Επικίνδυνη πολιτική ελαφρότητα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

13.09.202409:19

H σοβαρότητα των όσων εξελίσσονται στο γεωπολιτικό περίγυρο φανερώνει την κρισιμότητα ενός κατ’ ουσίαν θεσμικού κενού.
Ησυγκυρία είναι αποκαλυπτική για την επικινδυνότητα της ελληνικής πολιτικής ελαφρότητας. Σε μία περίοδο κατά την οποία στην Ευρώπη φανερώνονται ρωγμές και σοβεί μία νέα πολιτικοκοινωνική κρίση με αιχμή το μεταναστευτικό, το ελληνικό πολιτικό σύστημα αποσυντίθεται και αυτοακυρώνεται. Η κυβέρνηση διαχειρίζεται μόνη περισσότερο ή λιγότερο κρίσιμα ζητήματα, επιχειρώντας να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της περιόδου, με όσα μέσα και δυνατότητες διαθέτει.

Πλην όμως, η σοβαρότητα των όσων εξελίσσονται στο γεωπολιτικό περίγυρο φανερώνει την κρισιμότητα ενός κατ’ ουσίαν θεσμικού κενού.

Ας υποτεθεί ότι όλα τα πολεμικά, οικονομικά και κοινωνικά μέτωπα εξελίσσονται αρνητικά και παροξύνονται. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήδη φαίνεται ότι παίρνει μία ακόμη επικίνδυνη τροπή, η Μέση Ανατολή είναι στα πρόθυρα της γενικής ανάφλεξης, το μεταναστευτικό απειλεί την Ευρώπη με πολιτική διάλυση, η Τουρκία μοιάζει έτοιμη να επωφεληθεί από την γενική αναστάτωση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει βασίμως ότι θα ήταν αναγκαία η συνομιλία και συνεννόηση του Πρωθυπουργού με την αντιπολίτευση, είτε για εξεύρεση συναινετικών προτάσεων ή λύσεων ως προς τη θέση της χώρας σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα, είτε απλώς για λόγους ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων.

Ενδεχομένως να παρουσιαζόταν σύντομα και η ανάγκη μίας σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ποιοι ακριβώς θα προσέρχονταν σε μία τέτοια συνάντηση και συζήτηση; Ποιος θα εκπροσωπούσε την αξιωματική αντιπολίτευση; Και ποιος θα είχε την πολιτική νομιμοποίηση και το εκτόπισμα να προσέλθει εκ μέρους του ΠαΣοΚ; Δύσκολες οι απαντήσεις.

Θεσμικά μιλώντας, οι δυνάμει συνομιλητές του Πρωθυπουργού αυτήν την περίοδο, είναι οι επικεφαλής του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης, της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νίκης. Θα όφειλαν να το έχουν αναλογιστεί αυτό οι εμπλεκόμενοι στον εξευτελισμό και την ματαιοπονία της αντιπολίτευσης.

ΤΟ ΒΗΜΑ

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η πιο ανεύθυνη για την επικαιρότητα -της κινούμενης άμμου στα τέως κυβερνητικά κόμματα ΠΑΣΟΚ και Σύριζα- πρόταση για συζήτηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ή σύγκληση -με εισήγηση του πρωθυπουργού Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας- του αναντιλέκτως πάλαι ποτέ σοβαρού ΒΗΜΑΤΟΣ .
    Ευτυχώς που το ίδιο έγραψε ” Δύσκολες οι απαντήσεις”.
    ΜΗ ΜΑΣ ΤΑΡΑΣΣΕΤΕ ,ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΕ ,ΜΜΕ .ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ .

    • Έχουμε φτιάξει καινούργιο στομάχι πάντως, με την “αξιωματική” αντιπολίτευση.

      Δυνατή κωμωδία, σε πολλές πράξεις.

  2. Οι Έλληνες είχαν την ευκαιρία τους μέχρι το 2012 να τα κάνουν όλα λαμπόγυαλο, αλλά να ναι καλά οι αριστεροί με την δεξιά τσέπη, ως χρήσιμοι ηλίθιοι σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας μας, που κράτησαν την σαπίλα της δεξιάς, πλέον χωρίς αντίπαλο …

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα