Επικίνδυνες ισορροπίες για Πύλα στον απόηχο της συμφωνίας – Ύποπτη η στάση Τουρκίας και ψευδοκράτους – Χαιρετίζουν μόνο για το δρόμο και δείχνουν κάποιας μορφής «βέτο» για την υπόλοιπη ανάπτυξη – Δεν απέσυραν τα τουρκικά στρατεύματα από τη νεκρή ζώνη
Ούτε ένα πρακτικό βήμα με κατεύθυνση την υλοποίηση της συμφωνίας για την Πύλα έχει γίνει, ένα 48ωρο αφότου έπεσαν οι υπογραφές. Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ακριβώς όπως ήταν πριν από την επίτευξη της συμφωνίας, παρά το γεγονός πως από την πρώτη μέρα η τουρκοκυπριακή πλευρά θα έπρεπε να κάνει πολύ συγκεκριμένες κινήσεις. Ανάμεσα σ’ αυτές η απομάκρυνση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας από την περιοχή.
Το κατοχικό καθεστώς δεν έχει ακόμη αποσύρει -ως όφειλε- τις δυνάμεις που είχε τοποθετήσει παράνομα στη νεκρή ζώνη. Πρόκειται για μία από τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί μέσω της συμφωνίας για τη δημιουργία της περιοχής αστικής χρήσης. Στο κείμενο συναντίληψης καθίσταται σαφές πως απαγορεύεται η στρατιωτική και αστυνομική παρουσία των κατοχικών αρχών στη νεκρή ζώνη. Η Κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής προβλέποντας πως η απόσυρση θα γίνει πριν από τις 23 Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η έναρξη των εργασιών.
Αυτό που, όμως, προβληματίζει περισσότερο είναι η προσέγγιση που έχουν υιοθετήσει Τουρκία και ψευδοκράτος για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Η τουρκική πλευρά χαιρέτησε απλώς το ζητούμενο για αυτήν, «τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την κατασκευή του δρόμου στην Πύλα». Η μοναδική έμμεση αναφορά που παραπέμπει στη μεγάλη ανάπτυξη που συμφωνήθηκε να γίνει στην περιοχή, είναι πως «τα έργα που μπορούν να σχεδιαστούν ή να υλοποιηθούν σε ολόκληρη τη νεκρή ζώνη στο πλαίσιο της συμφωνίας, εναπόκεινται στην έγκριση των Τουρκοκυπρίων».
Αυτή η φράση δείχνει τις προθέσεις της Άγκυρας, η οποία φαίνεται πως δεν είπε ακόμη την τελευταία λέξη της. Αφού πήρε αυτό που ήθελε, το δρόμο Άρσους – Πύλας, σημειώνει με νόημα πως οποιοδήποτε άλλο έργο γίνει στη νεκρή ζώνη θα πρέπει να εγκριθεί από το ψευδοκράτος. Αυτή η προσέγγιση είναι αρκετή για να τινάξει όλη την προσπάθεια στον αέρα.
Τούρκοι αναλυτές εξακολουθούν να παρουσιάζουν ένα μεγάλο μέρος της νεκρής ζώνης ως έδαφος που ελέγχεται από το κατοχικό καθεστώς. Άλλωστε αυτή ήταν η αρχική επιδίωξη της Τουρκίας, η οποία επιχείρησε να «κλειδώσει» την περιοχή της Πλάτης με την κατασκευή του δρόμου και να αποκτήσει στρατιωτικό πλεονέκτημα. Παρά το γεγονός πως με τη συμφωνία διασφαλίστηκε η νεκρή ζώνη και αποσαφηνίστηκε η γραμμή κατάπαυσης του πυρός, η πληροφορία αυτή δεν αναφέρεται ούτε καν στα ψιλά γράμματα σε Άγκυρα και κατεχόμενα.
Με βάση τις ενδείξεις, η τουρκική πλευρά ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα ναρκοπέδιο στην Πύλα. Ένα σενάριο τρόμου, σύμφωνα με το οποίο το ψευδοκράτος θα λειτουργήσει εποικοδομητικά μόνο για την κατασκευή του δρόμου Άρσους – Πύλας και θα μπλοκάρει τις υπόλοιπες πτυχές της συμφωνίας. Είναι κάτι που θα φανεί μέσα στις επόμενες μέρες. Το μόνο σίγουρο είναι πως εάν δεν προχωρήσει η εφαρμογή της συμφωνίας, δεν υπάρχει χώρος για αισιοδοξία και πανηγυρισμούς.