Διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων ζητά απο τη Λιβύη η Τουρκία

- Advertisement -

Η Αίγυπτος δεν πιστεύει πως η Τουρκία αντιδρά σοβαρά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της

Οι αντιδράσεις για την ανακοίνωση της Αιγύπτου για την οριοθέτηση των κοινών δυτικών θαλάσσιων συνόρων της με τη Λιβύη συνεχίστηκαν και η Άγκυρα ανακοίνωσε την προτροπή της “Κάιρο και Τρίπολη να ξεκινήσουν διάλογο και διαπραγματεύσεις” για να οριοθετήσουν τα σύνορα. (γρήγορες) διαδικασίες», ενώ μια πηγή στο Υπουργείο Εξωτερικών στην προσωρινή κυβέρνηση «λιβυκής ενότητας» χαιρέτισε το «κάλεσμα για διαπραγμάτευση».

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel-Fattah El-Sissi εξέδωσε απόφαση για τον καθορισμό των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της χώρας στη Μεσόγειο.

Η Επίσημη Εφημερίδα δημοσίευσε το κείμενο της απόφασης, το οποίο περιελάμβανε τις συντεταγμένες για τα σύνορα, εκτός από την κοινοποίηση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης απέρριψε την απόφαση. Και σύμφωνα με όσα ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο «Anatolia» από πηγές, ο αιγυπτιακός ορισμός των «9 γεωγραφικών συντεταγμένων δεν επικαλύπτεται με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο».

Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία προτρέπει τη Λιβύη και την Αίγυπτο να ξεκινήσουν διάλογο και διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό για τον καθορισμό των συνόρων των δύο χωρών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Ενώ η Αίγυπτος δεν σχολίασε επίσημα την τουρκική πρόσκληση. Μια ενημερωμένη αιγυπτιακή πηγή, η οποία μίλησε στο Asharq Al-Awsat υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε: «Το Κάιρο θεωρεί ότι αυτή η κλήση δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα μήνυμα στα μέσα ενημέρωσης και μια προσπάθεια εξισορρόπησης πολιτικών κλήσεων και ρεαλιστικών αιτημάτων». Η αιγυπτιακή πηγή πρόσθεσε: «Το Κάιρο γνωρίζει την εξέλιξη των σχέσεων με την Άγκυρα και ως εκ τούτου η επικρατούσα εκτίμηση είναι ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν να απορρίψουν εντελώς την οριοθέτηση για να αποφύγουν ένα εμπόδιο ή μια σύγκρουση με την Αίγυπτο, και καλούν για διμερείς συμφωνίες». Και πρόσθεσε, «η ίδια η Τουρκία κατέφυγε στην επιβολή ενός τετελεσμένου γεγονότος όταν συνήψε συμφωνία με τη Λιβύη το 2019 με την κυβέρνηση του Fayez al-Sarraj».

Η πηγή εξήγησε: «Εκτιμούμε ότι η Άγκυρα δεν θα συγκρουστεί με τη θέση του Καΐρου εξαιτίας αυτού του φακέλου και αυτό θα οδηγήσει σε μια αιγυπτιοτουρκική συμφωνία μεσοπρόθεσμα, ώστε οι διαπραγματεύσεις να γίνουν γρήγορα». Συνέχισε: «Δεν θα υπάρξει καμία επιστροφή των Αιγυπτίων σε αυτόν τον φάκελο και το Κάιρο θα λάβει γρήγορα μέτρα για να επιβάλει μια στρατηγική τετελεσμένου γεγονότος, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης της έναρξης των εργασιών ανασκαφής και ό,τι θα υποστήριζε την ίδια διαδρομή».

Με τη σειρά του, πηγή στο Υπουργείο Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης ενότητας της Λιβύης μίλησε στο Asharq Al-Awsat, εκφράζοντας την εκτίμηση της κυβέρνησης για «οποιαδήποτε πρόσκληση για διαπραγμάτευση σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ γειτονικών χωρών», επισημαίνοντας ότι «Η υπουργός Naglaa al-Manqoush είχε προηγουμένως προσκαλέσει την Αίγυπτο σε διάλογο.”  Πρόσθεσε, «Η Λιβύη περνά μια εξαιρετική συγκυρία και χρειάζεται υποστήριξη από τους αδελφούς, και αυτά τα ιστορικά δικαιώματα θα χρειαστούν εποικοδομητική διαπραγμάτευση βασισμένη σε γεγονότα και στοιχεία».

Ο Ramadan Al-Tuwaijer, ένας Λίβυος νομικός ερευνητής και πολιτικός αναλυτής, δήλωσε: «Εύχομαι στους αδελφούς στην Αίγυπτο και την Τουρκία να δώσουν στον λιβυκό λαό την ευκαιρία να εκλέξει μια νέα κυβέρνηση και πρόεδρο, ώστε να μπορέσει να ρυθμίσει το θέμα των θαλάσσιων συνόρων και της υφαλοκρηπίδας. Συνέχισε: «Όλες οι μεταβατικές κυβερνήσεις δεν έχουν το δικαίωμα να οριοθετούν πραγματικά τα σύνορα». Και πρόσθεσε, «Ζητάμε από τα αδέρφια των δύο χωρών να στηρίξουν τον λιβυκό λαό στην επίτευξη της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας του, και στην επιστροφή της κυριαρχίας σε αυτόν, και στη συνέχεια στη διαπραγμάτευση της διαδικασίας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, με τρόπο που να εξυπηρετεί τους λαούς της Αραβικής και Ισλαμικής περιοχής».

aawsat.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα