Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α.
Με αφορμή ομιλία του Τούρκου Προέδρου σε Τούρκους αξιωματικούς στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας την 01 Ιουλίου 2022, έχουν προκαλέσει προβληματισμό μηνύματα Τούρκων κυβερνητικών παραγόντων με αποδέκτη τον ελληνικό λαό παρεμβαίνοντας στα εσωτερικά της Χώρας μας.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν πρόκειται για μεμονομένα γεγονότα ή για σειρά μεθοδευμένων ενεργειών οι οποίες εντάσσονται σε συγκεκριμένη επικοινωνιακή στρατηγική της Άγκυρας εναντίον της Ελλάδας. Μελετώντας το θέμα αποκαλύπτεται ότι ισχύει το δεύτερο αφού παρατηρείται ότι την τελευταία διετία Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προβαίνουν συστηματικά σε δηλώσεις με απώτερο σκοπό την άσκηση επιρροής στον ελληνικό λαό.
Μηνύματα Τούρκων κυβερνητικών παραγόντων προς τον ελληνικό λαό:
Τούρκος Πρόεδρος, R. T. Erdoğan:
Την 09 Ιουνίου 2022, στην ομιλία του στο παρατηρητήριο της Άσκησης «EFES – 2022» εκτόξευσε απειλές εναντίον της Χώρας μας, ενώ την ίδια μέρα στον λογαριασμό του στο Twitter αναρτήθηκαν μηνύματα στην ελληνική γλώσσα, προβάλλοντας τους ίδιους ισχυρισμούς για το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου και των δικαίων της Τουρκίας.
Την 01 Ιουλίου 2022, σε ομιλία του στη Σχολή Πολέμου του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, ο Τούρκος Πρόεδρος απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό ανέφερε μεταξύ άλλων, «Ελπίζω ότι ο λαός της Ελλάδας θα δώσει δημοκρατικά το απαραίτητο μήνυμα και το μάθημα στη κυβέρνησή του, η οποία θα κυνηγήσει περιπέτειες που θα καταλήξουν στην καταστροφή τους».
Τούρκος Υπουργός Εθνικής Άμυνας, H. Akar:
Την 27 Ιουλίου 2021, ενοχλημένος από την παραγγελία των γαλλικών αεροσκαφών Rafale έστειλε μήνυμα στον ελληνικό λαό, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε, «Αναμένουμε από τους γείτονές μας να υποστηρίξουν ειρηνικές λύσεις, ώστε να γίνει το Αιγαίο και η Μεσόγειος μια θάλασσα ειρήνης, και να συμβάλουν στην ευημερία όλων των πλευρών. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να προκληθεί άλλο ένα πλήγμα στην ευημερία του λαού της Ελλάδας, ο οποίος έχει ήδη ένα μεγάλο χρέος, με πρόσθετες δαπάνες».
Μιλώντας την 21 Σεπτεμβρίου 2021 στην Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας (IDEF 21) στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν έχουμε πρόβλημα με τον ελληνικό λαό. Είναι απαραίτητο να γίνει διαχωρισμός της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας από το λαό του Έλληνα γείτονά μας».
Την 11 Ιουνίου 2022, σε δηλώσεις του με επίκεντρο την αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου, επεσήμανε μεταξύ άλλων, «η ελληνική ηγεσία υιοθετεί προκλητική ρητορική, θέλουμε να ξέρουν ότι προκαλούν μεγάλο κακό στον ελληνικό λαό».
www.milletgazetesi.gr/storage/images
Δντής Επικοινωνίας της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, F. Altun:
Την 24 Ιουλίου 2022, σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα προσπάθησε να περάσει μήνυμα στον ελληνικό λαό αναφέροντας μεταξύ των άλλων: «Οι πόροι της Ελλάδας δεν θα καταναλωθούν για την παιδεία και τον πολιτισμό, αλλά για τα εξοπλιστικά».
www.birebirhaber.net/cumhurbaskanligi-iletisim-baskani
Πως ερμηνεύεται η στάση της Άγκυρας:
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι, η Άγκυρα διέγνωσε στη Χώρα μας ευνοϊκό πεδίο πραγματοποίησης Επιχειρήσεων Επιρροής – Ψυχολογικών Επιχειρήσεων με αποδέκτη την ελληνική κοινωνία. Δύο είναι τα θέματα τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν την πλευρά μας: οι στόχοι των μηνυμάτων της τουρκικής πλευράς, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους η τουρκική πλευρά διέγνωσε πεδίο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης ώστε να επιδίδεται σε επιχειρήσεις επιρροής εναντίον της Χώρας μας.
Αναφορικά με το πρώτο, φαίνεται ότι η τουρκική πλευρά διέγνωσε ευνοϊκό πεδίο εκπομπής μηνυμάτων ώστε να κάμψει την ελληνική θέληση θεωρώντας ότι η μείωση του εισοδήματος του ελληνικού λαού λόγω της οικονομικής κρίσης έχει μειώσει τα πατριωτικά του αντανακλαστικά, Καλείται (κατά την Άγκυρα) ο ελληνικός λαός να αντιδράσει στους «άσκοπους και δαπανηρούς» εξοπλισμούς, αφού η αγορά σύγχρονων μέσων μάχης ενοχλούν την τουρκική πλευρά και αλλάζουν το ισοζύγιο των εξοπλισμών υπέρ της Χώρας μας. Επίσης, επιχειρείται διαχωρισμός του ελληνικού λαού από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία κατά τρόπο ώστε η Άγκυρα μέσα από κατάλληλα επικοινωνιακά μηνύματα να ασκεί την πολιτική που επιθυμεί με αποδέκτη τον ελληνικό λαό και να επιβάλλει τις απαράδεκτες αξιώσεις της, πραγματοποιώντας Ψυχολογικές Επιχειρήσεις σε συνδυασμό με την τακτική των ρητορικών απειλών. Εμφανίζεται λοιπόν η τουρκική κυβέρνηση ως ο άμεσα ενδιαφερόμενος για την ευημερία του ελληνικού λαού και όχι η Ελληνική Κυβέρνηση.
Το δεύτερο προς αξιολόγηση θέμα που προκύπτει από την ανάλυση της τουρκικής επικοινωνιακής στρατηγικής η οποία σημειωτέον εμφανίζει μία συστηματικότητα από ιδρύσεως της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας (Ιούλιος 2018), είναι οι λόγοι για τους οποίους η τουρκική πλευρά στοχοποίησε την ελληνική κοινωνία. Προφανώς η στοχοποίηση αυτή έχει σχέση με τους τουρκικούς στόχους – αξιώσεις στα εθνικά μας θέματα και φαίνεται ότι η τουρκική πλευρά διέγνωσε ότι:
Οι αφιλτράριστες ειδήσεις προερχόμενες από την Τουρκία και η ακραία ρητορική Τούρκων κρατικών αξιωματούχων τα οποία φτάνουν μέσω των ελληνικών ΜΜΕ, επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία του ελληνικού λαού, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να αποτελεί ευάλλωτο στόχο της τουρκικής επικοινωνιακής επίθεσης.
Αποτελεί πεδίο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης, η πεποίθηση και ο εφησυχασμός του ελληνικού λαού ότι τα προβλήματα με την Τουρκία αποτελούν προβλήματα της Ε.Ε. ενώ ταυτόχρονα αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα εκδήλωσης της τουρκικής επιθετικότητας το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. αλλά και οι συμμαχίες της Χώρας μας με άλλες χώρες.
Η τακτική της μπλόφας στη στρατηγική της επιβολής των τουρκικών αξιώσεων
Όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι βρίσκουν εφαρμογή και σε περίοδο κρίσεων, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που ο τουρκικός παράγοντας μπλοφάρει, επιδιώκοντας την επίτευξη των αντικειμενικών του σκοπών με ακραία ρητορική και εκπομπή μηνυμάτων άσκησης προπαγάνδας, καθιστώντας την ελληνική κοινή γνώμη ευάλωτη σε ακραίες επιθετικές δηλώσεις αλλά και σε «πολεμικές κραυγές» Τούρκων αξιωματούχων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της δημιουργίας εικόνας πολεμικής αναμέτρησης με τη Χώρα μας την περίοδο που εκδόθηκε η απόφαση του Άρειου Πάγου για την μη έκδοση των 8 Τούρκων στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στην απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και οι οποίοι είχαν καταλήξει στη Χώρα μας. Τότε, δημιουργήθηκε από τουρκικής πλευράς μία τεχνητή εικόνα τρομοκράτησης της ελληνικής κοινωνίας με απειλές πολέμου (30 Ιανουαρίου 2017 – επιθεώρηση του Στόλου από την τουρκική στρατιωτική ηγεσία και φωτογράφισή της σε σκάφος εντός των Χωρικών Υδάτων των Ίμια), ενώ η επιχειρησιακή εικόνα την περίοδο εκείνη δεν συμβάδιζε με τέτοια πρόθεση αλλά και αντίστοιχες επιχειρησιακές δυνατότητες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), αφού οι Σχηματισμοί της Ανατολικής Θράκης (1η Στρατιά) και του Αιγαίου (Στρατιά Αιγαίου) ήταν «κλειδωμένες» στα στρατόπεδά τους λόγω της πρόσφατης απόπειρας του πραξικοπήματος.
https://t24.com.tr/haber/genelkurmay-baskani
Ποια η πρακτική της Άγκυρας στο ίδιο θέμα με άλλους γειτονικούς λαούς;
H Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση στο σχεδιασμό πραγματοποίησης Επιχειρήσεων Επιρροής της Άγκυρας, καθώς η εφαρμογή της ίδιας στρατηγικής παρατηρείται και σε άλλους γειτονικούς λαούς στα εδάφη των οποίων η Τουρκία έχει νεοοθωμανικές βλέψεις. Αναλυτικότερα:
Συρία: Ο Τούρκος Πρόεδρος πολλές φορές σε δημόσιες ομιλίες του συνηθίζει να απευθύνεται στο συριακό λαό απομονώνοντας το συριακό καθεστώς και τον Σύριο Πρόεδρο, λέγοντας ότι η Άγκυρα αποτελεί παράγοντα – καταλύτη στην επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν από την παρουσία του κουρδικού παράγοντα στην περιοχή, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την κατοχή μέρους της συριακής εδαφικής επικράτειας από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ).
Αρμενία: Κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν (Μπακού) την 10 Δεκεμβρίου 2020, ως καλεσμένος του Αζέρου ομολόγου του I. Aliyev στην τελετή νίκης εναντίον της Αρμενίας με το πέρας του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο R. T. Erdoğan στη σχετική ομιλία του μεταξύ άλλων, «κάλεσε τον αρμενικό λαό να αλλάξει την ηγεσία του».
Συμπεράσματα:
Από τα παραπάνω αποκαλύπτονται:
Στοχευμένες Επιχειρήσεις Επιρροής από την Τουρκία σε χώρες της περιοχής οι οποίες περιλαμβάνονται κατά τη νεοοθωμανική θεώρηση στα «Σύνορα της Καρδιάς», του Τούρκου Προέδρου, αλλά και στα όρια του «Εθνικού Όρκου» – 1920 (Mîsâk-ı Millî).
Στρατηγική επικοινωνιακή επίθεση της Άγκυρας με σκοπό να «ελέγξει το μυαλό» του ελληνικού λαού.
Προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να μειώσει το φρόνημα και τις αντιστάσεις του ελληνικού λαού, έχοντας επίγνωση της αδυναμίας της να ρισκάρει πολεμική αναμέτρηση με τη Χώρα μας.
Πεποίθηση της τουρκικής πλευράς ότι, δύναται να αποκομίσει τα επιθυμητά οφέλη και να πετύχει τους στόχους της μπλοφάροντας και επενδύοντας σε ακραία ρητορική αλλά και σε απειλές, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι η ίδια είναι στρατιωτικά αδύναμη να επιχειρήσει μία εμπλοκή με τη Χώρα μας, καθώς οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) είναι απασχολημένες – δεσμευμένες σε άλλα μέτωπα.
Λανθασμένη ερμηνεία της Άγκυρας ότι:
Δύναται να διαχωρίσει τον ελληνικό λαό από τις αποφάσεις της εκάστοτε Ελληνικής Κυβέρνησης και να καταστήσει την ελληνική κοινή γνώμη θύμα και έρμαιο της τουρκικής επικοινωνιακής επίθεσης.
Οι κατευναστικές πολιτικές που εφαρμόσθηκαν στο παρελθόν από ελληνικής πλευράς έναντι των τουρκικών ανεδαφικών αξιώσεων, έχουν δημιουργήσει αίσθημα ηττοπάθειας και εφησυχασμού στον ελληνικό λαό ο οποίος είναι έτοιμος σε εθνικές υποχωρήσεις με αντάλλαγμα την αποφυγή πολέμου με την Τουρκία.
Στρατιωτικοποίηση των πολιτικών μηνυμάτων της Αγκυρας αφού πρωταγωνιστικό ρόλο στις Επιχειρήσεις Επιρροής εναντίον της Χώρας μας έχει αναλάβει ο Τούρκος Υπουργός Εθνικής Άμυνας Η. Akar.
Η ελληνική πλευρά καλείται να:
Δημιουργήσει μηχανισμούς – φίλτρα τα οποία θα αποτελέσουν κατάλληλα «αναχώματα» απέναντι στην τουρκική επιθετική επικοινωνιακή στρατηγική, η οποία ασκείται μέσω των τουρκικών ΜΜΕ τα οποία αποτελούν κατευθυνόμενους φορείς υλοποίησης της τουρκικής προπαγάνδας.
Αντιστρέψει την εικόνα μέσω κατάλληλης ενημέρωσης του ελληνικύ λαού με σκοπό την αποκάλυψη των τουρκικών μεθοδεύσεων και την «χαλύβδωση» του φρόνηματος του Έλληνα πολίτη.
*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017.
Το δόγμα Κλαούσεβιτς (λαός, στρατός, κυβέρνηση) παραμένει εσαεί και για Ελλάδα και Τουρκία. Ο Ερντογάν ξέρει ότι έχει κουράσει τους Τούρκους με τους πολέμους του και για αυτό θα τον ξεφορτώσουν.
Το ίδιο και οι Έλληνες δεν θέλουν φασαρίες και δεν επηρεάζονται από τον Ερντογάν.
Οι παραλίες και οι ταβέρνες δείχνουν το ποσοστό επιρροής.
Πολύ καλή ανάλυση αλλά πρέπει να βλέπουμε την μεγάλη εικόνα.
Όταν αλλάζει μέχρι και η Γερμανία στάση απέναντι στην Τουρκία δείχνει ο λάθος δρόμος που διάλεξε ο Ερντογάν.
Σκυλί που γαβγίζει δεν δαγκώνει.
“Οι κατευναστικές πολιτικές που εφαρμόσθηκαν στο παρελθόν από ελληνικής πλευράς έναντι των τουρκικών ανεδαφικών αξιώσεων, έχουν δημιουργήσει αίσθημα ηττοπάθειας και εφησυχασμού στον ελληνικό λαό ο οποίος είναι έτοιμος σε εθνικές υποχωρήσεις με αντάλλαγμα την αποφυγή πολέμου με την Τουρκία.”
Κάθε άλλο παρά λανθασμένη είναι αυτή η ερμηνεία τής Άγκυρας. Είναι, δυστυχώς, απολύτως ορθή κι αυτό είναι το κύριο πρόβλημα τής Ελλάδος. Δεν χρειάζεται να τους επηρεάσει η τουρκική προπαγάνδα, η οποία είναι αδύνατον να είναι τόσο αποτελεσματική, όσο η αθηναϊκή.
@ Έλατο
Ο Ερντογάν έχει κουράσει τους Τούρκους με την φτώχεια και τίποτε άλλο.
Οι Έλληνες δεν θέλουν φασαρίες και δεν είναι ανάγκη να επηρεασθούν από τον Ερντογάν. Έχουν φροντίσει γι αυτό οι κυβερνήσεις μας, εδώ και 26 τουλάχιστον χρόνια. Το γράφω και παραπάνω.
Άλλαξε η Γερμανία στάση απέναντι στην Τουρκία; Πώς, πότε; Δήλωσε πρόθυμη να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, ανάλογες ή και αυστηρότερες μ’ αυτές που επιβάλλονται στην Ρωσία; Επέβαλε embargo στην πώληση/παράδοση οπλισμού; “Σκυλί που γαβγίζει δεν δαγκώνει”; Ο Χίτλερ γάβγιζε άγρια και δάγκωνε ακόμη αγριότερα.
ΥΓ: Στα ελληνικά, το επίθετο τού Πρώσου στρατάρχη προφέρεται Κλάουζεβιτς. Παντού το βλέπω λάθος γραμμένο.
Στις διεθνείς σχέσεις τα πράγματα δεν αλλάζουν γρήγορα ιδιαίτερα για τις μικρές ή μεσαίες χώρες. Οι συμμαχίες κτίζονται αργά.
Η Τουρκία κατάφερε να είναι τουλάχιστον απόμακρη στις ΗΠΑ, στη Δύση, στο Ισραήλ και τους Άραβες.
Η Ελλάδα ακολουθεί σταθερά μία φιλειρηνική πολιτική. Προφανώς και η πολιτική του κατευνασμού δεν λειτουργεί καλά, αλλά και η σύγκρουση δεν είναι λύση.
Διπλωματία, ισχυρή άμυνα και οικονομία είναι τα κατάλληλα εργαλεία.
Η Τουρκία είναι στο περιθώριο και θα εισπράξει το τίμημα της επιθετικής πολιτικής της. Πόσο καιρό έχει να πάει ο Ερντογάν σε Δυτική πρωτεύουσα ή στην Μέση Ανατολή?
Μπορεί να θέλουμε γρήγορα αποτελέσματα αλλά χρειάζεται στρατηγική υπομονή για να έρθουν αυτά. Ο πόλεμος φέρνει γρήγορα αποτελέσματα αλλά μη αναστρέψιμα (Κύπρος).
Μεταξύ του μαξιμαλισμού και του μινιμαλισμού πάντα υπάρχει η μέση προσέγγιση που ίσως φέρνει καλύτερα αποτελέσματα. Σεβαστές όμως όλες οι απόψεις αρκεί να υποστηρίζουν τα εθνικά συμφέροντα.
Η πολιτική τού κατευνασμού αποθρασύνει τον αντίπαλο κι αυτό το βλέπομε καθαρά όχι μόνο στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στα ελληνοαλβανικά.
Η Τουρκία κατάφερε να είναι σημαντική στην διεθνή σκακιέρα, εν αντιθέσει προς την Ελλάδα, την οποία ουδείς υπολογίζει. Η Τουρκία είναι στο περιθώριο; Πόσο καιρό έχει να πάει ο Ερντογάν σε δυτική πρωτεύουσα;
Η «απομονωμένη» Τουρκία και οι ελληνικές αυταπάτες
Μήπως να ενημερωνόσουν καλύτερα; Η Τουρκία έχει καταφέρει να τα έχει καλά με την Ρωσσία και την Ουκρανία, καθώς και με την Κίνα και την ΕΕ (Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία κ.ά.) Έχει ανάμειξη παντού (Αλβανία, Σκόπια, Λιβύη, Αζερμπαϊτζαν, Συρία, Ιράκ, Σουδάν, ακόμη και στην χριστιανική Αιθιοπία). Η Ελλάδα πού είναι; Ενημερώσου καλύτερα και ύστερα γράφεις.
“Μεταξύ του μαξιμαλισμού και του μινιμαλισμού πάντα υπάρχει η μέση προσέγγιση που ίσως φέρνει καλύτερα αποτελέσματα”
Aυτό πού κολλά; Ποιος είναι μαξιμαλιστής και ποιος μινιμαλιστής; Όχι κουβέντες τού αέρα. Συγκεκριμένα και σαφή πράγματα γράφε.