ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΕΘΕΙ ΘΕΜΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

- Advertisement -
Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα θα επισκεφθεί την Αθήνα και σκοπός της επίσκεψής της θα είναι η Έκθεση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και, ιδίως, οι συστάσεις που η Επιτροπή συμπεριέλαβε σε αυτήν.
Όπως γράψαμε και χθές η Ελλάδα είναι προβληματική χώρα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του κράτους δικαίου, της βασικότερης, ίσως, αξίας μια δυτικού τύπου δημοκρατίας.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως σε συνέντευξή της τον περασμένο Δεκέμβριο η κ. Γιούροβα κατέταξε την Ελλάδα στις προβληματικές χώρες σε ό,τι αφορά την ελευθερία του τύπου.
Ευτυχώς που διεθνείς θεσμοί δεν έχουν την αγοραία αντίληψη που κυριαρχεί μεταξύ των κομματικών ινστρουχτώρων στην Ελλάδα για το πως λειτουργούν τα Μέσα Ενημέρωσης. Δικαίως η Ελλάδα κατατάσσεται πολύ χαμηλά στο θέμα της ελευθερίας του τύπου. Η χειραγώησή του είναι απόλυτη. Ελευθερία του τύπου, όπως και κράτος δικαίου, δεν υφίσταται. Για το πρώτο τα παραδείγματα είναι πολλά. Για το δεύτερο ας θυμίσω, απλώς, την υπόθεση Ζίμενς και την παραγραφή των αδικημάτων λόγω παρέλευσης 20ετίας.
Δεν γνωρίζω αν υπάρχει αρμόδια διεύθυνση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ελέγχει τον συγκεντρωτικό τρόπο που λειτουργούν τα κράτη. Αν υπάρχει θα πρέπει να επιληφθεί της περιπτώσεως της Ελλάδας διότι με τον τρόπο που λειτουργεί το ελληνικό κράτος σε μερικά χρόνια εκτός λεκανοπεδίου θα συναντάς μόνο μερικούς βοσκούς.
Ευτυχώς, η Ε.Ε. δεν έχει την νοοτροπία του ελληνικού πολιτικού συστήματος- και μέρους της ελληνικής κοινωνίας- και θεωρεί ότι οι παρακολουθήσεις ατόμων -και κυρίως, δημοσιογράφων όταν προσπαθούν να αποκαλύψουν διαφθορά κρατικών λειτουργών- δεν συνάδουν με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την ευρωπαϊκή αντίληψη δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους και πρέπει να αποκαλύπτονται και να λαμβάνονται μέτρα.
Η όλη υπόθεση μου θύμισε τα πρώτα χρόνια εισόδου της Ελλάδας στην ΕΟΚ όταν, λόγω των υποχρεώσεων που ανέλαβε η χώρα ως μέλους της Κοινότητας, έπρεπε να αποδομήσει όλο το φασιστικό, μετεμφυλιακό σύμπλεγμα που καθιέρωσε τα δύσκολα χρόνια μετά τον πόλεμο.
Ας ελπίσουμε πως κάτι καλό για την χώρα, τη δημοκρατία και κατά συνέπεια τον λαό της θα βγει απο όλη αυτήν την υπόθεση.
Καλώς να έρθει, λοιπόν, η κ. Γιούροβα.
Παντελής Σαββίδης
spot_img

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “Δεν γνωρίζω αν υπάρχει αρμόδια διεύθυνση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ελέγχει τον συγκεντρωτικό τρόπο που λειτουργούν τα κράτη”

    Δηλαδή να ελέγξει ο γάιδαρος τον πετεινό, ως κεφάλα;

    “με τον τρόπο που λειτουργεί το ελληνικό κράτος σε μερικά χρόνια εκτός λεκανοπεδίου θα συναντάς μόνο μερικούς βοσκούς”

    Mε τον τρόπο που λειτουργεί η EE, σε μερικά χρόνια απλώς δεν θα υπάρχει. Οι λαοί άρχισαν να ξυπνούν και να αντιστέκονται στον αυταρχισμό τού ιερατείου των Βρυξελλών. Αν ξυπνούσαν και οι Έλληνες και αντιστεκόταν τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην αθηναϊκή κυβέρνηση, καλό θα ήταν.

    Σχετικά με την Δικαιοσύνη, τα έχομε ξαναπεί. Εφ’ όσον εξαρτάται από το κράτος (οι ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί διορίζονται από την κυβέρνηση) κι εφ’ όσον δεν υπάρχει σαφής διάκριση των τριών εξουσιών (εκτός τού προαναφερθέντος, μην ξεχνάτε ότι η Βουλή, η οποία εκπροσωπεί την νομοθετική εξουσία, ενίοτε επεμβαίνει στην δικαστική, αφού πρέπει να εγκρίνει αυτή αν θα δικαστεί ένας πολιτικός και να άρει την βουλευτική του ασυλία), δεν μπορεί να κάνομε λόγο για υγιή, ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Χρειάζεται αλλαγή Συντάγματος.

  2. Κυριε Σαββίδη γράφεται “Ελευθερία του τύπου, όπως και κράτος δικαίου, δεν υφίσταται”, δηλαδή ζούμε σε ένα αυταρχικό καθεστώς;

  3. Δεν ζούμε σε αυταρχικό καθεστώς, πιστεύω όμως θα συμφωνήσετε ότι ζούμε σε ένα διεφθαρμένο καθεστώς – ανεξαρτήτως της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας.

    Φυσικά, διαφθορά υπάρχει σε όλα τα κράτη – αλλά συνήθως περιορίζεται στα πολύ υψηλά κλιμάκια της εξουσίας και των οικονομικών συμφερόντων. Στην Ελλάδα αντιθέτως, η διαφθορά διατρέχει όλα τα επίπεδα διοίκησης και όλες τις ομάδες συμφερόντων, αλλά και όλους τους θεσμικούς πυλώνες της χώρας. Και αυτό δημιουργεί δυσλειτουργίες ακόμη και σε απλές λειτουργίες του κράτους (τα παραδείγματα είναι άφθονα) – και φυσικά ανυπαρξία κράτους δικαίου.

  4. Όταν διορθώνεις το ένα λάθος με άλλο λάθος , στο λάθος οδηγήσε.

    Αντί να έχουμε στο κεφάλι μας το εγχώριο πολιτικό σύστημα , που στο τέλος , τέλος εάν θέλουμε , μπορούμε να το ξεριζώσουμε εκ θεμελίων και να το αντικαταστήσουμε, ας βάλουμε στα κεφάλια μας τους δοτούς και μη εκλεγμένους του Ευρωπαϊκού Ιερατείου !

    Κι ας δώσουμε σε αυτό το Ιερατείο τον ρόλο να μας ορίζει κατά το δοκούν κάθε φορά τί σημαίνει ευρωπαϊκός πολιτισμός κι ευρωπαϊκή αντίληψη δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους!

    Λυπάμαι αλλά δεν θεωρώ ότι είναι αυτή η λύση .
    Πρέπει να αποφασίσουμε να σπάσουμε αυγά εδώ στην Ελλάδα και να τα ορίσουμε όλα, μόνοι μας , ξανά από την αρχή.

    Εάν δεν ξεβολευτουμε , σύντομα θα μας ξεβολέψουν αυτά που θα ‘ρθουν.

    Εάν οι ευρωπαϊκοι λαοί , δεν σπάσουν τα κακώς κείμενα μέσα στην χώρα τους , να μην προσδοκούν ότι έχουν πιθανότητα κατόπιν να δημιουργήσουν ένα νέο σύστημα αξιών που κέντρο του θα έχει τον πραγματικό σεβασμό , την ισότητα και την ευημερία των πολιτών.

    Τα Ευρωπαϊκά Ιερατεία των δοτών στόχο τους έχουν να καθυποτάξουν τις αντιστάσεις και να επιβληθούν.
    Σε αυτό το στάδιο μοιάζουν με λύκους που ντύνονται την μάσκα του προβάτου.

    Εδώ στην χώρα μας πρωτανέτειλε η έννοια της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού.
    Οι συλλήψεις αυτές είναι δικές μας. Καιρός να ανασκουμπωθουμε μόνοι μας, να τις βάλουμε μπροστά και να τις κάνουμε πράξη.
    Ξέρουμε τι θα πει και τί σημαίνει κράτος δικαίου, δεν περιμένουμε να μας το μάθουν άλλοι και να μας επιβάλουν αυτοί – όπως το εννοουν- τον χαρακτήρα του και τον τρόπο που θα το εφαρμόσουμε.

    Εκτός εάν θέλουμε να υποχωρήσουμε μπροστά σε έναν νέου τύπου Ευρωπαϊκό Μεσαίωνα , που τα ξενόφερτα Ιερατεία θα μας επισκέπτονται που και που , σαν μια ακόμα διοικητική περιφέρεια , για να
    μετρήσουν και να ελέγξουν οι δοτοί του τα επίπεδα της υπακοής και της υποτέλειας μας.

    Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα