ΕΝΑ ΝΕΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ, ΠΑΣΟΚ ΕΊΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ

- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Ο κ.Ανδρουλάκης είναι ο νικητής των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και δεδομένου ότι είχαμε να κάνουμε με υποψηφίους ισοδύναμων ικανοτήτων ήταν μια δίκαιη εξέλιξη. Σήκωσε το βάρος του ΠΑΣΟΚ σε περίοδο καθίζησης και αυτό είναι που του αναγνωρίσθηκε.
Εκείνος που θα μπορούσε να αμφισβητήσει στον Β’ γύρο τον κ.Ανδρουλάκη ήταν ο κ.Γερουλάνος αλλά η υποψηφιότητα της κ. Διαμαντοπούλου του στέρησε τη δυνατότητα αυτή. Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου, λίγο πολύ, εξέφραζαν το ίδιο ακροατήριο οπότε οι ψήφοι μοιράστηκαν. Δεν γνωρίζω αν η κ. Διαμαντοπούλου έθεσε υποψηφιότητα λόγω δικής της φιλοδοξίας ή της υποδείχθηκε για να ανακόψει την επιρροή Γερουλάνου
Ο κ. Γερουλάνος έχει ορισμένα χαρακτηριστικά διαφορετικά του κ.Ανδρουλάκη που θα τον βοηθούσαν να κερδίσει ευκολότερα τις επερχόμενες εκλογές. Το λεγόμενο “σύστημα” θα τον υποστήριζε όπως φάνηκε απο τις αντιδράσεις των ΜΜΕ του την επομένη της πρώτης αναμέτρησης.
Δίνει, όμως, με τις θέσεις του και μια κοινωνική διάσταση στο Κίνημα που τον κάνει συμπαθή στο κοινωνικά ευαίσθητο τμήμα του Κινήματος και της κοινωνίας. Κράτησε, δε, μια σοβαρή και συνεπή στάση στις πολύ δύσκολες στιγμές του ΠΑΣΟΚ. Μιλούσε για ΠΑΣΟΚ όταν πολλά στελέχη πρώτης γραμμής το είχαν εγκαταλείψει ή σιωπούσαν.
Σε ό,τι αφορά τον κ.Ανδρουλάκη η αμφισβήτησή του ήταν πρόωρη. Η κ. Γιαννακοπούλου φαίνεται έχει υπερβολικές φιλοδοξίες και αυτό είναι μια απο τις πολιτικές παθογένειες της νέας γενιάς στην ευρύτερη πολιτική, όχι, μόνο στο ΠΑΣΟΚ.
Οι σημαντικές κυβερνητικές αρμοδιότητες έχουν εκχωρηθεί ή απαιτούν την άδεια της Ε.Ε. οπότε ο πρωθυπουργός και η κυβερνησή του λίγο πολύ ασκούν αρμοδιότητες πρώην νομάρχη. Ίσως αυτό κάνει όποιον ξυπνά να θεωρεί ικανό τον εαυτό του να κυβερνήσει.
Πάντως η πολιτική πενία στη χώρα είναι ηχηρή.
Το ΠΑΣΟΚ θα κληθεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση να δώσει κυβερνητική λύση στη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης είναι σε αποδρομή. Γι αυτό ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να προσέξει τα εξής:
1.-Με ποια πρόσωπα θα κυβερνήσει; Δεν πρέπει να διακατέχεται απο λογική ομάδας αλλά να αξιοποιήσει όλους όσοι είναι ικανοί στο Κίνημα. Ακόμη και τεχνοκράτες εκτός Κινήματος. Η συγκρότηση της κυβέρνησης απαιτεί ηγεσία. Δεν πρέπει να μπεί στη λογική ισορροπιών.
2.-Η κοινωνία που θα τον εμπιστευθεί θα περιμένει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Μακρυά απο τοξικά πρόσωπα του παρελθόντος που και ως πολιτικές παρουσίες ήταν αποτυχημένες.
3.-Ποιες συνεργασίες θα κάνει αν χειασθεί για να διασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Θα πρέπει να τις προσέξει. Υπάρχουν πρόσωπα και ψιλοδιαλυμένες πολιτικές υποστάσεις που θα πρέπει να τις αποφύγει.
4.-Θα πρέπει να γνωρίζει ότι ΠΑΣΟΚ δίχως κοινωνική πολιτική δεν ειναι ΠΑΣΟΚ. Και δεν χρειάζεται στον πολιτικό στίβο. Όχι για ιστορικούς λόγους. Αλλά διότι αν ήθελε ο ελληνικός λαός να επιλέξει ένα κόμμα χωρίς κοινωνική πολιτική θα ξαναψήφιζε Μητσοτάκη. (τα πενηντάρικα που δίνει σαν φιλοδώρημα που και που δεν είναι κοινωνική πολιτική. Ούτε η αύξηση κατά 1 ευρώ των μισθών εργαζομένων στον δημόσιο τομέα).
Να διαμορφώσει, λοιπόν,κοινωνική πολιτική ο κ. Ανδρουλάκης.
5.-Να κηρύξει πόλεμο κατά της διαφθοράς.
6.-Δεν μπορεί να μην έχει περιφερειακή πολιτική. Αν δεν αποκτήσει σαφή και σοβαρή περιφερειακή πολιτική η πλειοψηφία της κοινωνίας θα τον αγνοήσει. Και καλά θα κάνει. Να εγκαταλείψει τον Καλλικράτη και να επιστρέψει στον Καποδίστρια. Την αθηναϊκή δικτατορία δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να την υφιστάμεθα.
7.-Θα πρέπει να αποκτήσει σαφείς και διακριτές απο του κ. Μητσοτάκη θέσεις στην εξωτερική και αμυντική πολιτική, στο κυπριακό, στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, απέναντι στην Τουρκία και να αναπτύξει, επίσης, βαλκανική πολιτική.
Αν ακολουθήσει ο κ. Ανδρουλάκης την γραμμικότητα της πολιτικής του συνάρτησης όπως την γνωρίσαμε ως σήμερα, θα γίνει αρεστός στο σύστημα, θα ξεγελάσει άπαξ τον λαό αλλά δεν θα του συγχωρεθεί η πολιτική ευθυγράμμιση με την μία και μοναδική πολιτική που υπαγορεύουν τα κέντρα που κρατούν καθηλωμένη στην μοναδική και ενιαία σκέψη την ευρωπαϊκή κοινωνία.
Καλή Επιτυχία στον κ. Ανδρουλάκη. Αν ακολουθήσει όσα επισημάναμε παραπάνω θα έχει και τη δική μας υποστήριξη.
ΥΓ:ο τρόπος ανάδειξης της ηγεσίας των κομμάτων απο το σύνολο της κοινωνίας αποτελεί μια καινοτομία (καλή ή κακή είναι άλλη υπόθεση) που ξεερνά το παλιό κομματικό σύστημα. Οι ηγεσίες θα πρέπει να το λάβουν αυτό υπόψη. Σε άλλο σχόλιο θα ασχοληθούμε με το τι σημαίνει ο νέος τρόπος εκλογής.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα