Ενός κακού μύρια έπονται : η πολιτική αστάθεια της Γαλλίας θα μπορούσε να ακυρώσει τους Ολυμπιακούς της Αγώνες ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]   www.kalkis.eu

Θυμόμαστε τους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004 που στέφθηκαν από τη διεθνώς αναγνωρισθείσα επιτυχία τους και που μας έκαναν τελικά υπερήφανους ως Έλληνες   ;   Μήπως ξεχάσατε τις διεθνείς ταπεινωτικές αμφισβητήσεις που είχαμε δεχθεί από όλο σχεδόν τον κόσμο, ως προς το αν θα ήμασταν σε θέσει να ολοκληρώσουμε εγκαίρως τα απαραίτητα έργα ; Κι όμως δεν είχαμε τότε κάποια πολιτική αστάθεια που καθυστερούσε τα έργα. Απλώς επιβεβαιώσαμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε ένας λαός της αδικαιολόγητης αναβλητικότητας και της τελευταίας στιγμής ενεργοποίησής μας για να κάνουμε εγκαίρως το αυτονόητο.

Τι συμβαίνει τώρα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 ;

Μήπως καθυστέρησαν τα σχετικά έργα ; Όχι. Κινδυνεύει η διεξαγωγή τους ; Ίσως. Αυτό διέρρευσε χθες, διότι υπάρχει στη Γαλλία σήμερα πολιτική αστάθεια. Το βράδυ της προσεχούς Κυριακής 7-7-2024, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, δεν πρόκειται να υπάρξει μια σταθερή εναλλαγή στην εξουσία : είτε κερδίσει το κόμμα της κ. Λεπέν, είτε η σύμπραξη του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Clément Marna στις 3-7-2024 στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Journal du Dimanche, αν και με ερωτηματικό, ο ρεπόρτερ διερωτάται : «Διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και κίνδυνος «εμφύλιου πολέμου» : σκέφτεται ο πρόεδρος της ΔΟΕ να ακυρώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού;» (Dissolution et risque de «guerre civile» : le président du CIO envisage-t-il d’annuler les JO de Paris ?).

Μπορούν η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές και ο κίνδυνος «εμφύλιου πολέμου» που ανέφερε ο Εμμανουέλ Μακρόν να έχουν αντίκτυπο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024; Λίγες μέρες πριν την έναρξη των αγώνων, η ΔΟΕ φέρεται να αναρωτιέται για τη διεξαγωγή των σχετικών εκδηλώσεων.

Στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, μόνο οι αγώνες του Βερολίνου το 1916, του Τόκιο το 1940, του Λονδίνου το 1944 και ξανά του Τόκιο το 2020 έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την εξω-αθλητική κατάσταση στον κόσμο. Οι τρεις πρώτοι ακυρώθηκαν λόγω των δύο παγκοσμίων πολέμων, ενώ οι τελευταίοι αναβλήθηκαν για ένα χρόνο λόγω της πανδημίας του Covid-19. Ενώ, αυτό το καλοκαίρι, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024 επρόκειτο να επαναφέρουν τη εν λόγω διοργάνωση σε μια παραδοσιακή διοργάνωση, η πρόσφατη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης από τον Εμανουέλ Μακρόν και η πολιτική κρίση που ακολούθησε θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διεξαγωγή τους.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ αιφνιδιάστηκε

Thomas Bach Πρόεδρος ΔΟΕ

 

Στο τεύχος του, με ημερομηνία την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024, το περιοδικό Le Point δημοσιεύει ένα άρθρο για τα εμπόδια που έχουν τεθεί στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 εδώ και αρκετές εβδομάδες. Ενώ ο Τόμας Μπαχ, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), έχει διαβεβαιώσει δημόσια ότι «οι βουλευτικές εκλογές είναι μια δημοκρατική διαδικασία που δεν θα διαταράξει τους Ολυμπιακούς Αγώνες», θα ήταν πολύ πιο δύσπιστος εσωτερικά, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού.

«Ο πρόεδρος της ΔΟΕ έδωσε προθεσμία μέχρι τα μέσα Ιουλίου για να επιβεβαιώσει, να ακυρώσει ή να αναβάλει τους Αγώνες του Παρισιού».

«Ο Τόμας Μπαχ αιφνιδιάστηκε από τη διάλυση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και στη συνέχεια τρόμαξε από τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν που προέβλεπε εμφύλιο πόλεμο σε περίπτωση νίκης των αντιπάλων του. Έδωσε προθεσμία μέχρι τα μέσα Ιουλίου για να επιβεβαιώσει, να ακυρώσει ή να αναβάλει τους Αγώνες του Παρισιού, με την παράπλευρη ζημία να τεθεί υπό αμφισβήτηση και η υποψηφιότητα των Γαλλικών Άλπεων για τους Χειμερινούς Αγώνες του 2030», γράφει ο Nicolas Baverez στο χρονογράφημά του στο περιοδικό  Le Point. Πριν από τον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι τα προγράμματα των «δύο άκρων» θα οδηγούσαν «σε εμφύλιο πόλεμο» στη Γαλλία.

Το Παρίσι 2024 «διαψεύδει αυτές τις πληροφορίες»

Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 επικοινώνησε με την εφημερίδα Journal Du Dimanche προκειμένου να διαψεύσει τις «ψευδείς πληροφορίες για ακύρωση των Αγώνων του Παρισιού». Η εν λόγω Επιτροπή «θα αναζητήσει την προέλευση αυτών των ψευδών πληροφοριών», αναφέρουν επίσης οι διοργανωτές των αγώνων.

Ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και τις μετακινήσεις

Σε κάθε περίπτωση, δύο θέματα εξετάζονται ιδιαίτερα ενόψει των Αγώνων : η ασφάλεια των ανθρώπων και οι μετακινήσεις τους. Η υποψία του Εμμανουέλ Μακρόν για εμφύλιο πόλεμο δεν είναι καθησυχαστική. Ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία μετά την ανακοίνωση της διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης, μια νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης (του κόμματος της Λεπέν) στις βουλευτικές εκλογές θα μπορούσε να προκαλέσει βίαιες συγκεντρώσεις λίγες μέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου 2024). Όσον αφορά τις μετακινήσεις των ατόμων, δεν είναι αδύνατο να προβλεφθούν πράξεις πολιτικής ανυπακοής, γιατί είναι πιθανόν να δημιουργηθεί ένα «δίκτυο αντίστασης» αποτελούμενο από δημόσιους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του περιοδικού Le Point, «η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης μετέτρεψε τους Αγώνες του Παρισιού σε καταστροφή για την οικονομία και την εικόνα της Γαλλίας». Πράγματι, ο τουρισμός είναι μειωμένος σε σύγκριση με τις προβλέψεις. Τον Ιούνιο, η ξενοδοχειακή βιομηχανία και τα πολυκαταστήματα σημείωσαν πτώση τζίρου κατά 25 και 10% αντίστοιχα. Το Δημόσιο ήλπιζε έσοδα 9 δισ. ευρώ.

Αν οι παραπάνω ανησυχίες επαληθευθούν, σκεφτείτε την εθνική προσβολή που θα νοιώσουν οι Γάλλοι, πέρα από τις οικονομικές συνέπειες.

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αμελητέας σημασίας οι ολυμπιακοί αγώνες σε σχέση με αυτό που θα προκύψει πολιτικά στη Γαλλία. Ας αναβληθούν ή ας μετακομίσουν αλλού, εξάλλου υπάρχουν πάμπολλα λοιπά αθλητικά θεάματα. Το μέλλον της Ευρώπης κρίνεται αλλού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
32,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα