του Παντελή Σαββίδη
Ο κ.Ανδρουλάκης είναι ο νικητής των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και δεδομένου ότι είχαμε να κάνουμε με υποψηφίους ισοδύναμων ικανοτήτων ήταν μια δίκαιη εξέλιξη. Σήκωσε το βάρος του ΠΑΣΟΚ σε περίοδο καθίζησης και αυτό είναι που του αναγνωρίσθηκε.
Εκείνος που θα μπορούσε να αμφισβητήσει στον Β’ γύρο τον κ.Ανδρουλάκη ήταν ο κ.Γερουλάνος αλλά η υποψηφιότητα της κ. Διαμαντοπούλου του στέρησε τη δυνατότητα αυτή. Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου, λίγο πολύ, εξέφραζαν το ίδιο ακροατήριο οπότε οι ψήφοι μοιράστηκαν. Δεν γνωρίζω αν η κ. Διαμαντοπούλου έθεσε υποψηφιότητα λόγω δικής της φιλοδοξίας ή της υποδείχθηκε για να ανακόψει την επιρροή Γερουλάνου
Ο κ. Γερουλάνος έχει ορισμένα χαρακτηριστικά διαφορετικά του κ.Ανδρουλάκη που θα τον βοηθούσαν να κερδίσει ευκολότερα τις επερχόμενες εκλογές. Το λεγόμενο “σύστημα” θα τον υποστήριζε όπως φάνηκε απο τις αντιδράσεις των ΜΜΕ του την επομένη της πρώτης αναμέτρησης.
Δίνει, όμως, με τις θέσεις του και μια κοινωνική διάσταση στο Κίνημα που τον κάνει συμπαθή στο κοινωνικά ευαίσθητο τμήμα του Κινήματος και της κοινωνίας. Κράτησε, δε, μια σοβαρή και συνεπή στάση στις πολύ δύσκολες στιγμές του ΠΑΣΟΚ. Μιλούσε για ΠΑΣΟΚ όταν πολλά στελέχη πρώτης γραμμής το είχαν εγκαταλείψει ή σιωπούσαν.
Σε ό,τι αφορά τον κ.Ανδρουλάκη η αμφισβήτησή του ήταν πρόωρη. Η κ. Γιαννακοπούλου φαίνεται έχει υπερβολικές φιλοδοξίες και αυτό είναι μια απο τις πολιτικές παθογένειες της νέας γενιάς στην ευρύτερη πολιτική, όχι, μόνο στο ΠΑΣΟΚ.
Οι σημαντικές κυβερνητικές αρμοδιότητες έχουν εκχωρηθεί ή απαιτούν την άδεια της Ε.Ε. οπότε ο πρωθυπουργός και η κυβερνησή του λίγο πολύ ασκούν αρμοδιότητες πρώην νομάρχη. Ίσως αυτό κάνει όποιον ξυπνά να θεωρεί ικανό τον εαυτό του να κυβερνήσει.
Πάντως η πολιτική πενία στη χώρα είναι ηχηρή.
Το ΠΑΣΟΚ θα κληθεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση να δώσει κυβερνητική λύση στη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης είναι σε αποδρομή. Γι αυτό ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να προσέξει τα εξής:
1.-Με ποια πρόσωπα θα κυβερνήσει; Δεν πρέπει να διακατέχεται απο λογική ομάδας αλλά να αξιοποιήσει όλους όσοι είναι ικανοί στο Κίνημα. Ακόμη και τεχνοκράτες εκτός Κινήματος. Η συγκρότηση της κυβέρνησης απαιτεί ηγεσία. Δεν πρέπει να μπεί στη λογική ισορροπιών.
2.-Η κοινωνία που θα τον εμπιστευθεί θα περιμένει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Μακρυά απο τοξικά πρόσωπα του παρελθόντος που και ως πολιτικές παρουσίες ήταν αποτυχημένες.
3.-Ποιες συνεργασίες θα κάνει αν χειασθεί για να διασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Θα πρέπει να τις προσέξει. Υπάρχουν πρόσωπα και ψιλοδιαλυμένες πολιτικές υποστάσεις που θα πρέπει να τις αποφύγει.
4.-Θα πρέπει να γνωρίζει ότι ΠΑΣΟΚ δίχως κοινωνική πολιτική δεν ειναι ΠΑΣΟΚ. Και δεν χρειάζεται στον πολιτικό στίβο. Όχι για ιστορικούς λόγους. Αλλά διότι αν ήθελε ο ελληνικός λαός να επιλέξει ένα κόμμα χωρίς κοινωνική πολιτική θα ξαναψήφιζε Μητσοτάκη. (τα πενηντάρικα που δίνει σαν φιλοδώρημα που και που δεν είναι κοινωνική πολιτική. Ούτε η αύξηση κατά 1 ευρώ των μισθών εργαζομένων στον δημόσιο τομέα).
Να διαμορφώσει, λοιπόν,κοινωνική πολιτική ο κ. Ανδρουλάκης.
5.-Να κηρύξει πόλεμο κατά της διαφθοράς.
6.-Δεν μπορεί να μην έχει περιφερειακή πολιτική. Αν δεν αποκτήσει σαφή και σοβαρή περιφερειακή πολιτική η πλειοψηφία της κοινωνίας θα τον αγνοήσει. Και καλά θα κάνει. Να εγκαταλείψει τον Καλλικράτη και να επιστρέψει στον Καποδίστρια. Την αθηναϊκή δικτατορία δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να την υφιστάμεθα.
7.-Θα πρέπει να αποκτήσει σαφείς και διακριτές απο του κ. Μητσοτάκη θέσεις στην εξωτερική και αμυντική πολιτική, στο κυπριακό, στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, απέναντι στην Τουρκία και να αναπτύξει, επίσης, βαλκανική πολιτική.
Αν ακολουθήσει ο κ. Ανδρουλάκης την γραμμικότητα της πολιτικής του συνάρτησης όπως την γνωρίσαμε ως σήμερα, θα γίνει αρεστός στο σύστημα, θα ξεγελάσει άπαξ τον λαό αλλά δεν θα του συγχωρεθεί η πολιτική ευθυγράμμιση με την μία και μοναδική πολιτική που υπαγορεύουν τα κέντρα που κρατούν καθηλωμένη στην μοναδική και ενιαία σκέψη την ευρωπαϊκή κοινωνία.
Καλή Επιτυχία στον κ. Ανδρουλάκη. Αν ακολουθήσει όσα επισημάναμε παραπάνω θα έχει και τη δική μας υποστήριξη.
ΥΓ:ο τρόπος ανάδειξης της ηγεσίας των κομμάτων απο το σύνολο της κοινωνίας αποτελεί μια καινοτομία (καλή ή κακή είναι άλλη υπόθεση) που ξεερνά το παλιό κομματικό σύστημα. Οι ηγεσίες θα πρέπει να το λάβουν αυτό υπόψη. Σε άλλο σχόλιο θα ασχοληθούμε με το τι σημαίνει ο νέος τρόπος εκλογής.
2-3 σκόρπια σχόλια.
Ο Ανδρουλάκης έχει πολύ μέλλον μέχρι να απειλήσει τον Μητσοτάκη.
Καταρχήν, θα πρέπει να αποφασίσει αν το ΠΑΣΟΚ θα έχει εκσυγχρονιστική ταυτότητα ή θα συνεχίσει ένα μεγάλο τμήμα του (βλέπε Δούκας), να κλείνει το ματάκι στον Σύριζα. Επίσης, θα πρέπει να μεταλλάξει το ΠΑΣΟΚ από επαρχιώτικο κόμμα με χαμηλή διείσδυση στα αστικά κέντρα, σε σοβαρό και υπολογίσιμο μέγεθος.
Αρκετά δύσκολο και χρονοβόρο εγχείρημα.
Τέλος, διαφωνώ τρελά με τις εκλογές αρχηγών από τη βάση. Είδατε τις κωμικές καταστάσεις με τον Σύριζα, κ. Σαββίδη. Φανταστείτε τι έχει να γίνει, αν αποκλειστεί εντελώς ο Κασσελάκης μετά το Συνέδριο και ψηφίσουν οι δικοί του Γκλέτσο, για να τρολάρουν τους άλλους.
Κλαυσίγελως.
καταρχάς θα πρέπει να δούμε ποιοί εκφράζονται από το ΠΑΣΟΚ για να ξέρουμε ποιούς θα εκφράσει.
Η πολιτική για να έχει προοπτική εξουσίας, δηλαδή εφαρμογής της, οφείλει εκτός από οράματα να διαθέτει και ένα αντίκρισμα στην κοινωνία. Πολιτικοί σχηματισμοί με οράματα χωρίς αντίκρισμα καλούνται “συλλογικότητες”, σχηματιμοί χωρίς οράματα και μόνο αντίκρισμα καλούνται “κόμματα συμφερόντων”.
Οι αγάπες δεν κρύβονται
Όπως εξελίσσεται σήμερα η κατάσταση στην ελληνική αντιπολίτευση η Προοδευτική Συμμαχία με την Κεϋνσιανή της πολιτική στην οικονομία -θα απειλήσει την όποια Δεξιά που ”θεριεύει” παντού στην Ευρώπη-(στην Ελλάδα ας πούμε μετά το 2031), επειδή τα κόμματα που την οραματίζονται (ΠΑΣΟΚ και Σύριζα) , δεν ομιλούν την ίδια γλώσσα και δύσκολα θα ενωθούν για να αποτελέσουν κόμμα ,το οποίο θα συγκεντρώσει άνω του 30% για να απειλήσει την Νέα Δημοκρατία στην Ελλάδα και το Λαϊκό κόμμα στην Ευρωβουλή .
Και εδώ που τα λέμε δεν έχουν στο προσκήνιο”πρωθυπουργήσιμους” σαν τον κ. Μητσοτάκη , ούτε οι παλαιοί αρχηγοί τους ( ΓΑΠ και Τσίπρας) έχουν την απήχηση των δύο πρώην της Ν.Δ ,ιδιαίτερα του κ. Κώστα Καραμανλή (τον αποδεδειγμένα πατριώτη ),που αποτελεί το αμοιβαίο κεφάλαιο όλων μας για την σε δύσκολες στιγμές ηγεσία μας.
Προκάλεσα ορισμένους ”μονόφθαλμους” συνέλληνες ,αλλά η Ελλάδα μας πρώτα.
Πέρα από το γεγονός ότι πιθανή συγχνώνευση Σύριζα & ΠΑΣΟΚ θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτό που επιδιώκουν αμφότερα (δηλ την ενίσχυσή τους), πρακτικά δεν συμφέρει διότι θα χάσουν το bonus των 40 εδρών.
Θα δυσαρεστήσω τον κ. Σαββίδη, αλλά ο Μητσοτάκης θα βρίσκεται εδώ τουλάχιστον μέχρι το 2034. Εκτός αν έρθει προσφορά με μεγάλο πακέτο από την Ευρώπη.
Δεν έγραψα για συνασπισμό των δύο κομμάτων ,αλλά δημιουργία ενός κόμματος -αλά Ένωση Κέντρου- για να έχουν το μπόνους των 40 εδρών , αν πρωτεύσουν στις επόμενες εκλογές.
Εκτιμώ πως θα ξαναζήσουμε-όσοι ζήσαμε -την παλαιά Ένωση Κέντρου, στην οποίαν θα ενταχθεί μέχρι και ο κ. Βαρουφάκης .
Μετά την εκλογική αποτυχία τους και το 2027 ”θα πέσει πολλή απελπισία”.
Με τον συνασπισμό το μπόνους το παίρνει το δεύτερο κόμμα.
Θεωρώ αδύνατο ένα τέτοιο σενάριο συγχώνευσης. Το εκλογικό άθροισμα θα είναι χειρότερο από τα 2 αυτοτελή ποσοστά.
Μη το λέτε, μη το λέτε;.
Κρατήστε λόγια και σκεφθείτε τους εκτός εξουσίας μετά το 2031.Είναι πολλά τα καλούδια και για τους ”ημετέρους τους”.
Αν δεν μας ”έβαζε” ο Καραμανλής στην Ε.Ε -που απαγορεύει τα Κινήματα -μέχρι και Κίνημα θα αποτολμούσαν .
Ξεχάσαμε τα στρατιωτικά κινήματα του 1916(της Αμύνης τα παιδιά), του και άδικου και αιματηρού του 1922 και του αχρείαστου αντιμοναρχικού του 1935, που πάκτωσαν τον Εθνικό Διχασμό , ο οποίος δυστυχέστατα συνεχίζεται και στο διαδίκτυο;.