ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ & ΑΙΓΑΙΟ: ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ;

- Advertisement -

του Γιώργου Κωνσταντινίδη*

Ελλάδα και Τουρκία υποχρεώνονται από τη γεωγραφία να γειτονεύουν. Η Ελλάδα δεν προκαλεί καμιά γειτονική χώρα. Λειτουργεί πάντα στο πλαίσιο των Διεθνών Συνθηκών. Η Τουρκία συνήθως τις παραβιάζει, για να εξυπηρετήσει τα εθνικά της συμφέροντα, πολιτικά και οικονομικά. Γι’ αυτό το λόγο η Ελλάδα αναγκάζεται να δαπανά ένα σημαντικό ποσοστό του εθνικού της προϋπολογισμού για την αμυντική της θωράκιση.

Αυτό, όμως, δεν επαρκεί. Θα γίνω σαφής. Η στρατιωτική ισχύς ενισχύεται ιδιαίτερα από την ικανότητα κάθε χώρας να παράγει στρατιωτικό υλικό. Η παραγωγή διαφέρει παρασάγγας από την εισαγωγή.

Οι Τούρκοι έχουν στρατηγικά και μακροπρόθεσμα σχεδιάσει την παραγωγική δυναμικότητα της αμυντικής βιομηχανίας τους, επενδύοντας μεγάλα κονδύλια προς ευόδωση αυτού του στόχου. Δεκάδες τουρκικές εταιρείες δραστηριοποιούνται με κερδοφορία στον κλάδο των αμυντικών βιομηχανιών, επιτυγχάνοντας συνέργειες και εξαγωγές των προϊόντων τους.

Όταν εκείνοι δημιουργούσαν εγχώριες στρατιωτικές επιχειρήσεις, στα πρότυπα των σύγχρονων πολεμικών εταιρειών (Η.Π.Α., Ρωσίας, Κίνας, Γερμανίας, Γαλλίας κ.ά.), εμείς ασχολούμασταν με τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων και τα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν…

Αυτή η σύντομη αναδρομή θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε το παρόν. Κατά τη γνώμη μου η τρέχουσα κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο με την Τουρκία είναι η μεγαλύτερη από το 1974, όταν με την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο, διχοτομήθηκε η Μεγαλόνησος και έκτοτε το Κυπριακό αποτελεί ένα από τα πιο δυσεπίλυτα προβλήματα διεθνώς, πρωτίστως με ευθύνη της Τουρκίας.

Η απόφαση των Τούρκων να εισέλθουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ήταν αναμενόμενη, μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου και λόγω της στρατιωτικής ισχύος που έχει συσσωρεύσει η Τουρκία. Πρόκειται για εφαρμογή της θεωρίας των παιγνίων, για μια “προοδευτική, πολυμέτωπη επίθεση” που ακολουθεί απαρέγκλιτα η Τουρκία, με βάση το δόγμα Νταβούτογλου και την θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», που ουσιαστικά βασίζεται σε αυτό (τεράστια σημασία στην επικράτηση στις θαλάσσιες διόδους). Η Τουρκία έχει στρατηγικό στόχο να δημιουργήσει τετελεσμένα, όπως αντίστοιχα έγινε στα Ίμια το 1996, με τη θεωρία των γκρίζων ζωνών. Σε αυτήν τη θεωρία έχει θεμελιώσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν διαγράφει, δεν απεμπολεί αλλά επανέρχεται συστηματικά στις απαιτήσεις της, θέτοντας νέα ζητήματα, ζυγίζοντας προσεκτικά τα δεδομένα.

Οι πιθανότητες να βρισκόμαστε σε ένα ακόμη εξαιρετικά κρίσιμο σημείο καμπής των σχέσεών μας με την Τουρκία θεωρούνται αυξημένες. Τα διαβήματα του ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών προς την Τουρκία δεν έχουν αποτέλεσμα. Δεν είχαν ποτέ, για να είμαστε ειλικρινείς. Η Τουρκία αντιλαμβάνεται μόνο το δίκαιο της ισχύος. Οι Διεθνείς Οργανισμοί και οι μεγάλες δυνάμεις (ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Η.Π.Α., Ρωσία κ.ά.), πέραν των εσωτερικών προβλημάτων που έχουν, επιδίδονται σε  ανακοινώσεις για τερματισμό των εντάσεων, χωρίς να επιβάλλουν σοβαρές κυρώσεις, «χαϊδεύοντας» τη γειτονική χώρα. Γιατί; Έχουν υπογράψει πληθώρα διμερών ή πολυμερών εμπορικών συμφωνιών με την Τουρκία (μεγάλη, δυναμική αγορά 85 εκατομμυρίων καταναλωτών), διαθέτουν σημαντικές επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες σε διάφορους κλάδους στην γειτονική χώρα. Τα επιχειρηματικά, βιομηχανικά, κατασκευαστικά και ενεργειακά έργα που δρομολογούνται στην Τουρκία ολοκληρώνονται, παρά τις οικονομικές αντιξοότητες (ραγδαία υποτίμηση τουρκικής λίρας, ελλειμματικά ισοζύγια εξωτερικών και τρεχουσών συναλλαγών, δαπάνες στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ κ.ά.). Οι διπλωματικές οδοί στενεύουν. Η ίδια η Τουρκία επιδιώκει να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις, για να διαμοιραστεί στα δύο κράτη ένα μέρος της θαλάσσιας και υποθαλάσσιας κυριαρχίας και του φυσικού πλούτου του ενός, της Ελλάδας! Με άλλα λόγια συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων του Αιγαίου…

Ίσως να πλησιάζει η ώρα μηδέν. Η πολιτική ηγεσία επιβάλλεται να συνεργαστεί με τη στρατιωτική ηγεσία και να την αφουγκραστεί ενδελεχώς, ώστε να ληφθούν οι σωστότερες αποφάσεις, με γνώμονα το εθνικό μας συμφέρον, δίχως  υποχωρητικότητα και φοβικά σύνδρομα. Η πολιτική του κατευνασμού της Τουρκίας  που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια αποδείχθηκε ατελέσφορη και επιζήμια. Η Τουρκία ολοένα και αποθρασύνεται. Μην επαναληφθούν γεγονότα τύπου Ιμίων, διότι πλέον θα απωλέσουμε όση εθνική αξιοπρέπεια μας έχει απομείνει.

Μερικά ερωτήματα που εύλογα ανακύπτουν:

  1. Θα δεχθούμε επιπρόσθετες παράνομες ενέργειες και τετελεσμένα στην εθνική μας κυριαρχία;
  2. Πόσο αντέχει, πολιτικά και οικονομικά, να προκαλεί η Τουρκία και ποιος θα την περιορίσει, ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση;
  3. Πότε θα ανακηρύξουμε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (Α.Ο.Ζ.) με την Κύπρο;

Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης είναι Οικονομολόγος, Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου, συγγραφέας του βιβλίου “Ψηφίδες Διεθνούς Οικονομίας, Γεωπολιτικής και Γεωστρατηγικής”, Ελλάδα, Τουρκία και Παγκόσμια Κοινότητα στην σύγχρονη εποχή της διεθνούς Οικονομικής, Ενεργειακής, Κλιματικής και Υγειονομικής κρίσης, Εκδόσεις Λειμών 2023.

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Άλλη μια ανάλυση
    Θα πει κάποιος δημόσια ότι η Ελλάδα είναι δέσμια των πολιτικον της επιλογών
    Οι πολιτικοί της είναι διαλεγμένοι από ξένους για τα συμφέροντα τους και αυτούς εξυπηρετούν
    Στο σύνολο των πολιτικών αποτελούνται από υπαλλήλους με φοβικές εμμονές για να μπορούν να ελέγχονται
    Οπότε για ποια εξοπλιστικά ομιλούμε όταν έχουν αποφασίσει οι απέξω και εφαρμόζει το πολιτικό απόστημα το οικόπεδο να παίρνει σε δάνεια ότι χρειάζεται για να κινηθεί και να μην ξεφύγει ο έλεγχος
    Για αυτό συνειδητά έχει αποβιομηχανοποιηθει η χώρα, παπαγαλίζοντας ότι τα ξεπουλημένα σωμάτια με τους τεμπέληδες εργαζόμενους έδιωξαν τις επιχειρήσεις.
    Όταν βγήκε το μοναδικό στην εποχή του Αρτέμης 30 οι ίδιοι οι αμερικανοί ζήτησαν την μη παραγωγή του διότι δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο και φυσικό ο ΑΝΔΡΕΑΣ συμφώνησε για να χρήσεις προφίλ μαζί με το Νταβός για να πάει στο τέλος της ζωής του στο αμέρικα με την μιμη
    Τι καθόμαστε και συζητάμε όταν η σήψη έχει βγει στον αφρό

  2. Άλλη μια ανάλυση.
    Θα πει κάποιος δημόσια ότι η Ελλάδα είναι δέσμια των πολιτικον της επιλογών ;;
    Οι πολιτικοί της είναι διαλεγμένοι από ξένους για τα συμφέροντα τους, και αυτούς εξυπηρετούν.
    Το σύνολο των πολιτικών, αποτελείται από υπαλλήλους με φοβικές εμμονές, για να μπορούν να ελέγχονται.
    Οπότε για ποια εξοπλιστικά ομιλούμε, όταν έχουν αποφασίσει οι απέξω και εφαρμόζει το πολιτικό απόστημα.
    Το οικόπεδο θα παίρνει σε δάνεια ότι χρειάζεται για να κινηθεί και να μην ξεφύγει ο έλεγχος.
    Για αυτό συνειδητά έχει αποβιομηχανοποιηθει η χώρα, παπαγαλίζοντας ότι τα ξεπουλημένα σωματεία,με τους τεμπέληδες εργαζόμενους, έδιωξαν τις επιχειρήσεις.
    Όταν βγήκε το μοναδικό στην εποχή του Αρτέμης 30, οι ίδιοι οι αμερικανοί ζήτησαν την μη παραγωγή του, διότι δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο, και φυσικό ο ΑΝΔΡΕΑΣ συμφώνησε για να χτίσει προφίλ μαζί με το Νταβός, και να πάει στο τέλος της ζωής του στο αμέρικα με την μιμη.
    Τι καθόμαστε και συζητάμε όταν η σήψη έχει βγει στον αφρό, και το έθνος είναι δέσμιο των επιλογών του;
    Μνημόνια και ανεξαρτησία δεν πάνε μαζί

  3. Κολοκοτρώνης: Ὅταν ἀποφασίσαμε νὰ κάμωμε τὴν Ἐπανάσταση, δὲν ἐσυλλογισθήκαμε οὔτε πόσοι εἴμεθα, οὔτε πὼς δὲν ἔχομε ἄρματα | in.gr

    «Ὅταν ἀποφασίσαμε νὰ κάμωμε τὴν Ἐπανάσταση, δὲν ἐσυλλογισθήκαμε οὔτε πόσοι εἴμεθα, οὔτε πὼς δὲν ἔχομε ἄρματα, οὔτε ὅτι οἱ Τοῦρκοι ἐβαστοῦσαν τὰ κάστρα καὶ τὰς πόλεις, οὔτε κανένας φρόνιμος μᾶς εἶπε «ποῦ πᾶτε ἐδῶ νὰ πολεμήσετε μὲ σιταροκάραβα βατσέλα», ἀλλὰ ὡς μία βροχὴ ἔπεσε εἰς ὅλους μας ἡ ἐπιθυμία τῆς ἐλευθερίας μας».

    ῾Η ἱστορία τοῦ ῾Ελληνικού Ἔθνους εἶναι γραμμένη ἀπό πρόσωπα καί τά ὀνόματα ὑπάρχουν ἀκόμα ὅπως καί τά μνημεῖα. Ἄν δέν γνωρίζουν ἱστορία, ἄν δέν γνωρίζουν ποιός εἶναι ὁ Αἰγαίας καί ποιά εἶναι ἡ ἱστορία του, τότε δέν μποροῦν νά ὑπερασπισθοῦν τίποτα. Μέ ἀλλοιώσεις τοῦ τύπου ποιός θέλουν νά ΄μπεῖ ΄ ποῦ, δέν μένει τίποτα ἀπό ἱστορία, πολιτισμό, συνέχεια, μένουν μόνο οἱ ἑταιρεῖες ἐξοπλισμῶν καί ποιός εἶναι ἤ ἔχει γίνει ὁ καλύτερος ἀγοραστής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα