Ειρήνη Αναστασοπούλου: Mεγάλα άλυτα ζητήματα που αφήνει ανοιχτά, φεύγοντας, η Μέρκελ: Δεν ήθελε ή δεν μπόρεσε;

- Advertisement -

 

Η κυβέρνηση Μέρκελ αφήνει πίσω της ένα σωρό ανοιχτά μέτωπα. Από την πανδημία μέχρι την κλιματική αλλαγή. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να στρωθεί στη δουλειά.

Ο προεκλογικός αγώνας στη Γερμανία ξεκίνησε, με λιγότερο ή περισσότερο δυναμισμό. Κοινός παρανομαστής παραμένει ότι όποιος ή όποια αναλάβει την καγκελαρία, θα πρέπει να ανασκουμπωθεί. Γιατί τον/την περιμένει μια σειρά από άλυτα προβλήματα. Ευκαιρία να αναφερθούν ορισμένα εξ αυτών δεδομένου ότι από σήμερα, 16/08, οι ψηφοφόροι έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν την επιστολική τους ψήφο. Ποιά λοιπόν είναι αυτά;

Κλίμα και χρέος

Το πιο ακανθώδες για την επόμενη κυβέρνηση είναι η προστασία από την κλιματική αλλαγή με τρεις βασικές παραμέτρους: Οριστική απαγκίστρωση από τα ορυκτά καύσιμα και μετατόπιση του ενεργειακού μοντέλου στις ΑΠΕ, ομαλή μετάβαση έτσι ώστε το οικονομικό κόστος να μην οδηγήσει σε κοινωνική απόρριψη, και τέλος προσαρμογή του ενεργειακού μοντέλου στις ορατές πλέον επιπτώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ενδεικτικά σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ένωση Βιομηχανιών Ενέργειας και Διαχείρισης Υδάτων μέχρι το 2030 πρέπει να έχουν εγκατασταθεί γύρω στις 1.500 νέες ανεμογεννήτριες, ένας ηράκλειος άθλος λόγω της πολύπλοκης και χρονοβόρας διαδικασίας αδειοδότησης και ανεύρεσης κατάλληλων περιοχών. Συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς αυτό θα γίνει μέχρι το 2030 δεν έχει δώσει η νυν κυβέρνηση. Για την επίτευξη των στόχων σε ό,τι αφορά στο κλίμα θα πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές και στον τομέα των συγκοινωνιών.

Περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, περισσότεροι σταθμοί φόρτισης. Στη ατζέντα προβλέπονται περισσότερα χρήματα τόσο για την ενίσχυση της μετακίνησης με δημόσια μέσα, όσο και τη νομική κατοχύρωση της διευκόλυνσης επέκτασης των ποδηλατοδρόμων. Ένα άλλο αμφιλεγόμενο σημείο είναι η θέσπιση ανώτατου ορίου ταχύτητας.

Ως αποστολή μαμούθ για τη νέα κυβέρνηση είναι να επιλέξει τις πιο απαραίτητες επενδύσεις, ώστε η Γερμανία να επιστρέψει στη δημοσιονομική πειθαρχία. Το ποσοστό δανεισμού, σύμφωνα με την κυβερνητική συμφωνία ανάμεσα στα Χριστιανικά κόμματα και το Σοσιαλδημοκρατικό, δεν πρέπει να ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ.

Η πανδημία όμως ανάγκασε την νυν κυβέρνηση συνασπισμού να σφάξει την ιερή αγελάδα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και με νέους δανεισμούς να δημιουργήσει ένα τεράστιο δημόσιο χρέος.Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι το 2021 θα φτάσει το 75% του ΑΕΠ.

Η έλλειψη εκσυγχρονισμού των υποδομών αποτελεί χρόνιο πρόβλημα που θα επωμιστεί η νέα κυβέρνηση. Στο παράδειγμα της κινητής τηλεφωνίας: σήμα δεν υπάρχει παντού. Για να καλυφθούν τα κενά θα πρέπει να στηθούν περισσότερες κεραίες σε 5.000 σημεία σύμφωνα με το υπουργείο Συγκοινωνιών. Αλλά καθαρή λήψη θα πρέπει να διασφαλιστεί και κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών. Οι Γερμανοί Σιδηρόδρομοι εξήγγειλαν μάλιστα ότι θα εξασφαλίσουν δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της Telekom σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο – μέχρι τέλος του 2026.

Η πρόκληση του προσφυγικού

Στο προσφυγικό η Γερμανία ανήκει ανάμεσα στις κύριες χώρες της Ευρώπης εισόδου παράτυπων μεταναστών. Η γερμανική κυβέρνηση πρότεινε στις Βρυξέλλες ένα μοντέλο σύμφωνα με το οποίο ο πρώτος έλεγχος να γίνεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και μια δικαιότερη κατανομή των προσφύγων ανάμεσα στους 27, αλλά δεν το επέτυχε. Ναι μεν ο αριθμός όσων ζητούν προστασία στη Γερμανία συνεχώς μειώνεται από το 2017, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών εκφράζει τον φόβο ότι η τάση θα μπορούσε να αλλάξει.

Τα κρούσματα ισλαμιστικών και ακροδεξιών επιθέσεων συγκλόνισαν τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Το δυναμικό βίας αυξάνεται και από αριστερούς εξτρεμιστές. Με τη στήριξη επιστημόνων σύντομα θα προκύψει ανάλυση με εργαλεία που θα βοηθήσουν στην καλύτερη εκτίμηση του κινδύνου από πράξεις μεμονωμένων εξτρεμιστών. Νέος νόμος που έδινε στην ομοσπονδιακή αστυνομία περισσότερες αρμοδιότητες και καλύτερες υποδομές, δεν πέρασε από στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο. Εδώ η νέα κυβέρνηση έχει πεδίο δόξας λαμπρό και θα πρέπει να επιμείνει, γιατί ο υπάρχων νόμος που διέπει την Ομοσπονδιακή Αστυνομία χρονολογείται ως επί το πλείστον από το 1994.

Και τέλος υπάρχει και η κοινωνική πολιτική που και αυτή θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Όπως η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και εξειδικευμένων στην φροντίδα της τρίτης ηλικίας. Για 12.000 θέσεις έχουν δηλωθεί άνεργοι στα γραφεία ανεύρεσης εργασίας μόνο 3.400. Η νυν κυβέρνηση έκανε μεγάλες προσπάθειες για την αύξηση των αποδοχών, αλλά παραμένει άγνωστο εάν θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κάλυψη των κενών θέσεων.

Στο θέμα της φύλαξης και φροντίδας των παιδιών στα ολοήμερα σχολεία ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός στοχεύει στην εξασφάλιση νόμιμου δικαιώματος για τους γονείς, αλλά το πρότζεκτ βρίσκεται εγκλωβισμένο στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο. Εάν δεν βρεθεί λύση, θα πεθάνει ή θα πρέπει να το αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από dpa μέσω DW / Ειρήνη Αναστασοπούλου
Βερολίνο, Γερμανία

Mεγάλα άλυτα ζητήματα που αφήνει ανοιχτά, φεύγοντας, η Μέρκελ: Δεν ήθελε ή δεν μπόρεσε;

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα