Ελλάδα-Αίγυπτος: Η σημασία του μνημονίου κατανόησης για έρευνα–διάσωση

- Advertisement -

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος χθες στο Κάιρο και το οποίο αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Ερευνας και Διάσωσης.

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος χθες (22 Νοεμβρίου) στο Κάιρο και το οποίο αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Ερευνας και Διάσωσης. Οπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος υπέγραψε το μνημόνιο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μ. Ζάκι, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ν. Δένδια και Σ. Σούκρι, «στη συμφωνία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την έρευνα και διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα». Ως γνωστόν, η Τουρκία αμφισβητεί τα όρια του FIR Αθηνών, ενώ ο συμφωνηθείς χθες θαλάσσιος χώρος καλύπτει εκείνον που το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο προσδιορίζει. Η υπογραφείσα συμφωνία είναι «σε αντιδιαστολή με τα αποκαλούμενα “μνημόνια συνεργασίας” μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, που συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ελλάδα-Αίγυπτος: Η σημασία του μνημονίου κατανόησης για έρευνα–διάσωση-1

 

«Η συμφωνία αυτή έχει βασικό άξονα την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με γνώμονα τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο και ευρύτερα», επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Δένδιας, ενώ σημείωσε και πως στη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Λιβύη και η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Τα όρια της δικαιοδοσίας ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών –που αμφισβητεί η Τουρκία– και Καΐρου αντιστοίχως, ενώ ο συμφωνηθείς θαλάσσιος χώρος καλύπτει εκείνον που προσδιορίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Οπως μεταδόθηκε, ο κ. Σούκρι ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η συνεργασία των δύο χωρών βασίζεται στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου», με τον κ. Ζάκι να σχολιάζει ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου «θα πρέπει να είναι μοντέλο για τις σχέσεις όλων των χωρών. Βασίζονται στον σεβασμό και στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Στο πλαίσιο των χθεσινών συναντήσεων, διμερή συμφωνία για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις της Τζόρτζια Μελόνι. Η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε πως συμφωνεί με πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Αντ. Ταγιάνι, ότι τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου ανήκουν, ασφαλώς, στην ελληνική κυριαρχία, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη βούλησή της να συναντήσει σύντομα τον κ. Μητσοτάκη και να υπάρξει συνεργασία Ιταλίας – Ελλάδας στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό.

Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα