Ανώτατη στρατιωτική αντιπροσωπεία των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Δημοκρατίας της Τουρκίας, με επικεφαλής τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Στρατηγό Μετίν Γκιουράκ, επισκέφθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας τα Σκόπια.

Σύμφωνα με τοπικές πληροφορίες,  την αντιπροσωπεία υποδέχθηκε ο αρχηγός του ΓΕΣ Βόρειας Μακεδονίας,  Σάσκο Λαφτσίσκι.

Με την επίσκεψη, όπως σημειώνεται,  επιβεβαιώθηκε η συνεργασία των δύο στρατών, η οποία βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, ως ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγικούς εταίρους των Σκοπίων.

Επισημαίνεται ότι επί τριάντα χρόνια τα Σκόπια και η Τουρκία συνεργάζονται στρατιωτικά, ο στρατός των Σκοπίων υποστηρίζεται ιδιαίτερα στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης, της κοινής συμμετοχής σε διεθνείς επιχειρήσεις και αποστολές, όπου μεγάλος αριθμός από τις εναλλαγές μας ήταν υπό την αιγίδα του τουρκικού σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου η αποστολή EU/ALTEA στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο στρατηγός Λαφτσίσκι είπε ότι η φιλική Τουρκία, ως στρατηγικός μας εταίρος, συμβάλλει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό του Στρατού και στον εξοπλισμό του με νέα, σύγχρονα μέσα, συμβατά με τα πρότυπα των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας δωρεάς drones, εξοπλισμού επικοινωνιών, νυχτερινών προσωπίδων και ειδικού εξοπλισμού για τις ανάγκες των ειδικών μονάδων του Στρατού Ξηράς.

Ο Τούρκος στρατηγός Γκιουράκ ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και τόνισε ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας παραμένει προσηλωμένη στο υψηλό επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία,  επισημαίνοντας την εμβάθυνση στον τομέα της εκπαίδευσης, των ασκήσεων και της εκπαίδευσης των μελών του Στρατού των Σκοπίων από τα έγκριτα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων.

Συζητήθηκε, μάλιστα, η χρήση των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου «Κρίβολακ» για κοινή εκπαίδευση και δραστηριότητες ασκήσεων.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της επίσημης τουρκικής επίσκεψης, η αντιπροσωπεία του Ανώτατου Συμβουλίου της Τουρκίας παρακολούθησε άσκηση επίδειξης των μελών του Τάγματος Ειδικών Δυνάμεων, η οποία παρουσίασε δραστηριότητες που έδειξαν την εκπαίδευση και την ετοιμότητα της επίλεκτης μονάδας μας.

Μετά τις δραστηριότητες στο Γενικό Επιτελείο, ο στρατηγός Μετίν Γκιουράκ, συνοδευόμενος από τον στρατηγό Λαφτσίσκι, είχαν συνάντηση με την Πρόεδρο και Ανώτατο Διοικητή του Στρατού, Γκόρντανα Σιλιανόφσκα – Ντάβκοβα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