ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝ – ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

- Advertisement -

Γεώργιος Χρήσταινας* Υποστράτηγος ε.α

Με τον Νόμο 4662/2020  Κίνδυνο νοούμε «την πιθανότητα εκδήλωσης ενός φυσικού φαινομένου ή τεχνολογικού συμβάντος ή και λοιπών καταστροφών σε συνδυασμό με την ένταση των καταστροφών» ενώ καταστροφή ορίστηκε ως «η σοβαρή διαταραχή της λειτουργίας της κοινωνίας, που προκαλεί εκτεταμένες ανθρώπινες, υλικές και περιβαλλοντικές απώλειες, οι οποίες ξεπερνούν την ικανότητα της πληγείσας κοινωνίας να τις αντιμετωπίσει με ίδια μέσα και πόρους».

Δεν υπάρχει ασφαλή περιοχή

Τα τελευταία χρόνια στην Πατρίδα μας υποφέρουμε από καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες όπως:

  • Οι φωτιές σε Εύβοια, Αττική, Ρόδο, Έβρο, Βοιωτία, και Μαγνησία.
  • Οι πλημμύρες σε Σαμοθράκη , Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Εύβοια, Χαλκιδική, Θεσσαλία, Έβρο και Μαγνησία.

Πολλές άλλες περιοχές αντιμετώπισαν κινδύνους έχοντας σοβαρά προβλήματα.

Αιτίες και επιπτώσεις

Οι αιτίες των καταστροφών αυτών οι οποίες είναι κυρίως ανθρωπογενείς (ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον και τις χρήσεις γης)  αλλά και η υπερθέρμανση του πλανήτη μας δείχνουν ότι όλο και πιο συχνά θα παρουσιάζονται ακραία φυσικά φαινόμενα, η μια καταστροφή θα ενισχύει τα δυσμενή αποτελέσματα της άλλης, οι απώλειες σε ζωές και σε φυσικό πλούτο θα είναι αυξανόμενες και τελικά το κόστος αποκατάστασης θα είναι τεράστιο και σε πολλές περιπτώσεις η αποκατάσταση θα είναι αδύνατη ή σε μεγάλο χρονικά ορίζοντα.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να διαφοροποιηθούν οι συνθήκες διαβίωσής μας και τα οφέλη που έχει η κοινωνία μας σήμερα από το υγιές, προστατευτικό και ασφαλές περιβάλλον να μην το έχουν στη διάθεσή τους τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές.

Επειδή το κόστος αποκατάστασης διαρκώς μεγαλώνει είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ένα μεγάλο μέρος θα επηρεάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης στους τομείς υγείας, παιδείας, αγροτικής ανάπτυξης και αλλού και τελικά ένα μέρος του κόστους θα μετακυλήσει στους πολίτες αυτής της χώρας.

Έγκαιρη προειδοποίηση είναι η λύση; 

Όλοι, λοιπόν, μιλούν σωστά για πρόληψη και έγκαιρη προειδοποίηση για πολλές των περιπτώσεων. Αλήθεια με εξέπληξε η ταχύτητα μελέτης – υποβολής προτάσεων και λύσεων καθώς και η  λήψη απόφασης σε ανώτατο επίπεδο για την πρόληψη κατά των πυρκαγιών εν μέσω πυρκαγιών!

Πιστεύω ακράδαντα ότι το θέμα είναι σύνθετο και πολύπλοκο. Για παράδειγμα για την κακοκαιρία «Daniel» που έπληξε κυρίως τη Μαγνησία και Θεσσαλία είχαμε έγκαιρη προειδοποίηση ότι αποτελεί κίνδυνο από την Παρασκευή. Κάποια αποτελέσματα: Η κοίτη ενός χειμάρρου από 10μ. έγινε 70μ.  ενώ το νερό δεν ανακόπτεται, παρασύρει τα πάντα και πλημμυρίζει ολόκληρα χωριά.

Από την πρώτη στιγμή δεν υπήρχε ρεύμα και νερό και όλοι μιλούν ότι ήταν μόνοι τους και δεν τους βοήθησε κανείς.

Ο συντονισμός των δημοτικών και περιφερειακών υπηρεσιών βάση σχεδίων ελλιπής έως ανύπαρκτος αφού δήμαρχος είχε ως προτεραιότητά του να πάει να απεγκλωβίσει πολίτες μαζί με την ΕΜΑΚ (αυτή είναι η αποστολή της), μην έχοντας φυσικά εικόνα για τον υπόλοιπο Δήμο ούτε και εναλλακτική δυνατότητα επικοινωνίας με τους προέδρους των κοινοτήτων.

Τι έκανε ο κρατικός μηχανισμός και ποια η προετοιμασία των πολιτών πριν και κατά την διάρκεια της καταστροφής χρήζει διερεύνησης, καθώς και η καθυστερημένη εντολή για εμπλοκή του Στρατού, ο οποίος συνεισφέρει τα μέγιστα λόγω οργάνωσης, πειθαρχίας και εξοπλισμού.

Αλλαγή κουλτούρας, εκπαίδευση και ορθή σχεδίαση

Προφανώς χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας – φιλοσοφίας πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων πρωτίστως από τον κρατικό μηχανισμό (από τοπική αυτοδιοίκηση έως κεντρικό πυρήνα του κράτους) και παράλληλα από τους πολίτες με τις οδηγίες και την υποστήριξη της Πολιτείας.

Η   εκπαίδευση στα σχολεία , η ευαισθητοποίηση για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής των ανθρώπων, ζώων, πτηνών και ψαριών και της περιουσίας είναι πρωταρχικής σημασίας.

Η Πολιτεία πρέπει να προχωρήσει στην καταγραφή και αξιοποίηση των ιδιαίτερα σκληρών μαθημάτων που έχουμε πάρει από τις καταστροφές.

Μέσα από ένα πανελλήνιο συνέδριο πολιτικής προστασίας να προσπαθήσει να μην κρυφτεί πίσω από ατομικά και πολιτικά συμφέροντα και να αναδείξει τους ορθούς τρόπους αντιμετώπισης των κινδύνων ώστε να μην εξελίσσονται σε καταστροφές με σκοπό να επιτευχθεί η ανθεκτικότητα.

Με τη συνεργασία επιστημόνων με γνώσεις και καινοτόμες ιδέες, ανθρώπων με επιχειρησιακή εμπειρία και τοπικών υπευθύνων να συντάξουν ένα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο σχέδιο αντιμετώπισης των κινδύνων λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ιδιομορφίες των περιοχών της Πατρίδας μας. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Επιπλέον σημαντικά σχέδια που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο δήμου σε συντονισμό με την περιφέρεια είναι το σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και το σχέδιο μέτρων μείωσης των επιπτώσεών της. Προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχουν στις πόλεις των χωρών της  Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης  σε ποσοστό άνω του 80%.

Ευτυχώς η αλληλεγγύη και η αυτοθυσία που επιδεικνύουν καθημερινά αρκετοί συμπολίτες μας είναι θείο δώρο και ελπιδοφόρο φως στις μαύρες αυτές ημέρες.

Γεώργιος Χρήσταινας Υποστράτηγος ε.α

*Προέρχεται από το όπλο των ΤΘ, Απόφοιτος ΣΕΘΑ, με εξειδίκευση στην Λήψη απόφασης-κρίση-διαπραγμάτευση από το ΠΑΜΑΚ, τελειόφοιτος Μεταπτυχιακού στην Προστασία Περιβάλλοντος και τη Βιώσιμη ανάπτυξη στο ΑΠΘ, υπηρέτησε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ και με ειδίκευση στη σχεδίαση στο ΝΑΤΟ. Διετέλεσε Διευθυντής Σχεδίων και Ασκήσεων στο ΓΕΣ.

Linkedin :George Cristenas

 

spot_img

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αν άκουγε κανείς χθες το μεσημέρι τη συνέντευξη τύπου του Κικίλια με τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, πυροσβεστικής και αστυνομίας θα νόμιζε ότι είμαστε σε ετοιμότητα αντιμετώπισης κάτι παραπάνω από τη Γερμανία και πολύ κοντά στις ΗΠΑ.
    Ειδικά το ΓΕΕΘΑ και τι δεν είπε. Αεροπλάνα, καράβια, οχήματα, βάρκες, γέφυρες , χιλιάδες προσωπικό σε ετοιμότητα κλπ. Κάτι ανάλογα εντυπωσιακά και φανφάρες είπαν η πυροσβεστική και η αστυνομία. Το βράδυ ειδήσεις αποκάλυψαν το ψεύτικο αφήγημα (έχουμε, έχουμε,..)
    Σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ1 ο βουλευτής της ΝΔ Συρίγος είπε ναι είχαμε τα μέσα αλλά δεν μπορούσαν να μπουν στην περιοχή λόγω συνθηκών.
    Οπότε γιατί κορόιδευαν τον κόσμο στην συνέντευξη τύπου ότι έχουμε και τι δεν έχουμε και σήμερα είναι viral και καλώς ο στρατιώτης που κουβαλά στην πλάτη του την ηλικιωμένη γυναίκα. Η εφημερίδα καθημερινή σήμερα στο πρωτοσέλιδο τα χώνει στο ΓΕΕΘΑ (είμαστε παντού) γιατί τα πολλά αστέρια δεν φέρνουν την ξαστεριά.

    Άρα ο επίλογος του άρθρου ” Ευτυχώς η αλληλεγγύη και η αυτοθυσία που επιδεικνύουν καθημερινά αρκετοί συμπολίτες μας είναι θείο δώρο και ελπιδοφόρο φως στις μαύρες αυτές ημέρες” περιγράφει την απόλυτη σημερινή Ελλάδα.

    Ο απλός στρατιώτης εκφράζει την σημερινή Ελλάδα.

    Κράτος σε ύπνωση, διοίκηση αποφυγής ευθυνών και προβολής, απομονωμένη κοινωνία και πολλοί ήρωες πολίτες που μας δίνουν ελπίδα να ζούμε.

  2. Από το ύφος και την εικόνα της συνέντευξης του ΥΕΘΑ φαίνεται ότι κάποιος σκεφτόταν ως χαλίφης στη θέση του χαλίφη και έστησε τον άπειρο γιατρό για να είναι ο επόμενος.
    Άλλο ένα λάθος και εμμονή του Μητσοτάκη πληρώνει η Ελλάδα και οι ανήμποροι Έλληνες.

  3. Πρώην αρχηγός είπε ότι το ΓΕΕΘΑ δεν επικοινώνησε ικανοποιητικά τις δυνατότητες ή τις επικοινώνησε με επιφύλαξη με αποτέλεσμα την καθυστερημένη εντολή.
    Στην συνέντευξη του Κικίλια δεν ήταν η πολιτική ηγεσία από το υπουργείο άμυνας και δημόσιας τάξης.
    Σε κάθε περίπτωση η ίδρυση του υπουργείου πολιτικής προστασίας αποδεικνύεται ότι ήταν λάθος απόφαση διότι δυσκολεύεται ο συντονισμός στο πολιτικό και στο επιχειρησιακό επίπεδο.

  4. Ζητάει πάλι λεφτά από την ΕΕ. Πόσα πια;;; Καμία απολύτως εμπιστοσύνη στον παραγωγικό λαό. Όλοι γίναμε σερβιτόροι κ τσιμπουρια.
    Βέβαια στα χρόνια της κρίσης τα πήραν όλα. Τον άνεμο τον ήλιο μας και τις ζωές μας. Καίει ανεξέλεγκτα, (ο Μητσό) για να δώσει στους Γερμανούς τον ήλιο κ τον αέρα. Κι εμείς τα ζητιανάκια. Τα δίνουμε όλα. Πρεσπες κ Αιγαίο μόνο κ μόνο για να ζητάμε τα ψίχουλα από το τραπέζι. Τι εμετική φωτογραφία αυτή του μητσό που αγκαλιάζει την γεροντησα κ της λέει εδώ είμαι εγώ… που βρε ηλίθιε…. Που βρε… μη πω….
    ΦΤΑΝΕΙ.´

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα