Για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις η διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα.
Ένας απο τους παράγοντες που την επηρεάζουν είναι και οι προτάσεις που κάνουν τα διάφορα αμερικανικά think tanks Τουλάχιστον ως προς την παροχή ιδεών.
Μια απο τις ενδιαφέρουσες αμερικανικές δεξαμενές σκέψεις είναι και το National Interest. Οι Ανιχνεύσεις μετέφρασαν και δημοσιεύουν ένα κείμενο απο το ιστολόγιό τους το οποίο τιτλοφορείται “Η Ανατολική Μεσόγειος απαιτεί πιο δυναμική αμερικανική στρατηγική”. Αξίζει επιγραμματικά να αναφέρουμε τις προτάσεις τους. Αλλά όσοι θέλουν να κατανοήσουν βαθύτερα το περιεχόμενό τους πρέπει να το διαβάσουν. Με λινκ παραπέμπουμε και στο αμερικανικό πρωτότυπο.
Το πλέον βασικό στοιχείο της ανάλυσης είναι ότι επιμένει στην συγκράτηση της Τουρκίας εντός του δυτικού στρατοπέδου. Κάτι που δεν είναι σίγουρο αν είναι, πλέον, επιτεύξιμο.
Το δεύτερο ότι ενώ, γενικώς, το άρθρο ως κλίμα γέρνει προς τις ελληνικές θέσεις, θεωρεί ως παράγοντες που προκαλούν μεγάλη αστάθεια στην περιοχή το τουρκολιβυκό σύμφωνο αλλά και την στρατιωτικοποίηση των νησιών.
Κάνει τέσσερις προτάσεις. Η πλέον ενδιαφέρουσα είναι, νομίζω, η πρόταση για τη δημιουργία μιας αμυντικής πρωτοβουλίας 3+1 που θα περιλαμβάνει την Τουρκία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο (ως τρείς) και τις ΗΠΑ ως +1, κατ αναλογίαν της υπαρκτής πρωτοβουλίας Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ +1 την Αμερική. Στόχος, να γίνει το πρώτο βήμα για την επανένταξη της Τουρκίας στις δυτικές δομές.
Έχουν ενδιαφέρον και οι άλλες προτάσεις:
1.-Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να μεσολαβήσουν στις θαλάσσιες διαφορές μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας και Τουρκίας-Κύπρου. Θεωρεί, μάλιστα τα ελληνοτουρκικά ως το πιο πιεστικό ζήτημα της περιοχής. Και εδώ αναδεικνύεται η παθητικότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Όταν η Τουρκία έχει βάλει 20 πράγματα στο τραπέζι ο μεσολαβητής θα πιέσει αρκετά απο αυτά να γίνουν αποδεκτά. Στο ΥΠΕξ νομίζουν πως έχουν να κάνουν με δυτικοευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχει κάποιος ορθολογισμός στις απαιτήσεις.
2.-Αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της Αμερικής στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εγκατάσταση μόνιμων ναυτικών μέσων των ΗΠΑ στην Ελλάδα και περισσότερων σκαφών ετοιμότητας για επιχειρήσεις, διερευνώντας πιο δυναμικά τη συνεργασία για την ασφάλεια με την Κύπρο και περιπολώντας στην ανατολική Μεσόγειο και συνοδεύοντας συμμαχικές νηοπομπές μέσω αυτών των υδάτων, σε μια διαδικασία ρουτίνας.
3.-Αύξηση της πολιτικής πίεσης για τον περιορισμό της επιρροής της Κίνας και την ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων στην ανατολική Μεσόγειο.
4.-Νέοι τομείς πιθανής συνεργασίας μεταξύ περιφερειακών εταίρων σχετικά με τα τρόφιμα, την κλιματική αλλαγή και τη λειψυδρία.
Παντελής Σαββίδης
Κύριε Σαββιδη το National Interest είναι το περιοδικό του Center of National Interest , το οποίο είναι το Ινστιτούτο που δημιούργησε στα 1994 ως Nixon Center o πρώην Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον.
Ο Φουκουγιαμα το εγκατέλειψε το 2005 , απορρίπτοντας το ως υπερεαλιστικο και ίδρυσε το American Interest.
Το ινστιτούτο δεν είχε κάτι ενδιαφέρον να παρουσιάσει πέραν του ότι διακρίνονταν για τις φιλορωσικες του επιρροές κι ότι ελέγχθηκε από τον Ειδικό Εισαγγελέα για τις κατηγορίες εναντίον Τραμπ ότι εξελέγη Πρόεδρος λόγω της μεθόδευσης με τους Ρώσους ως προς το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών 2016.
Παρόλο που δεν βρέθηκε τίποτα που να το συνδέει, το Κέντρο και το Περιοδικό του National Interest , έχασαν την αξιοπιστία τους.
Σύμφωνα με την έκθεση Global Go To Think Tank Index Report 2019 , το Center of Νational Interest (πρώην Nixon Center) κατέλαβε στην βαθμολογία το νούμερο 46 (από 107) στα “Top Think Tanks στις Ηνωμένες Πολιτείες”.
Κι η αλήθεια είναι ότι το 2014 βρισκόταν σημαντικα πιο πίσω ακόμα.
Πηγή Wikipedia
Συμφωνώ μαζί σας ότι η διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα..
Ωστόσο, βάσει αυτών που διαβάζω, θεωρώ ελάχιστες τις πιθανότητες το Νational Interest να κατορθώσει με οποιονδήποτε τρόπο να επηρεάσει την Εξωτερική Πολιτική των ΗΠΑ και να σχετίζεται με το βαθύ αμερικανικό κράτος αντλώντας τις οποίες πληροφορίες του βάσιμα από αυτό.
https://thebestschools.org/magazine/most-influential-think-tanks/
Αν βοηθάει σε κάτι, αυτά είναι για το 2022 τα Αμερικανικά Think Tanks με την μεγαλύτερη επιρροή.
Αν είδα σωστά, ανάμεσα τους δεν συγκαταλέγεται το National Interest .
Το τρία συν ένα που προτείνει μοιάζει ως επιθυμία της Τουρκίας για να πάρει αγωγό ενέργειας των αιγυπτιακών και Ισραηλινών κοιτασμάτων.
Το πεδίο της ενέργειας έχει ήδη διαμορφωθεί και οι τουρκόφιλες φωνές πάντα θα υπάρχουν στις ΗΠΑ.
Η Τουρκία είναι στη γωνία στην Ανατολική Μεσόγειο και ψάχνει φασαρίες για να της δώσουν σημασία και προσοχή.