρήστου Κωνσταντινίδη, Sportdog.gr

ΚΥΠΡΟΣ: 50 Χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής. Ακόμα υπό κατοχή, ακόμα υπό διαίρεση | ΦΩΤΟ: iNTIME

«Καρτερούμεν μέρα νύχτα,

να φυσήσει ένας αέρας,

στουν τον τόπο πο ‘ν καμένος

τζι εν θωρεί ποτέ δροσιάν,

για να φέξει καρτερούμεν,

το φως τζιηνής της μέρας

πο ‘ν να φέρειν στον καθέναν

τζιαι δροσιάν τζιαι ποσπασιάν

Αυτή οι στίχοι στην κυπριακή διάλεκτο ανήκουν στον ποιητή Δημήτρη Λιπέρτη (1866 – 1937) και έχουν τραγουδηθεί από τον Γιώργο Νταλάρα σε μουσική του Δημήτρη Λάγιου. Παρότι το ποίημα γράφτηκε σε διαφορετική χρονική περίοδο, τα λόγια του είναι τρομερά διαχρονικά, καθώς είναι της μοίρας γραφτό για τον Κυπριακό Ελληνισμό να αγωνίζεται, περιμένοντας συνεχώς την ημέρα της Λευτεριάς. 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και οι συνέπειες της συνεχόμενης και παράνομης κατοχής συνεχίζουν να αφήνουν ανοιχτές της πληγές.

Η προσφυγιά είναι το σκοτεινό δράμα που βιώνει η Μεγαλόνησος μέχρι σήμερα, με το εκτοπισμένο 1/3 του ελληνοκυπριακού ελληνισμού να έχει συγκεντρωθεί στο νότιο μέρος του νησιού, περιμένοντας για το… άγιο φως της απελευθέρωσης. Η προσφυγιά είναι η λέξη που συνδέει την Κύπρο με την ΑΕΚ. Η διοίκηση της Ένωσης με τη διοίκηση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού σε συνεργασία με την Κυπριακή Πρεσβεία στην Ελλάδα και χορηγούς τη SeaJets του Μάριου Ηλιόπουλου και τη Safe Bulkers του Πόλυ Χατζηιωάννου διοργάνωσε την πρώτη περιοδική έκθεση με θέμα «ΚΥΠΡΟΣ: 50 Χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής. Ακόμα υπό κατοχή, ακόμα υπό διαίρεση».

Πρόκειται για μια μια σειρά φωτογραφικών και ηχητικών ντοκουμέντων που συγκλονίζουν. Οι καταυλισμοί με τους πρόσφυγες, τα πρώτα μαύρα Χριστούγεννα που πέρασαν οι ξεσπιτωμένοι. Ο πόνος του παιδιού, ο πόνος του παππού, της γιαγιάς, του πατέρα, της μητέρας. Η έκφραση της δυστυχίας σκιάζει τα πρόσωπά τους, ενώ η αίσθηση της καταστροφής μεγεθύνεται μπροστά στην εικόνα των μνημείων που έχουν αμαυρωθεί από τη κτηνώδη βαρβαρότητα.

Η τραγωδία των αγνοούμενων ματώνει την ψυχή του θεατή. Οι συγγενείς, Ελλαδίτες και Κύπριοι Έλληνες, καθώς πολλοί υπηρετούσαν τη στρατιωτική τους θητεία το ’74 στο νησί, τη ζούνε μέχρι σήμερα. Σαν στοιχειωμένοι αναζητούν τους δικούς τους και κάθε χρόνο μαθαίνουμε, ότι όλο και κάποιος αναγνωρίστηκε με τη μέθοδο του dna. Είναι μια διαδικασία ιδιαίτερα επίπονη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς μπορεί να έφυγαν από τη ζωή με τον καημό ή μπορεί και να μην έμεινε κανείς συγγενής ζωντανός για να θάψει με θρησκευτικές τιμές τα λείψανα των ηρώων.

Σταύρος Αυγουστίδης – Πρέσβης Κύπρου

Δεν υπήρχε καλύτερος χώρος από το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

Ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κ. Σταύρος Αυγουστίδης, μιλώντας στο Sportdog υποστήριξε, ότι η προσφυγιά είναι το συνδετικό στοιχείο που ενώνει το δράμα της Κύπρου με την ΑΕΚ. Τόνισε, δε, ότι δεν υπήρχε καλύτερος χώρος να φιλοξενηθεί η συγκεκριμένη έκθεση, από το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, στέλνοντας παράλληλα ένα πολύ δυνατό μήνυμα.

«Σκοπός της έκθεσης είναι να υπενθυμίσει ένα τραγικό συμβάν, μια περίοδο 50 χρόνων τουρκικής κατοχής, μετά την εισβολή το 1974. Δεν υπήρχε καλύτερος χώρος να φιλοξενηθεί αυτή η έκθεση φωτογραφίας για διάφορους λόγους. Η ΑΕΚ είναι σωματείο που ιδρύθηκε από πρόσφυγες. Μιλάμε για το δράμα και τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής. Η προσφυγιά είναι ένα μέρος αυτής. Να φανταστείτε το 1/3 του Κυπριακού πληθυσμού, 200.000 άτομα έφυγαν από τις πατρογονικές τους εστίες, εκδιώχθηκαν προς τον νότο. Πόσο μοιάζει όλο αυτό, με αυτά που πέρασαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου πριν 100 και πλέον χρόνια. Αυτή η διασύνδεση και μόνο είναι χαρακτηριστική. Γιατί εδώ; Εδώ χτίστηκε το πρώτο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού με όραμα του Δημήτρη Μελισσανίδη, το οποίο συνεχίζει ο Μάριος Ηλιόπουλος», ανέφερε ο Πρέσβης της Κύπρου και κατέληξε στέλνοντας το μήνυμα που σας προαναφέραμε:

«Είναι ένα όραμα που όταν το άκουσα, είπα, ότι σε μία γωνία αυτού του Μουσείου σίγουρα θα μπει και η Κύπρος. Μέχρι την Απελευθέρωσή μας. Μέχρι την ημέρα που οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και θα δοθεί μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό Πρόβλημα».

Ο πρέσβυς της Κύπρου την Ελλάδα Σταύρος Αυγουστίδης | ΦΩΤΟ: Χρήστος Κωνσταντινίδης

Έφη Μαυροπούλου – Διευθύντρια του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού

«Να μάθουν οι νέοι για να μη λησμονήσουν»

Η διευθύντρια του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, κα Έφη Μαυροπούλου, μιλώντας στο Sportdog, έκανε κάλεσμα στους νέους να επισκεφτούν την έκθεση, προκειμένου να μάθουν, να μη λησμονήσουν και μέσα από την ενημέρωση, η οποία παράγει έργο, να επέλθει μια δίκαιη λύση για τους ανθρώπους στην Κύπρο.

«Είναι γνωστοί οι δεσμοί της ΑΕΚ με την προσφυγιά. Άλλωστε αυτό την ξεχωρίζει από άλλες ομάδες. Δεν μπορούσε να μείνει ασυγκίνητη σε αυτήν τη μαύρη επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Έτσι αποφασίσαμε η πρώτη περιοδική έκθεση που θα φιλοξενήσουμε και θα διοργανώσουμε να είναι αυτή.

Πριν από 50 χρόνια συντελέστηκε μια τραγωδία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο στόχος είναι να επουλώσουμε πληγές, να επιφέρουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για τους ανθρώπους στην Κύπρο που βίωσαν όλη αυτήν την τραγωδία. Αυτό κάνει το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, με τη συνεργασία και την Αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα», ανάφερε η κα Έφη Μαυροπούλου και κατέληξε:

«Θα θέλαμε αυτήν την σπουδαία περιοδική έκθεση, την πρώτη περιοδική έκθεση που φιλοξενούμε, να την επισκεφτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι και όσο το δυνατόν περισσότερα νέα παιδιά, για να μάθουν και να μην λησμονήσουν αυτό το κομμάτι του Ελληνισμού».

Η διευθύντρια του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού της ΑΕΚ Έφη Μαυροπούλου | ΦΩΤΟ: iNTIME

Πόλυς Χατζηϊωάννου – Εφοπλιστής – πρώην μέτοχος ΠΑΕ ΑΕΚ

«Η έκθεση είναι σε έναν εξαιρετικό χώρο που έφτιαξε ο Μελισσανίδης»

Συγκινημένος για την έκθεση φωτογραφιών δήλωσε στο Sportdog ο κυπριακής καταγωγής εφοπλιστής και πρώην μέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Πόλυς Χατζηιωάννου, του οποίου η εταιρεία Safe Bulkers είναι εκ των χορηγών της.

«Είμαι πολύ συγκινημένος για την έκθεση που διοργάνωσε το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και την παράνομη κατοχή της μισής Κύπρου. Τα σχολεία που έρχονται εδώ και τα νέα παιδιά να θυμούνται. Δεν είναι για να ξύνουμε πληγές, είναι για να μην ξεχνάμε. Όλα αυτά πρέπει να γυρίσουν πίσω, να βρεθεί μια λύση βιώσιμη για όλους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Να γυρίσουν πίσω στις εστίες τους. Ευχαριστούμε την ΠΑΕ ΑΕΚ για την έκθεση και ελπίζω να έρθει πολύς κόσμος να τη δει. Είναι σε ένα εξαιρετικό μουσείο που έφτιαξε ο Δημήτρης Μελισσανίδης, το οποίο αν δεν ήταν αυτός, και τον ευχαριστούμε, δεν θα υπήρχε», ανέφερε ο Ενωσίτης επιχειρηματίας.

Ο εφοπλιστής και γνωστός Ενωσίτης Πόλυς Χατζηιωάννου | ΦΩΤΟ: Χρήστος Κωνσταντινίδης

Η έκθεση «ΚΥΠΡΟΣ: 50 Χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής. Ακόμα υπό κατοχή, ακόμα υπό διαίρεση» είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στα θύματα αυτής της τραγωδίας. Η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερη. Ζούμε σε χαλεπούς καιρούς. Εικόνες πολέμου στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή γεμίζουν την καθημερινη ειδησεογραφία. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και να υπενθυμίζουμε στην παγκόσμια κοινότητα, τί έχει συμβεί στην Κύπρο και όλα αυτά που υπέφερε και συνεχίζει να υποφέρει ο Κυπριακός Ελληνισμός.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα