Απόφαση που θέτει κορυφαία ζητήματα δημοκρατίας μετα το κρούσμα της Palantir – Πού θα καταλήγουν οι πληροφορίες που θα συλλέγονται;
Μια απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η οποία παρουσιάζεται στην σχετική διαταγή μετατρέπει όλους τους αστυνομικούς σε κινητές μονάδες παρακολούθησης και μετάδοσης εικόνας και ήχου σε κεντρικούς σέρβερ, προφανώς του υπουργείου.
Όμως αυτή η απόφαση φέρνει μνήμες της αντίστοιχης υπόθεσης της εταιρείας Palantir (ιδιοκτησίας πρώην διοικητή της CIA) όταν με αντάλλαγμα τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων, η εταιρεία είχε δημιουργήσει το πρόγραμμα «Πανοπτικόν» ειδικά για το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με περιεχόμενο που αφορούσε την πανδημία και τις πιθανές αντιδράσεις των πολιτών στα μέτρα απαγόρευσης.
Δημοσίευμα του Spiegel είχε προκαλέσει ακόμα περισσότερα ερωτήματα για τις σχέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την συγκεκριμένη εταιρεία την οποία το περιοδικό υποστηρίζει ότι συνδέεται άμεσα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και η οποία έλαβε τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών (τα επίσημα στοιχεία ήταν για 150.000 πολίτες).
Μετά το σάλο που είχε δημιουργηθεί, η κυβέρνηση, τουλάχιστον επίσημα, είχε ακυρώσει τη σύμβαση με την Palantir.
Τίθενται πλέον ζητήματα γιατί γίνονται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση ισορροπεί μεταξύ αυταρχικού-δημοκρατικού καθεστώτος, με την απάντηση να βρίσκεται σε αυτά που έρχονται. Έτσι αναμένονται συγκεντρώσεις και λαϊκές διαμαρτυρίες για ακρίβεια, ανεργία, πείνα, υποχρεωτικότητα εμβολίων κλπ.