ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;

- Advertisement -

του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Προσεγγίζοντας ψύχραιμα το θέμα του αγωγού, έχω αναλύσει σε άλλες στήλες ότι δεν χάλασε και ο κόσμος. Οι ΗΠΑ αναγκάσθηκαν να συμμετέχουν στην διαδικασία λόγω της εμμονής Νετανιάχου και των διεθνών διασυνδέσεών του, ακόμη και στις ΗΠΑ.

Ο αγωγός, λοιπόν, αυτός καθαυτός, δεν έφερε το τέλος του κόσμου.

Υπάρχει όμως μία διάσταση που πρέπει να προσεχθεί:

Στην ανακοίνωση του State Department αναφέρεται, καθόλου τυχαία, πως ένας απο τους λόγους που οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κατασκευή του αγωγού είναι το ότι προκαλεί ένταση στην περιοχή.

Η ένταση προκαλείται επειδή αντιδρά η Τουρκία με τις μαξιμαλιστικές και αναθεωρητικές απαιτήσεις της. Αντιδρά, επειδή αισθάνεται ισχυρότερη ώστε να μην εφαρμοστούν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου στην περιοχή.

Και οι ΗΠΑ οι οποίες δαδραματίζουν, ακόμη, τον ρόλο της παγκόσμιας δύναμης αποδέχονται στην ουσία τις τουρκικές θέσεις. Και “γκριζάρουν” την περιοχή.

Απο το 1974 ως σήμερα οι ΗΠΑ εκδήλωσαν τρείς, τουλάχιστον, φορές την διάθεσή τους να υπονομεύσουν την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Η μία ήταν στην Κύπρο. Μιά εγκληματική προσωπικότητα, ο Χένρυ Κίσιγκερ, μεθόδευσε και επέβαλε την τουρκική εισβολή στο νησί. Προφανώς, οι ΗΠΑ θεώρησαν πως αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Η δεύτερη ήταν στα Ίμια, όπου και μεθόδευσαν και επέβαλαν το γκριζάρισμα της περιοχής.

Και η τρίτη είναι τώρα, με την προσπάθεια της Ελλάδας να ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της όπως προβλέπονται απο το διεθνές δίκαιο. Με το γρκιζάρισμα της ελληνικής ΑΟΖ.

Οι ΗΠΑ δεν είναι δύναμη που σέβεται το διεθνές δίκαιο. Διότι αν ήταν τέτοια δύναμη θα είχε την ίδια θέση και στην θάλασσα της Νότιας Κίνας όπου κατηγορεί την Κίνα για την συμπεριφορά της και στην Ανατολική Μεσόγειο όπου παραβλέπει την συμπεριφορά της Τουρκίας που είναι παρόμοια με την κινεζική.

Για τις ΗΠΑ, όπως και για την Τουρκία διεθνές δίκαιο είναι το προσωρινό συμφέρον τους. Αύριο μπορεί να αλλάξει.

Οι ΗΠΑ δεν είναι και συμμαχική δύναμη προς την Ελλάδα. Ζητά απο την Ελλάδα και στο ΝΑΤΟ και στο έδαφός της. Δεν δίνει τίποτε.

Είναι αυτή συμπεριφορά φίλης και συμμαχικής χώρας;

Δυστυχώς, οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι υπάρχει κρατική υπόσταση ως Ελλάς. Άλλο τι λένε στα λόγια. Την θεωρούν ένα προτεκτοράτο την προστασία του οποίου ανέλαβαν όταν μετά το 1947 εισήλθαν ως υπερδύναμη στην παγκόσμια σκηνή.

Η έννοια των “Προστάτιδων Δυνάμεων” δεν είναι φιλολογική.

“Το Πρωτόκολλο του Λονδίνου το οποίο υπέγραψαν για πρώτη φορά στις 3 Φεβρουαρίου 1830 οι κυβερνήσεις της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας δήλωνε για πρώτη φορά ότι “η Ελλάδα θα αποτελέσει ανεξάρτητο κράτος και θα απολαύει όλα εκείνα τα δικαιώματα,πολιτικά, διοικητικά και εμπορικά, που συνδέονται με την πλήρη ανεξαρτησία” και έθετε αυτήν την απόφαση υπο την εγγύηση των τριών δυνάμεων.

Αυτόν τον ρόλο μετά τον Β! Π.Π. τον ανέλαβαν οι ΗΠΑ και μετά την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ κατά κάποιον τρόπο και η Ένωση.

Έχει διεθνοπολιτική βάση ο όρος; Ισχύει αυτή η βάση;

Πάντως, σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας οι Δυνάμεις επικαλέστηκαν αυτήν την ιδιότητά τους.

Το αθηναϊκό κράτος πρέπει να ντρέπεται για την κατάντια στην οποία έχει οδηγήσει την Ελλάδα.

Η συμπεριφορά των ΗΠΑ να μελετηθεί και να υπάρξει αντίδραση η οποία θα πονέσει. Τι εννοώ με το “να πονέσει”; Θα μπορούσε να γίνει με non paper που θα διαρρεύσει αναφορά πως αν οι ΗΠΑ δεν εντάξουν την Σκύρο στα επιχειρησιακά τους σχέδια στην παρουσία τους στην Ελλάδα, η Ελλάδα θα σκεφθεί αν θα ανανεώσει μετά 5 έτη την παραμονή των αμερικανικών βάσεων.

Δεν υπάρχει πεδίο στο οποίο οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ελλάδα. Είναι και πονηροί. Διασφάλισαν την επ αόριστον παραμονή των βάσεων και μετά ξεδίπλωσαν την πολιτική τους.

Αν δεν αναπτυχθεί μια συνεκτική και αποφασιστική εξωτερική και αμυντική πολιτική δεν έχουν κανέα νόημα οι εξοπλισμοί.

Τα χρήματα είναι πολλά για να σπαταλούνται άσκοπα.

 

spot_img

14 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εξαιρετικά αληθινή ανάλυση. Να συμπληρώσουμε ότι οι ΗΠΑ δίνοντας θέσεις εξουσίας στα διαχρωμικά λιγούρια περνούν τις θέσεις τους. Αυτό έκαναν πρόσφατα με την αμυντική συμφωνία. Μόλις υπογράφηκε έστειλαν το non paper.

  2. Συμφωνώ απολύτως, κ. Σαββίδη. Τα έχομε άλλωστε ξαναπεί. Η Ελλάδα είναι μόνο κατ’ όνομα κυρίαρχο κράτος. Ουσιαστικά, από τα γεννοφάσκια της, μια αποικία είναι. Ασφαλώς, σε μερικές περιπτώσεις, όπως τα Ίμια, θα μπορούσε να ορθώσει ανάστημα, αλλά το ανάστημα τού τότε πρωθυπουργού ήταν πολύ μικρό και στην ψυχή και στο σώμα.

    “Αν δεν αναπτυχθεί μια συνεκτική και αποφασιστική εξωτερική και αμυντική πολιτική δεν έχουν κανέα νόημα οι εξοπλισμοί”

    Κι αυτό το έχομε ξαναπεί. Άσκοπα, πάντως, δεν σπαταλιούνται τα χρήματα. Ο αλήστου μνήμης Άκης το ήξερε αυτό, όπως το ξέρουν και όλοι οι εμπλεκόμενοι στους εξοπλισμούς και όχι μόνο.

    Η Τουρκία ήταν, είναι και θα είναι η ακριβή ερωμένη των ΗΠΑ. Η Ελλάδα, η φθηνή πόρνη.

  3. Το αθηναϊκό κράτος έχει να ντρέπεται για πολλά.
    Και πρώτα για την εκπόρνευση της Μακεδονίας.
    Κάτι που ήδη το πληρώνει.

    Η λύση είναι ένα νέο, ανεξάρτητο κράτος.
    Αυτό της Μακεδονίας με πρωτεύουσα την Θεσσαλονίκη.

    Υ.Γ. Ο αγωγός φυσικά και θα γίνει. Είναι προς το συμφέρον
    όλων, δλδ των ΗΠΑ, της ΕΕ του Ισραήλ και της Τουρκίας.
    Απλώς το Κυπριακό αέριο θα περνάει από την Τουρκία.

