ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΜΝΗΜΗ (ή μικρή ηλικία ή αναλυτική οκνηρία)

- Advertisement -
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

του Γιώργου Μιχαηλίδη*

Επετειακώς σήμερα πολλά καταφρονητικά γράφονται για την οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του ’80: ανέκοψε την αναπτυξιακή δυναμική τη χώρας, κρατικοποίησε και κατέστρεψε τη βιομηχανία, γιγάντωσε σε πρωτοφανή για την Ευρώπη ύψη τον δημόσιο τομέα, εκτόξευσε το δημόσιο χρέος. Όλα αυτά είναι το λιγότερο ατελή, γιατί βασίζονται σε μια επιλεκτική μνήμη που διαγράφει χωρίς να αξιολογεί το τί προηγήθηκε και το τί ακολούθησε.
Ενδεικτικά (απλώς):
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΗΤΑΝ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟ ΤΟΥ 1981
«Η δεύτερη πετρελαϊκή κρίση που ξέσπασε το 1979 οδήγησε την ελληνική οικονομία σε νέο επεισόδιο στασιμοπληθωρισμού. Ο ρυθμός ανάπτυξης μειώθηκε από 7,2% το 1978 στο 3,3% το 1979, στο 0,7% το 1980. Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε από 13,2% το 1978 στο 22,5% το 1980 και στο 23,2% το 1981. Η ανεργία διπλασιάστηκε από 1,9% του εργατικού δυναμικού το 1978 σε 4% το 1981. Τέλος, το 1981 το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτοξεύθηκε σε 9% του ΑΕΠ από 2,6% το 1980.»
(Γ. Αλογοσκούφης, τ. υπουργός ΝΔ).
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ ΠΡΟ ΤΟΥ 1981
«Χάρη σε αυτόν (αναφέρεται στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων όπου αιτήθηκαν και εντάχθηκαν ΑΓΕΤ Ηρακλής, Αθηναϊκή Χαρτοποιία, Πειραϊκή Πατραϊκή, ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας, Νεώριο Σύρου, ΦΙΞ, Τρία Εψιλον, Κεραφίνα, ΜΕΛ, ΠΥΡΚΑΛ, Μακεδονικοί Λευκόλιθοι και σειρά από υπερχρεωμένες επιχειρήσεις προς εξυγίανση) διεσώθη η Εθνική Τράπεζα, η οποία διαφορετικά θα κατέρρεε από τα χρέη των προβληματικών που είχαν φθάσει να είναι πέντε φορές το μετοχικό της κεφάλαιο. Το ΠΑΣΟΚ το 1983 δεν κρατικοποίησε επιχειρήσεις – είχε φροντίσει να το κάνει αυτό η Νέα Δημοκρατία με την πολιτική δανειοδότησης (με επιτόκιο μάλιστα 21%) ήδη προβληματικών επιχειρήσεων, των οποίων τελικά η χρεοκοπία ήταν αναπόφευκτη.»
(Ν. Νικολάου, τότε κύριος οικονομικός συντάκτης «Κ»).
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΟ ΤΟΥ 1981
Να θυμηθούμε ότι το 1976 λύθηκαν ή αναθεωρήθηκαν προς το δυσμενέστερο για τον ιδιωτικό τομέα οι συμφωνίες με τις Ρενώ, Πεζώ, Κόκα Κόλα, Μότορ Όιλ, Άρνιμα, Κρις- Κρις, Νεστλέ, Στάγιερ, Αθηναϊκή Χαρτοποιία, και με τους ομίλους Λάτση, Νιάρχου και Βρανά. Επίσης κρατικοποιήθηκαν η Ολυμπιακή και ο όμιλος Ανδρεάδη υπό τον ιδιοκτησιακό έλεγχο του οποίου βρίσκονταν η Εμπορική Τράπεζα, η Ιονική Τράπεζα, η Τράπεζα Επενδύσεων, τρεις ασφαλιστικές εταιρίες και 15 άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν σε τομείς από τα εργοστάσια λιπασμάτων μέχρι το “Χίλτον”.
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΗΤΑΝ ΣΧΕΔΟΝ Ο ΜΙΣΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Να σημειώσουμε ότι οι δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα το 1980 ήταν 29% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος των δεκαπέντε ευρωπαϊκών χωρών που μετά έγινε Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν 45,6%.»
(Π. Μανδραβέλης. «Κ»).
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΕΞΕΡΡΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ 1989 ΚΑΙ ΜΕΤΑ
Συγκριτικά στοιχεία του ΔΝΤ για το δημόσιο χρέος ως % του ΑΕΠ το 1989 και το 1993 (όχι μόνο σε μας):
*Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είναι Πολεοδόμος Χωροτάκτης, Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος, Εργάσθηκε στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης.
spot_img

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν ζει ο αείμνηστος Ξενοφών Ζολώτας , που τον παρακάλεσαν να αναλάβει πρωθυπουργός μετά το ”βρώμικο” 1989 για να μας πει γιατί δανείστηκε τον Δεκέμβριο για να πληρώσει δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους μισθούς ,συντάξεις και δώρα των Χριστουγέννων.
    Δεν έφταιξε το ”Τσοβόλα δώστα όλα” ;;; .
    ΠΑΝΤΟΥ ΜΑΣ”ΠΑΤΩΣΕ” ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟ ΤΟ 1981-89 ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΕΟΚ ΘΑ ΜΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΟ Δ.Ν.Τ ΑΠΟ ΤΟ 1985.
    ΑΣ ΜΗ ΤΟ ΕΞΩΡΑΪΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 30 ΚΟΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ .

    • Κολλάω στο Τσοβόλα δωστσα όλα… Εγώ δεν γνώρισα κανένα Τσοβόλα πού μοίραζε λεφτά!!!… Μήπως είναι συνωνυμία;;;;!!… ένα Τσοβόλα ήξερα φορομπιχτη πού δεν έδινε τού αγγέλου του νερό…. Ήταν ο πρώτος πού εφάρμοσε τά αντικειμενικά κριτήρια για τούς ελεύθερους επαγγελματίες καί τούς ξέρανε όλους..
      Νά σημειώσουμε ότι κάθε χρόνο τά διπλασιαζε…
      Κάποια στιγμή θά πρέπει νά λέμε τί έχει γίνει ακριβώς καί όχι τί έγραψε ό κάθε εγκάθετος κονδυλοφόρος για εξυπηρέτηση κομματικών επιδιώξεων….

  2. Το άρθρο είναι πολύ καλά τεκμηριωμένο και σωστό. Η κατάρρευση τής οικονομίας άρχισε αμέσως μετά την δικτατορία κι απλώς χειροτέρευσε λόγω υπερμέτρων δανείων και δι αυτών διορισμού “πρασίνων παιδιών” στο δημόσιο και υπερκαταναλωτισμού.

  3. ”Η δεκαετία του ’80 θεωρείται μια χαμένη δεκαετία από τη σκοπιά της ανάπτυξης .Μια περίοδος στην διάρκεια της οποίας αυξήθηκε εντυπωσιακά τοπ δημόσιο χρέος , καθώς από τότε φάνηκαν τα όρια του παραγωγικού μοντέλου της Χώρας . Ήταν ωστόσο και μια μεταβατική δεκαετία με την οικονομία να δοκιμάζεται από τον ανταγωνισμό και πολλές ελληνικές επιχειρήσεις να οδηγούνται σε αδιέξοδο . Ήταν αυτή που μπήκαν στον Οργανισμό Προβληματικών Επιχειρήσεων ,επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές , σε μια καταδικασμένη προσπάθεια να διασωθούν οι θέσεις εργασίας”.
    Παντελής Καψής -γιος του Ανδρεοπασόκου Γιάννη Καψή- σήμερα στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.
    Να μη καλέσουμε τον κ. αρθρογράφο να του απαντήσει με στοιχεία;;;.

  4. Θα λέτε ΑΝΔΡΕΑ και θα κλαίτε
    Να υπενθυμίσω ότι επι μεγάλου νοικοκύρη έκλεισε πυρκαλ προκάτ ΜΟΜΑ συνεργεία ελληνικής αστυνομίας κλπ ξεπουλήθηκε στον κοπελουζο η ΔΕΣΦΑ, η ΑΓΕΤ, η τότε ΕΑΣ έγινε η πρώτη απόσυρση ΙΧ με δόλο να έχει καβατζάρει οχήματα ο κουμπάρος ο Βασιλάκης και να μην έχει προετοιμαστεί ο Βόλος και φυσικά τα Σκόπια ποιος θα τα θυμαται μετά από 8 χρόνια
    Υ.Γ Εάν γνωρίζετε τι έφτιαχνε η πυρκαλ θα κλαίγατε αλλά το μίσος και η άγνοια πολλών Ελλήνων είναι αποκαρδιωτική
    Ενδεικτικά εκτός των πυρομαχικών που σήμερα τα αγοράζουμε από το εξωτερικό, έφτιαχνε τους ταινιοδρόμους για τον λιγνίτη, πρόλαβε να φτιάξει τις δύο εμβαπτιζόμενες γέφυρες του ισθμού στην Κόρινθο και θα αναλάμβανε και το μετρό αλλά …..όπου Μητσοτάκης δάκρυα και αίμα

  5. Ως επίλογο για το ΠΑΣΟΚ.
    ”Στα νταμάρια στην Πεντέλη ,Ντάριο Φο και τσιφτετέλι” Χάρρυ Κλυν .
    ” Ένα όραμα κονόμας και ευζωϊας ήταν το μέτρο όλων μας” Διονύσης Σαββόπουλος.
    Ήταν ωραία χρόνια εκείνα λένε ακόμη πολλοί.

  6. “Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΗΤΑΝ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟ ΤΟΥ 1981”

    Εντάξει, κάπου εκεί σταματάμε να διαβάζουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα