Δεν ήταν απλώς μια ήττα για τον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και το εθνικιστικό κόμμα του VMRO-DPMNE αυτό που συνέβη στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής στα Σκόπια. Ήταν συντριβή.
Από τους 56 δήμους που είχε κερδίσει στις δημοτικές εκλογές του 2013, την Κυριακή πήρε τη νίκη σε μόλις τρεις δήμους μικρών περιοχών κοντά στα Σκόπια.
Αρνητικό αναμένεται να είναι το κλίμα και στον δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 29 Οκτωβρίου. Είναι τέτοια η διαφορά από τον νικητή των εκλογών SDSM που θεωρείται απίθανο το κόμμα του Ν. Γκρούεφσκι να κερδίσει στον δεύτερο γύρο έστω και έναν δήμο, παρόλο που σε μερικούς ο υποψήφιος που υποστηρίζει προηγήθηκε του αντιπάλου του στον α΄ γύρο.
Οι παρατηρητές υποστηρίζουν πως ο Γκρούεφσκι θα παραιτείτο ήδη από τη θέση του αρχηγού της αντιπολίτευσης αν δεν υπήρχε ο δεύτερος γύρος. Το κόμμα θα κάνει αγωνιώδη προσπάθεια να σώσει ό,τι είναι να σωθεί, αν και ο κίνδυνος μιας πανωλεθρίας είναι ορατός. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή, από τους 80 δήμους –συν έναν των Σκοπίων ο οποίος αριθμεί 700.000 κατοίκους– οι σοσιαλδημοκράτες που βρίσκονται στην κυβέρνηση κέρδισαν 37, και το Δήμο Σκοπίων. Μεταξύ αυτών είναι οι μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας, ενώ το κόμμα του Γκρούεφσκι κερδίζει μόλις τρεις μικρούς δήμους.
Ο Γκρούεφσκι απώλεσε 120.000 ψήφους, ποσοστό 30% σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες διατήρησαν τη δύναμή τους.
Η απώλεια για τον Γκρούεφσκι θεωρείται πολύ μεγάλη. Ο πρώην πρωθυπουργός ανέμενε τις βουλευτικές εκλογές για να επανακάμψει, αλλά χθες εσήμανε, μάλλον, το πολιτικό τέλος του. Το χειρότερο γι’ αυτόν και την ομάδα που τον περιέβαλε είναι τα ανοικτά ζητήματα που έχει με τη Δικαιοσύνη. Ένας από τους στόχους της σημερινής κυβέρνησης είναι να οδηγήσει τον πρώην πρωθυπουργό ενώπιον της Δικαιοσύνης για την υπόθεση των υποκλοπών και άλλες ενέργειες τις οποίες του καταλογίζει.
Αλλά και στο εσωτερικό του κόμματός του το μήνυμα είναι η αλλαγή. Όλοι αναμένουν τον δεύτερο γύρο των εκλογών, στις 29 Οκτωβρίου, για να αρχίσουν τις διαδικασίες αντικατάστασής του. Στο κόμμα του θεωρούν πως πρέπει να κλείσουν τις πληγές που άνοιξε ο Γκρούεφσκι με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ελλάδα και άλλους γείτονες, ώστε να κάνουν μια νέα αρχή.
Πιστεύουν, επίσης, πως με μια αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος το VMRO θα μπορέσει να συζητήσει, τουλάχιστον, με την κυβέρνηση της χώρας πάνω στο πλαίσιο αναζήτησης μιας λύσης στο θέμα της ονομασίας. Όπως είναι σήμερα τα πράγματα, δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση της πΓΔΜ να προχωρήσει σε εποικοδομητικές συνομιλίες, διότι οτιδήποτε συμφωνηθεί θα το ανατρέψει η αντιπολίτευση με μαζικές διαδηλώσεις.
Η λύση, δηλαδή, στο θέμα της ονομασίας, περνά και από τη συγκατάβαση της εθνικιστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επιλογές που συγκεντρώνουν τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων και της κοινής γνώμης. Αλλά στα Σκόπια έγινε σαφές πως η ένταξη στους οργανισμούς αυτούς περνά μέσα από την επίλυση του θέματος της ονομασίας.
Τα Σκόπια, λοιπόν, φαίνεται να γυρνούν σελίδα και να αντιμετωπίζουν με περισσότερο πραγματισμό τις εξελίξεις. Και στο θέμα της ονομασίας, και στην περίπλοκη εθνοτική εσωτερική ισορροπία.
Το αξιοσημειωτο ειναι οτι ο κ. Γκρουεφσκι εχασε το 30% των ψηφοφορων του απο τις τελευταιες βουλευτικες εκλογες και αυτο ειναι μεγαλο ποσοστο . Το ερωτημα πια θα ειναι αν οι εναπομειναντες ψηφοφοροι του ”θα βγουν στους δρομους”, οταν θεωρησουν οτι η κυβερνηση ΖΑΕΦ εχει αποδεχθει αλλη πορεια στις διαπραγματευσεις με την Ελλαδα και αλλη τελικη ονομασια της ΦΥΡΟΜ και αν οι αντιδρασεις τους θα σταματησουν τις εξελιξεις. Και τελος ”κοματι δυσκολο” να κλεισουν στην φυλακη ενα επι 10ετιαν πρωθυπουργο . Θα βρεθει το λυτρωτικο 7προς 6 του δικου μας Ειδικου Δικαστηριου,οπως για τον μακαριτη Ανδρεα Παπανδρεου.