Η ψευδοβουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο για συνεργασία Τουρκίας-κατεχομένων στα θέματα ενέργειας
Άνοιξε ο δρόμος για την «παντοκρατορία» Ερντογάν, αφού η τουρκική Βουλή πέρασε στον πρώτο γύρο το νομοσχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση
Με την απαιτούμενη πλειοψηφία των τριών πέμπτων, την Κυριακή το βράδυ, η τουρκική Βουλή πέρασε στον πρώτο γύρο το νομοσχέδιο για αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας που θα ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετατρέποντάς τον ουσιαστικά σε απόλυτο μονάρχη της χώρας.
Αν και οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις επισημαίνουν πως το σχετικό νομοσχέδιο βάζει τη χώρα σε κίνδυνο αυταρχικότητας, ωστόσο, ο Ερντογάν στηριζόμενος από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και τους εθνικιστές του MHΡ, ισχυρίζεται πως θα φέρει μια ισχυρή ηγεσία που είναι αναγκαία για την αποφυγή εύθραυστων κυβερνητικών συμμαχιών.
Ανάμεσα στις πρόνοιες του νέου Συντάγματος προβλέπεται η διενέργεια γενικών εκλογών το 2019 με έναν πρόεδρο που θα μπορεί να εκτίσει δύο θητείες των 5 ετών. Επιπλέον, προβλέπεται ότι ο πρόεδρος θα έχει την εξουσία να διορίζει και να παύει τους υπουργούς, ενώ η θέση του πρωθυπουργού θα καταργηθεί, για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας.
Όπως ήταν γνωστό, πριν από τη Διάσκεψη της Γενεύης, η Συνταγματική αναθεώρηση τον ερχόμενο Απρίλιο αποτελούσε έναν από τους βασικούς λόγους, για τους οποίους ο Ερντογάν δεν θα διακινδύνευε σε καμία περίπτωση να προβεί στις όποιες παραχωρήσεις στο Κυπριακό, αφού σε τέτοια περίπτωση θα έχανε την απαραίτητη για αυτόν στήριξη από τους Γκρίζους Λύκους του MΗP.
Νέες συλλήψεις στα κατεχόμενα
Την ίδια ώρα τα πογκρόμ συλλήψεων στρατιωτικών, που συνδέονται με το κίνημα του ιμάμη Γκιουλέν, συνεχίζονται στα κατεχόμενα. Μετά και τις συλλήψεις εννέα ατόμων, στρατιωτικών που υπηρετούν στα κατεχόμενα, με την κατηγορία ότι σχετίζονται με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ΦΕΤΟ, ακόμα δύο άτομα συνελήφθησαν χθες, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των συλλήψεων στα 11 άτομα.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της τ/κ εφημερίδας «Κίπρις Πόστασι», η σύλληψη των ατόμων έγινε μετά από την έκδοση εντάλματος σύλληψης από την Εισαγγελία της Άγκυρας και ομάδα αποτελούμενη από 13 άτομα της στρατιωτικής τουρκικής αστυνομίας μετέφερε στην Τουρκία τους συλληφθέντες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν συλληφθεί τρεις συνταγματάρχες, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης, δύο λοχαγοί και δύο υπολοχαγοί και δύο λοχίες.
Οι εννέα από τους έντεκα συνελήφθησαν την Κυριακή κατά την επιχείρηση που διοργάνωσαν στα κατεχόμενα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Οι εννέα συλληφθέντες είναι συνταγματάρχες. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η επιχείρηση στα κατεχόμενα εντάσσεται στην επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων για σύλληψη όσων συνεργάζονται με το κίνημα ΦΕΤΟ.
Ψήφισμα Τουρκίας-κατεχομένων
Εντωμεταξύ, η ψευδοβουλή των κατεχομένων ενέκρινε κατά τη χθεσινή της συνεδρία το νομοσχέδιο που προβλέπει τη συνεργασία κατεχομένων-Τουρκίας στα θέματα ενέργειας. Όπως μεταδόθηκε στα κατεχόμενα, το εν λόγω «νομοσχέδιο» ψηφίστηκε από 39 «βουλευτές», τέσσερεις ψήφισαν κατά του «νόμου», ενώ υπήρξαν και εφτά αποχές.
Σύμφωνα με τον «νόμο», τα κατεχόμενα μπορούν να συνεργαστούν με την Τουρκία στο θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας, του πετρελαίου, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Προβλέπει, ακόμα, ανταλλαγή πληροφοριών και συγκεκριμένα τεχνικών, επιστημονικών, διοικητικών και εμπορικών πληροφοριών.
Ακιντζί: Θα συνεχιστούν οι εγγυήσεις
Η διαδικασία που άρχισε στη Γενεύη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αφού τις επόμενες ημέρες θα συναντηθούν οι ομάδες εργασίας και στη συνέχεια θα γίνει συνάντηση σε πιο υψηλό επίπεδο, είπε ο ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ασφάλεια που παρέχει η Τουρκία θα συνεχιστεί και η Τουρκία είναι η μοναδική που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τ/κ.
Σε ομιλία του κατά την προχθεσινή εκδήλωση μνήμης στα κατεχόμενα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 33 χρόνων από τον θάνατο του πρώην ηγέτη των Τ/κ Φαζίλ Κιουτσιούκ, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, λέγοντας ότι στη φόρμουλα που θα συζητηθεί στη συνέχεια πρέπει να υπάρχει και η ασφάλεια που παρέχει η Τουρκία.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, «θέλουμε ένα ίσο, ελεύθερο και ασφαλές νησί», τόνισε ο ηγέτης των Τ/κ, συμπληρώνοντας ότι η ασφάλεια που παρέχει η Τουρκία θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο, ενώ η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τ/κ, μετά και την εξεύρεση μιας λύσης, δεν είναι άλλη από την Τουρκία.
Αναφερόμενος και στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι στο σύνταγμα του 1960 οι Τ/κ κατείχαν τη θέση του βοηθού προέδρου, όμως, σύμφωνα και με τα σημερινά δεδομένα, με την επίλυση του Κυπριακού στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, θα πρέπει οι Τ/κ να έχουν το δικαίωμα στην προεδρία με το σύστημα της εκ περιτροπής προεδρίας.
Αναφέρθηκε και στον Φαζίλ Κιουτσιούκ, λέγοντας ότι οι αγώνες του έφεραν τον «τ/κ λαό» στο σημείο που βρίσκεται τώρα, αφού έχει επηρεάσει και το κοινωνικό, αλλά και το πολιτικό σκηνικό.
Συμφωνία με τις δηλώσεις Ακιντζί στο θέμα των εγγυήσεων εξέφρασε και ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν.
ΤΩΝ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ και ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
http://www.sigmalive.com