    Οι Κύπριοι νόμιζαν ότι προδίδοντας τους Μακεδόνες θα κέρδιζαν.
    Ζεμενίδη την προδοσία πολλοί αγάπησαν…

  4. Μη πάρουν αέρα τα μυαλά μας και γυρίσουμε πίσω στην 10ετία 1974-84 του αντιαμερικανικού ΠΑΣΟΚ ,που στην συνέχεια ”έπεσε στα τέσσερα” και για τις Αμερικανικές Βάσεις -που θα έφευγαν -,αλλά δεν έφυγαν και κυρίως στην υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του μακαρίτη Χόλμπρουκ το 1995 με το Σκόπια και κυριώτατα με τα Ίμια, όταν ο τότε πρωθυπουργός κ.Σημίοτης είπε στην Βουλή το ”ευχαριστώ τους Αμερικανούς για την βοήθεια τους ”.
    Έχουμε 75 χρόνια συμμαχικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ , μας βοήθησαν στον ”εμφύλιο” να μη γίνουμε κομμουνιστικό κράτος ,ή, να μη διαμελισθούμε με Μακεδονία και Θράκη κομμουνιστικές ”δημοκρατίες”, μας ‘γλύτωσαν” το 1964 από ελληνοτουρκική σύρραξη και όσες φορές δεν μας βοήθησαν (1974 Κύπρος και 1996 Ίμια) ”μόνοι μας βάλαμε το κεφάλι μας στον τουρβά” .
    Εμείς βλέπουμε- και καλώς- το δικό μας βραχυπρόθεσμο όμως συμφέρον ,αλλά ”το υπερωκεάνειο” ΗΠΑ πλέει αργά από το 1956 συνεχώς στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν βιάζεται ”να βυθίσει” παράκτια κράτη ,επειδή ”κάνουν θαλάσσιο σκι ” ,όπως η Τουρκία .Τα ραντάρ τους όμως τα καταγράφει όλα .
    Εμείς μην έχοντας δύναμη και αποφασιστικότητα για όλα και με μόνιμο εθνικό πρόβλημα το δημογραφικό ,ας προετοιμαζόμαστε για το Μολων λαβέ ,όπως το 480 π.Χ ,ή, το ΟΧΙ το 1940, ,αλλά και σαυτό δεν συμφωνεί η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων και του λαού .
    ΟΜΩΣ αυτό είναι το πρωτεύον θέμα ,γιατί οι πόλεμοι κερδίζονται με ικανές στρατιωτικοπολιτΙκές ηγεσίες ,αλλά και με σθεναρό και με αυτοθυσιαστικές διαθέσεις λαό .(αίμα και δάκρυα φέρνουν οι πόλεμοι)
    ΜΈΧΡΙ ΤΌΤΕ ΘΑ ΧΤΥΠΑΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ.

    • Αν πεις “μολών λαβέ” στους Τούρκους, πιθανότατα θα το κάμουν Θα έλθουν και θα τα πάρουν (τα ήδη, πολύ φοβούμαι) συμπεφωνημένα. Διότι, εκτός της υπογεννητικότητος, που δεν είναι πρόβλημα(*), δεν ξέρω πώς θα αντιπαρατεθούμε με την γείτονα έχοντας 1,5 τουλάχιστον εκατομμ. μουσουλμάνους στο εσωτερικό τής χώρας, οι μισοί εκ των οποίων, είναι “Πάκηδες”. Μάς έκαμαν άλλωστε επίδειξη δυνάμεως την παραμονή τής Πρωτοχρονιάς στο Σύνταγμα, ή όχι; Και δεν κουνήθηκε φύλλο. Πόσους απέλασε η κυβέρνηση;

      (*) Πόσοι είναι οι Ισραηλινοί και πόσοι οι Άραβες; Η πληθυσμιακή υπεροχή δεν παίζει κανέναν ρόλο. Σού το έγραψα ξανά, όταν είπες ότι “οι Τούρκοι θα μάς κάνουν μια χαψιά”, έτσι δεν είναι;

  5. Δεν χρησιμοποιώ την φράση ”μια χαψιά” ,η δε σύγκριση μας με το Ισραήλ-που είναι αυτό που είναι από το 1948 – είναι καθαρή ουτοπία. Κανένα κράτος που πέρασε 22 χρόνια αυτοδύναμη Πασοκοκρατία δεν θα είχε καλύτερη μοίρα.
    Με την Τουρκία πάντως -υποστηρίζω- ότι ”θα παλαίψουμε”, εκτός αν έχουμε άλλες κυβερνήσεις- τις οποίες πάλι θα εκλέξει ο σοφός ελληνικός λαός- όπως αυτές που υποχώρησαν στα Ίμια και στις Πρέσπες και μας καταντρόπιασαν ..

    • α) Θυμούμαι την έκφραση που χρησιμοποίησες πολύ καλά. Αλλά δεν έχει σημασία.

      β) Έφερα το παράδειγμα τού Ισραήλ -πάλι δεν κατάλαβες, αν και σού το εξηγώ- για το άκυρο τού επιχειρήματος της υπογεννητικότητος, τής πληθυσμιακής διαφοράς. Τι σχέση έχει η … Πασοκοκρατία;

      γ) Και τούς “Πάκηδες”, οι οποίοι μάλιστα μπορεί να είναι “δασκαλεμένοι” και να ενεργήσουν κατόπιν διαταγής, τι θα τούς κάμεις;

  6. Καιρό τώρα καταλήξαμε σχεδόν όλοι οι Έλληνες-πλην μερικών φανατικών (κυρίως από το πράσινο νησί) ότι, το ΠΑΣΟΚ διέλυσε την εκπαίδευση, την Αστυνομία (γιατί όχι και τον στρατό) με τον συνδικαλισμό και στην Δικαιοσύνη ακόμη και με την ανατροπή της όποιας ιεραρχίας και πειθαρχίας στον καλούμενο στενό κρατικό τομέα .
    Βοήθησε και η οικονομική κρίση και οι μετακινήσεις προς τον Σύριζα και η καταδίκη του Τσοχατζόπουλου και όχι μόνον .
    Μου έκανε εντύπωση που εσείς αμφιβάλλετε για την καταλυτική ανατροπή των πάντων μετά ”την άνοδο του λαού στην εξουσία” ,το Χρηματιστήριο ,πέραν των χτυπητών παραδειγμάτων στα εθνικά μας θέματα.
    Δεν είναι κακό. Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε.

    • Και αυτό τι σχέση έχει (επισημαίνω για δεύτερη φορά) με την πληθυσμιακή διαφορά; Απλώς, ως συνήθως, δεν παραδέχεσαι το λάθος σου και γράδεις άλλα αντ’ άλλων.

      Για τους “Πάκηδες” και λοιπούς δεν απάντησες τίποτε.

  7. Δεν είναι η κυριώτερη αιτία της Μικρασιατικής καταστροφής η έλλειψη εφεδρειών και επιμελητείας (λόγω του πληθυσμιακού),κάτι που εξαρχής επεσήμανε στις αντιρρήσεις του ο Μεταξάς, αφού η τελική φάση της εκστρατείας θα δινόταν στα υψίπεδα της Ανατολίας κοντά στην Άγκυρα, με ένα εθνικιστή Κεμάλ και χωρίς την βοήθεια των συμμάχων του Βενιζέλου ;;;.
    Για τα άλλα δεν συζητώ ,γιατί προτιμώ να είμαι ευγενής με όλους.

    • … Και στον Μαραθώνα νικήσαμε καίτοι πολύ ολιγότεροι των Περσών. Τι θέλεις δηλαδή να πεις; Άλλωστε, οι πόλεμοι σήμερα διεξάγονται με σύγχρονη τεχνολογία, που καθιστά την πληθυσμιακή υπεροχή ακόμη λιγότερο αναγκαία. Γιατί δεν παίρνεις σαν παράδειγμα τους πολέμους τού Ισραήλ κατά των Αράβων, που τους κέρδισαν όλους έστω και με συντριπτική πληθυσμιακή διαφορά, αντί να ανατρέχεις στην Ιστορία για να αποδείξεις ότι και πάλι έχεις δίκιο; Τέλος πάντων, ου με πεισεις καν με πείσεις… Προτιμάς να είσαι ευγενής με όλους; Ποιους όλους, τους λαθρομετανάστες που είναι βόμβα στα θεμέλια τής ασφάλειας τής χώρας. Όχι, δεν είναι θέμα ευγενείας, αλλά … απορία ψάλτου, βηξ! Κι όμως, είναι ένα θέμα, το οποίο ελάχιστα έχει συζητηθεί εδώ μέσα από τους εκάστοτε συμβουλεύοντες εξοπλισμούς, ή από καναπέως κραυγάζοντες “μολών λαβέ” …

  8. Ποιος περιμένεις να κάνει απελάσεις; Αν συμφωνούσε η μάζα με τις απελάσεις,τότε δεν θα έδινε 32% στον Σύριζα που έλεγε ¨λιάζονται” χασκογελώντας. Αντίστοιχα, δεκάρα δε δίνει κανείς για τις Πρέσπες. Δεκάρα τσακιστή.

    Μήπως όμως έκανε τίποτα ο Τραμπάκουλας που έχει όντως πρόβλημα η Αμερική με τους Μεξικάνους;

    Είναι ταμπού το θέμα, πως να το κάνουμε; Απ’ την άλλη, όσοι ασκούν σκληρή στάση, θεωρούνται ακροδεξιοί, φασίστες κλπ.

    Όσο για την Αυστραλία, εντάξει υπάρχουν ωκεανοί γύρω-γύρω, οπότε παίζουν μπαλίτσα εκ τους ασφαλούς.

    Αντίθετα εμείς έχουμε τα καθήκια δίπλα που τρίβουν τα χέρια τους και εργαλειοποιούν κάτι περιπτώσεις όπως της Συρίας.

    Προσωπικά πιστεύω ότι το ζήτημα είναι άλυτο.

    • Είσαι φανατισμένος και κατηγορείς πάντα ένα κόμμα, ενώ όλα έχουν δείξει την ίδια ανοχή. Το θέμα είναι “ταμπού”, όταν έχεις κυβερνήσεις που το θέλουν “ταμπού”. Η Αυστραλία κάνει κέντρα “υποδοχής” (= συγκεντρώσεως) σε απομακρθσμένα νησιά και όχι δίπλα στις πόλεις. Και βεβαίως δεν τούς έχει να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Όπως έγραψα και αλλού, οι αλλοδαποί που παραβιάζουν τον νόμο δεν απελαύνονται, όπως σε κάθε σοβαρό κράτος. Γιατί; Από τις ΗΠΑ απελαύνονται και μην ξεχνάς ότι η εκεί συνοριοφυλακή έχει σκοτώσει οθκ ολίγους, οι οποίοι δεν στάθηκαν για έλεγχο στα σύνορα. Εδώ τους καλωσορίζουμε κι έχομε και τις ΜΚΟ, οι οποίες είναι κράτος εν κράτει. Αυτές τις ΜΚΟ, οι οποίες βγάζουν ουκ ολίγα από την λαθρομετανάστευση, τις υποστήριζε το ελληνικό κράτος τόσον επί ΠΑΣΟΚ (Σημίτη), όσο κι επί ΝΔ/ΛΟΑΤ και ειδικά τώρα. Μην κομματόζεσαι, λοιπόν, αλλά δες την κατάσταση ως έχει. Και βέβαια είναι άλυτο το θέμα όσο έχομε τέτοιες άχρηστες κυβερνήσεις, που τις ψηφίζει ένας ανώριμος και αδιάφορος λαός.

    • Επειδή ο Μηταράκης επιμένει στην κατασκευή δομής λαθρομεταναστών στον Έβρομ κάτι που δεν διενοήθη ποτέ να κάμει ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορείς εσύ να δώσεις κάποις απαντήσεις εδώ κι εδώ; Πουλητάρια, όχι παίξε-γέλασε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα