Η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα μπορούσε να αρχίσει να «στερεύει» εάν οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφαλίσουν τις πλειοψηφίες στα δύο σώματα του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, προειδοποιούν συντηρητικοί αναλυτές.
Η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα μπορούσε να αρχίσει να «στερεύει» εάν οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφαλίσουν τις πλειοψηφίες στα δύο σώματα του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, προειδοποιούν συντηρητικοί αναλυτές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Σχεδόν πέντε μήνες έπειτα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο βαθμός στον οποίο η δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος υποστηρίζει την αμερικανική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία συρρικνώνεται, με τους αναλυτές να διερωτώνται για πόσο ακόμη οι Αμερικανοί θα χρηματοδοτούν αυτό το «δαπανηρό αδιέξοδο» μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Οι περισσότεροι συμφωνούν πως για να μπορέσει η Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο ή τουλάχιστον να ανακτήσει κάποια από τα εδάφη που έχασε, θα χρειαστεί και άλλη στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση.
«Το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία, θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το ποιος ελέγχει τα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων και τα ταμεία: οι “διεθνιστές” μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες που συμμετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές ή οι απομονωτιστές ακροδεξιοί σούπερ σταρ;», σημειώνει στο άρθρο της για τον ιστοχώρο Defense One η Ζακλίν Φέλντσερ.
Όταν, τον περασμένο Μάιο, το κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε κατά πλειοψηφία ένα πακέτο βοήθειας ύψους 40 δισ. δολ. για την Ουκρανία, οι μόνοι που αντέδρασαν και καταψήφισαν ήταν 57 Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή και 11 Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία.
Έκτοτε ωστόσο, το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει στην Ουάσιγκτον. Ο Ρας Βοτ, άλλοτε υψηλόβαθμο στέλεχος της διοίκησης Τραμπ, υποστηρίζει μάλιστα πως εάν η ίδια ψηφοφορία γινόταν σήμερα, οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές που θα την καταψήφιζαν θα ήταν περισσότεροι από 100.
Με πληροφορίες από Defense One/Καθημερινή