Σωσίβιο για τη διαδικασία στο Κυπριακό, όπως έχει διαμορφωθεί κατά τις συνομιλίες της Γενεύης, ψάχνουν οι δύο ηγέτες Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί. Η χθεσινή τρίωρη συνάντηση δεν κατέστη δυνατό να αποδώσει καρπούς και έδωσαν νέο ραντεβού για την ερχόμενη Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου προκειμένου «να καθοριστεί η παραπέρα διαδικασία και μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι χθες αποφασίστηκε πως ο διάλογος θα συνεχιστεί στην Κύπρο και θα είναι εφ’ όλης της ύλης. Στόχος, είπε, είναι «να εργαστούμε έτσι ώστε να σμικρυνθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ή αν είναι δυνατόν να υπάρξει κατάληξη στα πλείστα θέματα».
Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις Αναστασιάδη, η συζήτηση θα είναι και επί των έξι κεφαλαίων. Δηλαδή, πέραν των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού στο τραπέζι θα βρίσκεται και αυτό της ασφάλειας. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στις δηλώσεις του, ευθύς μετά τη Διάσκεψη της Γενεύης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε και τότε αναφέρει ότι όλα τα θέματα θα βρίσκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο τραπέζι.
Στη χθεσινή συνάντηση, και μετά την ενημέρωση που έτυχαν από τους διαπραγματευτές για τις συνομιλίες, οι δύο ηγέτες έκριναν πως δεν μπορούν σ’ αυτή τη φάση να προχωρήσουν με καθορισμό ημερομηνίας για νέα Διάσκεψη. Δείγμα του ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει προοπτική κατάληξης και συμφωνίας στο σημαντικό θέμα των εγγυήσεων. Κάτι που παραδέχθηκε μέσα από τις δηλώσεις του και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Από δικής του πλευράς, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως από τη χθεσινή συνάντηση «δεν προέκυψε ξεκάθαρα εάν την επόμενη εβδομάδα ή σε 10 ημέρες μπορεί να γίνει αυτή η Διάσκεψη». Για να καθοριστεί ημερομηνία, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, θα πρέπει να εργαστούν τα Ηνωμενα Έθνη, οι δύο πλευρές στην Κύπρο αλλά και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.
«Το σημαντικό είναι να κρατηθεί ζωντανό το μομέντουμ, να μην το σκοτώσουμε. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι αυτό θα διαρκέσει για πάντα, θα είναι ανοικτού τέλους και θα παραμείνει σε εκκρεμότητα. Ωστόσο, δεν πρέπει να σπρώξουμε προς λάθος κατεύθυνση τη διαδικασία με μια πολύ υπερβολική βιασύνη. Αυτή την ισορροπία πρέπει να τη διαφυλάξουμε».
Ο κατοχικός ηγέτης είπε ακόμα πως η Διάσκεψη δεν μπορεί να διαρκεί για πάντα, στέλνοντας το μήνυμα πως θα πρέπει να υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο για τη σύγκλησή της. Επανέλαβε τους λόγους που θεωρεί ότι η συνέχιση της διαδικασία εντός του 2017 εμπεριέχει ανασταλτικούς παράγοντες. Ο Ακιντζί ευχήθηκε η νέα διοίκηση στις ΗΠΑ θα συνεχίσει τη στήριξη για επίλυση του Κυπριακού. Με νόημα αναφέρθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2018, αλλά και στο ενδεχόμενο διεξαγωγής «πρόωρων εκλογών» στα κατεχόμενα το Φθινόπωρο. Όπως και στο δημοψήφισμα την Άνοιξη στην Τουρκία.
Θα ζητηθούν εξηγήσεις
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι στην επόμενη συνάντηση που θα έχει με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα ζητήσει εξηγήσεις για νέες αναφορές του σε πενταμερή. Ο ΠτΔ κατά τη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί ήγειρε θέμα για τις δηλώσεις Τουρκές.
Ο Πρόεδρος ανέφερε πως «είναι αδιανόητο με ανάλογες αξιώσεις να υπάρξει λύση του προβλήματος».
Θα τα πουν και στη Λισαβόνα
Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας θα έχει στη Λισαβόνα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Νίκος Αναστασιάδης και Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκονται στην Πορτογαλία για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ (Μed Group) που θα πραγματοποιηθούν στις 28 Ιανουαρίου.
Η σύνοδος κορυφής στη Λισαβόνα είναι η δεύτερη κατά σειρά σύνοδος κορυφής των χωρών του Med Group και πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας κ. António Costa. Στη σύνοδο θα συμμετέχουν οι επτά αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Μάλτας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Στόχος της συνόδου είναι ο συντονισμός των θέσεων του χωρών αυτών, που βρίσκονται αντιμέτωπες με κοινές προκλήσεις, ενόψει της Άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα, στις 3 Φεβρουαρίου 2017.
Τη σύνοδο κορυφής στη Λισαβόνα αναμένεται να απασχολήσουν ζητήματα που αφορούν το μέλλον της ΕΕ, τη μετανάστευση, την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης
philenews.com