Ερμηνεύοντας τις διμερείς σχέσεις Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – Τουρκίας

- Advertisement -

Μάριος Παναγιώτης Ευθυμιόπουλος

Η επίσκεψη του Πρίγκιπα του ΆμπουΝτάμπι, του ντε φάκτο ηγέτη της χώρας και της κυβερνητικής ομάδας εργασίας στην Τουρκία και συγκεκριμένα η επίσκεψη στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, αποτελεί αποτέλεσμα διμερών συζητήσεων που έχουν ουσιαστική αρχή τον Αύγουστο του 2021. Οι λόγοι ποικίλουν.

Αποτέλεσμά της, μια υψηλού επιπέδου επίσκεψη με πολύ συγκεκριμένη ομάδα εργασίας και πολύ συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας. Οι πυλώνες προσδιορίζονται σε δύο βασικούς τομείς:οικονομικούς-επενδυτικούς. Ωστόσο περιλαμβάνει και πολιτικούς λόγους.

Είναι οι πολιτικές συνθήκες ανάλογες, που συμπεριλαμβάνονται, σε διμερείς συνέργειες, στα πλαίσια της εμπορικής αλλά και προοπτικής στρατηγικής της εξωτερικής πολιτικής των Εμιράτων. Είναι πολιτική της χώρας η ενθάρρυνση της πολιτικής της ανεκτικότητας και του διαλόγου με εταίρους αλλά όχι ακόμα συμμάχους για το μέλλον της σταθερότητας γνωρίζοντας πως η Τουρκία παίζει έναν επικίνδυνο ρόλο πολιτικής τα τελευταία χρόνια.

Έτσι, στο σύνολο, δίνεται βάρος σε μια ώριμη και σοβαρή συζήτηση για την σταθερότητα της περιοχής δια μέσου,κυρίως, σήμερα του επενδυτικού στοιχείου που ποτέ ωστόσο δεν έλειψε. Προοπτική φαντάζομαι είναι να χτιστεί μια πιο ισχυρή και πιθανή ανανεωμένη συνεργασία σε εμπορικό επίπεδο. Καθώς μέχρι σήμερα μεγάλη επενδυτική κίνηση είχε η Τουρκία Προς τα Εμιράτα. Αλλά αυτό έχει τάσεις να αλλάζει. Καθώς, με χαμηλή Τουρκική λίρα πλέον να γίνεται το αντίθετο. Να γίνεται επενδυτική ευκαιρία για τα Εμιράτα.

Αναφορικά με την Τουρκία, κάτι που πρέπει να σημειώσουμε και διερωτώνται πολλά κέντρα στη Δύση είναι γιατί η Τουρκική λίρα υποτιμάται σταδιακά. Θεωρήθηκε πως αυτό γίνεται με στόχο και σκοπό. Και έχουν δίκιο. Η υποτίμηση γίνεται αφενός γιατί η οικονομία δεν μπορεί να συγκρατήσει μια εκτεταμένη παγκόσμια πολιτική μακροπρόθεσμα και διότι γίνεται αυτομάτως πόλος επενδύσεων, με διεθνή fund γιατί η Τουρκία καταναλώνει αλλά και παράγει. Εντός Τουρκίας, γίνεται πλέον σαφής η ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις και εξαγορές, πουεν’ τέλει τα Εμιράτα μπορούν να ολοκληρώσουν και ήδη το κάνουν στο κατασκευαστικό κλάδο τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων.

Αντιθέτως, για τα Εμιράτα μιαπολύ-επίπεδη οικονομία είναι μια πολιτική απόφαση και πραγματικότητα που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια. Δια μέσου και στρατηγικών επενδύσεων. Σήμερα η οικονομία της χώρας είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίζαμε προ – Κορονοιού, με κεντρικούς πυλώνες τις πολύ-επίπεδες επενδύσεις παγκοσμίως με κριτήρια και μέτρα γνώσης και τεχνολογίας και τεχνογνωσίας αλλά και εναλλακτικών μορφών ενέργειας, μεταξύ άλλων. Ας σημειωθεί στο σημείο αυτό πως η αλλαγή πολιτικής οικονομικής πλεύσης δεν είναι κάτι το νέο.Η πανδημία επιτάχυνε την ανάγκη για μια πιο παγκόσμια αλλά και πιο εθνικά ουσιαστική πολιτική που να φέρει αποτελέσματα. Η Τουρκία αποτελεί ευκαιρία, λόγω της μεγάλης πληθυσμιακήςτης ύπαρξης. Αλλά είναι και μια κοινωνία κατανάλωσης. Επιπλέον είναι προορισμός για πολλούς κόσμους κυρίως μουσουλμανικούς, σε εμπορικό και τουριστικό επίπεδο και αμυντικό επίπεδο.

Η ηγεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα της περιοχής μας. Ας μην ξεχνάμε όπως έχουμε αναφέρει ποικίλες φορές, πως τα Εμιράτα και η Ελλάδα βρισκόμαστε σε μια σταθερή τροχιά σε μια υπό-διαμόρφωση γεωπολιτική και στρατηγική σημαντική αλλαγή. Πολυμερής και ουσιαστική. Θα επιφέρει νέες πολύ-επίπεδες συνέργειες. Θα σημάνει πολλές θετικές για την Ελλάδα και τα Εμιράτα πολιτικές εξελίξεις. Έτσι θα πρέπει να θυμόμαστε, στο σημείο αυτό πως δεν είναι τυχαία η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και βεβαίως δεν υποθάλπεται τίποτα όταν γίνεται επίσκεψη σε δυνάμεις αντίθετες με την κοινή μας πολιτική.

Η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είμαστε μεταξύ μας σταθεροί εταίροι και συνεργάτες. Το κάθε κράτος έχει και τα δικά του συμφέροντα και τα δικά του πλάνα. Χωρίς αμφιβολία ωστόσο αποτελούν τα δυο κράτη σταθερούς συμμάχους. Και δεν νομίζω πως είναι ούτε συγκρίσιμη η συμμαχία μας και ούτε πρέπει να βάζουμε σκέψεις γιατί να αναπτύσσονται οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας Εμιράτων.

Πρέπει να πιστεύουμε στους συμμάχους μας. Και πιστεύω αυτό θα συνεχιστεί. Αυτό είναι συνεπώς, το θεωρητικό αποτέλεσμα, που εντοπίζω στην θεωρία μου περί «Υβριδικών Συμμαχιών», όπου βρισκω κοινά περί υβριδικών συμμαχιών και από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή και θέματα Νότιο-Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου. Όπου οι συνέργειες δημιουργούνται και εξελίσσονται καθώς τα επιτόπια συμφέροντα ναι μεν είναι κοινά ωστόσο όπου μπορούν είναι και ξεχωριστά χωρίς να επηρεάζουν υπάρχουσες συμμαχίες.

Τα δύο κράτη μας Ελλάδα και Εμιράταέχουν τάσεις να αναπτύσσονται ως αδελφές χώρες. Είμαστε πιστοί στην κοινή συνεργασία, παιδεία, εκπαίδευση αλλά και στην από κοινού συνεχιζόμενη ιστορική πλέον εμπιστοσύνη από το 1975 με την πρώτη διπλωματική αποστολή στα Εμιράτα. Και αυτό πράττουμε μαζί όλοι και εμείς ως επιστήμονες. Έτσι θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως η σχέση της Ελλάδος είναι σχέση ώριμης στρατηγικής επιλογής και εμπιστοσύνης που και τα δύο μέρη και οι ηγέτες της είχαν και έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο διάλογο για το στρατηγικό βάθος των δύο χωρών μας Ελλάδος και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που γίνεται σαφής ακόμα και με τη πρόσφατη στρατιωτική άσκηση Μέδουσα ΙΙ.

Έτσι ας πούμε πως νέες συμμαχίες δημιουργούνται. Βρισκόμαστε υπό διαμόρφωση για ένα νέο και πιο επικερδές περιβάλλον στην πράξη. Μεταξύ άλλων με τα ζητήματα ασφαλείας και τις ασύμβατες προκλήσεις. Γεγονότα που δημιουργούν αξιόπιστους συμμάχουςόπως η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο πολύ-επίπεδος διάλογος είναι επιλογή πολλών συνεταίρων μας. Και αυτός ο διάλογος θα οδηγήσει σε κάτι κοινό.

Και να αναπτυχθούν οι σχέσεις Τουρκίας Εμιράτων εμπορικά και όχι μόνο, τα Εμιράτα, είναι ο φυσικός μας σύμμαχος, που βγαίνει κερδισμένος από τις επενδύσεις της. Και η Τουρκία, σε ένα μετά-Ερντογανικό θεωρητισμό ίσως να σημάνει την αρχή αλλαγής πλεύσης και γιατί όχι να καθίσει στο τραπέζι τον διαπραγματεύσεων για την επίλυση συγκρούσεων. Και να το πράξει αυτό με συνεργασία και πίεση από κράτη σύμμαχα με την Ελλάδα.

*Κοσμήτορας Σχολής Ασφάλειας Και Παγκόσμιας Πολιτικής στο

Αμερικανικό Πανεπιστήμιο των Εμιράτων.

Ιδρυτικό Μέλος και Μέλος ΔΣ στο Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας-ΠΕΜΑΣ

Πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος Strategy International (SI) Ltd.

liberal.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα