Όταν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για το διαβόητο δίδυμο Νετανιάχου-Γκάλαντ, κατηγορώντας τους για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, ακούστηκαν φωνές από το Ισραήλ ότι επρόκειτο για μια αντισημιτική απόφαση. Μια άποψη με την οποία προσπάθησαν να περιπλέξουν κάθε φωνή εναντίον τους, αφού ξεκίνησαν τη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων αμάχων στη Γάζα.
Αλλά εδώ στην κριτική επιτροπή που αποφάσισε να διατάξει τις συλλήψεις είναι ένας από το αίμα τους, ένας Εβραίος, μάλιστα, ένας από αυτούς τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος.
«Σε ηλικία 14 ετών, είχε επιζήσει από το Ολοκαύτωμα. στα 44, ήταν Ισραηλινός διπλωμάτης. Τώρα, σε ηλικία 94 ετών, ο Theodor Meron συνέστησε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ζητήσει εντάλματα σύλληψης των ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», γράφει η Forward -εβραϊκή, ανεξάρτητη και μη κερδοσκοπική ιστοσελίδα- σύμφωνα με τον τίτλο της.
Ποιος είναι
Ο Θίοντορ Μέρον γεννήθηκε το 1930 σε μια εβραϊκή οικογένεια της μεσαίας τάξης στο Kalisz της Πολωνίας.
«Στην ηλικία των 9, ήμουν εκτός σχολείου», είπε σε μια ομιλία του το 2008 για το Αμερικανικό Συμβούλιο μαθησιακών κοινωνιών. «Ακολούθησαν γκέτο και στρατόπεδα εργασίας, με το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειάς μου να πέφτει θύματα του Ολοκαυτώματος».
Μετά τον πόλεμο, ο Μέρον μετανάστευσε στο Ισραήλ, όπου τελείωσε το γυμνάσιο. Έκανε τη στρατιωτική του θητεία πριν σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.
«Το αποτύπωμα του πολέμου με έκανε να ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα να εργαστώ σε τομείς που θα μπορούσαν να συμβάλουν στο να καταστήσουν αδύνατες τις φρικαλεότητες και να εξαλείψουν το φρικτό χάος, την αδυναμία και την απώλεια της αυτονομίας που θυμόμουν τόσο καλά», είπε στην ομιλία του το 2008.
Στο Ισραήλ, ο Μέρον ανέβηκε στις τάξεις των ξένων υπηρεσιών και τελικά, το 1971, έγινε πρεσβευτής του Ισραήλ στον Καναδά. Το 1977 άρχισε να διδάσκει διεθνές δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Η οικογένειά του μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και τον επόμενο χρόνο έγινε πολίτης των ΗΠΑ, σημειώνει το εβραϊκό δημοσίευμα.