«Ανενεργά» και «νεκρά» σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου, τα τουρκολιβυκά μνημόνια ενεργοποιούν ωστόσο εκ νέου την ελληνική πλευρά που σπεύδει να διαμηνύσει προς εταίρους και συμμάχους ότι «θα υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
«Ανενεργά» και «νεκρά» σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου, τα τουρκολιβυκά μνημόνια κατανόησης έχουν ωστόσο καταφέρει ένα πράγμα: Να ενεργοποιήσουν εκ νέου την ελληνική πλευρά η οποία σπεύδει να διαμηνύσει προς εταίρους και συμμάχους πως η Ελλάδα «προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
Η υφαλοκρηπίδα «ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή» από τις αντικείμενες ακτές, σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας έτσι σε Τρίπολη και Άγκυρα πως δεν γίνεται να υπάρξουν – νόμιμες βάσει του διεθνούς δικαίου – συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών νότια και ανατολικά της Κρήτης που θα αγνοούν την Ελλάδα.
Η ελληνική πλευρά θέλει, επί της ουσίας, να προλάβει/αποτρέψει κάθε επαπειλούμενη έλευση τουρκικών ερευνητικών σε διαφιλονικούμενα νερά νοτίως και ανατολικά της Κρήτης. Βάσει του μνημονίου κατανόησης που υπεγράφη χθες στην Τρίπολη της Λιβύης, τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα και ερευνητικά πλοία θα μπορούσαν να διεξαγάγουν έρευνες για υδρογονάνθρακες στο έδαφος αλλά και στην ανοιχτή θάλασσα της Λιβύης.
«Αντιστεκόμαστε στην αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων, στην παραβίαση των συνόρων. Ανιστόρητες ορέξεις συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές […] Σε εθνικό επίπεδο μένουμε σταθεροί στις σχέσεις μας. Με τα επιχειρήματα και το Διεθνές Δίκαιο. Με τα οποία συμφωνούν οι σύμμαχοί μας στην Ευρώπη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ατσάλινες ασπίδες μας πάντα οι Ένοπλες Δυνάμεις. Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο», δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
«Η χώρα μας θα αντιδράσει όπως το διεθνές δίκαιο της εξασφαλίζει. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή. Έχουμε υπογράψει ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία θίγει κυριαρχικά δικαιώματα και άλλων χωρών και είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα. Δεν θα το επιτρέψει ούτε η χώρα μας, ούτε οι σύμμαχοί μας […] Η χώρα μας θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα αποτελεσματικά, αποφασιστικά, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο και όπως έχει και τη δυνατότητα και την επάρκεια να το κάνει », σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Στον αντίποδα βέβαια, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιμένει πως οι αντιδράσεις από την πλευρά της Ελλάδας και της ΕΕ «δεν έχουν καμία αξία και καμία σημασία» καθώς μιλάμε για ένα μνημόνιο μεταξύ κυρίαρχων κρατών που δεν επηρεάζεται από τρίτα μέρη. Σημειώνεται πως κάτι ανάλογο είχε δηλώσει και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες από την Τρίπολη της Λιβύης.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η υπογραφή του χθεσινού μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη και της Τουρκίας δεν είχε τον πανηγυρικό χαρακτήρα που προσπάθησαν να της προσδώσουν Τούρκοι αξιωματούχοι και τουρκικά ΜΜΕ.
Εστιάζουν, πιο συγκεκριμένα, σε στοιχεία όπως είναι: Η «απομάκρυνση» του αρμοδίου υπουργού Πετρελαίου της Λιβύης που σχολίασε αρνητικά το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο – Η αναφορά της Λίβυας ΥΠΕΞ που, κατά τη διάρκεια της χθεσινής κοινής συνέντευξης τύπου με τον Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 ακόμη δεν έχει επικυρωθεί – Και η έντονη αντίδραση του προέδρου της εκλεγμένης λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων που τονίζει ότι η θητεία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον Ντμπέιμπα έχει λήξει και, ως εκ τούτου, δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.
Οι ανωτέρω εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές, αλλά σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση, σχολιάζουν διπλωματικές πηγές, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνεχίζει και σήμερα τον γύρο ενημερώσεων πρέσβεων των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (χθες Γαλλία και ΗΠΑ, σήμερα Ηνωμένο Βασίλειο και Κίνα).
Σημειώνεται πως στο ίδιο πλαίσιο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι τον οποίο αναμένεται να συναντήσει και από κοντά την προσεχή Κυριακή στο Κάιρο.
«Με βάση όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών, ο πλέον σημαντικός παράγοντας στην περιοχή, η Αίγυπτος, αμφισβητεί και αυτή τη νομιμότητα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης», σημειώνει σε άρθρο της η «Κ».
Καθημερινή
Ο Ντμπεϊμπά διορίστηκε από τον ΟΗΕ να αντικαταστήσει τον Σαρατζ και να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση που θα προετοίμαζε την διενέργεια εκλογών στην Λιβύη σε ρητή ημερομηνία στο τέλος Δεκεμβρίου του 2021.
Ο ΟΗΕ διόρισετον Ντμπεϊμπά προσωρινά με.την εντολή αφενός μεν να μην συμμετέχει ο ίδιος στις εκλογές που του δόθηκε η εντολή να προετοιμάσει , αφετέρου να μην υπογράψει καμία διεθνή -διακρατική συμφωνία που θα δέσμευε την νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης και θα την έφερνε προ τετελεσμένων καταστάσεων όταν πλέον θα αναλάμβανε νόμιμα τα καθήκοντα της.
Ο Ντμπεϊμπά αυτούς τους όρους αποδέχθηκε και σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας με ρόλο μεταβατικό.
Τελικά αποδείχθηκε απόλυτα αναξιόπιστος και μετατράπηκε σε λακέ και υποχείριο των Τούρκων .
Όχι μόνον δεν εκπλήρωσε την υποχρέωση του να γίνουν εκλογές στην Λιβύη στον προκαθορισμένο από τον ΟΗΕ χρόνο τον Δεκέμβριο 2021 , αλλά ήθελε – παρά.τα πλαίσια της εντολής που του εδόθη – να συμμετέχει ο ίδιος ως υποψήφιος σε αυτές!!!
Τα όρια της εξουσιοδότησης του από τον ΟΗΕ έχουν λήξει , μαζί με τις εκλογές που δεν διενήργησε στα τέλη Δεκεμβρίου 2021.
Έκτοτε ενώ δεν είναι εκλεγμένος από τον Λιβυκό λαό , έχει μπαστακωθεί στο κεφάλι του και μέσω της παράνομης πλέον συμμορίας που την κατονομάζει δήθεν “κυβέρνησης εθνικής ενότητας ” ελέγχει παράνομα την χώρα και παρεμβάλλεται ρυθμίζοντας στην τύχη της Λιβύης .
Ένας τουρκόφωνος πραξικοπηματίας
έμπορος με καταγωγή από την Μισράτα (το προπύργιο δηλαδή της Τουρκίας στην Λιβύη ) είναι που χωρίς καμία πλέον διεθνή αποδοχή κι εξουσιοδότηση, τώρα πλέον κάνει επιχειρηματικά deals με τα οποία, εκλαμβάνοντας την Λιβύη ως τσιφλίκι κι αμπελοχωραφο του, άρχισε να δεσμεύει την χώρα του με παράνομες διακρατικές συμφωνίες με την Τουρκία , που επιχειρούν να προκαταλάβουν τις καταστάσεις που θα βρει μπροστά της και θα έχει να αντιμετωπίσει η επόμενη νόμιμα εκλεγμένη από το Λιβυκό λαό κυβέρνηση της χώρας.
Ο λύκος, λέγεται, στην αναμπουμπουλα χαίρεται.
Δεν πρόκειται η Τουρκία να φύγει ήσυχα από την Λιβύη, αλλά θα προσπαθεί εις το διηνεκές να συντηρεί παντοιοτρόπως την ακαταστασία στην Λιβύη , ώστε να δημιουργηθεί de facto καταστάσεις από τις οποίες θα βγαίνει η ίδια πολυεπίπεδα ωφελημένη.
Θα έπρεπε άμεσα να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να αναλάβει επιτόπου δράση , στέλνοντας αντιπροσώπους του και δυνάμεις του στην Λιβύη που θα δείξουν την πόρτα εξόδου από τις θέσεις εξουσίας που σφετερίζονται τα πιόνια, τύπου Ντμπεϊμπά, της Τουρκίας , φροντίζοντας το συντομότερο δυνατόν για την διενέργεια εκλογών που θα επιτρέψουν στον Λιβυκό λαό να εκφράσει την κυρίαρχη βούληση του, επιβάλλοντας συγχρόνως την απομάκρυνση από την εν λόγω χώρα αρπακτικών όπως η Τουρκία ,με τις δυνάμεις της και τις στρατιωτικές της βάσεις .
Μόνον έτσι θα επαναφέρουν τα πράγματα στην τάξη κατά.τροπον ώστε να διαμορφωθεί στην Λιβύη περιβάλλον πολιτειακής ομαλότητας.
Τα υπόλοιπα είναι φτώχια !
Το μόνο που υποδηλώνει η συνέχιση της σημερινής καταστάσεως στην Λιβύη, είναι την ανεπάρκεια των κρατών που στελεχώνουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων κατά τρόπον που θα δικαίωνε τον ρόλο τους ως Δυνάμεις, καθώς και την έλλειψη πραγματικής δημοκρατικής τους ευαισθησίας.
Κι όσο για εμάς, ας φροντίζαμε να ανακηρύξουμε ΑΟΖ σε όλη την επικράτεια κι ας το κάνουμε τέλος πάντων έστω και τώρα , για να ξέρουμε κι εμείς κι όλοι οι υπόλοιποι, εάν πρόκειται, τί πραγματικά θα υπερασπιστούμε.
Για να ισχύσει ο κανόνας της μέσης γραμμής ,θα πρέπει πρώτα να υπάρχει δικαίωμα στην ΑΟΖ.
Για να εγγραψεί δικαίωμα το κράτος
στην ΑΟΖ του θα πρέπει πρώτα από όλα το κράτος να έχει ανακηρύξει την ΑΟΖ στην επικράτεια του.
Υστ: Ο πατέρας μου , μου έμαθε να μην δίνω σημασία στα λόγια, αλλά στις πράξεις.
Τις μεγαλοστομίες των πολιτικών να μην σας πω που τις βάζω..
Συμφωνώ απολύτως με το σχόλιό σου, Μαρία. Άλλωστε, δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς με γεγονότα.
Η ανακήρυξη και στην συνέχεια οριοθέτηση τής ΑΟΖ πρέπει να γίνει … χθές. Γεννάται, όμως, το ερώτημα τι θα γίνει με τις δύο υπό πίεση υπογραφείσες οριοθετήσεις με την Ιταλία και την Αίγυπτο, που μάς εξανάγκασαν σε υποχωρήσεις, οι οποίες έβαλαν κακή αρχή;
Ανάλυση της Συμφωνίας Ελλάδας- Αιγύπτου
Ανάλυση της Συμφωνίας Ελλάδας- Ιταλίας
Φίλοι «σας» οι Τούρκοι