ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ. ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΕΙ;

- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με τον Φράνσις Φουκουγιάμα στο πλαίσιο του 27ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundable» είπε πως λύση της κρίσης χωρίς στρατηγική ήττα της Χαμάς δεν υπάρχει. Και θεώρησε πως ο Ερντογάν βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας.
Έχει γίνει και στρατηγός ο Μητσοτάκης. Στρατηγική ήττα της Χαμάς δεν πρόκειται να υπάρξει. Η Χαμάς δεν είναι, απλώς, μια παλαιστινιακή οργάνωση. Είναι ένα ισλαμιστικό κίνημα που χρησιμοποιεί και τρομοκρατικές μεθόδους για την επιβολή του.
Στον κ. Μητσοτάκη οι συνεργάτες του πρέπει να προσκομίσουν το χθεσινό άρθρο του εμβληματικού, εβραϊκής καταγωγής, δημοσιογράφου των New York Times Τζώρτζ Φρίντμαν να το διαβάσει και να προβληματιστεί για το πως σκέφτεται το βαθύ κράτος στην Αμερική. Επιλέγω δύο σημεία.
Στο πρώτο ο Φρίντμαν παραθέτει την θέση του Ισραήλ “η Χαμάς δεν θα διοικήσει ποτέ ξανά τη Γάζα και το Ισραήλ δεν θα κυβερνήσει τη Γάζα μετά τη Χαμάς”. Και αναρωτιέται:
-Ποιοι είναι αυτοί οι Παλαιστίνιοι που θα στρατολογηθούν για να κυβερνήσουν τη Γάζα για λογαριασμό του Ισραήλ;
-Τι συμβαίνει το πρωί αφότου ένας Παλαιστίνιος που εργάζεται για το Ισραήλ στη Γάζα βρίσκεται δολοφονημένος σε ένα δρομάκι με ένα σημείωμα καρφωμένο στο στήθος του: «Προδότη», με την υπογραφή «η υπόγεια Χαμάς».
-Επιπλέον, ποιος θα πληρώσει για να ελέγχει το Ισραήλ, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση των 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων της Γάζας;
Προσέξτε, όμως, περισσότερο την δεύτερη επισήμανση του Φρίντμαν:
” Η άποψη της Ουάσιγκτον είναι ότι η ηγεσία του Ισραήλ δεν έχει ένα βιώσιμο σχέδιο για να κερδίσει ή έναν ηγέτη που να μπορεί να αντιμετωπίσει τις πιέσεις και την πολυπλοκότητα αυτής της κρίσης. Το Ισραήλ πρέπει να γνωρίζει ότι η ανοχή του Αμερικανού συμμάχου του για τεράστιες απώλειες αμάχων στη Γάζα σε μια στρατιωτική επιχείρηση απεριόριστης διάρκειας δεν είναι απεριόριστη. Στην πραγματικότητα, μπορεί σύντομα να πλησιάσουμε το όριο”.
Και κάτι απο τη συνέντευξη στο Βήμα του Ρίτσαρντ Φαλκ αμερικανοεβραίου ομότιμου καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, προέδρου του ΔΣ του Ευρωμεσογειακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πρώην Ειδικού Εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Ερωτάται ο κ. Φάλκ απο τη δημοσιογράφο:
Ερ: Κατά πόσο μπορούν οι ΗΠΑ, εν μέσω μιας εσωτερικής κρίσης διαρκείας, να συνεχίσουν να διαδραματίζουν τον ρόλο που έπαιζαν στη Μέση Ανατολή;
ΑΠ: «Οι ΗΠΑ, λόγω εσωτερικής κρίσης, δεν μπορούν να συνεχίσουν να ενεργούν ανεύθυνα. Αν πάντως δεν αποδειχτούν ικανές να ασκήσουν τη μορφή ηγεσίας που ασκούσαν στην περιοχή, τότε θα υπάρξει χώρος για άλλες χώρες».
ΕΡ:Ποιες χώρες θα μπορούσαν να «αναλάβουν» αυτόν τον χώρο;
ΑΠ: «Εγώ θα έδειχνα προς Αίγυπτο και Τουρκία».
Αυτά για ενημέρωση και βοήθεια του κ. Μητσοτάκη. Ο ίδιος δεν έχει χρόνο να διαβάσει και είναι κατανοητό. Οι συνεργάτες του, όμως, πρέπει να τον βοηθούν να αντιληφθεί την ουσία της κρίσης και πως δρουν οι παράγοντες που την επηρεάζουν.
Και κάτι τελευταίο:
Η Ελλάδα έχει διαμορφωμένες, εδώ και χρόνια, πολύ καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο οι οποίες τείνουν να διαρραγούν. Και αυτό θα ήταν εγκληματικό ως πολιτική πρακτική.
Απο την άλλη έχει διαμορφώσει καλές σχέσεις και με το Ισραήλ τις οποίες, επίσης, πρέπει να κρατήσει.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική βρίσκεται, πράγματι, σε ένα δύσκολο και λεπτό μεταίχμιο. Δυστυχώς, δεν μας έχει δώσει δείγματα ότι μπορεί να διαχειριστεί τέτοιες λεπτές ισορροπίες.
Θα μπορούσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, αφού κάνει ορισμένες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με ΗΠΑ, ΕΕ και Ισραήλ, να αναλάβει μια πρωτοβουλία επισκεπτόμενες όλες τις αραβικές χώρες. Όχι, απλώς, να φανεί αλλά να προσπαθήσει να ηρεμήσει η κατάσταση στη Γάζα. Μια τέτοια δραστηριότητα θα βοηθούσε να κρατηθεί κάτι απο τις ελληνοαραβικές σχέσεις και ίσως θα βοηθούσε στη δρομολόγηση λύσης δύο κρατών.
Ο Φρίντμαν δεν είναι τυχαίος δημοσιογράφος στις ΗΠΑ. Προσέξτε το σημείο που λέει ότι η ανοχή των ΗΠΑ απέναντι στο Ισραήλ έχει φθάσει στα όριά της.
Είναι η ώρα για την ελληνική διπλωματία.
spot_img

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η Ελλάδα έδωσε εξοπλιστικά 10 δις και ευρωπαϊκή στήριξη στο Ισραήλ μαζί με την Κύπρο. Επίσης υποστήριξε το όνειρο του Νετανιάχου για τον East med. Μόλις άρπαξε ότι ήθελε το Ισραήλ τα βρήκε με την Τουρκία και ξεκίνησαν στρατηγική ενεργειακή συνεργασία για την ενέργεια. Τόσο πολύ λαμβάνει υπόψη του τις Ελληνοκυπριακές θέσεις.
    Το Ισραήλ θα συμφωνήσει σε δημιουργία ουδέτερης ζώνης στη Γάζα με εγγυήσεις και παρουσία της Τουρκίας. Οι φωνές του Ερντογάν δεν είναι για το Ισραήλ αλλά για τους Παλαιστίνιους, να τους πείσει ως εγγυητής.
    Ο Μητσοτάκης είναι για τον Νετανιάχου a low power governor.

  2. Χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι, αν πάει ο Μητσοτάκης μια βόλτα στο Κατάρ, ξερω γω.

    Ο Νετανιάου βλέπει ήδη τις δημοσκοπήσεις στο 30%, οπότε γνωρίζει ότι μόνο με ολοκληρωτική συντριπτική νίκη, θα επιβιώσει πολιτικά.

    Ακόμα και τον Biden, γραμμένο τον έχει αυτή την στιγμή. Μιλάμε για 230 ομήρους, οπότε που χρόνος για χάσιμο με τον κάθε Μητσοτάκη.

  3. Όπως διαπιστώνουμε , ΟΛΟΙ οι γεωπολιτικοί παίκτες -κυρίως οι Δυτικοί – μέχρι και που ”πολεμούν επί του πεδίου” για τα συμφέροντά τους , με αντιπροσώπους.
    Το ίδιο φρονώ πως θα κάνουν και για την ειρήνευση και την ρύθμιση των σχετικών θεμάτων στην Παλαιστίνη γιαυτό και είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ο πιστός -λόγοις και έργοις-φίλος, σύμμαχος και εταίρος της Δύσης και του Ισραήλ πρωθυπουργός μας κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, -που φέρει το όνομα του πατρός του Ελευθερίου Βενιζέλου-, ο οποίος Βενιζέλος -να μη το ξεχνάμε – χρησιμοποιήθηκε από τους Δυτικούς Συμμάχους στην 10ετία του 1910 με δυστυχώς επώδυνη κατάληξη για τον Ελληνισμό της Ανατολής, κυρίως λόγω του βαθέος εθνικού διχασμού μετά το 1915 και γιατί μετά το 1919 κατέστη -ο ίδιος και η Ελλάς- ”΄βάτραχος” στην πάλη των ελεφάντων για την επίλυση του λεγόμενου Ανατολικού Ζητήματος. .
    ΚΑΙ τώρα μόνος του ο ίδιος -και κάθε Έλληνας πρωθυπουργός-δεν μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες -με καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα -, εφόσον δεν εξουσιοδοτηθεί και δεν έχει την στήριξη μέχρι τέλους των Δυτικών Συμμάχων και εταίρων μας, γιατί αλλιώς θα ξαναγίνει η Ελλάς ”βάτραχος ” των ελεφάντων που θα ”παλεύουν” για την επίλυση του Μεσανατολικού ,σύμφωνα με τα γεωπολιτικά τους συμφέροντά .
    ΕΝΑ είναι βέβαιον .
    Η Τουρκία με την σθεναρή υποστήριξη της στην Χαμάς -και για τον λόγο αυτό του μονίμου ΒΕΤΟ του Ισραήλ- ”εθεσεν εαυτήν” εκτός της λίστας για πρωτοβουλίες στην δημιουργία της μελλοντικής πολιτικής υποστάσεως των Παλαιστινίων .
    Υ.Γ Τώρα πια όλοι στον κόσμο και στην Ελλάδα ”κρέμονται από τα χείλη” του κ. Μπάϊντεν ,που ”συγκρατεί” το Ισραήλ για να περιορίσει την μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή.
    ΠΟΥ είναι οι αντιδυτικοί αριστεροπροοδευτικοί με τα Κινήματά τους και οι ειρηνόφιλοι ”πάτρωνες” τους , ”που χαλούσαν τον κόσμο ” στις 10ετίες του 1960 για τον πόλεμο του Βιετνάμ , της Γιουγκοσλαβίας και του Ιράκ ,Αφγανιστάν στις 10ετίες του 1990 και 2000.
    Πάντως μέχρι τώρα οι κ.κ. Κασσελάκης και Ανδρουλάκης δεν κάλεσαν συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας , κάτι που σίγουρα δεν αρέσει στους μια ζωή αριστερούς .

  4. ᾿΄Αν κατάλαβα καλά ὁ κ. Σαββίδης προτείνει μία ἑλληνική ἐξωτερική πολιτική, μία πρωτοβουλία δηλαδή τῆς ἑλληνικής πολιτικῆς ὑπό τόν κ. Πρωθυπουργό, πού θά βοηθήσει καί τίς ἑλληνοαραβικές σχέσεις καί τήν εἰρήνευση στήν περιοχή. Δέν εἶναι νομίζω ἴδια θέση μέ τήν πρόταση τοῦ κ. Σ.Α.Ν. νά ´χρησιμοποιηθεί ´ ὁ Ἕλληνας Πρωθυπουργός ὡς ἀντιπρόσωπος ξένων συμφερόντων. ῾Η κάθε χώρα ἔχει τά δικά της συμφέροντα καἱ ὁ δικός μας Ὀρθόδοξος λαός ἔχει πολεμήσει γιά τήν ὑπεράσπιση τῶν Ἑλληνικῶν συμφερόντων.

    • Δεν πρότεινα ,αλλά υποστηρίζω-πιστεύω και έτσι θα γίνει-αν χρησιμοποιηθεί -μακάρι γιατί θα ανεβάσει κα το κύρος της Ελλάδος- ο κ. Μητσοτάκης θα αναλάβει ή με την έγκριση του Σ.Α του ΟΗΕ, κατόπιν απαιτήσεως και του Ισραήλ , της Αιγύπτου και της Ιορδανίας , (με τις οποίες και εμείς και η Κύπρος διατηρούμε άριστες φιλικές και συμμαχικές σχέσεις) ή των Δυτικών Συμμάχων και πάντως όχι εν αγνοία τους για να μη γίνουμε -όπως το 1919-22 – ποδοπατημένα βατράχια στην σίγουρη πάλη των ”ελεφάντων” μεγάλων γεωπολιτικών παικτών στην Μέση Ανατολή .
      ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΣ ΜΟΥ .
      Υ.Γ Να μη θυμηθούμε την κατάληξη του τέως πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και της μετά το 2009 Ελλάδος μας ,όταν το 2004-2008 ”μπήκε σφήνα” στην κατανομή της ενέργειας με τους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου και με τις Συμφωνίες του με Ρωσία και Κίνα και το ΟΧΙ του στο Βουκουρέστι για τα Σκόπια .
      Τυχαία έγιναν όσα επακολούθησαν ;;;.

  5. Νομίζω Παντελή μπέρδεψες τους Ιουδαίους. Εννοείς τον Θωμά και όχι τον Γιώργο πρώην Stratfor.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα