Άντονυ Μπλίνκεν: η δύναμη και ο σκοπός της αμερικανικής διπλωματίας σε μια νέα εποχή

- Advertisement -

Άντονυ Μπλίνκεν

Η δύναμη και ο σκοπός της αμερικανικής διπλωματίας σε μια νέα εποχή

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έστειλε αυτό το δελτίο στις 15/09/2023 05:50 μμ EDT

Αυτή την εβδομάδα, έδωσα μια ομιλία στο Johns Hopkins School of Advanced International Studies (SAIS) σχετικά με την άποψη της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη δύναμη και τον σκοπό της αμερικανικής διπλωματίας σε αυτό το ιστορικό σημείο καμπής – το τέλος της μεταψυχροπολεμικής εποχής και τις πρώτες ημέρες του έντονου ανταγωνισμού για να καθοριστεί τι θα ακολουθήσει.

Βρισκόμαστε σε μια άλλη κρίσιμη στιγμή της ιστορίας – παλεύοντας με το θεμελιώδες ερώτημα της στρατηγικής:

«Πώς θα φτάσουμε από εκεί που είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε, χωρίς να χτυπηθούμε από καταστροφή στην πορεία;»
Αυτό που θέλω να κάνω είναι να παρουσιάσω την απάντηση της κυβέρνησης Μπάιντεν σε αυτό το βαθύ και ζωτικό ερώτημα.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν απο το πού βρισκόμαστε.Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έφερε μαζί του την υπόσχεση μιας αδυσώπητης πορείας προς μεγαλύτερη ειρήνη και σταθερότητα, διεθνή συνεργασία, οικονομική αλληλεξάρτηση, πολιτική φιλελευθεροποίηση, ανθρώπινα δικαιώματα. Και πράγματι, η μεταψυχροπολεμική εποχή εισήγαγε αξιοσημείωτη πρόοδο. Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν από τη φτώχεια. Ιστορικά χαμηλά στις συγκρούσεις μεταξύ κρατών. Οι θανατηφόρες ασθένειες μειώθηκαν – ακόμη και εξαλείφθηκαν.

Ωστόσο, δεκαετίες σχετικής γεωπολιτικής σταθερότητας έχουν δώσει τη θέση τους σε έναν εντεινόμενο ανταγωνισμό με αυταρχικές δυνάμεις, ρεβιζιονιστικές δυνάμεις. Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι η πιο άμεση, η πιο οξεία απειλή για τη διεθνή τάξη που κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στις βασικές αρχές της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των εθνών και των οικουμενικών αδιαίρετων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα άτομα.

Εν τω μεταξύ, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας αποτελεί την πιο σημαντική μακροπρόθεσμη πρόκληση, διότι όχι μόνο φιλοδοξεί να αναμορφώσει τη διεθνή τάξη, αλλά έχει όλο και περισσότερο την οικονομική, διπλωματική, στρατιωτική, τεχνολογική δύναμη να κάνει ακριβώς αυτό.

Η σφυρηλάτηση της διεθνούς συνεργασίας έχει γίνει πιο περίπλοκη. Όχι μόνο λόγω των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, αλλά και λόγω της τεράστιας κλίμακας των παγκόσμιων προβλημάτων όπως η κλιματική κρίση, η επισιτιστική ανασφάλεια, η μαζική μετανάστευση και ο εκτοπισμός.

Βρισκόμαστε λοιπόν σε αυτό που ο πρόεδρος Μπάιντεν αποκαλεί σημείο καμπής. Μια εποχή τελειώνει, μια νέα αρχίζει, και οι αποφάσεις που παίρνουμε τώρα θα διαμορφώσουν το μέλλον για τις επόμενες δεκαετίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται σε αυτή την κρίσιμη περίοδο από θέση ισχύος. Δύναμη βασισμένη τόσο στην ταπεινοφροσύνη όσο και στην αυτοπεποίθησή μας.

Ταπεινότητα γιατί αντιμετωπίζουμε προκλήσεις που καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Επειδή γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη αρκετών χωρών και πολιτών για τους οποίους η παλιά τάξη απέτυχε να εκπληρώσει πολλές από τις υποσχέσεις της. Επειδή αναγνωρίζουμε ότι η ηγεσία ξεκινά με την ακρόαση και την κατανόηση των κοινών προβλημάτων από την οπτική γωνία των άλλων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Και επειδή αντιμετωπίζουμε βαθιές προκλήσεις στο εσωτερικό, τις οποίες πρέπει να ξεπεράσουμε αν θέλουμε να ηγηθούμε στο εξωτερικό.

Αλλά αυτοπεποίθηση – εμπιστοσύνη – γιατί έχουμε αποδείξει ξανά και ξανά ότι όταν η Αμερική ενώνεται, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Επειδή κανένα έθνος στη Γη δεν έχει μεγαλύτερη ικανότητα να κινητοποιήσει άλλους σε κοινό σκοπό. Επειδή η συνεχής προσπάθειά μας να σχηματίσουμε μια πιο τέλεια ένωση μας επιτρέπει να διορθώσουμε τα ελαττώματά μας και να ανανεώσουμε τη δημοκρατία μας εκ των έσω. Και επειδή το όραμά μας για το μέλλον – ένας κόσμος που είναι ανοιχτός, ελεύθερος, ευημερών και ασφαλής – αυτό το όραμα δεν είναι μόνο της Αμερικής, αλλά η διαρκής φιλοδοξία των ανθρώπων σε κάθε έθνος σε κάθε ήπειρο.

Τώρα, οι ανταγωνιστές μας έχουν ένα θεμελιωδώς διαφορετικό όραμα. Βλέπουν έναν κόσμο που ορίζεται από μία μόνο επιταγή: τη διατήρηση και τον εμπλουτισμό του καθεστώτος. Έναν κόσμο όπου οι αυταρχικοί είναι ελεύθεροι να ελέγχουν, να εξαναγκάζουν και να συντρίβουν τους ανθρώπους τους, τους γείτονές τους και οποιονδήποτε άλλο στέκεται εμπόδιο στην επίτευξη αυτού του ολοκληρωτικού στόχου.

Η αντίθεση μεταξύ αυτών των δύο οραμάτων δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερη. Και το διακύβευμα του ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουμε δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο – για τον κόσμο και για τον αμερικανικό λαό.

Στον πυρήνα της στρατηγικής μας είναι η εκ νέου εμπλοκή, η αναζωογόνηση, ο επαναπροσδιορισμός του μεγαλύτερου στρατηγικού μας πλεονεκτήματος: των συμμαχιών και των εταιρικών σχέσεων της Αμερικής.
Εργαζόμαστε με σκοπό και επείγουσα ανάγκη για να εμβαθύνουμε, να διευρύνουμε και να ευθυγραμμίσουμε τους φίλους μας με νέους τρόπους,ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις τρεις καθοριστικές δοκιμασίες αυτής της αναδυόμενης εποχής:
-έναν σκληρό και διαρκή στρατηγικό ανταγωνισμό.
-παγκόσμιες προκλήσεις που συνιστούν υπαρξιακές απειλές για τις ζωές και τα μέσα βιοπορισμού παντού·

-και την επείγουσα ανάγκη να εξισορροπήσουμε εκ νέου το τεχνολογικό μας μέλλον και το οικονομικό μας μέλλον, έτσι ώστε η αλληλεξάρτησή μας να αποτελεί πηγή δύναμης – όχι ευπάθειας.

Το κάνουμε αυτό μέσω αυτού που μου αρέσει να αποκαλώ διπλωματική μεταβλητή γεωμετρία. Ξεκινάμε με το πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε και δουλεύουμε πίσω από εκεί – συγκεντρώνοντας την ομάδα συνεργατών που έχει το σωστό μέγεθος και το σωστό σχήμα για να το αντιμετωπίσει. Σκοπεύουμε να καθορίσουμε τον συνδυασμό που είναι πραγματικά κατάλληλος για τον σκοπό.

Έτσι, είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε χώρα – συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τις οποίες διαφωνούμε σε σημαντικά ζητήματα – εφόσον θέλουν να προσφέρουν στους πολίτες τους, να συμβάλουν στην επίλυση κοινών προκλήσεων και να υποστηρίξουν τους διεθνείς κανόνες που οικοδομήσαμε μαζί.

Αυτό περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από τη συνεργασία με τις εθνικές κυβερνήσεις – αλλά και τις τοπικές κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους πολίτες, ιδίως τους νέους ηγέτες

Αυτή είναι η καρδιά της στρατηγικής μας για να φτάσουμε από εκεί που είμαστε εκεί που πρέπει να είμαστε. Και το επιδιώκουμε με τέσσερις βασικούς τρόπους.

Πρώτον, ανανεώνουμε και εμβαθύνουμε τις συμμαχίες και τις συνεργασίες μας και σφυρηλατούμε νέες.

Σήμερα, η Συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι μεγαλύτερη, ισχυρότερη, πιο ενωμένη από ποτέ.

Μετατρέπουμε την G7 σε διευθύνουσα επιτροπήγια τις πιο προηγμένες δημοκρατίες του κόσμου.

Και έχουμε αυξήσει το επίπεδο φιλοδοξίας στη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεύτερον, συνυφαίνουμε τις συμμαχίες και τις συνεργασίες μας με καινοτόμους και αλληλοενισχυόμενους τρόπους – σε όλα τα θέματα και σε όλες τις ηπείρους.

Απλά σκεφτείτε για ένα λεπτό όλους τους τρόπους με τους οποίους έχουμε συσπειρώσει διαφορετικούς συνδυασμούς συμμάχων και εταίρων για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία ενόψει της πλήρους κλίμακας επιθετικότητας της Ρωσίας.

Κάποιοι κάποτε θεωρούσαν ότι οι απειλές για τη διεθνή τάξη περιορίζονταν στη μία ή την άλλη περιοχή. Όχι πια. Η εισβολή της Ρωσίας έχει καταστήσει σαφές ότι μια επίθεση στη διεθνή τάξη οπουδήποτε θα βλάψει τους ανθρώπους παντού. Εκμεταλλευτήκαμε αυτή την αναγνώριση για να φέρουμε τους διατλαντικούς συμμάχους μας και τους συμμάχους μας στον Ινδο-Ειρηνικό πιο κοντά στην υπεράσπιση της κοινής μας ασφάλειας, ευημερίας και ελευθερίας.

Τρίτον, χτίζουμε νέους συνασπισμούς για να αντιμετωπίσουμε τις πιο δύσκολες κοινές προκλήσεις της εποχής μας.

Συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας στην G7 για να προσφέρουμε 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες επενδύσεις σε υποδομές έως το 2027 μέσω της Σύμπραξης Παγκόσμιων Υποδομών και Επενδύσεων (PGI). Και εστιάζουμε την κυβερνητική μας στήριξη σε τομείς όπου η μείωση των κινδύνων θα ξεκλειδώσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια περισσότερα σε επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.

Και ηγούμαστε με τη δύναμη του δικού μας παραδείγματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος δωρητής στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ – παρέχουμε περίπου το 50% του ετήσιου προϋπολογισμού του. Ρωσία και Κίνα;  Λιγότερο από 1 τοις εκατό η καθεμιά.

Από το 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης παράσχει περισσότερα από 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας και των βαθύτερων αιτιών της.

Όσο περισσότερες χώρες μπορούν να θρέψουν τους πολίτες τους, τόσο πιο ευημερούντες και σταθεροί εταίροι θα είναι. τόσο λιγότερο μπορούν να θυματοποιηθούν από χώρες πρόθυμες να κόψουν τα τρόφιμα και τα λιπάσματα. τόσο λιγότερη υποστήριξη θα χρειαστούν από διεθνείς δωρητές· τόσο πιο άφθονη θα είναι η παγκόσμια προσφορά τροφίμων, μειώνοντας τις τιμές στις αγορές παντού, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όσο περισσότερο συγκεντρώνουμε συμμάχους και εταίρους για να σημειώσουμε πραγματική πρόοδο σε κρίσιμα ζητήματα όπως οι υποδομές, η επισιτιστική ασφάλεια, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα συνθετικά ναρκωτικά, οι συγκρούσεις νέες και παλιές, τόσο περισσότερο επιδεικνύουμε τη δύναμη της προσφοράς μας.

Σε αυτό το κρίσιμο σημείο καμπής, δείχνουμε στις χώρες ποιοι είμαστε. Το ίδιο και οι ανταγωνιστές μας.

Τέλος, ενώνουμε τους παλιούς και τους νέους συνασπισμούς μας για να ενισχύσουμε τους διεθνείς θεσμούς που είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.

Όταν ενισχύουμε τους διεθνείς θεσμούς – και όταν εκπληρώνουν τις βασικές τους υποσχέσεις για τη διασφάλιση της ασφάλειας, την επέκταση των ευκαιριών, την προστασία των δικαιωμάτων – οικοδομούμε έναν ευρύτερο συνασπισμό πολιτών και χωρών που βλέπουν τη διεθνή τάξη ως κάτι που βελτιώνει τη ζωή τους με πραγματικούς τρόπους και αξίζει να υποστηρίζεται και να υπερασπίζεται.

Όταν οι συμπατριώτες μας Αμερικανοί ρωτούν τι παίρνουμε σε αντάλλαγμα για τις επενδύσεις μας στο εξωτερικό, μπορούμε να επισημάνουμε απτά οφέλη για τις αμερικανικές οικογένειες και κοινότητες, ακόμη και όταν ξοδεύουμε λιγότερο από το ένα τοις εκατό του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού μας για τη διπλωματία και την παγκόσμια ανάπτυξη.

Αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν περισσότερες αγορές για τους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. πιο προσιτά αγαθά για τους Αμερικανούς καταναλωτές. πιο αξιόπιστες προμήθειες τροφίμων και ενέργειας για τα αμερικανικά νοικοκυριά, οδηγώντας σε χαμηλότερες τιμές στην αντλία και στο τραπέζι. πιο ισχυρά συστήματα υγείας που μπορούν να συλλάβουν και να περιορίσουν θανατηφόρες ασθένειες πριν εξαπλωθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες· Περισσότεροι σύμμαχοι και εταίροι που είναι πιο αποτελεσματικοί στην αποτροπή της επιθετικότητας και στην αντιμετώπιση, μαζί μας, των παγκόσμιων προκλήσεων.

Είμαι πεπεισμένος ότι, δεκαετίες από τώρα, όταν γραφτεί η ιστορία αυτής της περιόδου, θα δείξει ότι ο τρόπος με τον οποίο ενεργήσαμε – αποφασιστικά, στρατηγικά, με ταπεινότητα και αυτοπεποίθηση για να επαναπροσδιορίσουμε τη δύναμη και τον σκοπό της διπλωματίας των ΗΠΑ – εξασφαλίσαμε το μέλλον της Αμερικής, παραδώσαμε για τον λαό μας, θέσαμε τα θεμέλια για μια πιο ελεύθερη, πιο ανοιχτή,  μια πιο ευημερούσα εποχή – για τον αμερικανικό λαό και για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Εκτιμώ όσους αφιέρωσαν χρόνο για να μου γράψουν τους τελευταίους μήνες. Για να μοιραστείτε τις σκέψεις σας, παρακαλώ γράψτε σε μένα και την ομάδα μου στο [email protected].

Με εκτίμηση

Υπογραφή του Υπουργού Εξωτερικών Antony J. Blinken
Υπουργός Antony J. Blinken

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ
Υπουργού Antony J. Blinken
Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ

Μετάφραση

Ειδικός Συνεργάτης
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα