Η Άγκυρα κάνει λόγο για «ενδιάμεση» περιοχή και επιχειρεί να καθορίσει «σύνορα»: Η Τουρκία εφαρμόζει τη διχοτομική πολιτική των “δυο κρατών” και στη νεκρή ζώνη

- Advertisement -

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Φιλελεύθερος

Τη στρατηγική της, αυτή των  δυο κρατών στο νησί, επιχειρεί να εφαρμόσει η κατοχική δύναμη και στη νεκρή ζώνη. Ο σχεδιασμός αυτός γίνεται όλο και πιο ορατός από τις κινήσεις που γίνονται επί εδάφους από την τουρκική πλευρά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι παραβιάσεις και οι επεκτατικές ενέργειες γίνονται σε πολλά σημεία της νεκρής ζώνης, πέραν των όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Αυτό που παρακολουθούμε την τελευταία περίοδο είναι η κλιμάκωση των ενεργειών και η άσκηση πίεσης προς την ελληνική πλευρά με συνεχείς κινήσεις στη νεκρή ζώνη, την οποία ονομάζουν «ενδιάμεση περιοχή» μεταξύ των δυο κρατών.

Από την κατοχική πλευρά υποδεικνύεται ότι δεν αναγνωρίζει νεκρή ζώνη, ούτε και γραμμή κατάπαυσης του πυρός, όπως διαμορφώθηκε το 1974. Και γι΄ αυτό το λόγο προβαίνει σε ενέργειες για «αποκατάσταση» των «πραγματικών δεδομένων» στην περιοχή, κατά μήκος της γραμμής Αττίλα. Αυτή η νέα παραδοξότητα προωθείται συστηματικά και επιχειρείται να εισέλθει σε τροχιά υλοποίησης.

Πώς κινείται η κατοχική πλευρά για βαθμηδόν εφαρμογή των επιδιώξεων της;

Πρώτο, με τις ενέργειες στη νεκρή ζώνη επιδιώκει, όπως προκύπτει από τις κινήσεις της, την οριστικοποίηση(!) των «συνόρων» των «δυο κρατών». Σύμφωνα με το τουρκικό αφήγημα, κάποιες περιοχές εντός της νεκρής ζώνης «ανήκουν» στην τουρκική πλευρά. Γι αυτό και γίνονται ενέργειες διά των κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων προς αυτή την κατεύθυνση. Της κατάληψής τους δηλαδή.

Δεύτερο, η  ζώνη, την οποία δεν αναγνωρίζει η τουρκική πλευρά, θεωρείται η ενδιάμεση περιοχή, που δεν ανήκει, όπως σημειώνει, σε κανένα από τα «δυο κράτη» και οτιδήποτε συμβεί θα πρέπει τυγχάνει συζήτησης ή διαχείρισης μεταξύ τους.

Τρίτον, ασκείται πίεση στα Ηνωμένα Έθνη σε πολλά ζητήματα, ώστε να τα εξαναγκάσει είτε να συνεργάζονται απευθείας με το κατοχικό καθεστώς, είτε να μην έχουν κανένα ρόλο στα κατεχόμενα. Η γνωστή τακτική της Άγκυρας και του κατοχικού καθεστώς έναντι του Διεθνούς Οργανισμού.  Οι Τούρκοι θεωρούν πως η πίεση προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποδίδει.

Τι γίνεται επί εδάφους

Οι εξελίξεις, που σημειώνονται στη νεκρή ζώνη είναι συνεχείς. Υπάρχουν περιπτώσεις, που γίνονται γνωστές, όπως  στην Πύλα, στον Άγιο Δομέτιο, στο «Σπίτι της Μαρίας», στο αγγλικό κοιμητήριο Wayne’s Keep, το οποίο έχουν στην πράξη  θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο τους, τα Στροβίλια, η Δένεια, η οδός Λήδρας. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές,  την τελευταία περίοδο, στην περιοχή του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας, οι κατοχικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει και καταλάβει ένα δρόμο, που κατά καιρούς καθάριζαν από χόρτα κλπ. Η ανοχή των Ηνωμένων Εθνών στο συγκεκριμένο σημείο αλλά και σε άλλα έχει αποθρασύνει τον κατοχικό στρατό, που θεωρεί κάποιες περιοχές ότι «του ανήκουν».

Σημειώνεται ότι η τουρκική πλευρά διαχρονικά κινείται αμφισβητώντας το καθεστώς διαφόρων περιοχών. Αμφισβητεί, γκριζάρει, προελαύνει και καταλαμβάνει έδαφος. Αυτή είναι η τακτική, που εφαρμόζεται από την Άγκυρα έχοντας απέναντι της την Ειρηνευτική Δύναμη.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη εκπρόσωποι της τουρκικής «πρεσβείας» στα κατεχόμενα και του λεγομένου υπουργείου Εξωτερικών της αποσχιστικής οντότητας μετέβησαν στην περιοχή της νεκρής ζώνης στον Άγιο Δομέτιο και ενημερώθηκαν από τους στρατιωτικούς διοικητές.

Η επιτόπου ενημέρωση έγινε από ένα σημείο, από το οποίον έβλεπαν όλη την περιοχή, είχαν πλήρη εικόνα. Δεν αποκλείεται να έχουν ενημερωθεί και σε μελλοντικές ενέργειες.

  • Η πολιτική διάσταση

Η τουρκική συμπεριφορά προδιαγράφει εν πολλοίς και τη στάση, που θα τηρήσει η Άγκυρα και οι εγκάθετοι της στα κατεχόμενα στις όποιες εξελίξεις σημειωθούν με την κάθοδο στο νησί της απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχιελα Κουεγιάρ.

Η τελευταία, που αναμένεται να επισκεφθεί πέραν της Λευκωσίας, την Αθήνα και την Άγκυρα, θα έχει να αντιμετωπίσει την τουρκική επιμονή για δυο κράτη. Άλλωστε, σε αντίθεση με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για υποδείξεις του Ερντογάν προς τον Τατάρ, να αποφεύγει τις δηλώσεις για το Κυπριακό, ο κατοχικός ηγέτης μιλά καθημερινά και στο ίδιο τέμπο.

Στο Κυπριακό αναφέρονται και Τούρκοι αξιωματούχοι. Πρέπει να σημειωθούν οι αναφορές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στη συνεδρίαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την έγκριση του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ. Ο Φιντάν, τέως επικεφαλής της ΜΙΤ, γνωστό «γεράκι», καθόρισε το πλαίσιο των κινήσεων της Άγκυρας στο Κυπριακό:

«Όσο δεν εξισώνεται το καθεστώς κυριαρχίας των δύο πλευρών, δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών». Δηλαδή, είναι πρόδηλο πως η γραμμή είναι ξεκάθαρη και θα επιμένουν μέχρι τέλους. Να υπάρξει αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας στο ίδιο σημείο με την Κυπριακή Δημοκρατία. Να καταστεί από παράνομο καθεστώς σε κράτος. Κι αυτό, με βάση την τουρκική τακτική, θα γίνει- θεωρούν- διά της επιμονής στα δυο κράτη και τις κινήσεις για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος μέσα «από την ανάπτυξη σχέσεών του με άλλες χώρες».

Είναι προφανές πως τα όσα διαδραματίζονται στη νεκρή ζώνη αποτελούν εν πολλοίς μοχλός πίεσης, αλλά και κομμάτι του πάζλ του ευρύτερου σχεδιασμού για επιβολή δυο κρατών στο νησί. Κι αυτό, θεωρούν οι Τούρκοι, θα γίνει είτε διά συμφωνίας είτε δια της επιβολής τετελεσμένων επί του εδάφους.

Το πρωί της Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου, κλιμάκια από την λεγόμενη παράνομη “πρεσβεία” της Τουρκίας στα κατεχόμενα και του παράνομου ψευτο-«υπουργείου εξωτερικών» της αποσχιστικής οντότητας, επισκέφθηκαν την περιοχή του Αγίου Δομετίου, κοντά στο «Σπίτι της Μαρίας» και ενημερώθηκαν από στρατιωτικούς. Η ενημέρωση, όπως  προκύπτει και από το γεγονός ότι στη φωτογραφία φαίνεται φυλάκιο του κατοχικού στρατού, δεν έγινε εντός της νεκρής ζώνης. Φωτογραφία ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

https://hellasjournal.com/2023/12/i-agkira-kani-logo-gia-endiamesi-periochi-ke-epichiri-na-kathorisi-sinora-i-tourkia-efarmozi-ti-dichotomiki-politiki-ton-dio-kraton-ke-sti-nekri-zoni/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα