Ελλάδα: Οικονομική ανάπτυξη χωρίς ευημερία

- Advertisement -

Η Handelsblatt αναλύει τη «σκοτεινή» οικονομική πλευρά του τουρισμού στη νότια Ευρώπη, ενώ το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο αναφέρεται στις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Παρά την οικονομική ανάπτυξη η ζωή των περισσότερων ανθρώπων στην Ελλάδα δεν έχει βελτιωθείΕικόνα: Florian Schitz/DW 

Τα τελευταία χρόνια ο ευρωπαϊκός Νότος παρουσιάζει θετικά σημάδια ανάπτυξης. Η ισπανική οικονομία απογειώνεται «σαν πύραυλος», όπως είχε πει ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ενώ η Ελλάδα δεν είναι πλέον το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης.

«Όσο θετική και αν είναι η ανάπτυξη για τον Νότο όμως, μια ματιά στην καθαρή οικονομική παραγωγή δείχνει μόνο τη μισή αλήθεια: διότι δεν φανερώνει και το γεγονός ότι ο πληθυσμός δεν αισθάνεται σχεδόν τίποτα από την ισχυρή αυτή δυναμική», παρατηρεί η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. «Όσον αφορά το επίπεδο ευημερίας των πολιτών, το οποίο εκφράζεται μεταξύ άλλων με την κατά κεφαλήν οικονομική παραγωγή, η Ισπανία, η Πορτογαλία και πρωτίστως η Ελλάδα δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν την υπόλοιπη Ευρώπη από τη χρηματοπιστωτική κρίση».

Η Ελλάδα συγκεκριμένα «αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση – η χώρα υπέφερε τόσο πολύ από την κρίση, ώστε η οικονομική παραγωγή δεν έχει φτάσει ακόμη τα προ κρίσης επίπεδα. Και το επίπεδο διαβίωσης του πληθυσμού παραμένει και αυτό πιο χαμηλό σε σύγκριση με την περίοδο πριν από το 2008.

Ανεξαρτήτως αυτού η Ελλάδα παρουσιάζει ορισμένες ομοιότητες με την Ισπανία και την Πορτογαλία», επισημαίνει η Handelsblatt. Διότι και στα τρία κράτη «υπάρχουν δύο παράγοντες που μειώνουν την ευημερία των πολιτών ακόμη και σε περιόδους μεγάλης οικονομικής δυναμικής: πρώτον, το υψηλό μερίδιο του τουρισμού στην οικονομική παραγωγή και δεύτερον, η περιορισμένη παραγωγικότητα.

Τουρίστες στην Αθήνα
Ο τουρισμός καταλαμβάνει μεγάλο μερίδιο της ελληνικής οικονομικής παραγωγήςΕικόνα: Louisa Gouliamaki/REUTERS

Στην Ισπανία για παράδειγμα ο τουρισμός είναι ο μεγαλύτερος κλάδος, αποτελώντας το 13% της οικονομικής παραγωγής. Σε αυτόν τον τομέα ωστόσο οι μισθοί είναι κατά κανόνα χαμηλότεροι. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια συνέβαλαν στη ανάπτυξη και πολλοί μετανάστες. […] Στη δε Πορτογαλία η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη: οι μετανάστες εργάζονται συχνά σε κακοπληρωμένες δουλειές στη γεωργία, τον τουρισμό ή τις υπηρεσίες, ενώ οι νέοι Πορτογάλοι με άψογη κατάρτιση εγκαταλείπουν τη χώρα».

Όσον αφορά τώρα την περιορισμένη παραγωγικότητα, η HB αποδίδει και αυτήν τη συνθήκη στο μεγάλο μερίδιο του τουρισμού αλλά και της εστίασης στην οικονομική παραγωγή, όπως και «στον μεγάλο αριθμό μικρών επιχειρήσεων στις τρεις χώρες, που συνήθως είναι λιγότερο παραγωγικές από τις μεγάλες επιχειρήσεις».

Τα τελευταία τρία χρόνια «η Ελλάδα αναπτύχθηκε πέντε φορές ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ζωή των περισσότερων ανθρώπων όμως δεν έχει βελτιωθεί, αλλά έχει χειροτερεύσει σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση. Εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού μεταξύ άλλων οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν σήμερα κατά ένα τρίτο χαμηλότερο εισόδημα στη διάθεσή τους σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. […] Το 26,3% του ελληνικού πληθυσμού κινδυνεύει από τη φτώχεια».

Η μία εστία φωτιάς μετά την άλλη στην Ελλάδα

Ελικόπτερο της πυροσβεστικής επιχειρεί κατάσβεση πυρκαγιάς στην Κερατέα
Οι ελληνικές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν και φέτος μάχη με τις πυρκαγιέςΕικόνα: Nikolas Georgiou/ZUMAPRESS/picture alliance

«Με μία τεράστια επιχείρηση από εδάφους και αέρος οι ελληνικές πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη δασική πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στην Εύβοια», γράφει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) για τις πυρκαγιές που πλήττουν την Ελλάδα. Προηγουμένως «η πολιτική προστασία είχε εκκενώσει προληπτικά τέσσερα χωριά. Μέσα στη νύχτα οι πυροσβέστες μπόρεσαν να αποτρέψουν την εξάπλωση της φωτιάς στις γύρω κατοικημένες περιοχές».

Η πυρκαγιά που ξέσπασε αργότερα στην Κρήτη, κοντά στο Ρέθυμνο, μπόρεσε να τεθεί κι αυτή υπό έλεγχο. «Οι τουριστικές εγκαταστάσεις δεν κινδύνευσαν ούτε στην Κρήτη ούτε στην Εύβοια. Οι παραθεριστές όμως πρέπει να έχουν τα κινητά τους πάντα ανοιχτά, ώστε να λάβουν το SMS της πολιτικής προστασίας σε περίπτωση πυρκαγιάς ή κάποιας άλλης κατάστασης ανάγκης».

Φέτος η Ελλάδα βιώνει «το πιο θερμό και ξηρό καλοκαίρι από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές του καιρού. Σε πολλά μέρη της χώρας έχει να βρέξει μήνες, ενώ αρκετές μέρες του Ιουλίου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς. Πέραν της ακραίας ξηρασίας σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και ισχυροί άνεμοι. Μόνο την Τετάρτη αναφέρθηκαν 45 δασικές πυρκαγιές στη χώρα, οι περισσότερες εκ των οποίων όμως τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο».

Autorenbild Georgios Passas PROVISORISCH
Γιώργος Πασσάς Δημοσιογράφος στην Ελληνική Σύνταξη της DW και φοιτητής νομικής.
DW
spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Για να διαβάζουμε τους αριθμούς σωστά οφείλουμε να απομακρυνθούμε τόσο από το αριστερό, όσο και από το νεοφιλελεύθερο αφήγημα.

    Η καταναλωτική ευχέρεια όταν την επιδιώκουν με επιδόματα και παροχές οδηγεί σε πληθωρισμό, πολιτική εξάρτηση της χώρας και αντιπαραγωγικό ανταγωνισμό ανάμεσα στον κρατισμό και την ιδιωτική οικονομία.

    Ωστόσο και η οικονομική ανάπτυξη, όταν δεν περνάει μέσα από την σύνδεση της εσωτερικής προσφοράς με την εσωτερική ζήτηση, καταλήγει στην εκμετάλλευση και όχι στην καταναλωτική ευχέρεια.

  2. “Παρά την οικονομική ανάπτυξη η ζωή των περισσότερων ανθρώπων στην Ελλάδα δεν έχει βελτιωθεί”

    Ποια οικονομική ανάπτυξη; Η Ελλάδα είναι η φτωχότερη χώρα τής ΕΕ, διότι τώρα την πέρασε και η Βουλγαρία. Πού την βλέπει ο αρθρογράφος, που ζει στην Γερμανία, την οικονομική ανάπτυξη;

    Έχω γράψει κατ’ επανάληψη ότι η βαριά φορολογία στην Ελλάδα είναι ο κύριος ανασχετικός παράγοντας στην ανάπτυξη, μετά την γραφειοκρατία κι όμως εξακολουθεί το ελλαδικό κράτος να βασίζεται στους υψηλούς φόρους, αντί να διευκολύνει την δημιουργία επιχειρήσεων με χαμηλούς. Δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη, κάτω από τέτοιες συνθήκες.

    Ὁ προϋπολογισμός τῆς ἀκρίβειας: 2,5 δισ. εὐρώ ἐπί πλέον ἔσοδα ἀπό φόρους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα